Jag har köpt ett flertal datorer från Inrego sedan 2011. Det är bara en av datorerna som gått sönder och det är en Dell Latitude E6430.
Totalt har jag köpt: 2 st. HP elitebooks, och en Z420 HP Workstation.
Eftersom HPs Elite och Z-serier är extremt hållbara och kvalitativa har de inte gått sönder eller krånglat.
Så jag rekommenderar att om du ska köpa dator, håll dig till de 2 sistnämnda produktserierna. Eftersom de byggs för att hålla. Vare sig du köper dessa begagnade eller nya är upp till dig, och från vilken återförsäljare du väljer spelar mindre roll. Det är hårdvarans kvalitet som i slutändan har enda betydelse, oavsett garanti el. inte. Korrekt?
Så nu till frågan varför Inrego får betyget "Dålig" är eftersom:
De säger att de har 1 års garanti, men de har de inte, påståendet är felaktigt.
Jag kan även tillägga att jag aldrig mer kommer att handla någon vara hos Inrego.
Låt mig förklara varför:
Då en av Elitebook datorerna (8460p) inte ville starta - det verkade som att datorn var "död" ( men visade sig vara att endast batteriet var slut) hände detta:
Jag ringde upp Inregos support: Och förklarade läget, att datorn inte startar. Då började it-teknikern att fråga ut mig, ungefär som en polis utfrågar en misstänkt ang. ett brott, hur datorn har gått sönder. Och det slutade med att jag var skurken som hade förstört datorn. Och således fanns ingen garanti. Fiffigt sätt att eliminera "garantin", eller hur?
I verkligheten var det såhär: min fru hade bara använt datorn i ca 1 vecka, max 2 veckor.
Förvisso brukade hon byta rum och tog med sig datorn och därmed kopplade ifrån nätsladden. ("drog ur" kanske man säger vardagligt men sådant är det som it-tekniker hakar upp sig på, OBS!)
Om jag hade sagt "kopplat ur" hade teknikern ändå lyckats lösa ekvationen på något sätt att få garantin ut ur diskussionen. Jag kände mig lurad eftersom jag vet hur FÖRSIKTIG min fru var vid hanterade av datorn, både vid "urkoppling" och "inkoppling" av nätsladden till nätintaget på datorn.
Alla vet att en bärbar dator klarar av att "urkopplas" och förflyttas till olika inomhus-rum, det är ju en bärbar dator och därav syftet med ordet "bärbar", eller hur?
Det som är så oförskämt är hur Inregos It-tekniker över tel kan förklara för mig hur min fru förstört datorn. Alla som hade beskådat hur min fru använt laptopen hade utan svårigheter kunnat avgöra att hon INTE försört datorn eller använd den felaktigt.
Notera: Min fru använde laptopen på ett bärbart "mini laptop bord" - alltså ett sådant som är avsett för ha i knät för bärbara datorer. Således utsattes inte datorn för risk gällande överhettning, tex.
Det som är störande är hur IT-teknikern förklarade för mig över tel hur min fru skadat/förstört nätporten (dvs där nätsladden kommer in i datorn).
Jag tror att det uppstod ett missförstånd "drog ur sladden" (vardagligt) betyder inte missvård av dator, dvs slita ut sladden, utan att koppla ur sladden. Men oavsett uttryck ville teknikern ändå tro att min fru vanvårdat datorns nätuttag.
När du vänder dig till någon om hjälp som du litar på, och personen påstår att du ljuger, ni har säkert känt och förstår hur det känns?
En tekniker måste våga lita på att det du säger, stämmer!
Men inte i detta fallet! Hur jag än förklarade så bestämde teknikern att min fru hade förstört datorn. Ni får själv avgöra om det stämmer eller inte.
Om din garanti BARA GÄLLER enligt bedömningen av it-teknikern, vad är det för en garanti? Denne kommer ändå bara att använda utfrågningsteknik/formel för att lösa ekvationen varför du inte längre har garanti- "Du/Ni har använt produkten felaktigt".
Det är lätt att säga när man vill straffa mig som konsument genom att locka mig att skicka tillbaka datorn så att de kan ta ut en straffavgift "serviceavgift" genom att konstatera att jag inte har garanti och sedan tvinga mig att betala frakten både dit och tillbaka. Läs därför ALLTID köpekontrakten på Företagets hemsida! Har företaget rätten av dubbelstraffa dig om de vill konstatera att du "har använt produkten på ett felaktigt sätt och därmed förbrukar din rätt till garantin"? Eftersom detta är en så lös, suddig och odefinierbart uttryck är det upp till It-teknikern att avgöra om du har garantin eller inte. Det är alltså barmhärtigheten hos IT-teknikern som avgör om du blivit lurad eller inte.
Det är bättre att köpa av ett företag som inte straffar sina kunder om det skulle visa sig att DE INTE HAR GARANTI. Inte alla företag kör med straffavgifter, + frakt-utkrävanden.
Som tur var visade det sig att elitebookens batteri var problemet och Inrego bytte ut batteriet och skickade tillbaka datorn till mig utan kostnad från min sida. På tel sa alltså it-teknikern att jag INTE hade garantin men kunde skicka datorn ändå. (Ganska Skamligt eftersom denne inte berättade för mig att jag då skulle bli dubbelt straffad), men det som vare sig IT-teknikern eller jag visste vid tillfället att det enda felande på datorn var batteriet- tur för min del.
Här är vad som hände när jag skulle returnera Dell-notebooken:
Här är svaret jag fick från Inregos kund support:
"Då datorn köpts utan operativsystem av oss samt att den fastnar vid ”laddar Windows”, så känns det mer som ett mjukvarufel & som jag tror du enklast löser genom en ominstallation.
Vi kan självklart ta in datorn. Dock om felet visar sig ligga i mjukvaran så kommer fraktkostnader samt en serviceavgift debiteras. Därav förslaget ovan."
Inrego borde skriva på sin webb butik att "om du väljer att köpa datorn utan operativsystem gäller inte garantin".
Tänk efter själva och se om det stämmer. Efter att ha köpt så många datorer (fler än vad som nämnts här) av dem borde jag inte bli behandlad såhär - som guldkund/VIP jag har varit för dem.
Det ska inte vara såhär när man köper dator! Jag köpte nyss en elitebook workstation från Arrow Direct och jag fick mer för pengarna, gällande prestandan m.m.
Om man kollar deras hemsida verkar det inte finnas en klausul med straffavgifter, som hos Inrego. Stort plus för Arrow Direct!
Minus för Inrego!