Prisjakt

"Kunderna fyller på våra batterier"

Spel & Sånt – Årets butik 2023

Segerjubel hos Spel & Sånt – Årets butik 2023. På bilden från vänster: Peter Kauffmann, Lisa Kauffmann, Johan Norberg och Michael Larsson. Foto: Mia Lewell

– Det finns inget pris jag skulle vilja byta ut det här mot. Det är det absolut viktigaste i vår bransch, det ger så otroligt mycket förtroende hos kunderna, säger en glädjestrålande Peter Kauffmann, grundare och ägare av Spel & Sånt.

Förutom att Prisjakts användare öst lovord över butiken och därmed korat den till Årets butik 2023, vann Spel & Sånt även kategoripriset Årets butik Spel & konsoler 2023.

Spel & Sånt har sedan tidigare flera priser på meritlistan. Senast vinsten i kategorin Spel och film 2021, men mest minnesvärt är kanske de fyra guldmedaljerna 2020 då de vann huvudpriset Årets butik, kategorin Spel och film samt utmärkelserna Årets entusiastbutik och Bäst kundservice. Då firade butiken stort med en vinnarfilm.

– Det måste vi ju göra igen! Så det har vi dragit igång, vi skriver manus och skaffar rekvisita. Nu ska stora trumman fram! skrattar Peter Kauffmann.

Se årets nya vinnarfilm här.

Hur lyckas ni hålla den här höga nivån över så många år?

Det ligger hårt och målmedvetet arbete bakom vinsterna, berättar Peter Kauffmann.

– Det är ju tufft, det finns inga åttatimmarsdagar på det här jobbet, men kunderna fyller på våra batterier!
– En del av vår strategi är att åka ut på mässor för att träffa våra kunder och ge dem ett ansikte. Man är helt slut, men så dyker det upp en stammis man bara träffar en gång om året – och så får man energi igen.

I år hade butiken en uttalad strategi i tävlingen.

– 2021 vann vi vår kategori och var jättenöjda. Men 2022 vann vi inget, då hade vi kanske legat lite på latsidan och det var en kalldusch. Vi hade krismöte här med hela gänget – och satte en plan.

Peter Kauffmann, grundare och ägare av Spel & Sånt. Foto: Mia Lewell

Först kartlade de var det fanns förbättringspotential.

– Man har ju brister man vet om, men vi vill inte ha något som gnisslar så vi byggde om system och rutiner, säger Peter Kauffmann.

Sedan riktades strålkastarljuset på omdömena.

– Att kunderna lämnar omdömen är ingen självklarhet, så vi började jaga dem i år. Det var lite obekvämt att börja tjata på våra kunder med ett ständigt ”har du lämnat omdöme?”. Men ingen reagerade, vi fick inga klagomål. Däremot fick vi in tre gånger fler omdömen än vi brukar.

– När vi fick sen fick mejlet om årets kategorivinst var det en stor sten som lyftes. Vår arbete gav resultat.

Bland omdömena hörs även nya röster, exempelvis från Spanien.

– Allt fler i utlandet har börjat handla hos oss fastän vi inte har anpassat sajten, det kommer beställningar från nya länder varje vecka, berättar Peter Kauffmann.

Omdömen från några av Spel & Sånts kunder:

"Sveriges trevligaste och kunnigaste personal? Tror det. Snabba på e-leveranser, men jag åker ofta de 10+ milen för att handla i den fysiska butiken."

"Mycket hjälp och råd att välja rätt. Utan tvekan bäst i Sverige (norden, världen? 😊) på vad dom gör och levererar!"

"Kan inte tillräckligt rekommendera denna butik och dess människor. Det är A+ hela vägen."

"Hos Spel & Sånt så känner man sig bemött som en människa och inte som en siffra på ett excelark."

Spel & Sånts Peter Kauffmann fick ta emot presenter av Prisjakts Diana Kalliomäki. Foto: Mia Lewell

Ett spelparadis sedan 1999

Peter Kauffmann startade sin fysiska butik Spel & Sånt i Norrtälje 1999 och drygt dussinet år senare utökade han med näthandel. Till en början var det en traditionell tv-spelsbutik men snart utökades sortimentet till att omfatta allt som har med spel att göra.

