Prisjakt

Månadens spel – våra favoriter 2023

Här är vår lista över de mest efterlängtade spelen i år

Månadens spel: Alan Wake 2

Släpptes den 27 oktober

Mörkret har kommit tillbaka till Bright Falls i den efterlängtade efterföljaren till Alan Wake. Det har gått elva långa år sedan vår favoritförfattare stod upp mot mörkrets krafter och nu måste han ännu en gång ladda ficklampan med fräscha batterier. Det är dags att visa mörkret en gång för alla att ljuset alltid står över mörkret.

Berättelsen handlar om Saga Anderson, en FBI-profilerare som reser till Bright Falls (platsen från Alan Wake) för att undersöka en serie med ritualistiska mord. När hon hittar sidor ur en skräcksaga förbyts hennes planerade undersökning mot en kamp för att behålla sitt förstånd.

Röstskådespelaren Matthew Porretta som gör rösten till Alan Wake avslöjade i podcasten "Monsters, Madness, and Magic" and spelet släpps i oktober 2023. Den 27 oktober för att vara mer exakt, och spelet släpps bara som en digital utgåva. Anledningen är att spelstudion vill pressa ner priset.

Du kan välja att köpa spelet och köra bara huvudberättelsen, eller köpa ett Expansion Pass som ger tillgång till två kommande expansioner till spelet.

Alan Wake 2 släpps till Playstation 5, Xbox Series X/S och PC (via Epic Games Store). Priserna är 49,99 euro för PC och 59,99 euro för spelkonsol. Har du inte spelat originalet Alan Wake så rekommenderar vi att du börjar där för att få en mer sammanhängande historia.

Gamingtips direkt i din inkorg. Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!

Dead Space Remake

Släpps den 27 januari

Dead Space Remake är en hett efterlängtad omarbetning av originalspelet från 2008. Du spelar som Isaac Clarke, en ingenjör som kastas in i en värld av skräckinjagande monster, galenskap och pulshöjande situationer där allt vill mörda honom.

Spelet inleds med att du och dina vänner svarar på ett nödrop från rymdskeppet USG Ishimura. När ni kommer dit är skeppet till synes tomt på människor, men låt dig inte luras av tystnaden. Skeppet är inte så tomt som man kan tro och innan ni vet ordet av så förvandlas stillheten till skräck och förtvivlan.

Dead Space Remake har designats om helt från grunden med snyggare grafik och bättre animationer. Berättelsen är i stort som tidigare, men med små justeringar som gör att den passar bättre in med de två efterföljande spelen. Spelet finns till Xbox, Playstation och PC.

Forspoken

Släpps den 24 januari

Forspoken är ett spännande äventyr som tar dig till det magiska landet Athia. Här kan du uppleva en stor och öppen spelvärld med mytologiska varelser och fantastiska platser att upptäcka. Men det gäller ett vara vaksam medan du springer, hoppar och svingar dig fram i bästa parkourstil – magisk korruption har förvandlat människor och djur till vildsinta monster.

Du har fyra stora områden att undersöka. Var och en med sin egen, ondsinta härskare som du måste besegra för att stoppa korruptionen från att förstöra hela världen. Till din hjälp har du ett magiskt armband som ger dig onaturliga krafter. Och tro oss, magiska krafter är bra att ha när ondskan står vid dörren och knackar.

Forspoken finns att uppleva på Playstation och PC.

Hogwarts Legacy

Släpps den 10 februari (13 november till Switch)

Ta del av Harry Potters magiska värld med allt vad det innebär i Hogwarts Legacy – 2023 års kanske mest efterlängtade spel.

Upplev både magiska varelser på nära håll, utforska slottet Hogwarts alla hemligheter och stå emot en ondska som Harry Potter-världen inte skådat tidigare.

Hogwarts Legacy ger dig chansen att bli en fullfjädrad magiker som tillsammans med sina vänner tar sig an ett episkt äventyr. Ja, du kan använda trollformeln Avada Kedavra när du slåss mot de uråldriga varelser som vill dig och dina magikervänner ont. Nej, sporten Quidditch finns inte i spelet.

Även om du inte kan tävla om att hitta den gyllene snitchen så är det ändå möjligt att susa runt bland molnen på en flygande kvast. Det är nämligen det främsta sättet att ta sig runt i spelvärlden.

