Hetaste ryktena om iPhone 12 – det här tror vi kommer

Den 13 oktober presenterar Apple sina nya prylar

Text:
Daniel Haaf

Efter lanseringen av Watch Series 6 och Watch SE är det många som väntar på att Apple ska presentera iPhone 12-serien. Den 13 oktober håller Apple i ett evenemang där vi hoppas på många spännande nyheter. Här har vi samlat några av de rykten och förhoppningar om de nya telefonerna som cirkulerar på internet.

Lästips: Den 15 september presenterade Apple flera nya produkter. Bland annat Watch Series 6, Watch SE och två surfplattor. Läs mer om vad som är nytt här.

1. Apple släpper fyra modeller i iPhone 12-serien

De senaste tre åren har Apple släppt tre modeller per år i iPhone-serien. I år kan Apple bryta den trenden och istället släppa fyra nya mobiltelefoner med tre olika skärmstorlekar. Vad de heter återstår att se, men de senaste ryktena pratar om följande namn och storlekar:

  • iPhone 12 (5,4 tum)
  • iPhone 12 Max (6,1 tum)
  • iPhone 12 Pro (6,1 tum)
  • iPhone 12 Pro Max (6,7 tum)

Instegsmodellen med lägst prislapp väntas bli iPhone 12, följt av iPhone 12 Max som bara är en snäppet större variant.

De större förändringarna finns i iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max. Här kan du bland annat vänta dig bättre kameror, samma LiDAR-sensor och ProRes-skärm som finns i iPad Pro. Telefonen som särskiljer sig lite extra är iPhone 12 Pro Max med störst skärm.

2. Alla modellerna använder OLED-skärm

Äntligen verkar det som att Apple tar steget bort från LCD-tekniken i sina mobiltelefoner. Med iPhone 12-serien kan alla fyra mobiltelefoner ha OLED-skärmar. Det betyder att även den billigaste modellen är ljusstark, kontrastrik och har bra färgåtergivning. Dessutom kan OLED-skärmar i vissa fall vara mindre energikrävande vilket ökar batteritiden. Apple har länge envisats med att använda LCD-skärmar i sina billigaste mobiltelefoner, men nu kan det vara slut med det.

3. Pro-modellerna får 120 Hz-skärm

Vissa av iPhone 12-modellerna kan få ProMotion-stöd likt med iPad Pro-modellerna. Det betyder att skärmen kan växla mellan 60 Hz och 120 Hz beroende på vad användaren gör. I mer krävande lägen som kräver snabba bilduppdateringar, exempelvis när du kör ett spel, kan telefonen växla till 120 Hz för en mjukare och behagligare bild. När du gör mindre hastighetskrävande saker växlar telefonen till 60 Hz för att spara på batteriet.

iPad Pro-serien var först med 120 Hz-skärmar från Apple. Foto: schuchratsteven, Adobe Stock

4. Ny design som påminner om iPhone 4 och iPhone 5

Med iPhone 12-serien kan Apple gå ifrån sin nuvarande, rundade skärm på kanterna. Istället påstås att de nya telefonerna får skarpa kanter likt hur iPhone 4 och iPhone 5 ser ut. Du kan även kolla på nyare iPad Pro-serien så får du en känsla av hur iPhone 12-telefonerna kan se ut. Anledningen till att Apple tar ett steg tillbaka i designen får förhoppningsvis sin förklaring under lanseringen av iPhone 12-serien.

5. LiDAR i Pro-modellerna

Den stora nyheten när Apple lanserade 2020 års iPad Pro-modeller var att de har en LiDAR-sensor. Med sensorn kan surfplattan bättre förstå avstånd för att skapa djup i bilder. Det gör det exempelvis lättare att skanna föremål och göra 3D-objekt av dem i en app. LiDar kan också användas till AR-appar och spel, som Pokémon Go, och för mätning av rum när du planerar ditt nya hem.

6. Första Apple-telefonerna med 5G-stöd

Med iPhone 12-serien kan Apple släppa sina första mobiltelefoner med 5G-stöd. Det är oklart om alla fyra stöder både sub-6 och mmWave. Det senaste ryktat talar för att bara iPhone 12 Pro Max stöder mmWave och då bara på tre utvalda marknader.

