Prisjakt

Ryggsäckar – här är allt du måste veta

Oavsett om du ska på utflykt, långresa, skogspromenad eller bara pendlar till jobbet så är det viktigt att ryggsäcken är bekväm och praktisk. Här tipsar vi om sex viktiga saker du ska tänka på inför valet av din nya ryggsäck.

1. Typ av ryggsäck

Vi kan huvudsakligen gruppera ryggsäckar i två stora grupper: de som har ett stabiliseringssystem och de som inte har det.

Vilken du behöver beror så klart på hur du tänker använda ryggsäcken. Att promenera till gymmet med ett par skor och en handduk är inte samma sak som att luffa Asien runt i ett halvår.

Ett stabiliseringssystem är en metallkonstruktion som fördelar vikten i ryggsäcken och håller den på rätt plats.

Tidigare bestod stabiliseringssystemet av en synlig ram av metall på utsidan av ryggsäcken. Idag är ramen normalt inbyggd i själva ryggsäcken och används nästan uteslutande i större ryggsäckar för längre resor.

Om du ska bära en större mängd packning under längre tid är det viktigt med ett bra stabiliseringssystem.

Föredrar du mindre ryggsäckar och hellre går runt med lättare packning under korta perioder så behövs inte den stabiliserande ramen. En liten ryggsäck som är välbyggd sitter normalt riktigt bra ändå, förutsatt att den är anpassad för längden på din rygg.

Foto: iStock.com / Drepicter

2. Ryggsäckens volym

Volymen anger storleken på utrymmet i ryggsäcken. Det är svårt att ge en definitiv rekommendation på storleken eftersom valet beror på många faktorer. Exempelvis hur mycket du måste ha med i ryggsäcken, hur bra du är på att packa dina saker effektivt och hur lång resan eller utflykten är.

Här är en generell rekommendation att ha i åtanke:

 • 20-40 liter passar bra för vardagsanvändning och dagsturer.
 • 40-60 liter passar bra för lite längre vandringar eller helgresor.
 • 60-80 liter passar de som gör längre backpackingresor och campingturer.

3. Storleken på ryggsäcken

Det är viktigt att ryggsäcken har rätt storlek för din kroppsstorlek. Speciellt längden på ryggsäcken som bör vara anpassad för längden på din rygg.

Om du använder en ryggsäck som är för kort eller lång så får du inte rätt avlastning, vilket kan leda till obehag och att balansen i ryggsäcken inte är optimal.

Det är extra viktigt att hålla koll på längden om du ska bära tung packning under långa vandringar; däremot spelar det inte lika stor roll på korta pendlingen eller småpromenaderna.

Om ni är flera i familjen som ska använda samma ryggsäck så kan ni välja en modell med justerbar rygglängd.

Mät din rygglängd själv – så gör du

 1. Hitta kota C7 som är den utbuktning du känner i nacken när du lutar huvudet framåt
 2. Hitta en punkt mitt på ryggen i höjd med höftbenskammen
 3. Mät avståndet mellan kota C7 och den nedre punkten på ryggen
Foto: iStock.com / francescoch

4. Remmarna avgör hur bekväm ryggsäcken är

En bra ryggsäck sitter som limmad på ryggen medan en dålig fladdrar omkring och får dig ur balans. Till stor del handlar det om hur ryggsäcken är konstruerad och skuren. Läs användaromdömen för att hitta vilka som verkar bra och prova gärna i butik innan du gör ditt val.

Det finns huvudsakligen tre remmar som då måste prova innan du väljer din nya ryggsäck:

 • Axelremmarna: får gärna vara smidiga att reglera i längd och vara ordentligt vadderade. Om du har möjlighet, kontrollera att de hamnar på rätt plats på kroppen – så att du kan röra armarna fritt och utan att det skaver någonstans.
 • Bröstremmen: sitter mellan axelremmarna och är till för att hålla ihop axelremmarna så att de inte halkar åt sidan. Den gör också att du kan spänna ryggsäcken tajtare mot ryggen, vilket gör att risken för att den dinglar omkring minskar. Mindre ryggsäckar saknar ofta bröstrem och om du inte ska bära några större mängder packning gör det inte så mycket.
 • Höftremmen: spänner du runt höften. Särskilt i ryggsäckar där du packar tungt är det bra med en väl vadderad och placerad höftrem, eftersom den avlastar axlarna. Det är egentligen på höfterna som den största delen av tyngden bör vila när du vandrar långa sträckor. På mindre ryggsäckar är det inte lika viktigt, men kan ändå vara skönt.