Hogwarts Legacy släpps till Playstation, Xbox, Switch samt PC.

  • Unsplash © se7wyn
    12 stressfria spel för avkopplande gamingKoppla av i sommar med våra tips på fantastiska spel som du kan avnjuta i din egen takt. Gör djupdykningar i de mörkaste havsdjupen, utforska antika ruiner och vandra över stekheta öknar. De här spelen fungerar lika bra några minuter åt gången som flera timmar i sträck.Läs mer
  • Prisjakt presenterar: Prylåret 2022Äntligen är det åter igen dags att summera ett härligt prylår! 2022 närmar sig sitt slut och vi har grävt djupt i statistiken för att se vad svenska konsumenter har varit mest intresserad av under året som gått. Det här året har vi även lyft några extra spännande prylar som gjort ett extra stort intryck på både oss och marknaden. Här är Prylåret 2022 tillsammans med Prisjakt..Läs mer
  • Nvidia Geforce RTX 4000-serien är härNvidia har presenterat nya och förbättrade RTX 4000-serien. Med upp till fyra gånger högre prestanda jämfört med RTX 3000-serien så är det här grafikkort klarar precis allt du kastar på dem – men smakar det så kostar det. De första modellerna kostar från 12 200 kronor och uppåt.Läs mer
  • Våra favoritspel från 2022 – här är hela listanSpelåret 2022 har varit fantastiskt och vi ser redan fram emot alla spännande lanseringar under 2023. Här är vår genomgång av spelen som vi uppskattade mest det här året. Kanske hittar du ditt nya favoritspel i listan?Läs mer

Atomic Heart

Släpps den 21 februari

Det här spelet är så fantastiskt galet på alla sätt och vis att vi knappt vet hur vi ska förklara vad Atomic Heart handlar om. I Atomic Heart har maskinerna gjort uppror mot mänskligheten och hotar att förstöra hela världen om de får härja fritt. 

Du spelar som KGB-agenten och majoren Nechaev. En nedgången människa med ett mentalt sinne i komplett förfall som med alla medel måste stoppa maskinerna innan de lyckas lämna det testområde som de befinner sig på. 

Det hela utspelar sig i ett alternativt 1950-tal i en förfallen utopi långt inne i Sovjetunionens mitt. Kämpa dig genom forskningsstationer och andra hemska områden för att förstå hemligheterna som riskerar att förgöra hela världen.

Atomic Heart finns att skaffa till PC, Playstation och Xbox.

Sons of the Forest

Släpps den 23 februari

Efterföljaren till överlevnadsspelet The Forest är hett efterlängtad och efter flera förseningar så är det äntligen dags att ge sig ut i skogen igen. Utforska hemliga och mystiska platser som gömmer sig bland träden, bygg din provisoriska bostad och håll fasorna som kommer fram på natten på avstånd. Du kan spela helt själv eller tillsammans med dina vänner.

Spelvärlden är öppen och du kan röra dig helt fritt. Samla resurser, bygg skydd mot vädrets makter och stå emot attacker från kannibaler. Ja, spelet har kannibaler och de är inte snälla. Du kan skapa byggnader, lägga fällor, laga mat, jaga och använda en mängd olika verktyg. Du behöver bemästra allt för att överleva och inte ens då kanske du klarar dig. Ett tips: Om du ser något som rör sig i skuggorna – slå först och fråga sen.

Sons of the Forest släpps till PC (Steam), Xbox och Playstation.

Star Wars Jedi: Survivor

Släpps den 28 april (OBS: Spelet är försenat. Det tidigare lanseringsdatumet var den 17 mars)

Det här är det andra spelet i serien om Cal Kestis – hjälpten från det första spelet som nu har lämnat åren som padawan bakom sig för att kliva fram som en fullfjädrad Jedi.

Star Wars Jedi: Survivor tar vid där första spelet slutade. Hotet från Imperiet växer sig allt starkare och ansvaret som vilar på Cals axlar blir bara tyngre. Du måste fortsätta berättelsen och stå upp mot såväl Imperiet som deras allierade i det här episka äventyret.

