Prisjakt

Bästa kaffebryggaren – så väljer du rätt

Låt inte en dålig kaffebryggare stå i vägen för gott kaffe

Låt inte en dålig kaffebryggare stå i vägen för gott kaffe. Med rätt kaffebryggare får du rätt temperatur på bryggningen och ökar chansen till ett välsmakande resultat. Med hundratals kaffebryggare att välja på så är det inte helt enkelt att välja rätt. Här tipsar vi om några saker du måste tänka på inför valet.

Temperaturen vid bryggning – 92 till 96 grader

Det är viktigt att vattnet når rätt temperatur när bryggningen pågår. Rekommenderad temperatur är mellan 92 och 96 grader för bästa smakutveckling. Om kaffebryggare inte kommer upp i minst 92 grader frigörs inte alla aromer. Är vattnet varmare än 96 grader får kaffet istället en bitter smak.

Värmehållningen för nybryggt kaffe – 80 till 85 grader

När kaffet är färdigbryggt och står på eftervärme bör temperaturen vara runt 80 till 85 grader. Det är en optimal temperatur för att hålla kaffet behagligt varmt utan att bränna det. Kaffebryggare med separat element för värmehållningen är bättre på att hålla temperaturen på en bra nivå.

Effekten vid bryggning – 1 100W eller högre

Kaffebryggare med hög effekt (anges i watt) är bättre på att nå rätt temperatur på vattnet vid bryggning. En hög effekt ökar också brygghastigheten. En kaffebryggare ska helst ha en effekt på 1 100 watt eller högre. En del tillverkare, som Mocca Master, Melitta och Wilfa, har flera modeller som klarar 1 500 watt eller högre.

Droppstopp – mindre risk för vattenolyckor

Droppstopp hindrar vattnet från att rinna ut på bryggplattan om du tar bort vattenkannan eller termosen under bryggning. Enklare varianter är bara ett fysiskt hinder medan mer avancerade lösningar även stoppar bryggningen så att vattnet inte riskerar att flöda över kanten på filtret. Droppstopp finns på de flesta kaffebryggare idag, men inte alla.

Avtagbar vattentank underlättar

Kaffebryggare med avtagbar vattentank gör det enklare att fylla på nytt, friskt vatten utan att spilla. Det minskar även utrymmet som behövs ovanför kaffebryggaren eftersom du inte behöver plats för att fylla på från en tillbringare. Ta av tanken, håll under kranen och fyll till vald mängd. Klart!

Glöm inte form och design

När du har hittat en kaffebryggare som ser bra ut på pappret är det viktigt att kolla hur det är att faktiskt använda den. Hur många lösa delar har kaffebryggaren som måste rengöras och ska tas av när du använder bryggaren? Är vattenkannan bekväm att hålla i och har den en pip som inte gör att du spiller hett kaffe vid upphällning? Det är också lättare att få en känsla av hur stor kaffebryggaren är när du kollar på den i butik.

Rätt tillbehör och reservdelar ökar livslängden

Om du köper en lite dyrare kaffebryggare är det extra viktigt att den har reservdelar och andra tillbehör som förlänger livslängden. Går vattenkannan sönder är det tråkigt att behöva köpa en helt ny kaffebryggare bara för att det inte finns ersättningskannor. Kolla på tillverkarens hemsida innan du köper din bryggare vad som finns.

Ekodesign med avstängning eller strömsparläge – ett krav sedan 2015

Visste du att alla kaffebryggare för konsumentanvändning som tillverkats efter 1 januari 2015 måste ha automatisk avstängning eller strömsparläge? Det minskar energianvändningen samt risken för skador om du glömmer att kaffebryggaren är på en längre tid.

 • Kaffebryggare med glaskanna: 40 minuter
 • Kaffebryggare med termos: 5 minuter
 • Filterlös kaffebryggare: 30 minuter

Tiderna anger hur lång tid efter bryggningens avslut som avstängningen sker eller strömsparläget aktiveras.

Titta efter ett godkännande från ECBC

European Coffee Brewing Center är ett testlabb i Norge som genomför tester på kaffebryggare för att säkerställa deras funktion. ECBC testar främst sex saker som ska särskilja bra kaffebryggare från de sämre.

 • Malningsgrad
 • Bryggtiden
 • Vattentemperatur
 • Filtreringen
 • Blötläggningsmetoden
 • Kaffebryggarens konstruktion

Att en kaffebryggare godkänts av ECBC är inte en garanti att den passar just dig. Men det är en indikation på att modellen håller hög kvalitet på de punkter som testlabbet kollat. Notera att det inte är alla kaffebryggare som testas då det är upp till tillverkarna att skicka sina enheter till ECBC.

ECBC är en del av Norwegian Coffee Association (NCA). Du hittar alla ECBC-godkända kaffebryggare här.

Adobe Stock © Emre Photography

Få ett godare kaffe med en kaffekvarn

Ett tips är att mala kaffebönorna själv precis före bryggning. Då behåller kaffet mer av de oljor som frigörs under malningen och du får ett smakrikare kaffe. Dessutom kan du själv välja grovleken på malningen för olika typer av kaffe.

Vissa kaffebryggare har inbyggd kaffekvarn som automatiserar malningen och bryggningen. Vanligast är dock att köpa en separat kaffekvarn. Då kan du mala kaffe till olika sorters kaffe och får större valmöjligheter.

Det finns huvudsakligen två typer av kaffekvarnar. Antingen har de knivar som hackar sönder kaffebönorna i hög hastighet eller så använder de malstenar som krossar dem. Malstenar anses vara det bättre valet eftersom kaffepulvret får en jämnare malningsgrad.

Du kan läsa mer om kaffekvarnar och hur du väljer rätt modell här.

Adobe Stock © Anton

Rätt kaffefilter till kaffebryggaren

Det finns flera olika storlekar, färger och varianter av kaffefilter. Innan du skaffar filter till din kaffebryggare är det viktigt att välja rätt storlek så att vattnet inte rinner över kanten. Här är några av de vanligaste storlekarna:

 • 1x2 = höjd på 100mm
 • 1x4 = höjd på 125mm
 • 1x6 = höjd på 150mm
 • 101 = höjd på 95mm
 • 102 = höjd på 115mm

Rekommenderat är att välja vita kaffefilter framför bruna. De vita är blekta och riskerar inte att påverka kaffesmaken som vissa bruna filter gör.

Om du ändå väljer bruna kaffefilter kan du skölja ur dem med rinnande vatten före användning. Då minskar risken att kaffet får en oönskad bismak av filtret.

Vita kaffefilter blektes tidigare med klor, men idag används en miljövänlig syra. Kolla efter Svanen- och FSC-märkning om du vill ha kaffefilter med låg miljöpåverkan, alternativt skaffa ett kaffefilter som kan användas flera gånger.

Glöm inte att alltid använda nytt och kallt vatten från kranen när du brygger ditt kaffe. Vatten som har stått för länge, exempelvis om du häller vatten i vattenbehållaren kvällen före, kan ha en negativ påverkan på smaken.

Text: Daniel Haaf

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.