Prisjakt
HemPrisjakts experterFiskeGuide - Fiska öring - 4 tips som ökar chansen för fångst

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Fiska öring - 4 tips som ökar chansen för fångst

8 oktober 2019

Att fiska öring kan vara fantastiskt, men också frustrerande. Här delar jag med mig av mina tips för att öka chansen till ett lyckat fiske.

Ta reda på information

Att vara påläst och kunnig är absolut inte en garanti för ett lyckat fiske, men det ökar dina chanser och ger dig fler möjligheter när det väl är dags. Håll koll på väderdatan inför ditt fiske och försök ringa in de heta punkterna i ditt vatten på en karta. Vilken vik blir varmast vid en viss typ av vindriktning och styrka? Var finns det växtlighet och skydd för fisken i din sjö? Hur djup är sjön? Vad är öringens huvudföda? Det finns många frågor man kan ställa sig redan innan man åker ut och fiskar och om man förbereder sig ordentligt så ökar chansen för en bra dag på sjön.

Hitta havsöringens favoritplatser

Havsöringen brukar ofta kallas för "de tusen kastens fisk" och det ligger en del sanning i det. Det är ett väldigt aktivt fiske som kräver att man ofta förflyttar sig för att hitta den huggvilliga fisken. När man fiskar på våren längs med kusten efter havsöring så är det bra om man letar efter grunda varma vikar. Ett bra tips är att ta sig upp på en höjd i närheten av ditt fiskevatten och på så sätt skapa sig en bild av intressanta platser där fisken kan stå. Lägg de platser du har förtroende för på minnet och ge inte upp om fisken uteblir, spara platsen för ett senare tillfälle.

Fiska insjööring under insektskläckning

Insjööring hittar vi framförallt i de norra delarna av landet i klara och kalla sjöar. Det är en fisk som man enklast kommer åt under perioder då det pågår insektskläckning i vattenytan. Då ser man tydligt var öringen befinner sig och kan fiska aktivt på jagande fisk. Att få öringen att nappa under en kläckning kräver ofta att man testar olika flugor för att få reda på vad öringen föredrar för dagen. Försök att titta på de flugor som befinner sig nära vattenytan och se om du kan imitera dessa. Att ha ett väl genomtänkt sortiment av flugor kan vara till stor hjälp i dessa situationer.

Lokalisera fisken med naturliga beten

Att använda sig av rätt utrustning kan vara nyckeln till ett bra fiske. Både havsöring och insjööring är en fisk som gärna hugger på naturliga beten som t.ex. mask och räka. Ett bra tips är då att ha med ett extra spö med ett flöte och mask eller räka som man kan ha i vattnet under de perioder man inte står och kastar med konstgjorda beten. Om flötmetet funkar bra så vet du att det finns aktiv fisk i närheten och då kan du intensifiera ditt fiske på den platsen. Vill du efterlikna en räka eller mask så finns det flugimitationer som påminner väldigt mycket om dessa. Exempelvis en auraräka eller en borstmask.


Jag är en fisketokig kille som har fiskat så länge jag kan minnas och har bedrivit fiske i många olika former. Det har gått från att vara ett intresse till att bli min passion och jag älskar att nörda in mig på detaljerna. På senare tid har jiggfiske efter abborre blivit en stor favorit. Jag har även varit med och utvecklat en app som heter FishLogger (play store) som går ut på att föra statistik över viktig väderdata med ett knapptryck när man fångar fisk.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplistor inom Fiske

Bästa fiskespöt
Bästa fiskespötTopplista av Semir Hodzic
Bästa fiskespöt för nybörjaren
Bästa fiskespöt för nybörjarenTopplista av Semir Hodzic
Bästa fiskelinan
Bästa fiskelinanTopplista av Semir Hodzic