Prisjakt

Bästa mikrofonerna – så väljer du mikrofon för streaming och videomöten

Bra ljudkvalitet ger en bättre upplevelse för alla som lyssnar

Oavsett om du funderar på att starta en podcast, streama på Twitch eller bara vill låta bra i videomöten så är en bra mikrofon viktigt. Här tipsar vi om de viktigaste sakerna du måste veta innan du köper en ny mikrofon.

Räkna med att få betala runt 1 000 till 2 000 kronor för en USB-mikrofon. Utöver det tillkommer ytterligare några hundralappar för en bra mikrofonarm eller stativ och ett puffskydd om det inte ingår.

XLR-mikrofoner kostar från cirka tusenlappen och du kan få ett bra ljudkort för ungefär samma kostnad. XLR-mikrofoner har normalt inte tillhörande stativ, så räkna med ytterligare hundralappar för en bra mikrofonarm och puffskydd.

Tips på populära mikrofoner med USB-anslutning

Tips på populära mikrofoner med XLR-anslutning

Viktigaste sakerna att veta inför mikrofonköpet

USB-mikrofon eller XLR-mikrofon med ljudkort

Det finns huvudsakligen två varianter av mikrofoner. Antingen ansluts mikrofonen via USB eller XLR.

Det som skiljer USB-mikrofoner från XLR-mikrofoner är att de har allt som behövs direkt i själva mikrofonen. Du kan packa upp, plugga in den i din dator och börja använda på några sekunder. Många USB-mikrofoner har inställningar för hur känslig mikrofonen ska vara och hörslursvolum direkt på framsidan eller sidan.

Mikrofoner som ansluts via XLR-kabel däremot är lite knepigare. Det ljudkort som finns inbyggt i USB-mikrofoner måste du istället ha separat. De har en eller flera XLR-portar och alla inställningar finns på ljudkortet istället för på mikrofonen. Eftersom du måste ha två prylar istället för bara en så är det ofta lite dyrare att skaffa en XLR-mikrofon än en USB-variant.

Men vad du betalar extra för prylarna får du igen i högre ljudkvalitet. XLR-mikrofoner är mångsidigare och en bra mikrofon behöver inte bytas på många år.

Fördelarna med USB-mikrofoner

  • Bra ljudkvalitet för en jämförelsevis liten kostnad
  • Enkel att använda med en dator eller surfplatta
  • Du behöver inte leta efter en mikrofon och ett ljudkort som passar bra ihop

Fördelarna med XLR-mikrofoner

  • Mycket högre ljudkvalitet för professionell användning
  • Du kan själv välja ljudinterface med flera XLR-ingångar
  • Lättare att växa med när dina krav ökar
  • Du kan välja XLR-kablar som är mycket långa om det behövs
Foto: fizkes, AdobeStock.com

Tänk på detta när du väljer bärbar dator

Är det hög tid att uppgradera den slitna datorn till något nyare? Då har vi en riktigt bra och guidande artikel som hjälper dig i valet. Vi har tagit reda på de viktigaste sakerna som du måste veta när du väljer en ny bärbar dator. Som vilken skärmupplösning som är bäst, vilken processor du ska välja och hur mycket lagringsutrymme som normalt behövs. Och många andra viktiga saker så klart.

Läs vår guidande artikel om hur du väljer bärbar dator här.

Ett externt ljudkort för XLR-mikrofoner från Focusrite. Foto: Александр Макаров, Adobe Stock

Det här är ett ljudkort

Ett ljudkort, även kallat ljudinterface, är en enhet som sitter mellan din XLR-mikrofon och datorn. Den ser till att den analoga signalen från mikrofonen omvandlas till digital så att datorn kan ta emot den. Det är också ljudkortet som ser till att mikrofonen får rätt mängd ström, vilket kallas fantommatning.

Där USB-mikrofoner har alla inställningar på mikrofonen så har XLR-mikrofoner inga alls. Istället sitter detta på ljudkortet. Här hittar du bland annat reglage för mikrofonens känslighet, vilket kallas gain, och volymreglage för hörlurar så att du kan lyssna på dig själv.

