Prisjakt

Luftrenare – ta kontroll över pollensäsongen

Med en bra luftrenare får du ett behagligare klimat hemma eller på kontoret

Ta kontroll över pollensäsongen hemma med en bra luftrenare. Här tipsar vi om vilka de populäraste modellerna är, vad du ska tänka på när du väljer luftrenare och hur priserna förändras över tid. Dessutom får du några enkla men praktiska tips på hur du kan lindra besvären från pollenallergin.

Då behöver du en luftrenare

Det finns många anledningar till varför du kan behöva en luftrenare i hemmet. Här är några till varför du kan behöva en i ditt hem:

  • Allergier: Om du eller någon annan i hemmet är allergiker är en luftrenare praktisk för att minska eventuella besvär eller symptom. Tänk på att välja en luftrenare som matchar allergin för bästa effekt.
  • Astma: Lindra astmabesvären med en bra luftrenare som tar bort problematiska partiklar från luften. Tänk dock på att en luftrenare aldrig ersätter den vanliga städningen eller adekvata läkemedel för astmatiker.
  • Husdjur: Luftrenare hjälper att fånga upp partiklar från husdjur som hund och katt. Det gör det lättare för allergiker att vistas i hem med djur och luftrenaren tar även bort eventuell odör från exempelvis kattlådan.
  • Eldstad: Har du en öppen eldstad i hemmet är luftrenaren ett utmärkt komplement eftersom öppen eld snabbt kan sprida stora mängder partiklar som irriterar luftvägarna. En bra luftrenare cirkulerar frisk och renad luft i rummet så att du kan njuta av värmen utan att tänka på luften.

Mest populärt att köpa luftrenare från mars till juni

Vår statistik för luftrenare visar att mars till juni är den populäraste perioden att köpa luftrenare. Och det är inte så konstigt då pollensäsongen är som värst mellan dessa månader.

När vi kollar vår prishistorik för luftrenare ser vi att det är små prisförändringar i kategorin. Genomsnittspriset för luftrenare som besökts på Prisjakt mellan den 1 januari och 31 mars var 3 462 kronor. Och det är faktiskt marginellt lägre än tre månader tidigare, trots att det då var lågsäsong för luftrenare.

Det är också 13 procent högre än samma period förra året.

Så här har priset förändrats på fem populära luftrenarna under januari till mars 2021 jämfört med tre månader tidigare:

  • Coway AP-1008CH: +6%
  • Xiaomi Mi Air Purifier 2H: +4%
  • Xiaomi Mi Air Purifier 3H: -1%
  • Philips AC2729: +4%
  • Electrolux Pure A9 PA91-404GY: +3%
Adobe Stock © lordn

Innan du köper en luftrenare – tänk på detta

Luftrening har förekommit länge och tekniken är beprövad. De olika lösningarna kan ändå variera på grund av kostnadsskäl eller att tillverkaren helt enkelt anser en viss teknik är bäst. Har du råd är en kombination av tekniker och filter oftast mest effektiv. Beroende på hur känslig du är finns det lite att tänka på i valet av filter och teknik.

Tänk först på vad du har för problem och vad som kan orsaka det. Storleken på rummet spelar också roll då luftrenare som klarar större rum också är dyrare.

Hur mycket den kan låta utan att det stör är också en sak man bör tänka på. Ska du ha maskinen i sovrummet bör du välja en maskin med nattläge då de flesta av de bättre enheterna ligger en bra bit över 30 decibel då de är som mest effektiva.

För att luftrenaren ska fungera optimalt och inte göra luften sämre bör du rengöra eller byta filtren ofta. Vissa går att tvätta medan andra måste bytas ut. Detta innebär både en viss mängd arbete men även extra kostnader vilket bör tas med i beräkningen när man köper en luftrenare.

Innan du köper en luftrenare bör du kolla vad ersättningsfilterna kostar. Du kommer att behöva byta ut dem förr eller senare, så likt en bläckstråleskrivare som kan verka billig vid köp måste filterkostnaden alltid vägas in. Vissa filter kan kosta från hundralappar och uppåt tusenlappen i dyrare fall.

Tips och råd för dig som har en luftrenare

Glöm inte att rengöra eller byta filter i luftrenaren

De flesta luftrenare har byt- eller tvättbara filter som måste underhållas regelbundet. Ett bytbart filter kan kosta från några hundralappar till nära tusenlappen beroende på modeller och storlek. Kolla i manualen hur du rengör eller byter filter i din luftrenare, samt hur ofta det ska göras.

Placera luftrenaren på rätt plats i hemmet

Det är viktigt att luftrenaren har tillräckligt med utrymme på sidorna och framför enheten. Annars kan den inte arbeta optimalt och luftcirkulationen blir inte så bra som den kan vara. Tänk också på att luftrenaren bör riktas åt platsen där du oftast sitter om det är ett större rum som ska renas.

