Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Nothing Ear (a)

24 maj 2024

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som vill ha ChatGPT i örat och redan använder en Nothing-telefon

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Om du redan använder en Nothing-telefon och gärna skulle vilja kunna prata med ChatGPT direkt via dina hörlurar är Ear (a) utan tvekan för dig. Framförallt om du också vill komma undan förhållandevis billigt.

För dig som vill ha riktigt bra brusreducering

Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

Brusreduceringen hos Ear (a) är okej, men inte mer. Är det därför bästa möjliga brusreducering du är på jakt efter är min rekommendation att istället utforska prissegmentet några hundralappar upp.

Prisjakt toppbetyg
Nothing Ear (a) Wireless In-Ear

Hörlurar

Nothing Ear (a) Wireless In-Ear

fr.

1 065,26 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Om du vill åt ett par prisvärda in-ear-hörlurar med överlag trevligt ljud, bra batteritid och god passform är Nothing Ear (a) ett finfint alternativ, oavsett vilken telefon du använder. Skulle du dessutom sitta med en Nothing-telefon och önska att du på ett enkelt sätt kunde diskutera världsliga saker med ChatGPT direkt i örat kommer du troligen inte undan billigare än så här just nu.

Trevlig design

Bra ljud överlag

Fysiska knappar istället för touch

Väl godkänd batteritid

Mycket ljud för pengarna

ChatGPT-integrering med Nothing-telefoner

Brusreduceringen lämnar en del att önska

Saknar mer avancerade EQ-funktioner

Det börjar bli lite rörigt

Åtminstone när det kommer till namngivningen av Nothings hörlurar. Först ut var Nothing Ear (1) följt av Nothing Ear (Stick), vilka är en variant liknande Apples AirPods där lurarna inte går helt in i öronen. Därefter var det dags för Nothing Ear (2) och så långt var det ändå lätt att hänga med.

I april lanserades Nothing dock två nya hörlurar. Nothing Ear och Nothing Ear (a). Här är Nothing Ear den raka uppföljaren till Nothing Ear (2) medan Nothing Ear (a), som jag testat här, är en snäppet nedbantad version av nya Nothing Ear. Ja, det hade varit smidigare att döpa de nya hörlurarna till Ear (3) och Ear (3a). Men så kul ska vi inte ha. Nåja, då var det ur världen.

Utseendemässigt nära släkt med storebror

Utåt sett är Nothing Ear och Ear (a) förvillande lika om man bara tittar på själva snäckorna. Vikten är nästan identisk och Ear (a) klockar in på 4,8 gram per snäcka, mot 4,62 gram för vanliga Ear.

Annars är det hos laddningsetuierna en av de största skillnaderna de båda hörlurarna emellan återfinns. Här har nämligen vanliga Ear stöd för trådlös laddning medan Ear (a) fått se sig snuvade på just den funktionaliteten.

Utseendet på etuierna skiljer sig också åt och här föredrar jag personligen den lite mindre och rektangulära paketeringen hos Ear (a) framför den mer fyrkantiga hos Ear. Väl värd att nämna i sammanhanget är även batteritiden, som faktiskt är snäppet bättre hos Ear (a). Närmare bestämt 9,5 timmar mot 8,5 timmar hos Ear (med brusreduceringen avstängd). Etuiet klarar i sin tur att ladda hörlurarna ungefär 4,5 gånger. Vilket resulterar i en total batteritid på 42,5 timmar. Något som får anses riktigt bra.

Sett till färger kommer Ear (a) i en svart, vit och en gul (!) variant. Tyvärr har jag inte fått möjlighet att testa den gula versionen, men den ser onekligen riktigt häftig ut! Något som visserligen är sant också för de svarta och vita varianterna. Byggkvalitén hos både hörlurar och etui är dessutom ovanligt god för prisklassen och allt känns gediget och ordentligt.

Ljud och ljudskillnader

Grundljudet (om man kan kalla det så) hos Ear (a) är faktiskt förvånansvärt bra. Basen är påtaglig och både mellanregister och högre tongångar är klara och tydliga. Ear (a) saknar till skillnad från vanliga Ear stöd för högupplöst ljud via LHDC och erbjuder istället LDAC. Vilket ändå och definitivt är en förbättring mot den mer vanligt använda AAC-codecen för trådlös överföring av ljud.

En del skillnader de båda hörlurarna emellan syns även i appen där Ear (a) tappar den mer avancerade equalizern samt möjligheten att – via en serie lyssningstest – skapa en personlig ljudprofil som matchar vad man som användare faktiskt kan och inte kan höra. Annars är det mesta sig likt och appen, som finns för både iPhone- och Android-telefoner, är både enkel och lättöverskådlig. Givetvis följer den samma grafiskt monotona tema som Nothings eget Nothing OS, vilket huserar på företagets telefoner. Ett upplägg och utseende jag tycker fungerar bra.

Användning och brusreducering

Hur är det då att använda Ear (a)? Överlag riktigt trevligt! Passformen i mina relativt stora öron är förvånansvärt bra och med hjälp av de medföljande extrapluggarna är jag övertygad om att hörlurarna även passar mindre öron helt okej. Däremot är själva högtalardelen av snäckorna ganska stor, så där kan du eventuellt stöta på lite patrull om du har mindre öron.

Det är också ordentligt skönt att Nothing helt skippat touch-knappar på sidorna av hörlurarna och istället placerat små tryckknappar på respektive ”pinne”. Något som både fungerar bra och helt eliminerar tillfällena där man av misstag pausar eller byter låt när man justerar passformen.

Annars sitter hörlurarna som sagt utmärkt och isolerar därtill ganska bra även passivt. Gällande den aktiva brusreduceringen skulle jag säga att denna är precis godkänd, men inte mer. Mer lågmälda ljud av baskaraktär tas bort hyfsat effektivt. Men ljud som ökar och minskar i intensitet och har ett lite högre register har brusreduceringen direkt svårt med. Framförallt bidrar denna typ av ljud till att brusreduceringen upplevs ganska växlande i sin intensitet, vilket stundom skapar en svajig lyssningsupplevelse.

För samtal fungerar de inbyggda mikrofonerna utan större problem, men ogillar som många andra hörlurar vind. Vid snällare väderförhållanden och inomhus är samtalsljudet däremot klart och tydligt.

Ytterligare funktionalitet

Funktionsmässigt är Nothing Ear (a) ett par ganska standardaktiga in-ear-hörlurar - bortsett från om du sitter med valfri Nothing Phone. Då erbjuder hörlurarna nämligen integrering med AI-assistenten ChatGPT via röstkommandon.

En extrafunktion som givetvis är superbra om du har för vana att använda just ChatGPT och uppskattar att faktiskt prata med en AI. Annars får stödet nog mest anses vara just en extrafunktion. Fungerar helt okej gör den däremot. Allt som sägs sparas också i skriven form direkt i ChatGPT-appen. Vilket gör att man lätt kan gå tillbaka för att se vad man faktiskt pratat med sin AI-kompis om.

Ska man välja Ear eller Ear (a)? Vanliga Nothing Ear går loss på 1 890 kr medan Ear (a) kostar 1 290 kr. Känner du att trådlös laddning, stöd för LHDC, möjlighet till en personligt anpassad ljudprofil samt en mer avancerad equalizer är värt 600 kr är det absolut inte orimligt att köra på vanliga Ear.

Vill du däremot komma undan lite billigare och inte direkt känner att du har nytta av, eller åtminstone kan leva utan, extrafunktionerna är Ear (a) trots allt ett par riktigt prisvärda hörlurar med ungefär samma ljudbild som storebror. Brusreduceringen kunde varit bättre, men utöver det finns inte mycket att klaga på sett till priset.

Specifikationer

Typ av hörlur

In-ear, true wireless

Vikt

4,8 gram per snäcka, 39,6 gram för etuiet

Batteritid

9,5 timmar (42,5 timmar med etuiet) med ANC avstängt. 10 minuters laddning ger 10 timmars lyssningstid. Laddas via USB-C (kabel medföljer).

Trådlös laddning

Nej

Brusreducering

Ja, nivåbaserad, omgivningsbaserad och transparens-läge

Bluetooth-version

5.3

Ljudtekniker

AAC, SBC, LDAC

IP-certifiering

IP54 för hörlurarna, IPX2 för etuiet

Övrigt funktionalitet

Low Lag Mode (för t.ex. spel), Find My Earbuds, ChatGPT-stöd för Nothing-telefoner

Om hörlurar från Nothing

Nothing startades så sent som 2021 av medgrundaren till OnePlus, Carl Pei, efter att han lämnat företaget året dessförinnan. Företagets grundkoncept är, enligt deras egen utsago, att skapa produkter som förenklar samspelet mellan människa och teknik. Den första produkten Nothing lanserade var startskottet för Ear-serien i form av Ear (1). En produkt som nu fått sig både ett par uppföljare och även några avstickare i form av Ear (Stick) och Ear (a).


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons