Prisjakt
HemPrisjakts experterBarnvagnarGuide - Lufthjul, EVA-hjul, PU-hjul, Swivelhjul - experten reder ut begreppen

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Lufthjul, EVA-hjul, PU-hjul, Swivelhjul - experten reder ut begreppen

11 maj 2020

Lufthjul, EVA-hjul, skumhjul eller PU-hjul. Swivelhjul eller fasta hjul? Blir du också förvirrad av de här begreppen? Då ska du läsa den här guiden som lär dig skillnaden mellan de olika sorters barnvagnshjul som finns idag och vad man kan tänka på gällande just hjulen.

Lufthjul

Lufthjul är som ett cykelhjul - ett gummihölje med en luftslang i. Med ett lufthjul kan du själv välja hårdhet på hjulet genom att fylla det med mer eller mindre luft. Tack vare gummihöljet får man bra grepp i snö och terräng och körningen blir mjuk och följsam. Nackdelen med lufthjul är förstås att man regelbundet måste pumpa däcken och att man kan få punktering.

EVA-hjul

EVA-hjulen är helgjutna och helt i plast, ibland har de en luftkanal på insidan. Den största fördelen med dessa hjul är att de är punkteringsfria och lätta att sköta, samt att de är lätta. Dock kan det fastna en del grus i den här plasten som kan orsaka skador på hjulen. De är hårda och stumma så körkänslan blir inte lika bra som med lufthjul, om inte vagnens chassi har bra fjädring för att motverka stumheten i hjulen. De här hjulen tenderar att vara ganska hala så de passar bättre på plan mark än i nysnö och annan hal terräng.

Skumfyllda hjul

Skumfyllda gummihjul är som en blandning mellan lufthjul och EVA-hjul. De har gummihölje men istället för luft är de fyllda med skum. De är alltså mjukare än solida plasthjul men man kan inte själv välja hårdhet, som man kan på lufthjul. Dessa hjul är också punkteringsfria och funkar bra i terräng tack vare gummihöljet som ger bra grepp. De ger en mjukare körning än med EVA-hjul, men de väger mer.

PU-hjul

En fjärde och ovanligare variant som finns är PU-hjulet, som består av tåligare plast än EVA-hjulet. Den är också något mjukare, men är även det punkteringsfritt. Fördelen med detta hjul är att det inte fastnar något grus i den här plasten och det är liksom EVA-hjulet mycket lätt. Det rullar väldigt bra på plant underlag.


Förutom vilket material hjulet har finns det fler aspekter att tänka på när det gäller barnvagnshjul. Ska man ha stora eller små hjul, fasta eller svängbara o.s.v. Det man kan tänka på är att ju större hjulen är, desto lättare är det att ta sig fram i terräng. Bor man på landet och huvudsakligen tar sig fram i terräng kan det vara klokt att skaffa en vagn med fyra stora fasta hjul. Fasta hjul hjälper dig att ta dig fram på ojämn mark men nackdelen är att du måste häva vagnen varje gång du vill svänga.

I stan däremot är det extremt smidigt med så kallade swivelhjul, d.v.s svängbara framhjul. Det är väldigt vanligt numera och på de allra flesta modeller med swivelhjul kan man även låsa framhjulen om man tillfälligt behöver ta sig fram i snö eller annan lite svårare terräng. Med swivelhjul behöver man bara svänga med handtaget så svänger hela vagnen, utan att man behöver lyfta eller häva den.

På många sulkys och resevagnar är hjulen väldigt små. Dessa hjul lämpar sig sällan för terräng men fungerar utmärkt på plana ytor och i shoppingcenter och andra sådana ställen där man gärna har en lite mindre och smidigare vagn.

En sista grej att nämna är om man ska ha fyra hjul eller nöja sig med tre? Många tror att en trehjulig vagn per automatik är vinglig och ostabil men så behöver det absolut inte vara. Tex Baby Jogger och Mountain Buggy har flera trehjuliga modeller som är populära. Ska du jogga med vagnen är det dock tre hjul som är att rekommendera, men det finns förstås speciella joggingvagnar som är gjorda för ändamålet.

PU-hjul, EVA-hjul, lufthjul och swivelhjul? Sedär, inte ett dugg förvirrande längre!


Beskåda en äkta barnvagnsnörd - här har ni personen som sitter med en skål popcorn framför produktvideos om barnvagnar. Intresset föddes när jag inte kunde hitta den perfekta vagnen när jag var gravid med min son och därifrån har det bara eskalerat. Jag tycker det är oerhört spännande att följa marknaden och de nya produkterna som kommer i en rasande takt, i jakten på det perfekta fordonet att rulla runt våra guldklimpar i. Jag hoppas att mitt nörderi kan vara till hjälp där ute i djungeln!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplistor inom Barnvagnar

Bästa barnvagnen för vintern
Bästa barnvagnen för vinternTopplista av Jennie Jansson
Bästa barnvagnen för landet
Bästa barnvagnen för landetTopplista av Jennie Jansson
Snyggaste barnvagnen
Snyggaste barnvagnenTopplista av Jennie Jansson