Prisjakt

Bästa webbkameran – så väljer du rätt

Höj bildkvaliteten på streamen eller videomötet med rätt webbkamera

Funderar du på att skaffa en webbkamera till din stationära eller bärbara dator? Här tipsar vi om de viktigaste sakerna du måste hålla koll på. Du får råd om de bästa webbkamerorna på marknaden idag och det blir enklare att ta ett bra köpbeslut.

Vi tipsar även om praktiska tillbehör till webbkameran som ger din livestream eller ditt videomöte det där extra som lyfter kvaliteten ytterligare. En annan viktig sak som vi berättar här under är att du kanske inte alls måste köpa en ny webbkamera om du har en nyare mobiltelefon eller surfplatta i hemmet.

Tips på bra webbkameror:

Fördelen med att använda en extern webbkamera

Externa webbkameror har större kamerasensor och bättre optik än kamerorna som sitter i bärbara datorer. Anledningen är att det finns mer plats till bättre komponenter och tillverkarna behöver inte kompromissa lika mycket för att hålla nere kostnaderna.

Den bättre optiken släpper in mer ljus till kamerasensorn och har ofta en bättre konstruktion som behåller mer detaljer än de glaslinser som bärbara datorn använder i sin webbkamera.

Kamerasensorn i sin tur är jämförelsevis stor och kan ta vara på mer ljusinformation, vilket höjer bildkvaliteten med mindre brus i mörka detaljer. I det stora hela kan en extern webbkamera ge mycket bättre bildkvalitet för en jämförelsevis låg kostnad.

En annan fördel är att en extern webbkamera kan användas till fler än bara en dator. Med en USB-växlare kan du snabbt byta från exempelvis din bärbara dator till en stationär när du vill.

Fyra saker att hålla koll på inför köpet av webbkamera

1. Upplösningen

Upplösningen berättar hur många pixlar som webbkameran stöder i varje bildruta. Ju högre upplösning desto mer detaljer i videon och bättre skärpa.

  • 720p / HD
  • 1080p / Full-HD
  • 2160p / 4K

Tänk på att upplösningen bara är en av flera faktorer som påverkar bildkvaliteten och hur betraktarna upplever bilden. Ett råd är att välja en webbkamera med upplösningen 1080p då det finns många utmärkta modeller i bra prisklasser.

Väljer du en webbkamera i 720p eller 4K bör det finnas ett specifikt syfte som rättfärdigar köpet. Exempelvis att du vill ha kompletterande funktioner som bara finns på den modell du köper, exempelvis inbyggt ringljus eller HDR-stöd.

2. Antalet bilder per sekund / fps

Webbkameror spelar in videor i antingen 30 bilder per sekund eller 60 bilder per sekund (fps). Vad du behöver beror på om du bara ska använda webbkameran till videomöten eller om du vill göra streaming på sajter som på YouTube och Twitch.

Om du bara vill använda webbkameran till videomöten så räcker 30 bilder per sekund, men funderar du på streaming så är 60 bilder per sekund bra.

Tänk på att 60 bilder per sekund ibland innebär att webbkameran måste sänka upplösningen till 720p, eller HD-upplösning. Det påverkar bildkvaliteten negativt, så det är en avvägning du måste göra. Vad är viktigast – hög upplösning eller en mjuk bildvisning?

3. Hållaren

Hur vill du att webbkameran ska placeras? Många webbkameror har en speciell hållare som gör att de kan monteras på skärmens övre kant. Det finns också modeller med avtagbar hållare så att du kan välja andra, mer praktiska stativ för placering vid sidan av skärmen. Perfekt om du behöver kompensera för ett fönster på ena sidan eller om vill använda webbkameran till streaming när du spelar. Vissa webbkameror, som Logitech StreamCam, kan vrida bilden 90 grader så att hållaren kan hängas på skärmens kortsida.

4. Kompatibilitet

Alla webbkameror fungerar inte optimalt med alla datorer och plattformar. I vissa fall finns så kallat universella drivrutiner som visserligen ger dig bild, men utan alla inställningsmöjligheter som tillverkarens egna drivrutiner och mjukvara ger. Kolla noga vad som fungerar med just din dator och vilket stöd tillverkaren ger innan du köper din nya webbkamera.

