Prisjakt
HemPrisjakts experterKamerorGuide - Fota i motljus - här är expertens bästa tips

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Fota i motljus - här är expertens bästa tips

12 september 2019

Snyggt ljus gör en snygg bild! Att fota i motljus kan bli väldigt vackert, men det kräver att man utnyttjar ljuset på rätt sätt.

Justera exponeringen

Din kamera kommer att försöka justera exponeringen så att ljuset i bilden blir jämnt. I en situation med motljus från t.ex. solen så kommer du att ha en väldigt stark ljuskälla i bilden, och då kommer kamerans exponeringsautomatik inte att träffa rätt. Du behöver manuellt justera exponeringen. Det gör du genom att antingen använda exponeringskompensation eller genom att använda manuella inställningar för slutartid, bländare och ISO. Fujifilms modeller som jag tipsar om i min lista med kameror som passar nybörjaren har exponeringskompensation som en egen ratt.

Placera dig rätt

Försök att utnyttja ljuset genom att testa att placera dig på olika ställen. Genom att "gömma" ljuset bakom ditt objekt kan du få till fina bilder med snyggt kantljus. Detta funkar bra i naturligt ljus, men jag tycker kanske att det är allra bäst vid fotografering i strålkastarljus eller annat artificiellt ljus. Kombinera såklart med tips nummer 1 - justera exponeringen!

Utnyttja objektivets bokeh

Bokeh är ett annat namn för oskärpa och hur den gestaltar sig. Du som fotograf kan utnyttja ditt objektivs bokeh genom att öppna upp bländaren helt (använda ett lågt bländartal - 1.8, 2.8 eller liknande) och placera små ljuskällor i bakgrunden. Dessa kommer då att bilda "bokehbollar" - cirkelformade ljuskällor i bakgrunden. Funkar extra bra när det du fotograferar är nära och dina ljuskällor är långt bort. Testa med jul-ljus eller med solljus som filtreras genom ett lövverk. Med ett objektiv som har en stor bländare blir det extra snyggt!

Blända ner för snygga stjärnor

Du kan använda motljus för att skapa snygga "stjärnor" i dina bilder. Blända ner (d.v.s. ställ in ett högre bländartal - gärna runt 8 om det funkar exponeringsmässigt) så kommer ljuskällorna i bilden att se ut som stjärnor. Exakt hur de ser ut beror på hur objektivet är uppbyggt, men de flesta objektiv kan skapa en snygg stjärna om man bländar ner.


Mina bilder talar för sig själva på carlfotograferar.se. Jag fotar mest bröllop och familj, mat och restaurang, events och konserter. Började fota 1986 med en helmanuell mellanformatskamera. Sen blev det många timmar i mörkrummet innan jag gick över till digitalt 2004. Fotade tidigare med Canon (1Ds II, 5D II, 6D mfl) men har nu bytt system till Fujifilm. Föredrar fasta objektiv och naturligt ljus.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Carl rekommenderar 2 produkterOm du blev hjälpt av guiden tror experten att de här produkterna kan vara intressanta för dig.

Topplistor inom Kameror

Bästa polaroidkameran
Bästa polaroidkameranTopplista av Petter Abrahamsson
Bästa kompakta systemkameran
Bästa kompakta systemkameranTopplista av Petter Abrahamsson
Bästa systemkameran
Bästa systemkameranTopplista av Petter Abrahamsson