Det nya spelet bjuder på många nya områden att besöka, snyggare grafik och förbättrad spelmekanik. För att överleva måste du bemästra dina förmågor som Jedi. Exempelvis kan du använda Kraften för att kasta runt dina fiender precis som tidigare. Eller kasta saker på dem om du föredrar det. Om spelet har lightsabers? Givetvis! Spelet introducerar en hel mängd nya och häftiga stridstekniker för just lightsaber-fans.

Star Wars Jedi: Survivor finns att spela på PC, Playstation och Xbox.

Resident Evil 4 Remake

Släpps den 23 mars

Resident Evil 4 Remake är en kommande remake-version på det fjärde spelet i Resident Evil-serien. Precis som med de tidigare nylanseringarna så får vi betydande förbättringar kring grafiken, handlingen har bearbetats lite för att passa bättre in med seriens andra spel och spelmekaniken har förbättrats.

Du får samma klassiska skräckspel som skrämt miljontals spelare världen över, men i en lyxigare förpackning som är bättre lämpad för din moderna spelkonsol eller gamingdator.

Resident Evil 4 Remake handlar om hur agenten Leon S. Kennedy reser till en avlägsen by för att rädda presidentens kidnappade dotter. Invånarna i byn är minst sagt inte välkomnande och det dröjer inte längre förrän både Leon och presidentens dotter måste fly för sina liv.

Har du inte spelat Resident Evil-serien tidigare så rekommenderar vi att du börjar med det första spelet vars Remake-version släpptes redan 2002.

Resident Evil 4 Remake finns att spela på Playstation 4, Playstation 5 och PC.

Dead Island 2

Släpps den 28 april

Zombies! Mängder och åter mängder med zombies! Och de vill alla äta dina hjärna. Dead Island 2 är ett FPS-spel som bjuder på stora mängder zombies, mörk humor, blod och lite äventyr.

Ön du befinner dig på har förvandlats till helvetet på jorden efter att alla invånare förvandlats till stönande, mordiska zombies. Eller nästan alla – du lever i allra högsta grad och för att fortsätta vara vid liv så måste du bli den ultimata zombiedödaren.

För att klara dig behöver du vara snabb, välja dina mål omsorgsfullt och vara helt utan tvekan. Det är inte långsamma, hasande zombies du möter. De är snabbfotade och om du inte är försiktig så riskerar du att få fler problem på halsen än du kunnat ana. Och tro oss, du vill inte ha de här problemen på just din hals.

Dead Island 2 finns att spela på PC, Xbox och Playstation. Trailern till spelet finns på YouTube här.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Släpps den 12 maj

Är det här årets mest efterlängtade spelsläpp? The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom tar vid efter händelserna i det första spelet Breath of the Wild.

I det nya spelet är du inte bara på marken – nu får du äntligen chansen att sväva högt uppe bland molnen. Mer än så vet vi faktiskt inte om spelet än då Nintendo har valt att hålla hårt på detaljerna. Vi hoppas så klart på en ny, episk berättelse och att Link har blivit bättre på att hålla sina vapen hela.

Det här är en efterföljare som många gått och väntat på, och precis som tidigare så måste du ha en Switch för att ta del av äventyret. Har du inte skaffat det första spelet än så rekommenderar vi att du börjar med Breath of the Wild.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom finns att spela på Nintendo Switch.

Street Fighter 6

Släpps den 2 juni

Under början på sommaren får fans av Street Fighter-serien äntligen uppleva ett nytt och spännande kapitel med dynamiskt gameplay som tar kampsportsupplevelsen till en ny nivå. Med Street Fighter 6 får vi tre unika spellägen – World Tour, Fighting Ground och Battle Hub – samt 18 fantastiska kämpar att välja bland, inklusive nya ansikten och gamla favoriter.

Stridssystemet i Street Fighter 6 har genomgått en makeover och erbjuder nu tre olika kontrolltyper som kan anpassas efter varje spelares individuella smak. Och för att ge en ännu mer realistisk känsla har man lagt till möjligheten att lyssna på kommentatorer under matcherna, precis som om du tittade på en UFC-sändning i stället för att spela ett videospel.