Tänk på att alltid testa ryggsäcken när den har packning. Då får du en bättre presentation av känslan när du använder ryggsäcken på riktigt. Var inte rädd för att ta med något att lägga i ryggsäcken när du provar i butik.

Foto: iStock.com / simonapilolla

Så väljer du rätt skaljacka

Oavsett vilken ryggsäck du väljer att ha på ryggen så är det viktigt att komplettera med en bra skaljacka. En jacka som är ordentligt vädertålig samtidigt som den kan släppa ut fukt som bildas på insidan. Visste du att skaljackans förmåga att släppa ut fukt anges i gram och att 5 000 gram är en bra utgångspunkt?

Läs allt om hur du väljer en bra skaljacka i vår guidande artikel här.

Foto: iStock.com / seb_ra

5. Hur du kommer åt förvaringen

Eftersom ryggsäckar uteslutande handlar om förvaring, är det viktigt att fundera en stund över vilka förvaringskrav du har. Här är några punkter som du bör reflektera över innan köp:

Öppningarna

Olika ryggsäckar går att öppna olika mycket. I en ryggsäck som har blixtlås runt en stor del av framsidan är det lätt att packa och lätt att komma åt saker även om de råkar ligga längst ner på botten. Å andra sidan klarar ryggsäckar som bara har en öppning på toppen mer belastning när du packar. De är dessutom bättre skyddade mot väta.

Antalet fack

Vill du ha ett enda stort utrymme att packa i eller behöver du flera små. Risken med för många småfack är att du inte får plats med exempelvis en större tröja om du vill det. Risken med ett enda stort fack är att dina underkläder dansar ringdans med din halvmosade banan i botten.

Plats för skor eller sovsäck

Många större ryggsäckar har ett separat fack längst ner där du förvarar skorna eller sovsäcken så att de är enkelt åtkomliga från utsidan. Om det finns en mellanvägg mellan det nedre facket och resten av ryggsäcken bör den gå att ta loss. Det gör att ryggsäcken blir mer flexibel för olika situationer.

Expanderbarhet

Vissa ryggsäckar har justerbar storlek vilket betyder att du kan göra ryggsäcken fysiskt mindre med hjälp av speciella remmar. På större ryggsäckar går det ofta att justera topplocket för att ge mer eller mindre plats, på mindre väskor kan man inbland dra in sidorna och ryggen på ryggsäcken.

Vadderad datorficka

Ryggsäckar som är avsedda för vardagsbruk har ofta en inbyggd datorficka. Hur de ser ut och fungerar skiljer sig åt mellan olika modeller, men ofta består de av en enkel tygficka inuti eller ett extra fack placerat närmast ryggen. Om du redan har ett datorfodral behöver du kanske inte lägga allt för stor vikt vid just datorfickan.

Extra småförvaring

Det är vanligt med specifika och smarta förvaringslösningar för till exempel mobiltelefon, hörlurar och mynt. Stängbara fack för småsaker är praktiskt och kan vara placerade antingen inuti själva ryggsäcken eller på exempelvis axelremmar eller höftrem. Spana också efter ett smart sätt att förvara en vattenflaska hyfsat lättillgängligt.

Utanpåliggande remmar

Om du ska bära runt på en blöt handduk eller ett par smutsiga skor under en utflykt är det bra med remmar utanpå ryggsäcken där du kan fästa dem. Där kan du också fästa liggunderlag eller en regnjacka.

Foto: iStock.com / welcomia

6. Specialfunktioner

Ryggsäckar används i väldigt olika situationer – några sitter på ryggen på personer som åker buss till skolan, andra sitter på ryggen hos tävlingscyklister och ytterligare några på ryggen hos snowboardåkare. Alla dessa grupper har olika krav och förväntningar på sin ryggsäck.

Det här är några specialfunktioner som kan vara bra att spana efter beroende på vem du är:

Ventilerad rygg

Om du utför fysisk aktivitet är det bra med ventilerad rygg. I praktiken innebär det att ryggsäcken har ventilationskanaler eller material som andas och som därmed vädrar bort svett. Många ryggsäckar har någon form av system för det här, men det är ingen självklarhet.

Handtag och hjul

Om du reser med tåg eller flyg finns det ryggsäckar som har hjul och teleskophandtag. Det gör att du kan ta av dig ryggsäcken och rulla den efter dig. Både hjul och handtag gör dock att ryggsäcken blir tyngre. Det ökar också risken för problem eftersom hjul som slutar fungera blir en större belastning för den som bär väskan.

Ryggskydd

Om du utövar vintersport, åker mountainbike eller utövar andra sporter där det finns risk att skada ryggen så är en ryggsäck med inbyggt ryggskydd viktigt. Tänk på att ryggskydd ofta måste bytas ut om du ramlat med det. Kolla så att det finns ersättningsskydd till just din ryggsäck innan du gör ett köp.

Airbag

Det låter kanske märkligt, men det finns ryggsäckar med inbyggd airbag. Det är inte tänkt som ett skydd vid krockar i trafiken, utan som en livlina för den som åker offpist med skidor eller snowboard. Om du hamnar i en lavin löser airbagen ut så att sannolikheten att du hamnar ovanpå snön istället för under ökar.

Vätskesystem

Om du inte orkar hala fram vattenflaskan stup i kvarten så finns ryggsäckar med inbyggt vattensystem. De har en blåsa som du fyller med vatten och en slang som kommer ut på framsidan av ryggsäcken så att den alltid är åtkomlig. Då kan du enkelt ta dig en klunk när du känner för det. En del ryggsäckar har bara förberetts för vätskesystem, som sedan kan köpas separat.

Vattentät

Mer avancerade ryggsäckar uppges vara vattentäta, vilket brukar betyda att de klarar en del regn. Oavsett är det bra att se över saker som materialval, impregnering, sömmarnas konstruktion och hur fickor och öppningar är placerade. Även om du bara ska åka till jobbet eller skolan med ryggsäcken regnar det förmodligen emellanåt.

Foto: Dushawn Jovic, Unsplash

Vattentät ryggsäck – det här måste du tänka på

Fördelar med vattentät ryggsäck

 • Innehållet är skyddat mot regn och rusk: Den här punkten är så klart den viktigaste och mest uppenbara. En ryggsäck som är byggd för att stoppa väta håller alla dina dyrbara prylar torra och säkra. Åtminstone till en gräns, beroende på modell och material så omfattar skyddet allt från stänk till duggregn och hällregn.
 • Vattentäta ryggsäckar är slitstarka: En annan fördel är att många ryggsäckar som tåler väta också är rejält tåliga. För att stoppa regn och rusk så måste sömmarna vara förstärkta och det hjälper ryggsäcken att hålla längre. Även materialet är ofta extra tåligt mot yttre åverkan.

Nackdelar med vattentät ryggsäck

 • Vattentäta ryggsäckar kostar lite mer: Du får räkna med att din nya, tåliga ryggsäck kostar några kronor mer än varianterna som inte är vattentäta. Anledningen är att det bättre materialet och designen kostar mer, och så klart finns en liten premiumkostnad i fördelen med att dina prylar är skyddade.
 • Ryggsäckens vikt ökar: En annan negativ punkt är att vattentäta ryggsäckar kan väga lite mer än andra, icke-skyddade modeller. För normalanvändaren påverkar det inte, men du som går långa sträckor och ofta drar runt på ryggsäcken bör kolla extra mycket på viktpåslaget.

Viktigt att veta!

Även om både ryggsäck och jacka är vattentåliga så ökar risken för läckage när du använder dem samtidigt. Anledningen är att vattentåligheten minskar när de yttre materialen ligger emot varandra, och därför kan du uppleva läckage kring axlarna och ryggen om du exempelvis är ute i regn.

