Kategorier
Prisjakt
Guide

Skillnaden mellan hårdlift och mjuklift

Köpråd från Prisjakt Experter
Emma Larsson
Emma Larsson
  • 22 oktober 2020
Skillnaden mellan hårdlift och mjuklift
Hårdlift, mjuklift, liggdel... Vad är egentligen skillnaderna och när använder man vad? Det ska jag reda ut här.
Hårdlift

En hårdlift är en separat babyinsats med hårda kanter som man lägger i sittdelen. De hårda kanterna gör att liften är stabil och luftig vilket kan passa bra på sommaren när det är varmare ute. Hårdliften placeras i vagnens befintliga sittdel som är fälld till liggläge, och tillsammans bildar de en kombivagn.

Mjuklift

En mjuklift är precis som hårdliften en separat babyinsats som man kan lägga i sittdelen, men man kan också lägga den i liggdelen för att göra det mer ombonat för bebisen. En mjuklift har, som namnet antyder, mjuka kanter som hamnar nära barnet och är därmed ofta varmare än hårdliften. Mjukliften passar således bra på vintern. Många mjukliftar går dessutom att göra om till åkpåse och/eller sittdyna och på så sätt blir användningstiden längre.

När använder man en lift?

En babylift kan användas som substitut för en separat liggdel. Då lägger man liften i sittdelen och det blir då en kombivagn. Många använder bara liggdelen ett fåtal månader och för att slippa förvara en otymplig liggdel sedan kan en lift vara ett alternativ. Liften har ofta (både hård- som mjuklift) bärhandtag så om man t.ex. inte har hiss och vill bära med sig ett sovande barn är det smidigt att bara kunna plocka med sig liften. Ibland vill man komplettera liggdelen med en mjuklift för att få det mer ombonat samt för att kunna bära med sig bebisen lättare.