Prisjakt

Så gör du hemmagjord glass i en glassmaskin

Författarprofilens avatar

Stephanie Andersson

Kategorispecialist

Uppdaterad: 03 juli 2024

Att göra egen glass hemma är inte bara roligt utan också ett utmärkt sätt att skapa läckra smaker anpassade efter din egen smak. Med en glassmaskin blir processen enkel och resultatet fantastiskt. I denna artikel guidar vi hur du steg för steg kan göra din egen glass hemma.

Hemmagjord vaniljglass när den är som godast

Hemmagjord vaniljglass när den är som godast

Bild: Roman Odintsov, Pexels

Varför välja en glassmaskin?

En glassmaskin tar bort det mesta av det krångliga med att göra glass hemma. Istället för att du själv måste röra om blandningen regelbundet för att undvika isbildning, gör maskinen det åt dig, vilket resulterar i en jämn och krämig konsistens varje gång. Den automatiserade omrörningen säkerställer att glassen fryser jämnt och får den perfekta texturen. Dessutom öppnar en glassmaskin upp för oändliga möjligheter att experimentera med olika smaker och ingredienser. Du kan enkelt tillsätta färska frukter, chokladbitar, nötter eller andra smaksättningar för att skapa dina egna unika glassrecept. Med en glassmaskin blir varje glassession en chans att utforska och njuta av dina egna kreativa kombinationer.

Populära glassmaskiner

Att glassmaskiner är särskilt populära under sommarmånaderna är inte svårt att förstå. När temperaturen stiger och solen skiner, är det få saker som är så uppfriskande som en skål med hemmagjord glass. Många uppskattar friheten att experimentera med olika ingredienser och skapa unika smakkombinationer. Nedan har vi listat några av de glassmaskinerna som varit mest populära i juni 2024.

Godaste glassen gör du själv

Godaste glassen gör du själv

Bild: DS Stories, Pexels

Recept: Klassisk Vaniljglass

Ingredienser:

 • 5 dl vispgrädde
 • 2,5 dl standardmjölk
 • 1,5 dl strösocker
 • 1 tsk vaniljextrakt
 • En nypa salt

Instruktioner:

 1. Förbered basen: Börja med att värma mjölken och sockret i en kastrull på medelhög värme. Rör om tills sockret har löst sig helt. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna.
 2. Blanda i grädden och vaniljen: När mjölkblandningen har svalnat, tillsätt vispgrädden, vaniljextraktet och saltet. Blanda noggrant.
 3. Kyl basen: För bästa resultat, kyl blandningen i kylskåpet i 2 timmar.
 4. Kör i glassmaskinen: Häll den kylda blandningen i glassmaskinen och följ maskinens instruktioner. Detta tar vanligtvis 20-30 minuter.
 5. Servera eller frys: När glassen har nått önskad konsistens, servera direkt eller överför till en lufttät behållare och frys i ytterligare några timmar för en fastare konsistens.

Tips för Perfekt Hemmagjord Glass

 • Använd högkvalitativa ingredienser: Färska och högkvalitativa ingredienser ger bäst smak.
 • Experimentera med smaker: Tillsätt chokladbitar, fruktpuré eller nötter för att skapa egna favoritsmaker.
 • Kyl basen ordentligt: En riktigt kall blandning hjälper glassmaskinen att arbeta mer effektivt och ger en bättre slutprodukt.

Varför ska man köpa en glassmaskin?

Att använda en glassmaskin hemma erbjuder flera fördelar. För det första ger maskinen en bättre konsistens på glassen, eftersom den rör om blandningen medan den fryser, vilket förhindrar isbildning och resulterar i en krämigare och mjukare textur. Dessutom kan du anpassa smakerna efter dina egna preferenser och experimentera med olika ingredienser. Detta ger dig möjligheten att skapa allt från klassisk vanilj till exotiska fruktblandningar.

Bestäm innehållet själv

Att göra egen glass hemma innebär också att du kan kontrollera mängden socker och använda naturliga ingredienser, vilket gör glassen till ett hälsosammare alternativ jämfört med många kommersiella produkter. Du har full kontroll över ingredienserna och kan använda färska och högkvalitativa råvaror för bästa smak och näringsvärde.

Rolig aktivitet för stora och små

Dessutom är det en rolig och engagerande aktivitet för både barn och vuxna. Det är ett perfekt projekt för familjens gemensamma tid eller för att imponera på gäster med hemlagad dessert. På lång sikt kan det också vara mer kostnadseffektivt att göra egen glass hemma, särskilt om du ofta köper premiumglass från butiker.

Snabba på processen

En glassmaskin gör processen snabb och enkel, särskilt modeller med inbyggd kompressor som inte kräver någon förfrysning av skålen. Sammanfattningsvis ger en glassmaskin dig friheten att skapa läcker, krämig och anpassad glass på ett enkelt och roligt sätt, och det är en investering som kan höja din dessertupplevelse och ge dig glädjen av att njuta av hemlagad glass året runt.