Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Test: Apple AirPods Pro - dyrare än föregångaren men mycket bättre
17 december 2019
Expertens betyg:
Betyg efter behov
Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som gillar AirPods, men vill ha mer!
Airpods Pro har allt som gjorde original-AirPodsen så tilltalande, men förbättrar ljudkvalitén betydligt och kan nu aktivt reducera (och förstärka) omgivningsljud, vilket gör dem mycket mer användbara till vardags. Den lätta och ventilerade designen gör att bytet till skumproppar inte har någon negativ påverkan på komfort och passform, tvärtom. Det här är lurarna för dig som alltid gillat simpelheten med Airpods, men velat ha bättre ljudkvalitet och ljudisolering.
Är du Android-användare, flyger ofta eller tränar intensivt?
Utan Apple-prylar (och allra helst en iOS-enhet) för smart parkoppling finns det få anledningar till att köpa AirPods Pro. Det finns andra vassa True-wireless lurar som t .ex Sony WF-1000XM3 och Jabra Elite 75T som integrerar bättre med andra plattformar. Avsaknad av volymreglage är irriterande och för flygresenärer som söker optimal brusreducering och batteritid är det ett par fullstora Bose eller Sony som gäller.
Hörlurar
Apple AirPods Pro Wireless In-ear (2019)
fr. 1 990 kr
Vem passar produkten bäst för?
AirPods Pro är väl mer eller mindre vad man önskade att AirPods original varit; ett smart, komfortabelt, lättillgängligt och intuitivt fungerande go-to headset i vardagen - med stabil ljudkvalitet och möjlighet till aktiv brusreducering. Kan du leva med att de är dyra, saknar volymreglage och är rätt låsta funktionellt sett till Apples egna ekosystem är de faktiskt riktigt trevliga. Och för Apple-fans lär de väl vara en no-brainer ändå.
Förvånansvärt bra aktiv brusreducering
Transparency-läget
Bra ljudkvalitet
Dyra!
Saknar volymreglage
AirPodsen du vill ha
Apples AirPods kräver väl knappast någon närmare presentation, så populära som de är. Jag har använt mina dagligen, ofta till telefonsamtal och podcasts. Ibland för lite musik på promenader.
Däremot används de väldigt sällan för längre/mer seriös musiklyssning - då ljudkvalitén är ganska dålig - och heller inte i högljudd miljö som på tåget eller flyget, eftersom de inte isolerar ett endaste dugg mot omgivningsljud och i princip är värdelösa under dessa förhållanden. Nej, det man väntat på är ett par AirPods med samma smäckra funktionalitet & lättillgänglighet, men med ordentligt ljud, möjlighet till isolering när man behöver det och gärna lite bättre tålighet.
Säg hej till nya - dyra - AirPods Pro, som mer eller mindre uppfyller dessa önskemål.
I kartongen
Som enligt tradition med Apple är AirPods Pro minimalistiskt och snyggt förpackade. Förutom hörlurarna och deras etui ligger endast en USB-C - Lightningkabel, ett kuvert med dokumentation samt 2 par kompletterande öronproppar i olika storlekar. För mina öron passar de minsta bäst.
Design, kvalitet & komfort
AirPods Pro lär kännas bekanta för alla tidigare AirPods-användare men formen är lite annorlunda. ’Stammarna’ är kortare, själva höljena lite större och som bekant utbytbara gummiproppar i ändarna istället för en integrerad mynning som på originalet.
Jag är generellt inte så förtjust i in-ears eftersom jag inte gillar hur de tätar hörselgången. Men AirPods Pro är en angenäm kontrast till vad jag är van vid; komforten är faktiskt bland det bästa jag personligen upplevt från in-ears. Dels tack vare smart ergonomi men också på grund av en ventil på baksidan som släpper ut luft och förhindrar vakuum.
Etuiet är större än tidigare, men bara lite, och och går fortfarande smidigt ner i de flesta fickor.
Löpare och gymnaster lär uppskatta att AirPods Pro är IPX4-certifierade och därmed officiellt tål svett och vattenstänk. Däremot sitter de inte säkert nog för att lämpa sig för hårdträning, då är t.ex Beats Powerbeats Pro med öronkrokar ett bättre val.
Funktionalitet
Laddning och parkoppling av AirPods Pro sker på precis samma sätt som tidigare. Någon app eller multipoint-stöd finns inte och i sällskap med en Androidtelefon har de inte mycket att skryta med. Men i ett Apple-nätverk är de klockrena. Musiken pausar när du tar ut en av lurarna ur örat och det finns inbyggt stöd för Siri, precis som förut.
