Prisjakt

Prisjakts ekonomiskola del 1: Budget

Kom igång med din hushållsbudget på bästa sätt med Prisjakts och Compricers ekonomiskola.

Att göra en budget kan vara det bästa du gör för din ekonomi. Att se svart på vitt vad som kommer in och vad som går ut kommer att ge dig kontrollen över var du lägger dina pengar och en möjlighet till att lägga dem där de gör mest nytta och glädje.

Det behöver inte vara mer komplicerat att göra en budget än att göra en sammanställning av alla pengar som kommer in och alla pengar som går ut. Det behöver inte vara en perfekt budget – huvudsaken är att du har koll på dina inkomster och utgifter och slutar lägga pengar på onödiga saker. Lägg pengar på det du vill prioritera och få pengar över till dina mål och drömmar.

Du kanske tycker att det är värt att ta bilen till jobbet varje dag – eller så ser du svart på vitt, när din budget är gjord, att det kostar dig 20 000 kronor om året och vill hellre lägga de pengarna på ett sparande eller på semestern. Det handlar alltså dels om att lägga pengarna där du tycker att de gör mest nytta, dels om att få ner kostnaderna för det du väljer att prioritera.

© WavebreakMediaMicro / Adobe Stock

Prisjakt tipsar

Använd prishistoriken på Prisjakt för att se hur ofta priserna ändras och hur mycket. Då kan du enkelt se när du ska göra dina köp för att spara så mycket pengar som möjligt. Prishistoriken hjälper dig också att se om butiker höjer sina priser inför stora kampanjdagar som Black Friday och Cyber Monday. Prishistoriken hittar du på alla produktsidor på Prisjakt, även i mobiltelefonen.

Läs mer om hur prishistoriken hjälper dig här

Gör en plan och följ upp

Börja med att hitta information om de pengar som kommer in varje månad, till exempel lön, bidrag och aktieutdelningar. Ange inkomsterna efter skatt så att du ser din disponibla inkomst, det vill säga de pengar du kan spendera.

Se sedan över alla pengar som går ut, till exempel räntor, amortering, transport, nöje, kläder, mat och sparande. Genom att gå igenom dina kontoutdrag från banken kan du hitta både inkomster och utgifter. De rörliga kostnaderna (utgifter som varierar varje månad) kan du hitta och uppskatta genom att titta på kontoutdragen. Ungefär hur mycket köper du mat för varje månad? Hur mycket går åt till kläder?

Gå ett år tillbaka så att du får med sådant som du inte har utgifter för varje månad och inkomster som kommer mer sällan.

Sammanställ

Skriv ner allt i ett kalkylark, i en app eller på ett vanligt papper. Välj det sätt du känner dig mest bekväm med. Det viktigaste är att göra det. Gör budgeten månadsvis och för kostnader som inte är månadsvisa kan du dela årskostnaden med tolv för att få fram en ungefärlig siffra.

Studera resultatet

Hur tycker du att det ser ut? Är det så här du vill spendera dina pengar? Räcker ditt sparande till en buffert och till inköpen du vill göra framöver? Om så inte är fallet, kan du göra något åt pengarna som kommer in? Kanske sälja saker du inte behöver? Och vilka utgifter kan du få ner kostnaden för eller kanske till och med bli av med? Kan du förhandla om dina avtal? Kan du ta med matlåda till jobbet?

Fundera över vad du skulle vilja lägga mer pengar på. Hur mycket mer måste du få in varje månad? Alternativt hur mycket måste du spara på andra utgifter? Små justeringar kan ge stor effekt, framför allt på sikt.

Gör en plan för att öka dina inkomster och minska dina utgifter. Skriv ner några åtgärder som du tror kan ge effekt. Försök uppskatta hur mycket varje åtgärd skulle kunna ge.

Allt det här kommer du att få hjälp med i Ekonomiskolan. Just nu behöver du endast skriva ner hur det ser ut idag, det vill säga vilka inkomster och utgifter du har just nu.

Under tiden du följer Ekonomiskolan kan du gå tillbaka till din budget och göra ändringar. Att följa upp budgeten är nämligen viktigt. Dina inkomster kanske har förändrats? Och kanske vill du prioritera om bland utgifterna du har. Ge din budget några minuter någon gång om året och ge den lite extra uppmärksamhet när du står inför stora förändringar såsom ett nytt jobb med en ny lön, föräldraledighet eller en ny bostad. Då är din budget ett viktigt verktyg för att snabbt kunna se om och hur in­komster och utgifter går ihop.

Prisjakt tipsar

Sätt en prisbevakning på en produkt så får du att få mejl eller en pushnotis av oss varje gång en butik sänker priset. På så sätt behöver du inte sitta klistrad vid skärmen och leta efter prissänkningar själv, utan kan istället luta dig tillbaka och bli meddelad av oss när priserna sjunker. Du bevakar en produkt genom att klicka på knappen "Bevaka" som finns på varje produktsida.

Läs mer om fördelarna med prisbevakningar här

Poster din budget kan innehålla

  • Inkomster: Lön, förmåner, arbetslöshetsersättning, föräldrapenning, sjukersättning, pension, vårdbidrag, studiestöd, underhållsbidrag, bostadsbidrag och kapitalinkomster.
  • Utgifter: Bostad (avgift, värme, el, sophämtning, reparationer, försäkring, ränta och amortering) och resor (bil, månadskort, cykel).
  • Sparande: Pensionssparande, buffertsparande, barnspar och långsiktigt sparande.
  • Andra fasta kostnader: Studielån och andra lån, övriga försäkringar, barnomsorg, prenumerationer, abonnemang, träningskort och a-kassa.
  • Andra rörliga kostnader: Mat och godis, kläder och skor, fritid och nöjen, hygienartiklar, förbrukningsvaror, läkarkostnader och julklappar.

Checklista budget

  • Bestäm var du vill skriva ner din budget: i Excel, i en app eller på papper.
    
  • Skriv ner vilka inkomster du har. Om du är osäker, logga in på den bank dit dina inkomster går och se vad du i genomsnitt får ut varje månad. Logga in på din bank och titta på kontoutdragen från ett år tillbaka för att få koll på hur mycket du spenderar varje månad och på vad.       
        
  • När du har allt framför dig, fundera på om det är så du vill spendera dina pengar. Finns det några utgifter du vill och kan bli av med? Finns det några utgifter du kan minska? Har du ett sparande? Skriv ner dessa och återkom till dem när du gått vidare i Ekonomiskolan.


    Belöna dig själv för att du nu har en budget och därmed koll på dina inkomster och utgifter. Du är igång! På väg mot en bättre ekonomi!

Gå gärna in på Hallå konsuments budgetkalkyl för att göra en budget online.

Det här är första delen i Prisjakts och Compricers ekonomiskola. Den introducerande delen till vår ekonomiskola hittar du här. Första delen av ekonomiskolan hittar du även på Compricers webbsajt här.