Här är prylarna som ökat mest i popularitet under hösten 2020

Produktkategorierna som ökat mest i popularitet

Text:
Daniel Haaf

Publicerad:
11 november 2020

Höstrusket har greppat vårt avlånga land. Med det har kallare luft och bitande vindar gjort att vi hellre tar på oss mössor och vinterskor, snarare än glasögon och flip-flops.

Här tipsar vi om de fem kategorier som ökat mest i popularitet i oktober jämfört med en genomsnittlig månad. För varje produktkategori går vi kort igenom när intresset är som störst, hur priserna har förändrats med tiden och vad konsumenterna helst vill hålla koll på innan de köper.

Foto: Pro2sound, iStock.com

1. Vinterdäck

Då är intresset störst
Störst intresse för vinterdäck är det under början på hösten. Det är en tydlig intresseökning för vinterdäck redan i juli, men den stora ökningen kommer från augusti och hela vägen fram till oktober. Redan i november vänder trenden och intresset minskar under hela vintern.

Så har priserna ändrats
Priserna i kategorin för vinterdäck är nedåtgående under hela våren och sommaren. När intresset är som störst under hösten är priserna på väg upp igen och når en högsta prisnivå först efter att intresset avtagit i november. Som lägst är priserna på vinterdäck runt årsskiftet mellan 2019 och 2020.

Populärt att veta
För att hitta rätt vinterdäck kollar svenska konsumenter främst bredd, diameter och profilen på däcken. Efter det är dubbet eller odubbat det främsta valet, följt av bränsleeffektivitet och våtgreppsegenskaper. Vilken däcktillverkare det är verkar inte ha någon större betydelse då få letar specifika märken enligt vår statistik.

Här hittar du alla vinterdäck på Prisjakt.

Snabbfakta om vinterdäck

 • Störst chans till bra pris på vinterdäck är det under våren och sommaren
 • Genomsnittspriset på populära produkter var 8 procent lägre i mars 2020 än i oktober 2019
 • Intresset för vinterdäck är 282 procent högre i oktober jämfört med en genomsnittlig månad

Prisförändringen för alla vinterdäck från 1 maj 2019 till 31 oktober 2020.
Foto: PHOTOLIFESTYLE, Adobe Stock

2. Lövblåsare

Då är intresset störst
Intresset för att köpa lövblåsare är som störst på hösten. Flest letar lövblåsare mellan september och december. Tidigt på året minskar intressant snabbt och är inte uppåtgående förrän på vårkanten igen. Runt april är det extra många som letar lövblåsare, kanske för att våren brukar göra sig påmind och många vill få bort alla löv från trädgårdarna.

Så har priserna ändrats
Bäst chans till låga priser på lövblåsare är det i början på året. Prismässigt har vi inte sett några stora svängningar tidigt på våren, däremot märker vi en tydlig uppgång från maj månad. Sämst chans till bra priser på lövblåsare får du under hösten när kategorin är som mest populär.

Populärt att veta
För att välja rätt lövblåsare kollar flest på modeller med dammsugarfunktion och uppsamlare. Många vill också veta om lövblåsaren har hög effekt och mulcherfunktion. Det är också populärt att kolla om kraftkällan är bensin, batteri eller sladd.

Här hittar du alla lövblåsare på Prisjakt.

Snabbfakta om lövblåsare

 • Störst chans till bra pris på lövblåsare har du från februari och framåt
 • Genomsnittspriset på populära produkter var 13,5 procent lägre i maj 2020 än i oktober 2019
 • Intresset för lövblåsare är 217 procent högre i oktober jämfört med en genomsnittlig månad

Prisförändringen för alla lövblåsare från 1 maj 2019 till 31 oktober 2020.
Foto: Daniel Haaf

3. Barnoveraller

Då är intresset störst
Barnoveraller är som mest populära under hösten. Mellan mars och juli är intresset nästan obefintlig för att sedan stadigt öka fram till oktober månad. Redan i november minskar intresset för barnoveraller skarpt hela vägen fram till februari.

Så har priserna ändrats
Största chans till kampanjpriser på barnoveraller har du under Black Week. Annars är störst chans till bra priser från mars till juli. Efter att årets varmaste dagar har passerat får du räkna med att priserna ökar ändra fram tills årsskiftet innan trenden bryts.

