Prisjakt

Största spellanseringarna 2024 – hela listan

Vi har ett fantastiskt spelår att se fram emot under 2024 med många och stora lanseringar. Vad sägs om att segla på de sju haven som piratkapten i Skull & Bones, eller återuppleva gamla barndomsminnen med Tomb Raider 1-3 Remastered? Här är vår topplista över de största och mest efterlängtade lanseringarna 2024.

Alone in the Dark

Släpps den 20 mars

Alone in the Dark är ett psykologiskt skräckspel och en fritolkning av originalspelet med samma namn från 1992. Åter igen axlar vi rollen som privatdetektiven Edward Carnby som utforskar Derceto Mansion tillsammans med Emily Hartwood.

I spelet får vi en helt ny berättelse skriven av skräckförfattaren Mikael Hedberg. Händelserna utspelar sig under 1920-talet och för med sig skräckelement från Lovecraftian-universumet till den amerikanska södern.

Berättelsen i Alone in the Dark är att Emilys farbror har försvunnit. Hon tar hjälp av Edward för att hitta honom och tillsammans möta fasorna som gömmer sig i Derceto Manor.

Välj mellan att spela Edward och Emily samtidigt som du löser kluriga pussel och kämpar mot mörkrets varelser som gömmer sig i skuggorna.

Protagonisterna röstskådespelas av David Harbour och Jodie Comer. Två tunga namn inom Hollywood som är kända från bland annat Killing Eve, Free Guy och Stranger Things.

Alone in the Dark släpps till PC, Xbox Series X/S och Playstation 5.

Ark 2

Släpps 2024

Har du någon gång drömt om hur det skulle vara att rida på en T-Rex? Att uppleva det på riktigt går så klart inte, men om du spelar Ark 2 så får du åtminstone chansen att prova i ett datorspel.

Ark 2 är den officiella efterföljaren till Ark: Survival Evolved. Berättelsen tar vid efter den femte och sista expansionen, Genesis: Part 2, som släpptes 2021. Exakt vad spelet handlar om vet vi inte riktigt än, men klart är att skådespelaren Vin Diesel har en stor roll i berättelsen.

Platsen där spelet utspelar sig har fått ett helt nytt utseende och stridssystemet har omarbetats. Ark 2 har blivit mer Souls-liknande i striderna med helt nya rörelseförmågor för att kunna friklättra, glida, svinga och parkoura sig genom spelvärlden.

Inte helt oväntat är dinosaurier en stor del av Ark 2, precis som i Ark: Survival Evolved. Vi vet inte exakt vilka som kommer än, men vi har åtminstone sett Velociraptor, Tyrannosaurus och Pterodactylus på konceptbilder från spelstudion.

Ark 2 släpps till PC, Xbox Series X/S och Playstation 5.

Månadens spel 2023 – vår topplista

Spelåret som har gått var helt fantastiskt. Vi har lagt ner ett oräkneligt antal speltimmar på spel som Alan Wake 2, Dead Space Remake och Baldurs Gate 3. Du har väl inte missat vår topplista över de mest efterlängtade spelen för 2023?

Se hela listan här! (Vi vet, Skull & Bones försenades igen. Men den 16 februari får vi äntligen leka pirat!)

Assassin’s Creed Codename: Red

Släpps 2024

Nästa stora spel i Assassin's Creed-serien släpps under 2024. Just nu har det inget officiellt namn, utan kallas bara "Codename: Red". Handlingen utspelar sig under Sengoku-perioden i Japan och att vi antingen kan spela som en manlig samuraj eller kvinnlig shinobi.

Precis som tidigare är världen öppen och fri för spelaren att upptäcka. Det är oklart om den är lika stor som kartan till Valhalla, eller om den är mer begränsad som i Mirage. Vad vi vet är att spelet ingår i Ubisofts nya spelplattform, Assassin's Creed Infinity, som knyter ihop alla spelen med en live service-tjänst.

Där Mirage visade sig vara ett jämförelsevis tunt spel med ett minst sagt svalt mottagande från spelarna hoppas vi att Codename: Red blir en mer positiv upplevelse. Vi ser fram emot att springa ljudlöst över hustaken som en ninja med bara skuggorna som sällskap.

Spelet släpps till PC, Xbox Series X/S och Playstation 5.

Final Fantasy VII Rebirth

Släpps den 29 februari

Final Fantasy VII Rebirth är det andra spelet i triologin som utgör en omfattande omarbetning av originalspelet från 1997.

Spelet tar vid efter berättelsen i första spelet "Remake" med en helt ny spelvärld, nya karaktärer att möta och fler unika stridskombinationer. Rebirth är större och öppnare med många, fria ytor att utforska.

Huvudkaraktären i spelet är Cloud Strife, en tidigare Shinra-soldat som bytt sida i konflikten mellan Avalanche och Shinra Corporation. Gör huvuduppdragen och hjälp karaktärer du möter med sidouppdrag för att i slutändan stå upp mot den legendariska motståndaren Sephiroth.

Du måste inte ha spelat något annat Final Fantasy-spel innan du skaffar Remake eller Rebirth. Faktum är att båda spelen är designade för att köras helt fristående om du vill det. Störst behållning får du dock om du börjar i rätt ände av triologin.

Final Fantasy VII Rebirth släpps till Playstation 5.

Grand Theft Auto VI

Släpps 2025 (det är inte 2024, men vi lever ändå på hoppet!)

Vi har väntat på den officiella lanseringen av Grand Theft Auto VI i mer än tio år – och nu har Rockstar Games äntligen avslöjat nästa spel i GTA-serien.

Med en 90 sekunder lång trailer har vi fått en första officiell inblick i storyn till Grand Theft Auto VI. Spelet har minst två spelbara protagonister, Jason och Lucia, som befinner sig i ett modernt Vice City.

Trailern spelas till tonerna av Tom Pettys låt ”Love is a long road” och vi får se bländande vacker grafik med en grafisk stil som är betydligt mer inriktad mot vuxna än tidigare.

Vi vet idag att Grand Theft Auto VI släpps någon gång 2025. Men vi är så taggade på spelet och våra förhoppningar är så klart att något magiskt ska hända så att ett släpp ändå sker 2024. Därför behåller vi spelet på listan just nu.

Mer information om Grand Theft Auto VI är att vänta under det kommande året!

Grand Theft Auto VI släpps till PC, Xbox Series X/S och Playstation 5.

Hades 2

Släpps 2024

Under 2024 släpps en förhandsversion av Hades 2. Spelet är den officiella efterföljaren till det otroligt hyllade spelet med samma namn från 2018.

Det grekiska temat från originalspelet kvarstår, men den här gången får Zagreus stå tillbaka och istället släppa fram sin syster Melinoë. Titanen Cronos har rymt från sitt fängelse och söker hämnd mot gudarna på Olympus.

Vi vet bara ytterst lite om berättelsen i Hades 2, men garanterat är att spelet är minst lika stort som originalet. Du behöver inte ha kört Hades för att spela tvåan, men spelstudion Supergiant säger att det finns mängder av referenser till ettan under spelets gång.

Har du inte redan spelat Hades så rekommenderar vi att du gör det. Det är välgjort, har en spännande berättelse och rejält utmanande spelstil rakt igenom. Vi garanterar att du får många timmars nöje med Hades.

Hades 2 släpps till PC.

Life By You

Släpps den 5 mars

"Life By You"är en ny livs-simulator som utmanar den ständigt populära The Sims-serien från EA Games.

Upplägget i Life By You är densamma som i The Sims. Du tar kontrollen över digitala avatarer och styr dem genom livet. Deras öde ligger helt i dina händer och du kan välja att hjälpa eller stjälpa dem längs vägen.

Det som gör Life By You extra intressant är att spelet moderniserar upplägget med större möjligheter att utforska spelvärlden. Du kan använda bil, buss, cykel och många andra fordon över stora områden.

Spelet går att modda av hängivna utvecklare som vill lägga till nya, spännande saker. Du kan styra dina avatarer som du vill, ha riktiga konversationer med dem och även designa din egen värld.

Life By You släpps till PC via bland annat Steam och Epic Games Store.

Little Nightmares 3

Släpps 2024

Det har gått mer än två år sedan Little Nightmares 2 släpptes, och vi kan knappt hålla oss tills det tredje spelet i serien släpps. Båda föregångarna var mästerverk med fantastisk grafik och en spännande berättelse som verkligen drog in oss i den skräckvärld som Supermassive Games byggt upp.

Den här gången lämnar vi de tidigare protagonisterna Mono och Six för två nya karaktärer. Spelvärlden har förändrats med nya miljöer och fiender. Och det finns en ny, dold fara i skuggorna som ogärna visar sig. Vad eller vem det är, det återstår att se.

Little Nightmares 3 är på sätt och vis ett sidscrollande skräckspel med inslag av pussel som måste lösas. Du kan inte slåss utan måste smyga dig fram med hjälp av skuggorna och föremål som gömmer dig från farorna som lurar på dig.

Little Nightmares 3 släpps till PC, Xbox Series X/S, Xbox One och PS5 / PS4.

Skull and Bones

Släpps den 16 februari

Har du någonsin undrat hur det skulle vara att driva runt på de öppna haven och jaga handelsfartyg som en piratkapten?

I kommande "Skull and Bones" är det precis vad du får göra – och du har full kontroll över hela upplevelsen, från hur båten ska se ut och fungera, till vilken besättning du tar med dig.

Du har tre typer av fartyg att välja mellan, alla med sina unika egenskaper. Vill du ha mer skydd? Montera mer skyddande material runt båten, men du får räkna med att båten blir mer tungstyrd och långsammare. Välj färg, stil, flagga och mängder av andra detaljer – din båt är just din.

I Skull and Bones är fokus på strider och utforskande till havs. Du kan inte ta del av attacker mot öar på dina egna två ben, utan är låst till ditt fartyg. I din jakt på de sju haven stöter du på både datorstyrda motståndare och andra spelare som har samma mål som du, att bli den mest fruktade piratkaptenen som någonsin skådats.

Skull and Bones släpps till PC, Xbox Series X/S och Playstation 5.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Släpps den 5 september

Det är dags att dra på sig skyddskläderna, ladda vapnet och smyga sig ut i The Zone ännu en gång. Du är en "stalker", en jägare vars uppgift är att ge dig ut i en ödslig och livsfarlig värld på jakt efter förnödenheter från världen ovan jord.

Ditt mål är att ta dig upp till ytan från din relativt (men inte helt) säkra tillvaro i underjorden, hitta viktiga föremål som hjälper ditt kollektiv att överleva, och att inte dö. Det är lättare sagt än gjort med tanke på att nästan allt du möter vill döda dig när du går utanför sprängdörrarna.

Spela igenom kampanjen och ta del av en spännande berättelse, eller testa dina reflexer mot andra spelare i ett flerspelarläge. Använd moddar för att förbättra din upplevelse och gör allt du kan för att överleva.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl släpps till PC, Xbox Series X/S och Playstation 5.

Star Wars: Outlaws

Släpps 2024

Outlaws är kanske det mest efterlängtade spelet ur Star Wars-universumet just nu. Ubisoft kallar det för första Star Wars-spelet någonsin som är ett riktigt så kallat "open world", vilket betyder att du har stora friheter att röra dig som du vill en stor och öppen spelvärld.

Du kan besöka en rad olika och kända planeter, ta dig an unika uppdrag för varje planet och uppleva de många städer som finns att undersöka. Varje ny plats har sina egna, speciella utseenden och belöningar. Det låter riktigt bra, men vi har hört liknande löften tidigare.

Berättelsen handlar om en av de många fredlösa som befinner sig i Star Wars-universumet. Tillsammans med din alienvän Nix utför du bland annat uppdrag åt brottssyndikat och använder din listighet (och kompisen) till att smyga, slåss och prata dig fram.

Når du inte står med benen på fast mark kan du använda din rymdfarkost "The Trailblazer" till att färdas mellan planeterna eller utföra akrobatiska luftstrider med andra farkoster. Och ja, The Empire dyker så klart upp överallt, även i luften.

Star Wars: Outlaws släpps till PC och Xbox Series X/S.

Tekken 8

Släpps den 26 januari

Med 32 nya karaktärer och omarbetad grafik slår sig Tekken 8 in i fightingvärlden tidigt 2024. I det åttonde spelet fortsätter den långtgående berättelsen om släktlinjerna Mishima och Kazama, med den bittra strid som pågår mellan dem.

Tekken 8 har ett omarbetat stridssystem som ökar intensiteten i kamperna och det finns ett nytt arkadläge kallat "Arcade Quest". Det nya arkadläget är för dig som vill bygga upp din egen karaktär i spelet och öva på det nya stridssystemet samtidigt som du lär dig grunderna i spelet.

Andra nyheter är att gamla karaktärer som Jun Kazama är tillbaka och banorna har blivit mer dynamiska. Det går nu att krascha olika delar av banan och du kan uppleva extrema händelser som bränder, jättevågor och tornador.

Tekken 8 släpps till PC, Xbox Series X/S och Playstation 5.

Tomb Raider 1-3 Remastered

Släpps den 14 februari

Om du vill få en rejäl dos med gamingnostalgi ska du kolla närmare på Tomb Raider 1-3 Remastered. De tre första spelen som gjordes i den långa serien om Lara Croft släpptes under en treårsperiod med start 1996 – och nu får de för första gången en omarbetning.

Spelstudion som tagit sig an uppgiften lovar bland annat bättre grafik och optimerade kontroller för styrningen av Lara Croft. Du växlar sömlöst mellan den gamla och nya grafiken, precis som det fungerar med Halo: Anniversary Edition.

Alla tre spelen har tillhörande expansioner som ger extra banor och bonusäventyr. Tomb Raider 1 inkluderar "Unfinished Business" med fyra banor, Tomb Raider 2 har "The Gold Mask" med fem bonusbanor och Tomb Raider 3 inkluderar "The Lost Artifact" med hela sex nya banor.

Tomb Raider 1-3 Remastered släpps till PC, PS5 / PS4 samt Xbox Series X/S och Xbox One.

Warhammer 40,000: Space Marine 2

Släpps den 9 september

Gissa om vår besvikelse var stor när vi fick beskedet att Warhammer 40,000: Space Marine 2 inte kunde släppas som planerat i december förra året. Men 2024 är året då vi åter igen får axla rollen som en Ultra Marine.

Spelet tar vid efter händelserna i 2011 års Warhammer 40,000: Space Marine. Precis som i första spelet följer vi Kapten Titus och hans Ultra Marines på deras blodiga uppdrag. Den här gången är det ändlösa horder av Tyranider som invaderar istället för de krigiska orkerna.

Om orker är ett stort hot mot vilken mänsklig värld som helst så är tyranider definitivt inte enklare att handskas med. Räkna med bländande fin grafik för dig som har en nyare spelkonsol eller kraftfull dator, rejält med blod och en fartfylld berättelse från början till slut.

Warhammer 40,000: Space Marine 2 släpps till PC, Xbox Series X/S och Playstation 5.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 4 januari 2024

Uppdaterad: 4 januari 2024

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.