Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Guide: Välja elcykel - allt du behöver tänka på innan köp
29 april 2025

Det finns ingen elcykel som är den "bästa" för alla, utan det är en kompromiss mellan olika egenskaper och din budget. När det gäller de olika egenskaperna kommer jag att beskriva de viktigaste, så att det förhoppningsvis blir enklare att välja vad som passar dig bäst.
Motorplacering



🚲 Motor i framhjulet:
En cykel med framhjulsmotor är lätt att konstruera och relativt billig, och därför blir priset på cykeln lägre. Den är enklare att kombinera med fotbroms och alla typer av växelsystem. Ofta har de en kadenssensor som inte ger en naturlig körkänsla, utan så fort pedalen rör sig driver motorn. Det blir stötigare över gupp och framhjulet kan slira på grus/löv/is i uppförsbackar, och det är svårare att laga en punktering på framhjulet. Framhjulet blir tyngre att lyfta över kanter. Ökad olycksfallsrisk då motorn börjar driva i en kurva eftersom kurvradien ökar.
🚲 Motorplacering i mitten:
Oftast styrs motorn av en momentsensor som känner av din egen pedalkraft och förstärker den. Placeringen gör att motorn utnyttjar cykelns egna växlar och blir stark i uppförsbackar, men också att växlar/kedjan slits hårdare och håller kortare tid.
Den känns som en vanlig cykel och cykeln beter sig mer förutsägbart. Cykelns ram måste vara anpassad efter motorn. En mittmotor ger cykeln en lägre och mer centrerad tyngdpunkt, vilket ger en bättre balans. Det går att ha en kraftfullare motor utan att ekrar går sönder. Ofta dyrare om något går sönder. Det är lättare att byta däck både bak och fram. Motorn arbetar effektivare och drar mindre ström från batteriet, vilket ger längre körsträcka.
🚲 Motorplacering i bakhjulet:
Det ger ett bra väggrepp. Något stötig över gupp, men mindre än motor i framhjulet. Blir baktung att lyfta, särskilt om batteriet är placerat bak. Svårare att få med inbyggda växlar. Bökigare att laga punktering på bakhjulet. På grund av motorns placering går det inte att ha fotbroms. Ofta försedd med kadenssensor med dess för- och nackdelar, där en nackdel är att kraften på motorn minskar allteftersom batteriet laddas ur. Kadenssensorns fördel är att det krävs mycket lite kraft att driva cykeln på slät väg.
Cykeldäck

För den vanliga användaren ger "bredare" däck många fördelar vid cykling i stadstrafik. Bredare däck ger bättre fäste och dämpar vibrationer/stötar, vilket är viktigt om motorn sitter i framhjulet. Dessutom gör det möjligt att välja fler olika varianter av däck. Kontrollera att det finns dubbdäck som passar om du ska cykla på vintern. Jag tycker däcken ska vara minst 47 mm breda och gärna upp till 60 mm. Tänk på att mindre hjul har mindre luftvolym i däcken och att det blir stötigare. Bredare däck spårar inte så lätt på isiga vägar och fastnar inte i spårvagnsspår. Jag föredrar grovmönstrade däck på framhjulet som inte halkar så lätt på blöta löv och löst grus.
Batteriplacering



🚲 Batteri på pakethållaren Det ger sämre viktbalans, blir baktungt och ger en högre tyngdpunkt. Placeringen kan även försvåra montering av barnstol. Är en enklare konstruktion och billigare.
🚲 Batteri i främre ram Det har blivit allt vanligare och ger smutsskydd åt batteriet. Ger en bra tyngdpunkt. Vissa konstruktioner gör att det blir svårt att ta ur och sätta i batteriet.
🚲 Batteri på sadelröret Detta ger bra viktfördelning men det kan bli trångt att montera barnstol. För att få loss batteriet behövs ibland en speciell sadelstolpe för att vika upp sadeln, vilket begränsar möjligheten att montera fjädrande sadelstolpe.
Om batteriet inte går att demontera kan det bli svårt att ladda på vintern, då det ska ske i temperaturer över +5 °C.
Batteriet


Den viktigaste parametern är batteriets kapacitet, vilket anges i Wh. Om ett batteri anges till 500 Wh så är det samma sak som ca 14 Ah för ett 36 V-batteri (14×36=ca 500).
Ett batteri med hög kapacitet ger lång körsträcka, och om cykeln ska användas på vintern kan kapaciteten minska med upp till ca 50 %. Högre kapacitet medför att batteriet kommer hålla längre och behöver inte laddas lika ofta, men blir också tyngre, speciellt om du tänker bära med dig batteriet.
En del system erbjuder att ett extra batteri kan monteras som utökar körsträckan. Det finns en viss brandrisk med främst billiga batterier, och därför är det bra att välja cyklar som har bra kvalitet på batteriet. Batteriet bör vara certifierat och CE-märkningen anger att batteriet uppfyller alla relevanta EU-krav.
Drivlina