Stäng fönster och dörrar

Undvik att ha fönster och dörrar öppna i hemmet när luftrenaren arbetar. Om enheten ska kunna rengöra luften på optimalt vis är det viktigt att du inte har cirkulerande luft utifrån. Din luftrenare kan inte hantera all den nya luften och blir i praktiken onödig om du ändå vädrar ut vad den renar.

Adobe Stock © Have a nice day

Fördelen med smarta luftrenare

Styr din luftrenare med mobiltelefonen

Den kanske största fördelen med en smart luftrenare är att den kan styras direkt via mobiltelefonen. Perfekt när du är på väg hem från exempelvis en resa och vill sätta igång luftrenare i tid innan du kommer hem. För att göra det krävs en WiFi-anslutning samt en tillhörande applikation för just den modell du är intresserad av.

Luftkvalitetsmätare

En smart luftrenare med luftkvalitetsmätare kan ofta justera hur mycket den måste rengöra och vissa modeller har en praktisk historik så att du kan följa kvalitetsnivån med tiden. Med en luftkvalitetsmätare kan du också få varningar när luften passerar en viss föroreningsgräns.

Automatik med IFTTT

Om du är en lite mer avancerad användare kan du ansluta din smarta (och kompatibla) luftrenare till tjänsten IFTTT. Med den kan du programmera luftrenaren att göra saker som att skicka ett SMS till din telefon när luftnivån är kritisk, eller starta och stoppa luftreningen med ett e-postmeddelande.

Olika tekniker och filter i luftrenare

  • Mekanisk rening bygger på att fläktar driver luften genom olika filterlager. Det låter naturligtvis mer än fläktlösa alternativ, men tekniken är egentligen en förutsättning för att det överhuvudtaget ska göras någon effektiv rening.
  • Elektrostatiskt rening/jonisering är en metod som bygger på att enheten ger partiklar negativ laddning som sedan dras till ett positivt laddat bleck. På så sätt renas exempelvis en luftström från damm och även vissa gaser. Problemet är bara att det bildas ozon under processen vilket är skadligt, speciellt för astmatiker. Enheter som använder denna teknik har ofta filter eller processer för att minska utsläpp av ozon, men det kan fortfarande förekomma vilket innebär en risk. Enheter som fritt släpper ut joniserade partiklar bör undvikas helt.
  • UV-filter är en typ av filtrering som bygger på att ultraviolett ljus dödar organiska partiklar som mögel och kvalster. Problemet är bara att det kräver tid, vilket inte ges i en luftrenare för hemmet. Industriella luftrenare som bygger på uv-teknik har ofta ozon och andra processer som komplement vilket inte lämpar sig för hemmabruk.
  • HEPA är en typ av filter som finns i många dammsugare och fångar runt 99,97 procent av partiklar i luften runt 0,3 mikrometer. Är du allergiker är det absolut rekommenderat. Hepafilter blir fulla efter ett tag, även om det kan ta lång tid. Då måste de rengöras eller bytas ut. "Permanenta hepa-filter" är alltså inte en hållbar lösning.
  • Kolfilter är fyllda med aktivt kol som fångar partiklar och knyter dem till sig. De är mycket effektiva att fånga även mycket små partiklar men måste bytas när de är fulla. Görs inte det kommer de inte bara sluta fungera men aktivt förorena luften genom att släppa ut tidigare fångat material.

Hjälper luftrenare mot...

  • mögel? Ja, med en luftrenare som använder HEPA-filter minskar du besvär från mögel. Läs mer om luftrenare och mögel längre ner i vår artikel.
  • damm? Ja, luftrenare med HEPA-filter med hjälper om du är känslig mot damm. Om du får besvär från damm i luften är det ett tecken på kvalsterallergi.
  • pollen? Ja, en luftrenare med ett HEPA-filter hjälper att hålla hemmet fritt från pollen och andra partiklar som du kan andas in.
  • rökluft? Ja, luftrenare med kolfilter eler UV-lampa/fotoplasma hjälper i hem med rökluft. För hem där röklukten har satt sig ordentlig kan sanering med en ozongenerator behövas.
  • radon? Ja, luftrenare med HEPA-filter bidrar till minskad risk för besvär från radon i luften. Anledningen är att radon sprids via andra partiklar som plockas upp av luftrenare, vilket i sin tur minskar radonmängden i hemmet.
  • pälsdjursallergi? Ja, luftrenare renar luften från de djurallergener från bland annat katter och hundar. Bäst fungerar luftrenare med jonisering/elektrostatisk rening.
  • kvalsterallergi? Ja, dammallergi och kvalsterallergi är samma sak med olika benämningar. En luftrenare med HEPA-filter bidrar till att minska dina besvär men motverkar inte problemet med kvalsterdjuren.
  • kattallergi? Ja, luftrenare med jonisering/elektrostatisk rening hjälper med att rena luften från allergener som gör att du får besvär från din allergi.