Populärt att veta
Det är nog inte förvånande att storleken på barnoveraller är det viktigaste valet. Vår statistik visar att storlekarna 92, 98 och 110 är mest populära. Därefter ser vi att många vill ha vattentåliga overaller. Ett tips är att välja en modell med tejpade sömmar för att inte läcka in vatten.

Här hittar du alla barnoveraller på Prisjakt.

Snabbfakta om barnoveraller

 • Störst chans till bra pris på barnoveraller har du från februari till juli, inte på Black Friday
 • Genomsnittspriset på populära produkter var 15 procent lägre i mars än i oktober 2020
 • Intresset för barnoveraller är 170 procent högre i oktober jämfört med en genomsnittlig månad

Prisförändringen för alla barnoveraller från 1 maj 2019 till 31 oktober 2020.
Foto: SbytovaMN, iStock.com

4. Kängor och stövlar till barn

Då är intresset störst
Intresset för kängor och stövlar till barn ökar från juli och går stadigt uppåt fram till slutet på september. I början på oktober minskar intresset snabbt och planar ut först i december. Därefter håller sig intresset på låga nivåer hela vägen fram till sensommaren igen.

Så har priserna ändrats
Vår prishistorik visar att du har störst chans till bra priser på barnskor under våren. Från mars till augusti ser vi att priserna är jämförelsevis låga innan hösten gör sig påmind med allt högre priser. Minst chans till bra priser på barnskor har du mellan oktober och januari.

Populärt att veta
Det är mest populärt att välja mellan kängor och stövlar, samt om det är en pojk- eller flickmodell. Vi ser också att vinterfoder är mycket önskvärt och gärna att gore-tex används för extra vattentålighet. Så klart är det många som kollar storlek, men det är faktiskt inte mest populärt.

Snabbfakta om kängor och stövlar till barn

 • Störst chans till bra pris på kängor och stövlar har du mellan februari och maj
 • Genomsnittspriset på populära produkter var 33 procent lägre i maj 2020 än oktober 2019
 • Intresset för kängor och stövlar är 159 procent högre i oktober jämfört med en genomsnittlig månad
Prisförändringen för alla kängor och stövlar till barn från 1 maj 2019 till 31 oktober 2020.
Foto: prostooleh, Adobe Stock

5. Barnjackor

Då är intresset störst
Intresset för barnjackor är som störst på hösten och vi ser att många börjar kolla redan under sensommaren. I oktober ser vi att intresset minskar snabbt fram till årsskiftet. Sämst är intresset under sommarmånaderna när chansen till bra priser är som störst.

Så har priserna ändrats
Priserna på barnjackor är nämnvärt höga under hela hösten och vintern. Från september till slutet på december är chansen till bra rabatter på barnjacker små, med undantag för hela Black Week. Letar du barnjackor ska du börja kolla efter årsskiftet när priserna vänder neråt igen.

Populärt att veta
Rätt storlek på jackan är viktigast enligt vår statistik. Mest populära är storlekarna 140, 122 och 128. Vi ser också att det är populärt att välja mellan pojk- och flickanpassade modeller. Många vill dessutom välja mellan höst- och vinter-modeller samt om det ska vara en skal- eller täckjacka.

Snabbfakta om barnjackor

 • Störst chans till bra pris på barnjackor har du mellan mars och juli
 • Genomsnittspriset på populära produkter var 28 procent lägre i april 2020 än oktober 2019
 • Intresset för barnjackor är 142 procent högre i oktober jämfört med en genomsnittlig månad
Prisförändringen för alla barnjackor från 1 maj 2019 till 31 oktober 2020.

Så har vi tagit fram statistik till artikeln

Vi har kollat på tre områden för att hitta statistik till artikeln. De mest populära produktkategorierna hittade vi genom att kollar hur många som besökt butiker från våra produktsidor. Pristrenden får vi med verktyget Prisjakt Price Index som mäter förändringar i kategorier över tid. Och genom att kolla på populära filtreringar på vår sajt ser vi vad svenska konsumenter tycker är viktigast att veta inför ett köp.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected]