Prisjakt
Annons

Bästa tillbehören till cykeln

Uppgradera din cykel inför sommaren med smarta och praktiska tillbehör. Det tar bara några minuter att montera många av de bästa lösningarna för cykeln men upplevelsen med dem kan bli betydligt bättre under de kommande månaderna.

Det finns mängder av produkter att köpa till cykeln och många är sådana man kanske inte känner till eller tänker på att de finns. Vilka är dina favoriter och vad har du köpt till på din cykel som vi inte tipsar om här under? Skriv gärna en kommentar och berätta om dina bästa tips!

Cykelbelysning

Det är viktigt att ha en bra cykelbelysning som både gör att man ser bra och syns väl under mörka förhållanden. Det finns flera varianter beroende på om man vill ha en dynamo och fasta lampor på cykeln, ha små avtagbara lampor med knappbatteri eller lite kraftfullare lösningar med monterade hållare på pakethållare och styre.

Enligt Transportstyrelsen måste cykelbelysningen kunna ses på ett avstånd på 300 meter, både fram- och baktill, men det finns inga regler för hur långt cyklisten måste kunna se eller hur ljusfördelningen ser ut. Båda är svåra att testa i butik men kontrollera så att cykellampan fram belyser åtminstone 30 meter framför cykeln.

Viktigt är också att belysningen är ordentligt tätad för att inte regn ska tränga in och förstöra elektroniken. Har man avtagbar cykelbelysning bör produkten också vara ordentligt konstruerad så den inte går sönder direkt när man tappar den.

Långfärdscyklister som inte vill pålägga alltför stor vikt på cykeln bör också titta efter små, lätta lampor som uppfyller lagkraven utan att väga alltför mycket. Andra saker att titta på är vilken typen av lampa som sitter i cykelbelysningen, då främst för den främre, hur långbatteritid som anges och vilken typ av batterier som ska användas.

Ska belysningen användas under mycket kalla förhållanden bör de vara konstruerade för enkel användning med handskar. I allra värsta fall kanske en vanlig ficklampa kan hjälpa om cykelbelysningen inte fungerar.

Här hittar du alla cykellampor på Prisjakt.

Ringklocka

Precis som med cykelbelysning så är ringklocka ett måste om man både vill höras i trafiken och undvika böter.

Det finns en till synes ändlös mängd varianter och modeller att välja mellan då lagen inte beskriver hur en ringklocka måste se ut. Därför finns modeller som både klingar, ringer och tutar som 1900-talets T-Ford.

De flesta ringklockor skruvas fast på cykelstyret men det finns modeller med snabbspännen som liknar buntband. Man trär på spännet på styret, drar åt tills den sitter ordentligt och klipper av det överflödiga bandet. Dess går dock inte att använda på andra cyklar eftersom banden sen måste klippas av.

Alla ringklockor hörs mer eller mindre men vill man vara säker på att ljudet når fram kan man välja en modell med extra stark fjäder. Då får man ett extra högt och klart klang som garanterat uppmärksammar omgivningen om att man finns där.

Cykelkorg

En cykelkorg kan göra stor skillnad när man är på cykelutflykter, har varit och handlat eller bara vill få med sig den där extra kassen på färden. Cykelkorgar finns i många olika utföranden med fast montering på cykeln eller som avtagbar med handtag. Vanligast är montering på styret men det finns korgar för pakethållare där de ställs ovanpå eller hängs på sidan vid bakre däcket.

De som monteras fast är vanligtvis i metall och är det bästa valet om man alltid vill ha en korg med sig utan att behöver bäras med sig. Inte heller är en monterad korg enkel att stjäla vilket kvarglömda lösa korgar är.

En del korgar har snabbfästen som kombinerar stabiliteten från fastmonterade modeller med enkelheten att bära med sig korgen när det behövs. Vill man skydda det som ligger i korgen från vädrets makter bör man välja en modell med lock.

Vill man inte ha en cykelkorg i metall så finns även många modeller tillverkade i vävd rotting. Det är ett naturmaterial som ofta återfinns i korgmöbler av olika slag.

Tänk på att cykelkorgens undersida aldrig bör komma i kontakt med det främre cykeldäcket eftersom det sliter på både korg och däck. Kontrollera korgens mått så modellen du köper är anpassad för din cykel och ha gärna en metallskena som cykelkorgen håller upp en del av tyngden istället för bara upphängningen på styret.

Lås

Allra viktigast när man väljer lås är att införskaffa ett som är godkänt av försäkringsbolagen. Annars kan det bli problem om cykeln stjäls. Ett vanligt ramlås som monteras fast på cykeln är vanligast och enklast då allt som följer med när man låst cykeln är en nyckel.

Ramlåset kombineras med fördel med en låsvajer som har dubbla öglor och effektivt fäster cykeln vid ett objekt som inte går att flytta, exempelvis en skyltstolpe. På så vis kan cykeln inte lyftas iväg och ramlåset förstöras i efterhand.

Ett alternativ till detta är bygellås med parabolbygel. Kanske lite knepigare att låsa fast överallt men bygeln är ofta betydligt starkare än ramlåsets stålpinne. Man kan även skaffa en låsvajer med kombinations- eller nyckellås — då gärna en kraftfullare variant och inte de allra tunnaste.

Ett tips är att alltid låsa fast cykeln i ramen och inte bara i ett av däcken. Risken är annars att det fastlåsta däcket snabbt monteras av vid en eventuell stöld och cykeln förflyttas.