En extra varning har vi åt dig som vill använda din webbkamera till en spelkonsol för streaming. Med Xbox kan du använda många Windows 10-kompatibla webbkameror, men har du en Playstation-konsol så måste du använda Sonys egna Playstation Camera. Undantagsvis om du kopplat din spelkonsol till ett inspelningskort för datorn, och den vägen kopplat din webbkamera.

Praktiska extra funktioner

Autofokus: Med autofokus håller webbkameran koll på avståndet mellan dig och linsen. När du rör dig ändras fokusen automatiskt så att du alltid är skarp framför kameran. Om du sitter på samma plats hela tiden är det bättre att använda en fast fokus som aldrig ändras.

Ansiktsföljning: Mer avancerade webbkameror har mjukvara som kan identifiera ditt ansikte och hela tiden hålla det i fokus. Lite som vanlig autofokus, men på en högre nivå. En del modeller kan till och med zooma in på ditt ansikte och följa det inom vissa avstånd.

HDR: Med HDR får du en bild där ljusa och mörka delar är jämnare belysta. Det är lättare att undvika vitt utfrätta samt helt nattsvarta partier. Den här funktionen finns idag bara på de mest påkostade webbkamerorna från ett litet antal tillverkare.

Bakgrundseliminering: Vissa webbkameror har tillhörande mjukvara som tar bort bakgrunden och ersätter den med något annat. Ett tips är att använda en så kallad greenscreen eller bara grönt tyg för en bättre effekt.

Windows Hello: Har du en dator med Windows 10 kan du använda en Windows Hello-kompatibel webbkamera för att logga in i operativsystemet med ansiktsdetektering. Det finns tyvärr inget motsvarande för macOS i skrivande stund.

Linsskydd: Tycker du att det är lite läskigt med en webbkamera rakt framför dig när du är vid datorn? Med ett inbyggt linsskydd kan du placera ett fysiskt skydd framför linsen och aldrig riskera att synas av misstag.

Justerbar bildvinkel: Webbkameror med justerbar bildvinkel gör det enklare att anpassa bilden för olika situationer. Om du är ensam kan du välja en snävare bild som fokuserar helt på dig. Är ni två eller fler kan du istället bredda bildvinkeln så att alla syns.

Din Android-telefon eller iPhone fungerar som webbkamera med rätt app. © Daniel Haaf

Använd din befintliga mobiltelefon, surfplatta eller kamera

Om du redan har en nyare mobiltelefon, surfplatta eller kompakt/systemkamera så kan du använda den som webbkamera.

Med rätt applikation på din Android-telefon eller iPhone kan du enkelt göra den till en webbkamera. Många kameratillverkare har mjukvara så att deras nyare kameramodeller kan användas med Windows och macOS, dock är det långt ifrån alla kameror som omfattas.

Fördelarna här är att du kan använda din befintliga pryl och att bildkvaliteten blir mycket bättre än webbkameran som sitter i bärbara datorn.

Här är några bra länkar för dig som vill använda dina befintliga prylar:

Tänk på att du kan behöva extra utrustning som strömadapter och HDMI-kabel till din kameran för att få bild och ljud till en dator. Om du använder mobiltelefonen som webbkamera måste du vara förberedd på att du inte kan ta emot samtal och meddelanden utan att bryta förbindelsen med datorn.

Webbkamera med inbyggd belysning. © Razer

Mikrofoner och ljussättning

Även om du har en bra webbkamera så är det svårt att få bra bildkvalitet om ljuset i rummet är dåligt. Därför bör du ta några minuter och fundera över ljussättningen.

Sitter du i ett mörkt rum kan det vara bra att ställa fram extra lampor som exempelvis lättar upp skuggor i ansiktet. Det fungerar lika bra med en billig IKEA-lampa som speciella ringljus anpassade för streaming.

Det viktiga är att du har en jämn belysning på båda sidorna av ansiktet. Då riskerar du inte att bilden blir grynig i mörka partier eller utfrätt vit i den ljusaste delarna.

Ett mycket litet antal webbkameror har inbyggd ringbelysning. En omtyckt webbkamera med ringbelysning är Razer Kiyo. Modellen är anpassad för streaming, men fungerar lika bra till videomötet på kontoret som till spelsessionen du vill ladda upp på Twitch.

Vill du ta det hela till nästa nivå ska du kolla på en bra mikrofon. Du kan använda ett gamingheadset, dina trådlösa in-ear-lurar eller en extern mikrofon för USB/XLR.

Text: Daniel Haaf

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.