Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: OnePlus 13 - en av de bästa Android-upplevelserna just nu!

10 januari 2025

Expertens betyg:

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Half star 5
4.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som vill ha en snabb telefon och smidig användarupplevelse

Filled star 1Filled star 2Filled star 3Filled star 4Filled star 5
5.0

Jag har nog aldrig varit med om en så pass rapp användarupplevelse som den OnePlus 13 levererar. Allt från navigering och öppning av appar till spelande och byte av linser i kameraläget pressas fram i ett imponerande tempo. Så är det en kvick telefon du är på jakt efter är OnePlus 13 ett utmärkt val.

För dig som behöver kunna utöka lagringen

Filled star 1Filled star 2Empty star 3Empty star 4Empty star 5
2.0

Det nästan enda tråkiga med OnePlus 13 är avsaknaden av en microSD-kortplats. Så är det en dealbreaker behöver du leta vidare.

Prisjakt toppbetyg
OnePlus 13 5G Dual SIM 16GB RAM 512GB

Mobiltelefoner

OnePlus 13 5G Dual SIM 16GB RAM 512GB

fr. 12 490 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Om du vill åt en av de rappare Android-upplevelserna för stunden är OnePlus 13 med Snapdragon 8 Elite-kretsen en utmärkt kandidat att leverera just detta. Även telefonens skärm, batteritid, kameror och laddningsmöjligheter är av toppklass. Så länge du inte verkligen måste kunna utöka lagringsminnet är OnePlus 13 en av de bättre telefonerna på marknaden just nu. Den kostar en del, men du får ordentligt mycket för pengarna.

Utmärkt skärm

Ohyggligt snabb och smidig användarupplevelse

Godkända kameror runtom hela telefonen

Äntligen börjar designen kännas vettig

Fortfarande ingen minneskortplats

Blir något varm vid spelande

Jag hade önskat ännu mer långtgående mjukvarusupport

Ett prestandamonster

För ganska precis ett år sedan testade jag OnePlus 12. En telefon som hade mestadels bra sidor och egentligen inte var särskilt dålig på något alls. Det enda jag hade att klaga på var avsaknaden av en microSD-kortplats, den lite snåla IP-certifieringen samt min gamla nemesis, välvda skärmkanter.

Spola fram ett år och OnePlus har precis lanserat uppföljaren som utseendemässigt, och mycket på grund av den väldigt karaktäristiska kamera-cirkeln på baksidan, påminner ordentligt om både OnePlus 11 och 12. På insidan har det dock hänt en hel del. Det mest utstickande är utan tvekan att telefonen blivit utrustad med den ruskigt snabba Snapdragon 8 Elite-kretsen som tillsammans med 16 GB internminne levererar den rappaste Android-upplevelse jag hittills varit med om.

Inget känns segt eller hackigt. Appar laddar in med en gång och spel flyter på utan minsta antydan till bilduppdateringsproblem. En smått tråkig kvarleva från OnePlus 12 är dock den fortsatta avsaknaden av en microSD-kortplats. Tack och lov kommer man ändå ganska långt med de 512 inbyggda gigabyten lagringsminne.

Prismässigt är det en telefon i den högre ligan där varianten jag testat går på 13 490 kr. Vill man komma ned något i pris finns även en lite billigare upplaga av telefonen utrustad med 12 GB internminne och 256 GB lagringsutrymme för 11 990 kr.

Nygammal utsida

Utåt sett är det som sagt inget snack om att detta är en OnePlus-telefon. OnePlus 13 kommer i tre färgvarianter; vit, svart och blå. Jag har testat den sistnämnda som äntligen känns lika premium som OnePlus velat få tidigare varianter att verka. Materialet hos baksidan har ett ytskikt liknande hårdare konstläder och göra hela telefonen riktigt trevlig att hålla i. En känsla som ökas på ytterligare med en alldeles lagom vikt på 210 gram och kvalitativa brytare hos samtliga fysiska knappar.

OnePlus har därtill minskat välvningen på telefonens kanter en smula. Något som gör att skärmen inte känns lika kurvad som tidigare. Subjektivt en trevlig avvägning mellan en helt platt och något rundad design och en klar förbättring från tidigare installationer i serien.

Extra kul är dessutom att telefonen nu är både IP68- och 69-certifierad. Vilket i stort sett betyder att det inte gör något som helst att tappa den i badet.