Skillnaden på sub-6 och mmWave

Lite förenklat kan sägas att det som skiljer sub-6 och mmWave är räckvidd och maximal bandbredd. Sub-6 använder frekvenser under 6GHz vilket ger en lång räckvidd och signalerna har lätt för att tränga genom olika material. Men samtidigt är bandbredden jämförelsevis låg.

Med mmWave får du istället extremt kort räckvidd eftersom tekniken använder frekvenser över 24 GHz, men du kan nå riktigt höga hastigheter. Eftersom mmWave kräver två extra antenner så är det inte alla mobiltelefoner som har plats för dem.

Så här kan iPhone 12-telefonerna se ut enligt renderingar. Foto: Skärmdump från YouTube, EverythingApplePro

7. Mindre batterier än i fjolårets modeller

Det ryktas att de fyra nya modellerna har förvånansvärt låg batterikapacitet. Den minsta instegsmodellen ska använda ett batteri på bara 2 222 mAh medan den största modellen har 3 687 mAh.

  • A2471 - 2227 mAh
  • A2431 - 2775 mAh
  • A2479 - 2815 mAh
  • A2466 - 3687 mAh

Om vi jämför med iPhone 11 så har den modellen ett batteri på hela 3 110 mAh. Syskonmodellerna iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max har 3 046 mAh respektive 3 969 mAh.

En låg batterikapacitet betyder inte nödvändigtvis att telefonen har en dålig batteritid. Det är många faktorer som avgör hur länge du kan använda din mobiltelefon. En energieffektivare processor, OLED-skärm och bättre mjukvara kan till viss del väga upp för ett mindre batteri.

8. Varken hörlurar eller strömadapter i lådan

När du packar upp din nya iPhone 12 finns en risk att det varken finns hörlurar eller strömadapter i lådan. Ett envist rykte talar för att Apple utelämnar båda dessa med årets modeller. Om det stämmer är det första gången som Apple gör det här draget då alla modeller sedan första lanseringen 2007 haft båda i lådan.

Anledningen går bara spekulera kring innan Apple har sitt stora evenemang. Det pratas om att Apple vill både minska miljöpåverkan genom att kunna göra förpackningarna mindre och samtidigt öka försäljningen av AirPods-serien.

Läckt bild på hur Apple AirTags kan se ut ovanifrån. Foto: 9to5mac

Andra prylar Apple kan presentera samtidigt med iPhone 12-serien

AirTags

Apple AirTags är en så kallad bluetooth-spårare som gör det enklare att hitta borttappade prylar. Du fäster brickan i exempelvis nyckelknippan och sen kan du hitta den med hjälp av mobiltelefonen. AirTags har varit en ryktad produkt länge nu och bilder har läckt ut på designen. Vad vi känner till kan AirTags använda bluetooth, wifi och ultra-wideband-teknologi för spårningsprecision på mycket hög nivå.

AirPower

Apple AirPower är en laddningsplatta för trådlös laddning av mobiltelefoner, smartklockor och trådlösa hörlurar. Det är en av få produkter inte är släppt än men som Apple faktiskt har bekräftat existerar. Åtminstone i ett utvecklingsstadie. Enligt uppgift har Apple svårt för att hitta en standard på produkten som motsvarar företagets interna krav. Därför har AirPower inte släppts än, men kanske får vi äntligen se laddningsplattan hösten 2020.

HomePod Mini

Apple HomePod kan få en mindre och billigare variant som har mer fokus på röststyrning med Siri än sina högtalare. Det är inte känt vad den nya modellen kommer att heta, men det spekuleras i att HomePod 2 och HomePod Mini är tänkbara namn. När det gäller funktioner finns inte många rykten att gå på. Apple har fått flera patent som rör FaceID och geststyrning till smarthögtalare, men om det kommer med HomePod-modellen är oklart.

AirPods Studio

Apple AirPods Studio är over-ear-hörlurar som läckte via referenser i beta-versionen av iOS 14. Skarpsynta utvecklare noterade den tidigare okända hörlursmodellen som trots sitt namn alltså inte är en in-ear-modell som tidigare AirPods-modellerna. AirPods Studio väntas ha aktiv brusreducering, sensorer som känner om hörlurarna hänger på nacken och orienteringsdetektor. Det finns alltså ingen vänster- eller högersida, AirPods Studio vet vilket håll lurarna sitter på.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected]