Prisjakt

Här är nya Samsung Galaxy S24, S24 Plus & S24 Ultra

Här är de tre nya mobiltelefonerna i Galaxy S24-serien. De är snabbare, smartare och har bättre kameror än sina populära föregångare. Läs allt om modellerna här under.

Här är nya Samsung Galaxy S24

Samsung har släppt de nya mobiltelefonerna i Galaxy S24-serien. Tre modeller med senaste generationens hårdvara, bättre kameror och stöd för Galaxy AI. Serien är starten på en ny satsning från Samsung med smartare funktioner som gör det vardagliga användandet enklare och smidigare.

Bland de AI-drivna nyheterna hittar vi effektivare redigering av bilder och videor, sammanfattningar av text, realtidsöversättning av tal och andra, kraftfulla funktioner som är inbyggda i operativsystemets appar.

Här går vi igenom de tre nya mobiltelefonerna i Galaxy S24-serien – Galaxy S24, S24+ och S24 Ultra – samt detaljerar de största nyheterna med Galaxy AI. Kanske hittar du en ny favorit idag?

Viktigt att veta om Galaxy S24-serien

 • Exynos 2400 och Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
 • Dynamic AMOLED-skärm på 6.2 till 6.8 tum
 • IP68-klassad vädertålighet
 • 50 eller 200 megapixel huvudkamera
 • Batterikapacitet upp till 5 000 mAh
 • WiFi 6e / WiFi 7 och Bluetooth 5.3
 • Stöd för Galaxy AI-funktioner
 • Android 14 och OneUI 6.1
Foto: Galaxy S24, S24+ och S24 Ultra

De tre modellerna i Galaxy S24-serien

Samsung Galaxy S24

Galaxy S24 är den minsta och billigaste modellen. En kraftfull telefon med snabbt systemchip, bra kameror och många AI-funktioner. Den är ett prismedvetet val när du vill ha mycket av det senaste som Samsung har att erbjuda, men utan att betala det högre priset för S24+ eller S24 Ultra.

 • Skärmen: 6,2 tum Dynamic AMOLED 2X (FHD+, 120 Hz)
 • Systemkretsen: Exynos 2400
 • Bakre kamerorna: 12 mp ultravidvinkel, 50 mp vidvinkel, 10 mp tele (3x zoom)
 • Främre kameran: 12 mp vidvinkel
 • Minne och lagring: 128, 256 eller 512 GB lagring, 8 GB RAM
 • Batteri och laddning: 4 000 mAh, upp till 25 watt (3A)
 • Trådlöst: 4G/5G, WiFi 6E, WiFi Direct, Bluetooth 5.3
 • Vattentålighet: IP68

Rekommenderat pris är från 11 490 kronor för Galaxy S24.

Samsung Galaxy S24+

Galaxy S24+ är mellanmodellen i serien med en identisk kamerauppsättning och samma, trådlösa anslutningar som billigare Galaxy S24. Det som skiljer är den större skärmen med högre upplösning, mer RAM-minne, bättre batteri och mycket snabbare laddning.

 • Skärmen: 6,7 tum Dynamic AMOLED 2X (QHD+, 120 Hz)
 • Systemkretsen: Exynos 2400
 • Bakre kamerorna: 12 mp ultravidvinkel, 50 mp vidvinkel, 10 mp tele (3x zoom)
 • Främre kameran: 12 mp vidvinkel
 • Minne och lagring: 256 eller 512 GB lagring, 12 GB RAM
 • Batteri och laddning: 4 900 mAh, upp till 45 watt (5A)
 • Trådlöst: 4G/5G, WiFi 6E, WiFi Direct, Bluetooth 5.3
 • Vattentålighet: IP68

Rekommenderat pris är från 14 490 kronor för Galaxy S24+.

Samsung Galaxy S24 Ultra. Foto: Sara Kindberg

Samsung Galaxy S24 Ultra

Galaxy S24 Ultra är flaggskeppsmodellen som är störst, kraftfullast och dyrast. Skärmen och batteriet är bara marginellt större än i Galaxy S24+, men du får en extra telezoom och huvudkameran är mycket bättre. Dessutom använder Galaxy S24 Ultra senaste WiFi 7 för supersnabbt nätverk.

 • Skärmen: 6,8 tum Dynamic AMOLED 2X (QHD+, 120 Hz)
 • Systemkretsen: Snapdragon 8 Gen 3
 • Bakre kamerorna: 12 mp ultravidvinkel, 200 mp vidvinkel, 50 mp tele (5x zoom), 10 mp tele (3x zoom)
 • Främre kameran: 12 mp vidvinkel
 • Minne och lagring: 256, 512 GB eller 1 TB lagring, 12 GB RAM
 • Batteri och laddning: 5 000 mAh, upp till 45 watt (5A)
 • Trådlöst: 4G/5G, WiFi 7, WiFi Direct, Bluetooth 5.3
 • Vattentålighet: IP68

Rekommenderat pris är från 17 990 kronor för Galaxy S24 Ultra.

Mer om de nya mobiltelefonerna

Skärmen

Skärmen är en så kallad Dynamic AMOLED 2X med ett skyddande glas kallat Gorilla Glass ovanpå. Tekniken bygger på Super AMOLED med förbättringar som gör att skärmen klarar certifieringen för HDR10+. Det betyder hög ljusstyrka på maximalt 2 600 nits, bättre färgåtergivning och högre kontrastnivåer. Du får även full visning av färgrymden DCi-P3. Suffixet "2X" anspelar på att uppdateringsfrekvensen har ökat från 60 Hz i Dynamic AMOLED till 120 Hz med Dynamic AMOLED 2X.

Prestandan

Under skärmen sitter systemkretsen Exynos 2400 från Samsung i Galaxy S24 och S24+ medan Snapdragon 8 Gen 3 från Qualcomm används i S24 Ultra. Den fungerar som både mobiltelefonens hjärna och hjärta, och huserar många av de viktigaste komponenterna som radiokretsar för 5G och WiFi, samt en rad sensorer. Båda systemkretsarna är byggd med AI i åtanke och har många nyheter i den så kallade NPU-kretsen som arbetar med artificiell intelligens. Systemkretsan är dessutom effektivare på hantering av bilddata från kamerorna, har nya gamingfunktioner och utökad ljudkvalitet.

Lagringsutrymmet

Galaxy S24-serien har mellan 128 GB och 1 TB lagringsutrymme. Hur mycket du kan ha i din mobiltelefonen varierar mellan modellerna. Mängden utrymme du väljer är permanent och går inte att utöka i efterhand med exempelvis ett minneskort.

Du kan skaffa en molnlagringstjänst för att avlasta dina viktiga dokument och bilder från telefonen när det behövs. Tänk på att det användbara utrymmet alltid är betydligt mindre än vad specifikationerna anger. Anledningen är att operativsystemet tar upp en stor del som inte kan användas till dina egna filer.

WiFi, Bluetooth och 5G

Förhoppningen inför lanseringen var att alla tre telefonerna skulle få senaste WiFi 7. Tyvärr är det bara den dyraste modellen, Galaxy S24 Ultra, som ståtar med WiFi 7. De båda syskonmodellerna får "bara" WiFi 6E.

WiFi 7 ger en teoretiskt högre maxhastighet och kortare fördröjningar i nätverket. Rent praktiskt bör du inte märka någon större skillnad, men det är ändå synd att se begränsningen. Alla tre modellerna har däremot Bluetooth 5.3 och WiFi Direct, samt stöd för 4G/5G.

Läs mer om WiFi 7 här och Bluetooth 5.3 här.

Kamerorna

En av de största, särskiljande detaljerna mellan Galaxy S24/S24+ och S24 Ultra-modellen är kamerorna. Alla tre har samma selfiekamera på 12 megapixel, men där slutar likheterna.

Galaxy S24 Ultra ståtar med fyra bakre kameror istället för bara tre. Den extra kameran är en stabiliserad telelins med 5x optisk zoom och upplösningen 50 megapixel. Huvudkameran är uppgraderad till 200 megapixel och den mindre telelinsen med 3x zoom är även den stabiliserad på Ultra-modellen (däremot inte på S24/S24+).

I bakgrunden arbetar AI-funktioner med att analysera och förbättra dina bilder med hjälp av den nya systemkretsen. Allt sker sömlöst utan att du behöver göra något extra.

Batteri och laddning

Galaxy S24 har det minsta batteriet på bara 4 000 mAh. Med en kompatibel snabbladdare som klarar 25 watt med 3A får du 50 procents laddning på bara 30 minuter. Med Galaxy S24+ och S24 Ultra når du 65 procents laddning på samma tid med en snabbladdare som stöder 45 watt och 5A.

Alla tre modellerna stöder så kallad omvänd laddning. Det betyder att du kan lägga dina hörluar eller smartklocka från Samsung på baksidan av telefonen och ladda batteriet. Tänk på att den exakta batterikapaciteten kan variera något. Från 3 880 mAh till 4 855 mAh är godkänd minimumnivå enligt Samsung.

Tips: Allt om Samsung Galaxy S23

Missa inte chansen att spara pengar på fjolårets Galaxy S23-serie. Efter att 2024 års telefoner i Galaxy S24-serien har presenterats ökar chansen att du kan spara hundralappar eller tusenlappar på den förra serien. Vår guidande lanseringsartikel avslöjar allt du måste veta om telefonerna innan du slår till!

Läs allt om Galaxy S23-serien här.

Det här är Galaxy AI

Den största nyheten med Galaxy S24-serien är introduktionen av Galaxy AI. Enkelt förklarat är Galaxy AI en serie funktioner som använder artificiell intelligens till att förbättra din upplevelse med mobiltelefonen.

Funktionerna är sömlöst inbyggda i operativsystemet och Samsungs egna gränssnitt för Android, kallat OneUI.

Exempelvis kan Galaxy AI översätta samtal och skrift i realtid så att du alltid förstår motparten, även om personen inte pratar samma språk som du själv. Du behöver ingen extra app, tekniken som används är inbyggd i telefonens samtalsapp och tangentbordet.

Det finns även bildverktyg som hjälper dig att ta så bra fotografier och videor som möjligt med kamerorna. Med några knapptryck får du tips och förslag på hur mjukvaran kan fixa till bilder som exempelvis är för ljusa eller mörka, eller har skakoskärpa.

Du kan också skapa summeringar av viktiga anteckningar med appen Samsung Notes. AI:n tolkar innehållet och lyfter fram den viktigaste informationen så att den blir lättläst. Samma funktion kan strukturera befintliga text och även transkribera ljud på ett enkelt vis.

För att använda Galaxy AI behöver du inte göra något speciellt med din mobiltelefon. Allt som krävs är att du har en Galaxy S24-modell och att mjukvaran är uppdaterad.

Galaxy AI kan kosta pengar i framtiden

31 januari 2024

Gratis är gott, men du kan inte räkna med att Galaxy AI är en kostnadsfri förmån hur länge som helst.

Vid lanseringen av Galaxy S24-serien pratade inte Samsung om eventuella framtidskostnader för att använda de nya verktygen. Idag vet vi att tillverkaren funderar på ett sätt att ta betalt.

Hur det kommer att bli vet vi inte än. Ett uttalande från TM Roh, som är ansvarig för mobilsidan på Samsung, avslöjar att de undersöker möjligheten att erbjuda både en gratisvariant som är begränsad och en mer påkostad premiumlösning för betalande användare.

Det betyder att din nya Galaxy-telefon kan behålla fördelarna som finns idag, med möjligheten att uppgradera till något vassare i framtiden.

Via Phandroid

Frågor och svar om Galaxy S24-serien

Från cirka 11 490 kronor för modellen med minst lagringsutrymme på 128 GB.

Från cirka 14 490 kronor för modellen med minst lagringsutrymme på 256 GB.

Från cirka 17 990 kronor för modellen med minst lagringsutrymme på 256 GB.

Endast Galaxy S24 Ultra stöder WiFi 7. Galaxy S24 och S24+ stöder bara WiFi 6E.

Nej, det finns inte utrymme för minneskort i någon av mobiltelefonerna.

Alla tre är IP68-klassade vilket betyder att de klarar rejält med vatten och damm.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 17 januari 2024

Uppdaterad: 17 januari 2024

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.