Luftrenare hjälper mot mögel i hemmet

Med en bra luftrenare kan du minska eventuella besvär av mögel i hemmet. Luftrenare samlar in de sporer som mögel släpper ifrån sig så att de inte hamnar i dina lunger eller sprider sig till andra platser i hemmet.

Om du är känslig för mögel kan du uppleva flera symptom som rinit, hosta, nästäppa, och halsont. Om du dessutom har astma kan du uppleva att denna förvärras i på platser där mögel har bildats.

För att motverka mögelbildning i hemmet bör du hålla luftfuktighetsnivån under 50 procent inomhus. Håll extra god koll efter fuktbildning där du har luftkonditionering, kylskåp, i badrummet och eventuell källare. Om du har platser med risk för mögelbildning bör du vara extra noga med att rengöra dessa för att undvika framtida problem.

Om du har konstaterat mögelbildning och vill köpa en luftrenare av det skälet rekommenderas modeller med HEPA-filter för bästa effekt. Ett tips är att komplettera med en avfuktare om du har hög luftfuktighet i hemmet.

Rekommendationer från Astma- och allergiförbundet

När det gäller ren luft och känslighet är astmatiker och allergiker de som har störst behov. Därför kan det vara klokt att kontrollera vilka maskiner som Astma- och allergiförbundet rekommenderar. De listar inga maskiner som använder jonisering bland sina rekommendationer då det innebär risk både från ozon och laddade partiklar. Vad som finns att tillgå är en blandning mellan enbart hepa, hepa och doftfilter samt hepa och kolfilter.

Här är några modeller från fyra tillverkare som Asta- och allergiförbundet rekommenderar idag:

Hela listan med luftrenare hittar du på Astma- och allergiförbundets webbsajt.

Symptomen på pollenallergi du måste ha koll på

Ungefär var tredje svensk har pollenallergi, så risken är stor att du eller någon du känner har det. Symptomen brukar visa sig under vårkanten och kan i stort liknas vid en vanlig förkylning. Här är några symptom du måste ha koll på:

  • Trötthetskänsla
  • Röda och kliande ögon som rinner
  • Nysningar och gärna ofta
  • Vattnig snuva och nästäppa
  • Klåda i näsan

Känner du igen dig? Då är risken stor att du har en allergi. Tacksamt nog för de flesta räcker det med receptifria läkemedel för att få bukt med symptomen. På Prisjakt hittar du alla vanliga alternativ som du kan använda för att lindra dina besvär.

För mer information om pollenallergi rekommenderar vi att du besöker 1177.se.

10 tips som kan lindra dina besvär från pollenallergin

1. Stäng dörrar och fönster

2. Följ pollenprognoserna

3. Byt kläder när du har varit utomhus

4. Undvik att torka kläder utomhus

5. Klappa in husdjur som varit utomhus

6. Träna inomhus eller motionera utomhus på morgonen

7. Skölj ur håret på kvällen

8. Klipp gräsmattan på morgonen

9. Vädra rummen på natten eller tidigt på morgonen

10. Undvik att ta in växter som stått ute

FAQ med vanliga frågor om luftrenare

Luftrenare drar in luft från omgivningen och filtrerar bort små partiklar för att skapa ett bättre inomhusklimat med renare och behagligare luft. Luftrenare ska inte förväxlas med luftfuktare eller avfuktare.

Luftrenare tar hand om små partiklar i luften vilket hjälper med att minska besvär för allergiker och astmatiker som är känsliga för exempelvis pollen och kvalster som sprids i luften. En luftrenare är ett bra komplement till vanlig städning.

Det finns många olika luftrenare som är bra på olika saker. Dina förutsättningar bestämmer vilken luftrenare som fungerar bäst för dig, och därför kan vi inte peka ut en specifik modell som är den bästa. Ett tips är att välja en luftrenare med HEPA-filter, som arbetar tyst (under 30dB) och klarar större rum än det du vill använda luftrenaren i. Läs recensioner och tester!

Luftrenaren ska ställas på en plats i rummet där luften kan cirkulera fritt på alla sidor om enheten. Undvik hörnen och tänk på att luftrenaren inte kan rena hela hemmet från en och samma plats. Placera enheten i rummet som du vill rena och flytta den om det behövs mellan rumen.

De flesta luftrenarna på marknaden är inte ljudlösa. Om du planerar att använda luftrenaren i miljöer där låg ljudnivå är viktigt rekommenderas modeller med högsta ljudnivå på 30dB eller lägre.

Nej, det finns tydliga riktlinjer inom EU för hur mycket ozon en luftrenare som använder jonisering får släppa ut och alla modeller på svenska marknaden måste hålla sig inom dessa riktlinjer. Om du ändå är osäker rekommenderar vi att du läser tester på luftrenare där ozonmängden är uppmätt och redovisad.

Luftrenare kan bland annat fånga följande:

Mögel

Damm

Pollen

Rök

Radon

Kvalster från pälsdjur

Text: Daniel Haaf

Uppdaterad: 6 september 2022

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.