Det är förstås den aktiva brusreduceringen och dess tillhörande mjukvara som är huvudnyheten, men även kontrollgränssnittet är lite annorlunda. Istället för att peta på en av lurarna klämmer du bokstavligt talat lite på stammen, för att pausa, byta låt eller aktivera/avaktivera brusreduceringen.
Går du in i bluetooth-inställningarna hittar du även en riktigt schysst funktion som jag aldrig sett tidigare; ett digitalt test för att se om du fått passformen rätt. Snabbt, simpelt och intuitivt.
MEN, varför går det fortfarande inte att justera volymen direkt på lurarna? Jag har ingen lust att prata med Siri varje gång jag vill ändra volym och att behöva sträcka sig efter telefonen strider ju lite mot syftet med true-wireless. Stor miss där, Apple.
Batteriprestanda & laddning
Batterisiffrorna för AirPods Pro är inga prisvinnare direkt men med tanke på hur mycket bättre ljudet är, är jag glad att se att den iallafall inte försämrats. Med brusreduceringen igång går batteritiden ner lite, men positivt nog bara med en halvtimme på pappret. Samma 24 timmar total speltid utlovas med laddningsetuiet och 5 min laddning ska ge 1 timmes speltid. Eftersom du alltid bär etuiet med dig och förvarar lurarna där i mellan varje användning är batteritiden inget problem i praktiken.
Ljudkvalitet
Om du är en självutnämnd audiofil och hoppas kunna kassera dina Sennheiser HD 600 i förmån för att avnjuta Tchaikovskys ”1812 Ouvertyr” på AirPods Pro lär du bli besviken. Det är ingen framtida hifi-klassiker vi talar om här och jag tror inte att många kommer att tappa hakan över ljudet. Däremot är det en betydlig förbättring från förra modellen.
Det sitter nya element och ny ljudprocessor i AirPods Pro och de har - i kombination med den slutna passformen - resulterat i en mycket klarare och bättre definierad ljudbild. Framförallt är basen inte alls lika slapp och brölande utan tvärtemot stram, med mer räckvidd på djupet.
AirPods Pro har dock inte ”oomph” nog för att riktigt få fart på elektronisk musik som t.ex Powerbeats Pro kan, och det kvarstår en viss hårdhet över ljudet med lite väl mycket betoning på mellanregistret. Men ingen köper väl AirPods för finlyssning å andra sidan, alla musikintresserade jag känner har andra hörlurar till det. AirPods är snarare fickkamraten som du alltid bär med dig ihop med plånbok, mobil och nycklar, för snabbt och lättillgängligt ljud i alla situationer.
Mikrofonen upplever jag ungefär som tidigare trots att mikrofonerna faktiskt sitter längre ifrån munnen på Pro-modellen; ljudet är inte direkt fylligt men däremot väl tydligt och lätt att urskilja.
ANC-prestanda
Aktiv brusreducering vart ju ett efterlängtat tillskott till AirPods-plattformen, men hur bra är den egentligen?
Jo, faktiskt riktigt bra. Det hörs lite brus om det är helt tyst runtomkring och visst, rår på de fullstora lurarna från Bose eller Sony gör den inte, men i vardagen och så som de flesta använder AirPods är det verkligen en välkommen funktion som presterar klart över förväntan.
Samtidigt är det inte alltid bra med isolering, eftersom det gör dig omedveten och t.om kan vara farligt t.ex i stadstrafik. Det är där ’Transparency’-läget kommer in. Att använda NC-mikrofonerna till att omvänt förstärka omgivningsljud är ingen ny princip alls, men detta är nog den bästa implementeringen av tekniken jag hört hittills. Det låter väldigt naturligt och okryddat, nästan som om lurarna inte ens var isatta.
Specifikationer
IP-klassificering
IPX4
Vikt
5,4 g (styck), 45,6 g (etui)
Bluetooth
5.0
Max speltid ANC av
5h
Max speltid med ANC på
4,5h + 24h (etui)
Tid snabbladdning
5 min = 1h
Trycksensor
Ja
Rörelseaccelerometer
Ja
Pulssensor
Nej
Övrigt
Adaptiv EQ
Om hörlurar från Apple
Att Apple har ett kärt band till musikbranschen är ju ingen hemlighet, iPod och allt det där - men det är kul att se att de satsar mer och mer på att bygga högtalare och hörlurar av rang. Sedan köpet av Beats har de en gång plastiga rapperlurarna med dånande bas utvecklats till fullt konkurrenskraftiga premiumlurar och kompetenta musikförmedlare. Troligtvis är det också genom den sammanslagningen som ingenjörskapet bakom AirPods och HomePod (en riktigt bra och underskattad högtalare!) växt fram.
Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer