Månadens spel – våra favoriter 2023

Här är vår lista över de mest efterlängtade spelen i år

Har du ett favoritspel som släpps 2023 och som inte är med på listan?
Tips oss via mejl här!

Månadens spel: Dead Space Remake

Släpps den 27 januari

Dead Space Remake är en hett efterlängtad omarbetning av originalspelet från 2008. Du spelar som Isaac Clarke, en ingenjör som kastas in i en värld av skräckinjagande monster, galenskap och pulshöjande situationer där allt vill mörda honom.

Spelet inleds med att du och dina vänner svarar på ett nödrop från rymdskeppet USG Ishimura. När ni kommer dit är skeppet till synes tomt på människor, men låt dig inte luras av tystnaden. Skeppet är inte så tomt som man kan tro och innan ni vet ordet av så förvandlas stillheten till skräck och förtvivlan.

Dead Space Remake har designats om helt från grunden med snyggare grafik och bättre animationer. Berättelsen är i stort som tidigare, men med små justeringar som gör att den passar bättre in med de två efterföljande spelen. Spelet finns till Xbox, Playstation och PC.

Hetaste spelen som släpps första halvåret 2023

Forspoken

Släpps den 24 januari

Forspoken är ett spännande äventyr som tar dig till det magiska landet Athia. Här kan du uppleva en stor och öppen spelvärld med mytologiska varelser och fantastiska platser att upptäcka. Men det gäller ett vara vaksam medan du springer, hoppar och svingar dig fram i bästa parkourstil – magisk korruption har förvandlat människor och djur till vildsinta monster.

Du har fyra stora områden att undersöka. Var och en med sin egen, ondsinta härskare som du måste besegra för att stoppa korruptionen från att förstöra hela världen. Till din hjälp har du ett magiskt armband som ger dig onaturliga krafter. Och tro oss, magiska krafter är bra att ha när ondskan står vid dörren och knackar.

Forspoken finns att uppleva på Playstation och PC.

Hogwarts Legacy

Släpps den 10 februari

Hogwarts Legacy kan vara 2023 års mest efterlängtade spel. Ta del av Harry Potters magiska värld med allt vad det innebär. Magi, troll, dueller med trollspön och givetvis en mörk fara som du måste besegra. Det är ju trots allt Hogwarts du befinner dig på, vad vore väl ett slott fullt med magiker om det inte fanns hemskheter att slåss mot?

Ja, du kan använda trollformeln Avada Kedavra när du slåss mot de uråldriga varelser som vill dig och dina magikervänner ont. Nej, sporten Quidditch finns inte med från start så du kan glömma att susa runt bland molnen i jakt på den gyllene snitchen.

Hogwarts Legacy släpps till Playstation, Xbox, Switch samt PC.

Atomic Heart

Släpps den 21 februari

Det här spelet är så fantastiskt galet på alla sätt och vis att vi knappt vet hur vi ska förklara vad Atomic Heart handlar om. I Atomic Heart har maskinerna gjort uppror mot mänskligheten och hotar att förstöra hela världen om de får härja fritt. 

Du spelar som KGB-agenten och majoren Nechaev. En nedgången människa med ett mentalt sinne i komplett förfall som med alla medel måste stoppa maskinerna innan de lyckas lämna det testområde som de befinner sig på. 

Det hela utspelar sig i ett alternativt 1950-tal i en förfallen utopi långt inne i Sovjetunionens mitt. Kämpa dig genom forskningsstationer och andra hemska områden för att förstå hemligheterna som riskerar att förgöra hela världen.

Atomic Heart finns att skaffa till PC, Playstation och Xbox.

Sons of the Forest

Släpps den 23 februari

Efterföljaren till överlevnadsspelet The Forest är hett efterlängtad och efter flera förseningar så är det äntligen dags att ge sig ut i skogen igen. Utforska hemliga och mystiska platser som gömmer sig bland träden, bygg din provisoriska bostad och håll fasorna som kommer fram på natten på avstånd. Du kan spela helt själv eller tillsammans med dina vänner.

Spelvärlden är öppen och du kan röra dig helt fritt. Samla resurser, bygg skydd mot vädrets makter och stå emot attacker från kannibaler. Ja, spelet har kannibaler och de är inte snälla. Du kan skapa byggnader, lägga fällor, laga mat, jaga och använda en mängd olika verktyg. Du behöver bemästra allt för att överleva och inte ens då kanske du klarar dig. Ett tips: Om du ser något som rör sig i skuggorna – slå först och fråga sen.

Sons of the Forest släpps till PC, Xbox och Playstation.

Skull and Bones

Släpps den 9 mars

Hissa seglet, ta fram papegojan och ladda kanonerna. Det är dags att ge sig ut på de sju haven med dina vänner. Skulle and Bones är ett piratspel som utspelar sig under piraternas storhetstid och ditt mål är att samla på dig mängder av skatter samtidigt som du gör livet surt för konkurrerande kaptener.

Ge dig ut på äventyr i jakt på ära och rikedomar, men se upp för farorna som lurar både på vattnet och under ytan. Om ditt skepp förliser så kan andra plocka upp dina saker, men samtidigt kan du sänka dina motståndare och ta del av deras surt förvärvade last för egen vinning.

Uppgradera ditt skepp och smycka ut både skutan och din egen karaktär i detta hett efterlängtade piratspel på PC, Xbox och Playstation.

Star Wars Jedi: Survivor

Släpps den 17 mars

Det här är det andra spelet i serien om Cal Kestis – hjälpten från det första spelet som nu har lämnat åren som padawan bakom sig för att kliva fram som en fullfjädrad Jedi.

Star Wars Jedi: Survivor tar vid där första spelet slutade. Hotet från Imperiet växer sig allt starkare och ansvaret som vilar på Cals axlar blir bara tyngre. Du måste fortsätta berättelsen och stå upp mot såväl Imperiet som deras allierade i det här episka äventyret.

Det nya spelet bjuder på många nya områden att besöka, snyggare grafik och förbättrad spelmekanik. För att överleva måste du bemästra dina förmågor som Jedi. Exempelvis kan du använda Kraften för att kasta runt dina fiender precis som tidigare. Eller kasta saker på dem om du föredrar det. Om spelet har lightsabers? Givetvis! Spelet introducerar en hel mängd nya och häftiga stridstekniker för just lightsaber-fans.

Star Wars Jedi: Survivor finns att spela på PC, Playstation och Xbox.

Dead Island 2

Släpps den 28 april

Zombies! Mängder och åter mängder med zombies! Och de vill alla äta dina hjärna. Dead Island 2 är ett FPS-spel som bjuder på stora mängder zombies, mörk humor, blod och lite äventyr.

Ön du befinner dig på har förvandlats till helvetet på jorden efter att alla invånare förvandlats till stönande, mordiska zombies. Eller nästan alla – du lever i allra högsta grad och för att fortsätta vara vid liv så måste du bli den ultimata zombiedödaren.

För att klara dig behöver du vara snabb, välja dina mål omsorgsfullt och vara helt utan tvekan. Det är inte långsamma, hasande zombies du möter. De är snabbfotade och om du inte är försiktig så riskerar du att få fler problem på halsen än du kunnat ana. Och tro oss, du vill inte ha de här problemen på just din hals.

Dead Island 2 finns att spela på PC, Xbox och Playstation. Trailern till spelet finns på YouTube här.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Släpps den 12 maj

Är det här årets mest efterlängtade spelsläpp? The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom tar vid efter händelserna i det första spelet Breath of the Wild.

I det nya spelet håller du inte dig inte bara på marken. Nu får du äntligen chansen att sväva högt uppe bland molnen. Mer än så vet vi faktiskt inte om spelet än då Nintendo har valt att hålla hårt på detaljerna. Vi hoppas så klart på en ny, episk berättelse och att Zelda har blivit bättre på att hålla sina vapen hela.

Det här är en efterföljare som många gått och väntat på, och precis som tidigare så måste du ha en Switch för att ta del av äventyret. Har du inte skaffat det första spelet än så rekommenderar vi att du börjar med Breath of the Wild.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom finns att spela på Nintendo Switch.

Diablo IV

Släpps den 6 juni

Ännu en gång står helvetets portar vidöppna för alla fasor som gömmer sig i de varmaste delarna av underjorden.

Lilith – Mephistos dotter – har återuppväckts och med det sprids en fasa utan dess like över världen. Det är upp till dig och dina allierade att ta steget över helvetets tröskel och möta de horder av djävulska monster som väller upp från mörkret.

Med Diablo IV får vi en ny berättelse som tar dig på ett långt och spännande äventyr med förbättrad grafik och episk loot att plocka på sig. Som vanligt får vi ändlösa mängder demoner att slåss mot och även PVP mot andra spelare om du lockas av det.

Diablo IV finns att spela på PC, Xbox och Playstation.

Hetaste lanseringarna som kommer senare under 2023

Det är inte alla spel som har fått ett officiellt lanseringsdatum än. Här tipsar vi om kommande storspel som bör släppas 2023, men utan ett bestämt datum då de släpps.

Mörkret kommer tillbaka i Alan Wake 2. Glöm inte ficklampan!

Alan Wake 2

Mörkret har kommit tillbaka till Bright Falls i den efterlängtade efterföljaren till Alan Wake. Det har gått elva långa år sedan vår favoritförfattare stod upp mot mörkrets krafter och nu måste han ännu en gång ladda ficklampan med fräscha batterier. Det är dags att visa mörkret en gång för alla att ljuset alltid står över mörkret. 

Assassin’s Creed Mirage

Assassin's Creed kommer till 800-talets Baghdad. Axla rollen som lönnmördare och gå med i den mystiska organisationen kallad Hidden Ones för nya, episka uppdrag i en öppen spelvärld. Smyg, mörda, klättra och hoppa dig genom det kanske största äventyret hittills i Assassin's Creeds historia – 20 år före händelserna i Assassin's Creed Valhalla.

Marvel’s Spider-Man 2

Efter succén med Marvel's Spider-Man och Spider-Man: Miles Morales så var det nästan garanterat att en uppföljare skulle komma – och under 2023 släpps Spider-Man 2 till Playstation 5. Insomniac Games står ännu en gång för utvecklingen och äntligen får vår favoritspindelhjälte möta den vasstandade antihjälten Venom.

Hades 2

Efter den enorma succén och hyllningarna kring Hades så är det snart dags för efterföljaren Hades 2. Vi håller oss kvar i den grekiska mytologin och den här gången spelar du som mörkrets prinsessa i jakten på jätten Kronos. Spelet har fått ett nytt utseende, men känslan från det första spelet ser ut att finnas kvar. Lanseringsdatum? Någon gång sent under 2023. Kanske.

Starfield

Starfield är nya generationens rymdspel från skaparna av hyllade spel som The Elder Scrolls V: Skyrim och Fallout 4. Ge dig ut på en episk resa i ett enormt universum med mängder av planeter att utforska. Skapa din karaktär och ditt skepp, utvecklas och upptäck vad rymdens mörka hörn döljer i det här efterlängtade rymdrollspelet på PC och Xbox.

Warhammer 40,000: Space Marine 2

När mänskligheten står inför de fruktade Tyranidhorderna så svarar den gudomliga Kejsaren med att skicka sina änglar – Space Marines – att stoppa hotet. Du axlar rollen som en av de bästa krigarna i Adeptus Astartes-legionen, och det är upp till dig om galaxen ska överleva invasionen som står vid dörren. Förbered dig för krig.

Warhammer 40,000: Space Marine 2 finns att spela på PC, Xbox och Playstation.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 5 januari 2023

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.