Cykelpump

Det är aldrig kul att hamna i en situation där cykeldäcket har för lite luft men cykelpumpen ligger i tryggt förvar hemma i hallen. Med en liten minipump som kan fästas på cykelramen, läggas i korgen eller i väskan finns alltid luft tillgängligt om man skulle gå på pumpen längs vägen.

Vill man ha en ordentligt cykelpump hemma är det istället bäst med en större fotpump som pumpar in mer luft per tag och samtidigt visar hur mycket luft som finns i däcket. Många däck har ett rekommenderat tryck som är tydligt märkt på sidan av däcket och med en mätare kan du alltid se till att rekommendationen följs.

Tänk på att många däck har bilventiler som inte fungerar med vanliga cykelpumpar. Se därför till att den modell du skaffar har stöd för båda, och gärna flera andra typer av ventil som till fotbollar, så du slipper skaffa flera olika. Ofta medföljer adaptrar som är lätta att tappa bort, så glöm inte vart dessa läggs undan.

Sadelväska

Sadelväskan placeras under sadelns bakre del och är ett utmärkt tillbehör för att få med sig mindre saker som alltid behöver följa med på färden.

En bra sadelväska är enkel att montera såväl som lätt att ta med sig, är tålig mot väder och vind samt ha flera fickor i kombination med ett större utrymme för maximal lastmöjlighet.

Vissa modeller har fästen för små cykelpumpar och det är bra om sadelväskan har reflexmaterial som hjälper cyklisten att synas i trafiken. Om modellen är vattentålig bör man säkerställa att även blixtlås är tätade.

Ett tips är att välja en modell med snabbfästen istället för bara kardborreband för snabbare hantering och tåligare konstruktion.

Det finns även små väskor som fästs på cykelramen om man hellre vill ha det. De är också utmärkta som komplement till varandra för extra lastutrymme. Vill man ha riktigt mycket utrymme finns större cykelväskor som fästs över pakethållaren.

Här hittar du alla sadelväskor och cykelväskor på Prisjakt.

Flaskställ och flaska

En vattenflaska är den optimala följeslagaren på de varmaste sommarturerna. Med ett monterat flaskställ och en ordentlig flaska kan man få med sig ordentligt med vatten. Flaskställ monteras i regel med skruv vilket innebär lite arbete men när den sitter på plats så är det bara att börja använda den.

Tänk på att hållarna ofta är designade för vissa typer av flaskor eller storlekar. Vanligast är montering av hållare på cykelramen men en del lösningar finns för placering vid sadeln istället. Välj det som passar din cykel bäst.

Materialen i flaskställen är oftast metall med plastöverdrag, glasfiber, plast eller aluminium. Känn efter noga och se vilka modeller som kan klara flera års bruk för att byta redan efter en säsong är varken roligt eller ekonomiskt.

Flaskan i sin tur bör har en stor öppning som gör den enkel att rengöra, tydliga märkningar för mängd och anpassad för flaskstället du väljer. Vill man ha varma eller kalla drycker med sig bör flaskan vara speciellt isolerad för detta och vill man ha en bakterieresistent produkt ska den helst vara tillverkad i BPI-plast.

Ett tips för de som inte vill ha vätska med sig utan verktyg är att en del flaskor är anpassade för just detta, så kallade verktygsflaskor. De som värnar om naturen kan titta efter modeller som är helt nedbrytbara och alla plastflaskor bör vara fria från BPA som är ett hormonstörande ämne i vissa plaster.

Cykeldator

Vill man ha koll på hur långt man cyklat eller om man håller rätt fart för att nå målet på utsatt tid — då är det bäst att ha en cykeldator som håller koll. Dessa praktiska små datorer klarar allt från att bara visa hastighet till att komma ihåg de senaste månadernas cykelturer.

Bland funktionerna man kan behöva finns, som ovan nämnt, både avstånd och fart, men också mätning av kadens (pedalvarv), stöd för inställning av flera hjulstorlekar, maxhastighet, vägmätare, medelhastighet, tidtagning och klocka.

Riktigt avancerade modeller kan anslutas via gps och ladda upp all sin data via mobiltelefon eller dator. Med gps-modellerna får man en exakt rutt att granska i efterhand och även information för räddningstjänst om man i värsta fall behöver hjälp.

Oavsett funktionalitet så bör man välja en cykeldator som är ordentligt tätad mot väder och vind, är tålig (cykeln kan ju trots allt välta) och att batteriet håller länge. Ha gärna med ett extra batteri på resan så det är enkelt att byta längs vägen.

Här hittar du alla cykeldatorer på Prisjakt.

Flat tire on bicycle
iStock.com / Natnan Srisuwan

Punkteringshjälp

Att få punktering på långfärden är det värsta många kan tänka sig och ingen vill nog stå vid vägkanten för att laga cykelslangen. Med en punkteringsspray löser man problemet genom att spruta in ett tätande medel samtidigt med luft i däcket och på bara några sekunder kan man fortsätta cykelfärden.

Punkteringssprayer är endast temporära lösningar som gör att man kan ta sig vidare till en plats där en ordentlig lagning kan göras. De kan dock vara en oumbärlig lösning om man står dåligt till på en mörk plats och snabbt måste ta sig vidare.

När man väljer punkteringsspray finns olika storlekar och varianter för både bil, motorcykel och cykel. Välj en variant och storlek som passar för cykeln. Tänk också på att många produkter är brandfarliga och ska därför användas med försiktighet. Läs alltid medföljande instruktioner innan användning.

Vill man förebygga problem finns även speciella sprayer vars innehåll pumpas in i cykeldäcket innan färd. Medlet ska sedan förebygga problem med hål genom att stärka upp och täta hål som kan uppstå."