En utmärkt skärm

Ytterligare en trevlig aspekt gällande telefonens utsida är den 6,82 tum stora LTPO OLED-skärmen som erbjuder både en upplösning på maximalt 1440 x 3168 pixlar samt en uppdateringhastighet på upp till 120 Hz. Detta tillsammans med ett (riktigt) alltid-på-läge och en samtidig ljusstyrka över hela panelen på 1600 nits.

Ovanstående låter ju alldeles utmärkt och det är det faktiskt också. Även med skärmupplösningen ställt till det lite mer batterivänliga alternativet på 1080 x 2376 känns allt skarpt och trevligt och det är inga som helst problem att använda telefonen utomhus även i de ljusaste miljöer.

Färgmässigt är skärmen ganska naturlig i sin ton och jag upplever inte något som särskilt överdrivet varken åt det varmare eller kallare hållet - en trevlig fläkt jämfört med de många gånger uppvridna kontrastnivåerna hos många telefoner. HDR-stöd finns därtill för Dolby Vision och HDR10+ och både spel, foton och video överlag är väldigt lättkonsumerat på skärmen.

Ska jag anmärka på något är det eventuellt att skärmen, vid vissa tillfällen, kan upplevas nästan lite för snabb när det kommer till att reagera. Något som kan ge upphov till att exempelvis fel att öppnas eftersom man ytligt bara råkade nudda skärmen på väg till appen bredvid. Däremot handlar detta mer om en vanesak och jag väljer alla gånger en ”för snabb” skärm framför en långsammare. Så det får anses vara en potentiellt positiv petitess (säg det tre gånger snabbt).

Mjukvara och ytterligare funktionalitet

Under huven är det Android 15 tillsammans med OnePlus eget OxygenOS 15 som står för noterna. Här känns det mesta igen från tidigare versioner av respektive operativsystem. Gällande specifikt version 15 av OxygenOS har mycket fokus legat på en ännu rappare och smidigare användarupplevelse gentemot tidigare. Något som roligt nog märks av en hel del och den övergripande känslan är att allt faktiskt känns ganska rätt. Oavsett det gäller navigeringen, inställningsplaceringar eller skiftandet mellan appar. Det är även förbaskat trevligt att telefonen i princip helt saknar förinstallerade reklamappar och annat strunt.

Sett till uppdateringar tar OnePlus 13 ett väldigt litet kliv framåt mot föregångarens fyra respektive fem års Android- och säkerhetsuppdateringar och lovar samma mängd uppdateringar för operativsystemet medan säkerhetsuppdateringarna nu skrämts upp till sex år. Fortfarande okej, men ännu inte i samma liga som Googles Pixel-telefoner där vissa av dem erbjuder hela sju års uppdateringar rakt över.

I övrigt inhyser OnePlus 13 både en utmärkt fingeravtrycksläsare placerad bakom skärmen samt en lika väl fungerande möjlighet till ansiktsupplåsning. Inte för att jag hade förväntat mig något annat. Men det är alltid kul när saker bara fungerar. Som ligger i tiden finns också ett helt gäng AI-funktioner inbyggda där t.ex. Gemini och bildredigeringsfunktionerna med uppskalning och radering av oönskade detaljer fungerar både snabbt och med ett överlag gott resultat. Här kommer garanterat fler funktioner komma med tiden. Men de som finns fungerar ändå tillfredställande, vilket är trevligt.

Fyra ovanligt kompetenta kameror

I kameraväg inrymmer den stora cirkeln på baksidan tre stycken 50 MP-linser. En vanlig vidvinkellins, en ultravidvinkellins och en zoom-lins med 3 gångers optisk förstoring. Här är det riktigt kul att se att den övergripande snabbheten hos telefonen också gäller för kameradelen. För en rappare fotoupplevelse var längesedan jag upplevde hos en telefon.

Precis som tidigare år är har OnePlus låtit Hasselblad ha ett finger med i tillverkningen när det kommer till kameradelen. Huruvida det gjort till eller från vågar jag väl inte riktigt säga. Men riktigt trevliga bilder levererar telefonen oavsett. Både i ljusare miljöer och även när ljuset inte är särskilt bra. Här använder telefonen sig återigen av en del AI-gissning för att fylla i saknade detaljer, dock med ett ganska bra resultat för de mesta.