Fördelarna med ett separat ljudkort till din XLR-mikrofon är många. Ljudkvaliten är märkbart bättre, du kan välja ett ljudkort för flera samtidiga mikrofoner och många modeller har en hörlursförstärkare om du behöver det. En annan fördel är att XLR-kablar kan vara tiotals meter utan problem, till skillnad från USB-kablar som sällan är längre än några meter

Ska du spela in både sång och instrument är ett separat ljudkort med två eller flera XLR-ingångar viktigt. Det är också bra när ni är flera personer som spelar in en podcast från samma plats.

Mikrofon på stativ eller mikrofonarm

Det absolut bästa är om du kan fästa din mikrofon på en mikrofonarm med tillhörande shockfäste. Det gör att du får upp mikrofonen i höjd med munnen och vibrationer från exempelvis tangentbordet blir inte hörbara i dina inspelningar.

Viktigt att tänka på när du väljer en mikrofonarm är att kolla så den får plats vid bordet där du sitter. Vissa modeller kläms fast mellan under- och ovansidan på bordsskivan, andra ställs på golvet som ett stativ. Om du funderar på ett bordsstativ kan det ta stor plats beroende på hur tung mikrofon det ska klara.

Populära mikrofonarmar

  • Rode PSA1
  • Blue Compass Boom Arm
  • Trust GXT 253 Emita Streaming

Riktbar mikrofon eller rundstrålande

En stor utmaning är att många mikrofoner plockar upp allt ljud från omgivningen. Risken är att allt från personer i bakgrunden till bilar som susar förbi på gatan och filmen som spelas på andra sidan väggen spelas in när du gör din podcast. Det är inte ett lika stort problem för videomöten eller streaming där ljudkvaliteten inte är lika kritisk.

För att minska risken av att spela in oönskade ljud ska du välja en mikrofon som har ett inspelningsmönster av typen kardioid. Det betyder att den bara lyssnar efter ljudvågor rakt framifrån mikrofonen. Ska du spela in flera personer i rummet och inte vill använda flera mikrofonenr ska du kolla efter rundstrålande modeller istället.

Med USB-mikrofoner ställer du in gain och volym direkt på mikrofonen. Foto: IM_VISUALS, Adobe Stock

Inställningarna på mikrofonen

Om du planerar att skaffa en USB-mikrofon är det viktigt att den har rätt inställningar direkt på mikrofonen. Anledningen är att det är lättare att finjustera nivåer direkt på enheten istället för att behöva ändra i inspelningsappen du använder.

Viktiga inställningar att hålla koll på är:

  • Volymnivå för hörlurar: USB-mikrofoner med hörlursingång kan användas för att både lyssna på din egen röst och användas för uppspelning av ljud från datorn. Med ett volymreglage kan du snabbt ändra nivån utan att först hitta datorns inställningar.
  • Mikrofonens känslighetsnivå: Med ett reglage för mikrofonens känslighet kan du enkelt justera hur mycket ljud från omgivningen som ska spelas in. En hög nivå gör att man hur mer brus, men du kan prata längre från mikrofonen.
  • Mute-knapp: Stänger av och aktiverar mikrofonen. Ett viktigt reglage när du snabbt vill kunna bryta inspelningen, exempelvis under ett videomöte när något händer i bakgrunden eller du måste gå iväg en stund.

Kompatibilitet och inspelningsprogram

De flesta mikrofoner och ljudkort behöver inte speciella drivrutiner från tillverkaren. Normalt är att bara plugga in dem i datorn och låta operativsystemet sköta installationen automatiskt. Det brukar inte ta mer än någon minut.

Vad du däremot kan behöva installera är ett program för att spela in och redigera ljud. Här är några populära program som är kostnadsfria till Windows och macOS:

Om du vill prova mer professionellt inriktade program som kostar en slant så är Adobe Audition och Apple Logic Pro X två alternativ.