Det finns i huvudsak två olika typer av växelsystem - utanpåliggande och inbyggda växlar. Överföringen av kraften från pedalerna till bakhjulet brukar vara en kedja eller drivrem. En kedja behöver mer underhåll med smörjning, och en drivrem är nästan underhållsfri och håller längre. Är det utvändiga växlar så är det alltid kedja, och det brukar vara 8–12 växlar. Fler växlar gör det lättare att välja rätt växel för branta backar och snabba nerförsbackar.
Utvändiga växlar slits, och både kedja och kassett (bakre kugghjul) behöver bytas efter en viss tid. Det finns olika kvaliteter och Shimano har nyligen kommit med "Cues/Linkglide" som påstås ha tre gånger längre livslängd.
Invändiga växlar finns med olika antal växlar, där Shimano är mycket vanligt och en variant med fem växlar är speciellt för elcyklar. Enviolo har en steglös inbyggd växel som är dyr men riktigt bra. Den bästa inbyggda växeln är Rohloff 14-speed, men mycket dyr. Nackdelen med inbyggda växlar är att de är tunga och att det är något svårare att laga punkteringar. Fördelen är mindre underhåll, speciellt med en drivrem.
Bromsar


Ofta slits bromsarna på elcyklar snabbare eftersom de är tyngre och det blir mycket start och stopp i stan.
Skivbromsar är effektiva och lätta att gradera. Det finns olika storlekar på bromsskivor och kraft i bromsoken. Det finns hydrauliska och mekaniska skivbromsar, där mekaniska (vajer) är billigare men svårare att justera. Räkna med att beläggen ibland behöver bytas.
En billigare variant är fälgbromsar som bromsar mot fälgen, men är svårare att gradera och fälgen kan slitas ner och då blir det dyrt. Om det är inbyggda växlar finns ett alternativ med "trampa bakåt"-broms, som ofta inte behöver något underhåll men är svårare att gradera. Det finns en inbyggd frambroms som kallas Shimano rullbroms, som är ganska ovanlig och svår att gradera men kräver lite underhåll.
Komfort

Komfort är en viktig aspekt och där ingår högt eller lågt insteg, sittställning, sadel och fjädring/dämpning.
🚲 Högt eller lågt insteg:
Lågt insteg gör det bekvämare att komma på cykeln, speciellt om det sitter en barnstol på pakethållaren. De är oftast lika styva som cyklar med högt insteg men något tyngre. Förr benämndes det herr- eller damcykel, men det är föråldrat.
🚲 Sittställning:
Upprätt sittställning ger bra översikt av trafiken men högt vindmotstånd och trögcyklat utan assistans. Framåtlutad sittställning kan vara obekväm och ger sämre överblick över trafiken, men förekommer ofta på snabbare cyklar.
🚲 Sadel:
Med elcykel sitter många med mer tyngd eftersom man inte behöver trampa så hårt. En bekväm sadel blir då viktigare.
🚲 Fjädring/dämpning:
Breda däck med mycket luftvolym ger mindre vibrationer och bättre väggrepp. Bredden bör vara minst ca 47 mm. En framdämpare tar bort de värsta stötarna, men det skiljer avsevärt i kvalitet mellan olika framdämpare. Fjädringslängden bör vara mer än 100 mm för att ge god effekt, och gärna en "luftdämpare". Det bekvämaste är fjädring både fram och bak. En fjädrad sadelstolpe ger ett bra tillskott och det går att eftermontera.
Hur stark fåt motorn vara? Lagkravet är "max kontinuerlig märkeffekt" på 250 W. Motorns verkliga maxeffekt får vara mycket högre och flera motorer har ca 600 W (effekt).
Ofta uppges bara ett moment (Nm), vilket inte räcker för att bedöma hur stark motorn är. Ger motorn ca 12 Nm vid 25 km/h så innebär det att effekten är 250 W. För att veta hur stark motorn är behövs kännedom om vid vilken hastighet motorn ger ett visst moment. Om motorn styrs av en momentsensor ger värden på pedalkraftsförstärkning och maxeffekt bättre möjlighet att bedöma motorns kraft. Hjulnavsmotorer är svårare att bedöma och en nackdel är att de vid låga hastigheter blir svagare (de roterar sakta), medan en mittmotor kan bibehålla optimalt varvtal även vid låg hastighet. Det enklaste är att prova cykeln i en riktigt brant backe.
Mina avslutande tips att tänka på när du ska köpa elcykel:
-
Undvik motor i framhjulet och batteri placerat på pakethållaren
-
Helst minst 500 Wh på batteriet
-
Kolla så att det finns reservdelar (batterier) och att det finns en verkstad som är villig att reparera cykeln om något skulle hända
-
Provcykla både med och utan assistans och testa att plocka bort batteriet
-
Välj ett känt märke. En begagnad cykel av känt märke kan ge mer värde för pengarna än en billig ny cykel av okänt fabrikat.
Jag följer elcykelmarknaden noga både i Sverige och i Tyskland och läser "allt" jag ramlar över om elcyklar. Marknaden utvecklas snabbt och när det kommer nyheter till butiker så brukar jag provcykla och granska hur de är byggda. Under åren har det blivit mer än 150 000 km med många olika typer av cyklar, nu blir det mest elcyklar och i stallet står det för närvarande fyra stycken - den senaste jag köpte var en eMTB.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs merTopplistor inom Elcyklar