Under spelets gång samlar du resurser och pengar som kan användas för att förbättra din karaktär under berättelsens gång. Du kan välja på ett stort utbud av kläder och accessoarer, men tänk noga igenom dina val eftersom de påverkar din karaktärs förmåga att utföra olika attacker. Hälsa och uthållighet påverkas också av dina klädval.

Om du väljer World Tour-läget så får du en öppen spelvärld att utforska. Här ges möjligheten att finslipa de viktiga stridsfärdigheterna mot karaktärer som de stöter på längs gatorna. Detta ger en perfekt plattform för att testa och utveckla dina kunskaper med kontrollen innan du kastar dig in i de mer konkurrensinriktade spellägena.

Street Fighter 6 släpps till PC, Xbox och PlayStation 5 den 2 juni 2023.

Diablo IV

Släpps den 6 juni

Ännu en gång står helvetets portar vidöppna för alla fasor som gömmer sig i de varmaste delarna av underjorden.

Lilith – Mephistos dotter – har återuppväckts och med det sprids en fasa utan dess like över världen. Det är upp till dig och dina allierade att ta steget över helvetets tröskel och möta de horder av djävulska monster som väller upp från mörkret.

Med Diablo IV får vi en ny berättelse som tar dig på ett långt och spännande äventyr med förbättrad grafik och episk loot att plocka på sig. Som vanligt får vi ändlösa mängder demoner att slåss mot och även PVP mot andra spelare om du lockas av det.

Diablo IV finns att spela på PC, Xbox och Playstation.

Final Fantasy XVI

Släpps den 22 juni

Final Fantasy XVI är den sextonde delen i den legendariska och hyllade Final Fantasy-serien. Det nya spelet tar oss till en betydligt mörkare plats än de tidigare delarna i serien – fylld av maktkamp, hämnd och tragedier som kantar våra protagonisters berättelse.

När spelet börjar axmlar du rollen som Clive Rosfield, högvakten av Rosaria och beskyddare av sin yngre bror Joshua. Brodern är en så kallad "dominant", en människa som har medfödda krafter och som används i politiska syften för att styra de sex riken som finns i Final Fantasy-universumet. Sex riken vars existens hotas av en kraftfull farsot som kan störa den bräckliga allians som rikerna haft i många år.

Final Fantasy XVI släpps till både PC och Playstation 5. Premiärdatumet är den 22 juni.

The Expanse: A Telltale Series

Släpps den 27 juli

Telltale är äntligen tillbaka med ett nytt spel. Den här gången tar spelstudion oss till rymden i "The Expanse: A Telltale Series". En serie i flera delar där den första släpps i slutet på juli månad.

The Expanse: A Telltale Series bygger på tv-serien med samma namn. Vi får följa karaktären Camina Drummer, röstskådespelad av Cara Gee, på hennes äventyr med rymdskeppet Artemis.

I spelet får du ta dig an rymdpirater, loota förlista rymdskepp och utforska okända delar av rymdområdet "the Belt". Precis som med tidigare spel från Telltale så utmanas du hela tiden med svåra val som ändrar hur berättelsens utspelar sig.

The Expanse: A Telltale Series släpps till Xbox Series X/S, Playstation 5 och PC den 27 juli.

Baldur's Gate 3

Släpps den 3 augusti

Baldur's Gate 3 är ett hett efterlängtat RPG-spel som tar vid 120 år efter händelserna i Baldur's Gate 2: Shadows of Amn. Skapa din karaktär och ge dig ut på ett episkt äventyr fyllt av spännande uppdrag i en värld full av faror.

Spela själv och bygg din grupp med äventyrare efterhand som du möter karaktärer som vill gå med på färden. Eller varför inte ta dig an ondskan du står inför tillsammans med vänner via multiplayer?

Baldur's Gate 3 börjar med att du har tillfångatagits av så kallade "mind flayers". Varelser som invaderat kontinenten Faerûn där spelet utspelar sig. Ditt mål är att fly och hitta ett sätt att bli av med den parasit som planterats i din kropp under fångenskapen.

Spelet var initialt tänkt att släppas under hösten 2020. Under utvecklingens gång har en så kallad "early access"-version för PC släppts, men bara med begränsat innehåll. Nu kommer den fullfjädrade versionen med en fullständig berättelse och hela kartan, både till PC och Playstation 5.

Har du inte spelat Baldur's Gate eller Baldur's Gate 2? Då rekommenderar vi att du spelar dem först för en sammanhängande upplevelse.

Overwatch 2: Invasion

Släpps den 10 augusti

Null Sector har inlett en storskalig invasion och våra hjältar står redo att möta legionen av robotar som attackerar städer över hela världen. Med expansionen "Invasion" introduceras en ny hjälpte, ett nytt spelläge kallat "Flashpoint" och tre massiva uppdrag med tillhörande berättelser. De nya uppdragen utspelar sig i Rio de Janeiro, Toronto och Göteborg.

Andra stora nyheter med Overwatch 2: Invasion är ett speciellt evenemang för co-op, det vill säga att du spelar tillsammans med en kompis, samt det nya träningsläget "Hero Mastery" som hjälper dig att bemästra alla hjältar. Även den klassiska träningsbanan har fräschats upp så att den känns mer modern med ett nytt övningsfält.

Overwatch 2: Invasion är inte en kostnadsfri expansion. Du måste betala lite mer än hundralappen för "Invasion Bundle" som ger tillgång till de tre uppdragen, 1 000 Overwatch-mynt, den nya hjälten och ett legendariskt utseende till Sojourn.

Om du betalar lite mer än 400 kronor så får du "Ultimate Invasion Bundle". Paketet inkluderar allt som ingår ovan, samt ett "Null Sector Premium Battle Pass", 20 Battle Pass-nivåer direkt från start, 2 000 Overwatch-mynt samt legendariska utseenden till Cassidy och Kiriko.

Läs mer om Overwatch 2: Invasion på den officiella spelsidan här.

Starfield

Släpps den 6 september

Starfield är nya generationens rymdspel från skaparna av hyllade spel som The Elder Scrolls V: Skyrim och Fallout 4. Ge dig ut på en episk resa i ett enormt universum med mängder av planeter att utforska. Skapa din karaktär och ditt skepp, utvecklas och upptäck vad rymdens mörka hörn döljer i det här efterlängtade rymdrollspelet på PC och Xbox.

Starfield är nya generationens rymdspel från spelstudion som gav oss Fallout 4 och The Elder Scrolls V: Skyrim.

Ge dig ut på en episk resa med en stor och öppen spelvärld med mängder av planeter att besöka. Om du bara följer berättelsen så får du upp till 40 timmars speltid, men vill du uppleva allt som Starfield har att erbjuda så tar det mycket längre tid än så.

Fler än 1 000 planeter är tillgängliga för spelaren och du kan finjustera allt som har med din karaktär och skepp att göra. Från färgvalen till karaktärsegenskaper och allt som finns däremellan. Vill du bygga ditt eget hus på en planet? Det är fullt möjligt!

Utforska spännande världar, gå med i faktioner, bygg utposter att utgå från och rekrytera NPC:er som hjälper dig längs vägen. Starfield bjuder på många gamla och nya spelmekaniker i ett massivt upplägg som kommer till Xbox Series X/S i september.

Starfield (Xbox Series X/S)

Life by You

Släpps den 12 september

"Life By You"är en ny livs-simulator som utmanar den ständigt populära The Sims-serien från EA Games.

Upplägget i Life By You är densamma som i The Sims. Du tar kontrollen över digitala avatarer och styr dem genom livet. Deras öde ligger helt i dina händer och du kan välja att hjälpa eller stjälpa dem längs vägen.

Det som gör Life By You extra intressant är att spelet moderniserar upplägget med större möjligheter att utforska spelvärlden. Du kan använda bil, buss, cykel och många andra fordon över stora områden.

Spelet går att modda av hängivna utvecklare som vill lägga till nya, spännande saker. Du kan styra dina avatarer som du vill, ha riktiga konversationer med dem och även designa din egen värld.

Life By You släpps till PC via bland annat Steam och Epic Games Store.

Lies of P

Släpps den 19 september

Du har aldrig sett Pinocchio så här cool, vi lovar. I spelet "Lies of P" får du uppleva en helt ny syn på den populära berättelsen om träpojken vars näsa växer varje gång han ljuger. Istället för att vara en träpojke så axlar du rollen som en mechanoid med mänskligt utseende.

När spelet börjar så vaknar du upp på en tågstation i ett 1800-talets alternativa London. Det enda som fångar din blick är en ensam papperslapp med budskapet: "Hitta Mr. Geppetto. Han är här i staden". Att ge sig ut på upptäcksfärd för att hitta Geppetto är minst sagt en utmaning, staden har försjunken i galenskap och ett blodbad utan dess like pågår vart du än vänder dig. Och om du inte är försiktig så står du på tur att drabbas av det som dragit staden i fördärvet.

Spelet "Lies of P" har beskrivits som ett Bloodborne i steampunkstil och det bådar för en riktigt tuff utmaning för spelarna. Pinocchio måste slåss och ljuga från början till slut i det här hett efterlängtade spelet. Lansering sker på PC i september.

Och du, se upp när du väl stöter på Geppetto. Han är kanske inte lika varmhjärtad som i den klassiska berättelsen.

Counter-Strike 2

Släpps den 27 september

Counter-Strike 2 är den officiella efterföljaren till ständigt populära Counter-Strike: Global Offensive, eller bara kort CS:GO.

Spelet är i grunden en kraftig omarbetning av föregångaren, med en modernare grafikmotor och bättre prestanda. Valve kallar spelet för det största tekniska hoppet i spelseriens historia.

Förutom mycket bättre grafik med realistisk rök så använder Counter-Strike 2 andra förbättringar som "sub-tick updates", vilket betyder att servrarna förstår spelarnas rörelser i realtid.

Banorna har arbetats om i olika nivåer. De mer omtyckta banorna är visuellt förbättrade, men utan större förändringar. Andra banor är delvis eller helt omarbetade. Andra nyheter är förbättrade ljudeffekter, mer relatisk ljussättning och mycket mer.

Counter-Strike 2 är ett kostnadsfritt spel som släpps till PC den 27 september.

EA Sports FC 24

Släpps den 29 september

Hösten är räddad! EA släpper nya och förbättrade FC 24 den 29 september – och gissa om vi är taggade! Det här är det första spelet i nya FC-serien efter att EA inte längre får använda namnet "FIFA" till sina spel. I grunden bygger EA Sports FC 23 på allt som gjorde FIFA 23 så populärt, men inte utan en hel mängd förbättringar som lyfter fotbollsspelet till nästa nivå.

Bland nyheterna hittar vi HyperMotionV som är en ny teknik där EA har inkluderat autentiska rörelser och löpstilar från fler än 1 200 fotbollsspelare. Du får precisa rörelser som detaljeras ner på minsta nivå tack vare den förbättrade spelmotorn Frostbite. EA har uppgraderat spelmotorn till att visa fler detaljer med upp till tio gånger mer anatomisk korrekta spelarmodeller.

Andra nyheter är att Ultimate Team nu inkluderar damspelare, du kan uppgradera dina spelare med Ultimate Team-evolutioner och det finns korsspel för spel inom samma plattform och generation. Totalt inkluderar EA Sports FC 23 hela 30 ligor med 19 000 spelare, fler än 700 lag och över 100 arenor.

Assassin’s Creed Mirage

Släpps den 5 oktober

Assassin's Creed kommer till 800-talets Baghdad. Axla rollen som lönnmördaren Basim och gå med i den mystiska organisationen kallad Hidden Ones för nya, episka uppdrag i en öppen spelvärld. Smyg, mörda, klättra och hoppa dig genom det kanske största äventyret hittills i Assassin's Creeds historia – 20 år före händelserna i Assassin's Creed Valhalla.

Det här spelet har mycket större fokus på att hålla sig oupptäckt än de senaste, betydligt mer dire spelen. Håll dig i skuggorna, lönnmörda dina måltavlor och ta dig ut innan någon förstår att du varit där.

Det finns två versioner av spelet: Standard Edition och Deluxe Edition. Standardversionen av spelet inkluderar bara Assassin's Creed Mirage. Om du väljer Deluxe Edition så får du fler in-game-prylar; Prince of Persia-inspirerad klädsel, unika utseenden till din örn och häst, vapnen och mer. Du får även spelets soundtrack och en digital artbook.

Den 5 oktober släpps Assassin's Creed Mirage. Spelet släpps till Xbox Series X/S, Playstation 5, Playstation 4, Amazon Luna och PC (Epic Games Store).

NHL 24

Släpps den 6 oktober

Hockeyälskare kan se fram emot ett nytt och förbättrat NHL 24 som släpps den 6 oktober. Spelet har flera stora nyheter som tar upplevelsen bortom vad fjolårets NHL 23 kan erbjuda, bland annat med nya spelmotorn "Exhaust Engine" och ett fysikbaserat kontaktsystem för tuffare tacklingar.

NHL 24 har en spelmotor som i grunden bygger på populära Frostbite-motorn, men med många förbättringar som anpassar grafiken och animationerna för hockey. Två nya förbättringar är system för hur målvakter tröttas under spelets gång och hur kontinuerlig press på motståndarlaget fungerar.

Det finns också ett nytt system för realistiska tacklingar i NHL 24. Du kan både skicka motståndarna genom plexiglaset och över sargen om du får till en tillräckligt hård träff med axeln eller klubban.

Om du vill spela mot vänner över internet så kan du använda det nya korsstödet som tillåter spel mellan alla nyare Xbox- och Playstation-konsoler. NHL 24 släpps till Xbox One, Xbox Series X/S, Playstation 4 och Playstation 5.

Marvel's Spider-Man 2

Släpps den 20 oktober

Äntligen får vi en fortsättning på den hyllade och spännande berättelsen kring Spider-Man och Miles Morales.

I Marvel's Spider-Man 2 fortsätter de två snabbsvingande vännerna skydda invånarna i New York mot den undre världen – och den här gången är det ingen mindre än Kraven the Hunter och Venom som är måltavlorna.

Spelvärlden har utökats rejält med tre nya områden att besöka – Brooklyn, Queens och Coney Island. Båda spindelmännen har fått uppgraderad stridsteknik där Miles Morales kan använda fler elektriska förmågor och Peter Parker har en ny symbiotdräkt som främjar en mer aggressiv spelstil.

Du kan byta sömlöst mellan de båda karaktärerna och välja den som passar bäst för stunden.

Marvel's Spider-Man 2 släpps exklusivt för Playstation 5. Det kanske kommer en PC-version i framtiden, men om du spelar på en Playstation 4 så hamnar den helt i kylan. Några planer på en version för PS4:an finns inte.

Marvel's Spider-Man 2 (PS5)

Mörkret kommer tillbaka i Alan Wake 2. Glöm inte ficklampan!

Alan Wake 2

Släpps den 27 oktober

Mörkret har kommit tillbaka till Bright Falls i den efterlängtade efterföljaren till Alan Wake. Det har gått elva långa år sedan vår favoritförfattare stod upp mot mörkrets krafter och nu måste han ännu en gång ladda ficklampan med fräscha batterier. Det är dags att visa mörkret en gång för alla att ljuset alltid står över mörkret.

Berättelsen handlar om Saga Anderson, en FBI-profilerare som reser till Bright Falls (platsen från Alan Wake) för att undersöka en serie med ritualistiska mord. När hon hittar sidor ur en skräcksaga förbyts hennes planerade undersökning mot en kamp för att behålla sitt förstånd.

Röstskådespelaren Matthew Porretta som gör rösten till Alan Wake avslöjade i podcasten "Monsters, Madness, and Magic" and spelet släpps i oktober 2023. Den 27 oktober för att vara mer exakt, och spelet släpps bara som en digital utgåva. Anledningen är att spelstudion vill pressa ner priset.

Du kan välja att köpa spelet och köra bara huvudberättelsen, eller köpa ett Expansion Pass som ger tillgång till två kommande expansioner till spelet.

Alan Wake 2 släpps till Playstation 5, Xbox Series X/S och PC (via Epic Games Store). Priserna är 49,99 euro för PC och 59,99 euro för spelkonsol. Har du inte spelat originalet Alan Wake så rekommenderar vi att du börjar där för att få en mer sammanhängande historia.

Call of Duty: Modern Warfare III

Släpps den 10 november

Berättelsen om Captain Price och jakten på Vladimir Makarov fortsätter i det tredje spelet ur triologin i Modern Warcraft-serien.

Kampanjen i Call of Duty: Modern Warfare III tar vid där Modern Warfraft II slutade. Det betyder att du helst ska köra de två första spelen först om du inte redan har gjort det.