Glöm inte att även undersidan bör vara vattentät. Helst ska hela nedre delen vara klädd i ett material som helt stoppar vatten utifall att du råkar sätta ner väskan i exempelvis en vattenpöl.

Tvätta din ryggsäck – så gör du

Det är viktigt att du tar hand om din ryggsäck på bästa sätt om du vill att den ska hålla i många år. Alla tillverkare har olika instruktioner för hur du ska göra med just deras modeller, men det finns också några universaltips som fungerar på de flesta ryggsäckarna som säljs idag.

 • Torka av ryggsäcken: Om ryggsäcken blivit smutsigt eller har varit ute i ruskväder så bör du torka av den med en mjuk trasa. Inget material tycker om att vara blött hur länge som helst, så se till att borsta av smuts och torka eventuellt vatten som har samlats. Då slipper du dessutom att det samlas i en pöl på golvet. Är materialet smutsigt använder du ljummet vatten med mild såpa för rengöring.
 • Borsta detaljerna med en tandborste: Med en tandborste som har ett mjukt borsthuvud kommer du åt vid alla sömmar och vrår när du rengör ryggsäcken. Doppa borsthuvudet i ljummet vatten med mild såpa och gör rent där du kommer åt. Glöm inte dragkedjorna!
 • Smörj dragkedjorna: När du har rengjort din ryggsäck och låtit den torka är det dags att smörja dragkedjorna. Du behöver bara lite smörjmedel och det fungerar utmärkt med en gnutta parafin eller WD-40 som många redan har hemma. Smörj sparsamt och testa dragkedjan. Upprepa tills du är nöjd.
 • Förvara torrt och mörkt: När du inte använder ryggsäcken bör den förvaras torrt och mörkt. Undvik fuktiga källarutrymmen. Helst bör den vara i en garderob med kontrollerade temperatur och luftfuktighet. Förvara aldrig ryggsäcken i direkt solljus eftersom det kan påverka tygets färg.

Om du måste göra en riktigt grundlig rengöring så kan du fylla upp ljummet vatten i en större spann, vask eller badkaret. Häll i lite mild såpa. Se till att hela ryggsäcken täcks av vattnet och använd en mjuk borste för att rengöra materialet. Tänk på att aldrig använda tvättmaskinen eller torktumlare till din ryggsäck.

Ett tips för att hålla ryggsäcken fin längre är att aldrig överpacka den. Undvik att trycka i den där sista saken som gör att hela utrymmet fylls så mycket att sömmarna töjs. Det påverkar materialets hållbarhet och även dragkedjorna kan gå sönder om du måste ta i för att stänga dem.

Hur packar man en ryggsäck?

 • Packa de tyngsta sakerna högt upp och närmast ryggen. Det ökar komforten när du bär ryggsäcken under längre perioder. Undantag är för skidåkare som istället bör flytta de tunga sakerna längre ner för en lägre tyngdpunkt när de åker skidor.
 • Regnkläder, första hjälpen-låda och liknande bör packas så högt upp som möjligt, eller helst i ett lättåtkomligt sidofack. Det gäller även andra viktiga saker som snabbt behöver nås. Sovsäck och annat oviktigt bör förpassas långt ner i ryggsäcken istället.
 • Försök att packa ryggsäcken på samma sätt varje gång du ska använda den. Då är det lättare att komma ihåg vart olika saker är placerade. Det gäller inte minst dig som har många småfack för alla dina mindre prylar.
 • Undvik att spänna alltför mycket baktill på ryggsäcken så minskar du risken för att den blir baktung och otymplig att bära. Extrasaker fäster du hellre på sidorna eller undertill om möjligt. Eller i värsta fall ovanpå ryggsäcken.
 • Använd packpåsar! Och ha gärna extra påsar med utifall att det behövs. Packpåsar gör det mycket enklare att hålla ordning i stora ryggsäckar med stort, öppet utrymme att lägga saker i. Vi lovar att du kommer at uppskatta packpåsar om du aldrig använt dem tidigare.

Populära ryggsäckar just nu

Populära ryggsäckar med olika egenskaper

Frågor och svar om ryggsäckar

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 22 juli 2021

Uppdaterad: 6 september 2023

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.