– Det råder spelbutiksbrist i hela landet så vi fyller en viktig funktion. Den lilla spelbutiken på hörnet som förr fanns i varje stad, som en samlingspunkt för de spelintresserade, det vill vi vara – fast på nätet.

Spel & Sånt har vuxit sakta men säkert sedan starten.
– Här är det ’baby steps’ som gäller, utvecklingen går långsamt för vi vägrar tumma på kvaliteten. Kruxet med att vara så personliga och hålla vår servicenivå är att det tar mycket tid. Vi finns här 364 dagar om året, vi svarar när du ringer utan någon telefonkö. 

Numera har Peter Kauffmann sju medarbetare, samtliga på heltid och ingen har någonsin slutat. Både frun och barndomsvänner finns i gänget, så han betraktar butiken som ett familjeföretag.

– Det gör det lätt att jobba. Alla har koll och insikt i allt.

Nästa år firar butiken 25 år och imperiets unga arvtagerska är redan introducerad i gemenskapen. Prisjakt var dessutom först att få veta om hennes ankomst, uppvaktningen kring vinsten 2020 fick nämligen bokas om på grund av ett ultraljud. Nu är Peter Kauffmanns dotter 2,5 år och en flitig besökare i butiken.

– Mario var nästan det första ordet hon lärde sig!

Vad annars? tänker vi på Prisjakt.

Uppvaktningen innehöll verkligt speciella godsaker. Foto: Mia Lewell

Prisjakts vinnarmotivering:

Spel & Sånt har kastat sin spell över gaming-Sverige! Med enastående expertis och suverän service utan minsta glitch, lovordas butiken av kunderna: “Utbud, bemötande och kunnande har jag aldrig upplevt bättre någon annanstans.” Spelentusiasternas paradis ligger uppenbart i Norrtälje – Spel & Sånt, ni är verkligen 1337!


– Det krävs dedikerat arbete för att bli Årets butik, du behöver hålla världsklass i alla avseenden och på den punkten briljerar Spel & Sånt. Kundservice handlar om mer än snabba leveranser, du måste kunna förutse varje behov konsumenten kan ha för att ständigt ge en kundupplevelse på toppnivå. Med flera utmärkelser genom åren, bland annat segern i Årets butik även 2020, visar Spel & Sånt gång på gång att de verkligen kan sin sak, säger Peter Greberg, vd på Prisjakt.

  • Instabox är Årets fraktbolag 2023. Foto: Amanda Vilgotsson
    "Vi skapades med konsumenten i fokus"Precis som i huvudtävlingen Årets butik är det konsumenterna som utser Årets fraktbolag. Prisjakts användare har fått betygsätta bolaget som levererade deras senaste e-handelsköp – och Instabox blev årets vinnare.Läs mer
  • Naturkompaniet är Årets medvetna butik 2023. Foto: Jenny Thörnberg
    Naturkompaniet är Årets medvetna butik 2023Årets medvetna butik är Prisjakts utmärkelse till en butik som jobbat medvetet för att minska sin miljöpåverkan. Årets vinnare är Naturkompaniet!Läs mer
  • Här är alla vinnare i tävlingen Årets butik 2023Ni skrev tiotusentals omdömen i vår stora tävling Årets butik 2023 och det här är vinnarna ni utsåg. Grattis till alla pristagare, och tack till alla som skrev omdömen – de både stöttar landets butiker och hjälper andra konsumenter fatta bättre köpbeslut.Läs mer

Spel & Sånt fortsätter traditionen med en vinnarfilm – här är årets!

Har du sett videon där Spel & Sånt överraskades med vinsten 2020? Peter Kauffmann medverkade intet ont anande i en intervju om julens bästa sällskapsspel – när Prisjakts VD Peter Greberg plötsligt dök upp i videosamtalet. Men snart fick spelbutiksägaren klart för sig att Spel & Sånt blivit Årets butik 2020. Se videon här.

Publicerad: 14 december 2023