Den grundläggande berättelsen är att ditt team med specialtränade soldater ska lokalisera och neutralisera ultranationalisten Vladimir Makarov. Målet är att hindra honom från att starta ett tredje världskrig.

Spelen i serien tar oss med på en resa till en mängd olika, fiktiva platser i bland annat landet Urzikstan. Du får chansen att både smyga dig fram med ljuddämpade vapen och skjuta vilt medan kulorna viner kring öronen – allt sker med uppgraderad, modern grafik och nya ljudeffekter.

Call of Duty: Modern Warfare III has both a campaign and a multiplayer mode for those who want to meet other players over the internet.

Du kan skaffa spelet till PC, Xbox Series X/S, Xbox One, Playstation 5 och Playstation 4.

Disney Dreamlight Valley

Släpps den 5 december

Disney Dreamlight Valley är lika mycket en livssimulering som ett äventyr för spelarna. Stig in i en värld som bygger på allt som Disney-universumet har att erbjuda, tillsammans med den ikoniska filmstudion Pixar.

Du får chansen att upptäcka en plats fylld av magiska varelser som du kan interagera med. Gör roliga uppdrag, ensam eller tillsammans med vänner, och bygg din egen Disney-upplevelse som du själv vill ha den.

Under spelets gång låser du upp nya karaktärer från kända Disney- och Pixar-filmer. Karaktärerna ger dig en möjlighet att ta dem till ditt hem i Disney Dreamlight Valley så att du kan hänga tillsammans med dem där.

Disney uppdaterar världen med nya karaktärer, områden och saker att göra. Bland annat introduceras material från filmen "Prinsessan och grodan" under 2024.

Disney Dreamlight Valley finns att köpa till PC, Mac, Switch, Xbox Series X/S, Xbox One, Playstation 5 och Playstation 4.

Hetaste lanseringarna som vi hoppas på under 2023

Det är inte alla spel som har fått ett officiellt lanseringsdatum än. Här tipsar vi om kommande storspel som bör släppas 2023, men utan ett bestämt datum då de släpps.

Hades 2

Efter den enorma succén och hyllningarna kring Hades så är det snart dags för efterföljaren Hades 2. Vi håller oss kvar i den grekiska mytologin och den här gången spelar du som mörkrets prinsessa i jakten på jätten Kronos. Spelet har fått ett nytt utseende, men känslan från det första spelet ser ut att finnas kvar.

Lanseringsdatum? Någon gång sent under 2023. Kanske. Spelstudion bakom Hades 2 har sagt att spelet kan släppas som så kallad "early access" i år, men det betyder också att en fullfjädrad lansering inte sker förrän tidigast 2024.

Warhammer 40,000: Space Marine 2

När mänskligheten står inför de fruktade Tyranidhorderna så svarar den gudomliga Kejsaren med att skicka sina änglar – Space Marines – att stoppa hotet. Du axlar rollen som en av de bästa krigarna i Adeptus Astartes-legionen, och det är upp till dig om galaxen ska överleva invasionen som står vid dörren. Förbered dig för krig.

Warhammer 40,000: Space Marine 2 finns att spela på PC, Xbox och Playstation.

Skull and Bones

Hissa seglet, ta fram papegojan och ladda kanonerna. Det är dags att ge sig ut på de sju haven med dina vänner. Skulle and Bones är ett piratspel som utspelar sig under piraternas storhetstid och ditt mål är att samla på dig mängder av skatter samtidigt som du gör livet surt för konkurrerande kaptener.

Ge dig ut på äventyr i jakt på ära och rikedomar, men se upp för farorna som lurar både på vattnet och under ytan. Om ditt skepp förliser så kan andra plocka upp dina saker, men samtidigt kan du sänka dina motståndare och ta del av deras surt förvärvade last för egen vinning.

Skull and Bones skulle ha släppts den 9 mars, men lanseringen har skjutits på framtiden. Det är inte klart när spelet kommer att släppas mer än att det bör ske under 2023/2024.

Uppgradera ditt skepp och smycka ut både skutan och din egen karaktär i detta hett efterlängtade piratspel på PC, Xbox och Playstation.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 5 januari 2023

Uppdaterad: 1 november 2023

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.