Tips: Var inte rädd för att prova flera mikrofoner

Alla mikrofoner fungerar inte optimalt med alla röster. Därför ska du inte bli förvånad om du inte är helt nöjd med den första mikrofonen du köper. Vissa modeller ger ett varmare ljud medan andra lyfter fram mellanregistret lite extra. Vad som passar till din röst beror helt på hur du låter. Prova några mikrofoner och se vilken du tycker låter bäst.

Här är egenskaperna du måste ha lite extra koll på

  • Samplingsfrekvens: Varje sekund tas en ögonblicksbild av ljudet. Det kallas ett ljudprov som analyseras när ljudet omvandlas från en analog till digital signal. Ju fler ljudprov desto mer exakt analys och bättre ljudkvalitet. Samplingsfrekvensen anger frekvensomfånget som kan lagras, från lägsta till högsta tonhöjd. Vanligt är att mikrofonen klarar antingen 96 kHz eller 192 kHz.
  • Bitdjupet: Bitdjupet anger hur många steg som är tillgängliga för att beskriva ljudet. Ju fler steg desto större så kallat dynamiskt omfång vilket är skillnanden mellan det svagaste och starkaste ljudet du kan spela in med mikrofonen. Vanligt är att spela in ljud i antingen 16 eller 24 bitar.
  • Frekvensområde: Anger hur stort frekvensområde som mikrofonen klarar vid upptagning av ljudvågor från exempelvis din röst eller ett instrument. En mikrofon som har frekvensområdet 20 Hz till 20 kHz betyder att mikrofonen på ett korrekt sätt kan omvandla ljudvågor inom dessa frekvenser till en elektrisk signal som skickas till en D/A-omvandlare.
  • Polärt mönster: Alla mikrofoner har ett så kallat upptagningsområde för ljud. Vad du behöver beror på hur du ska använda mikrofonen. Vanliga varianter är rundstrålande, kardioid, superkardioid och shotgun. Kardioid är det bästa alternativet för många eftersom den främst fångar upp ljud framför mikrofonen och lite från sidorna, men inte bakom.
  • Impedans: XLR-mikrofoner har en impedans som anger motståndet i mikrofonen. En hög impredans betyder att mikrofonen kräver mer ström för att fungera. Impedansen anges i ohm (Ω) och är viktig att känna till eftersom du måste ha ett ljudkort som kan leverera tillräckligt med ström för att XLR-mikrofonen ska fungera.
  • Dynamiskt område (SPL): Det dynamiska området anges i decibel (dB) och anger lägsta till högsta ljudtrycket som mikrofonen klarar. Lägst på skalan måste signalen vara högre än bruset som mikrofonen skapar, högst på skalen måste signalen vara ren och inte förvrängd. Det dynamiska området är till viss del beroende på vilekt ljudkort du har till XLR-mikrofonen.
  • SNR eller S/N: Signal-to-noice, eller bara kort SNR, anger förhållandet mellan relevant ljuddata och brus. Ju högre SNR, desto mindre brus upplever du från mikrofonen. Ett bra SNR-värde är 90 dBA och du bör hitta en mikrofon som håller sig över 80 dBA för bra ljudkvalitet.
  • Fantommatning: XLR-mikrofoner som behöver så kallad fantommatning måste anslutas till ett ljudkort som kan skicka 48 volt till mikrofonen. I vissa fall behöver du även ett försteg när fantommatningen inte räcker, exempelvis med Shure SMB7. Fantommatning behövs inte till USB-mikrofoner.
Foto: Philips

8 smarta prylar som gör hemmakontoret bättre

Vill du göra hemmakontoret lite smartare? Vi har samlat åtta tips på smarta prylar som gör livet lite roligare när du arbetar hemifrån. Från smarta skärmar med röststyrning till mesh-routrar för riktigt snabbt wifi. Eller varför inte smarta lampor med olika färger som du kan styra med mobilen?

Se alla våra smarta tips för hemmakontoret här.

Text: Daniel Haaf

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.