Bildhanteringen med AI-utfyllnad är även ordentligt påtaglig för de tillfällen man knäpper en bild med hutlöst lång zoom, t.ex. maxläget på 120x. Här tar AI:n verkligen ifrån tårna och pressar fram en skarp bild oavsett hur suddig den är från början. Resultatet vid just 120x är inte särskilt tillfredsställande, men det går trots allt att få ut godkända bilder med zoom-reglaget inställt på en bra mycket högre inställning än vad den faktiska, optiska zoomen tillåter.

Även vid videoinspelning levererar telefonen trevliga och färgmässigt godkända resultat. Den optiska bildstabilisteringen är därtill väl godkänd och med en maximal upplösning på 8K/30 FPS och 4K/60 FPS finns inte särskilt mycket att klaga på här.

För en gång skull är också den främre kameran av en helt okej kvalitet och tar trevliga bilder med både godkända färger och bra skärpa. Jag hade visserligen önskat autofokus även här, men de mjukvarugenererade bokeh-effekterna är ändå fullt dugliga för de flesta selfies.

Batteritid, laddning och tillbehör

Även om OnePlus 13 är en stor telefon är den dock inte särskilt tjock. Något som säkerligen kommer sig av en väldesignad insida men också av en ny typ av tillverkningsteknik för telefonens 6000 mAh stora batteri. En ovanligt hög kapacitet, även för telefoner i premiumsegmentet.

Vid snäll användning klarar sig OnePlus 13 en bit in på dag tre, vilket får anses väl godkänt. För lite mer normal användning är det heller inte överdrivet svårt att få ut två dagar mellan laddningarna. Tyvärr följer ingen laddare med i förpackningen detta år, men som brukligt en röd USB-C till USB-C-kabel. Laddning via kabel går i maximalt 100 W om du sitter med en Supervooc-laddare och telefonen har också stöd för trådlös laddning på upp till 50W med hjälp av en Airvooc-laddare.

I mitt fall skickade OnePlus just en sådan, som dessutom är försedd med en liten fläkt för värmeavledning. Laddaren i fråga stödjer också OnePlus MagSafe-liknande teknik för enkel placering bakpå telefonen med hjälp av magneter. Lite tråkigt är det däremot att magnetfunktionaliteten inte är inbyggd i OnePlus 13. Utan för att kunna fästa telefonen ordentligt mot laddaren behöver ett magnetskal köpas till. Däremot går det givetvis att ladda telefonen trådlöst ändå. Men då sitter inte laddaren lika tryggt fast.

Den bästa OnePlus-telefonen hittills

Så finns det inget som är dåligt med OnePlus 13? I det stora hela, nej. Bortsett från avsaknaden av micro-SD-kortplats är mitt största klagomål att telefonen stundtals blir något varm under spelande. Men det är ingen katastrof på något sätt.

Nog för att allt över 10 000 kr är dyrt när det kommer till en telefon. Sett till vad man faktiskt får för pengarna jämfört med konkurrerande produkter skulle jag däremot och ändå beskriva OnePlus 13 som prisvärd. För här får du faktiskt en telefon som inte är dålig på något alls och i många avseenden dessutom bättre än de flesta andra telefoner både i samma- och även de lite högre prisklasserna.

Specifikationer

Systemkrets

Qualcomm Snapdragon 8 Elite

Internminne

12GB / 16GB (testad)

Lagringsminne

256 GB / 512 GB (testad)

Skärm

6,82 tum, LTPO OLED, 120Hz, 1440 x 3168 pixlar

Huvudkameror

50 MP Sony LYT-808 huvudkamera, 50 MP S5KJN5 vidvinkel, 50 Sony LYT-600 med 3x optisk zoom

Främre kamera

32 MP Sony IMX615

Videoinspelning

8K/30FPS, 4K/60FPS

Batteri och laddare

6000 mAh, 100W trådad laddning, 50W trådlös laddning

Storlek

162, 9 x 76,5 x 8,9 (mm)

Vikt

210 gram

Övriga funktioner

Fingeravtrycksläsare, ansiktsupplåsning, NFC, Bluetooth 5.4, Wi-Fi 7

Om mobiltelefoner från OnePlus

Kinesiska OnePlus är ett avknoppat företag från hemelektroniktillverkaren Oppo. Med sin slogan "Never Settle" tog OnePlus första telefon, OnePlus One, marknaden med storm när den lanserades 2014. Framförallt då den erbjöd ovanligt god prestanda till ett ovanligt lågt pris. Något som sedan kommit att bli lite av företagets mantra.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons