Prisjakt

6 snabba fakta om vinterdäck

Visste du att svenska konsumenter betalar i genomsnitt 1 300 kronor per däck, att Nokian är populäraste däckmärket och att köpintresset minskar kraftigt redan i november? Här får du mer intressant statistik om konsumenternas köpvanor kring vinterdäck.

1. Populäraste vinterdäcken på Prisjakt

Det populäraste däckmärket 2023 är Nokian. Det visar vår statistik som även avslöjar att däcket Hakkapeliitta 9 är det absolut mest populära hos våra användare, tätt följt av X-Ice North 4 av Michelin. Dubbdäck är mer populärt än dubbfria däck. Av de 100 populäraste vinterdäcken i år så är 59 ett dubbdäck. Här är de fem populäraste däcken 2023 och 2022.

2. Då vill flest köpa vinterdäck

Störst intresse för vinterdäck är det mellan augusti och oktober. Redan i november har köpintresset minskat kraftigt och är fortsatt lågt ända fram till nästa säsong. Det visar vår statistik för de senaste tre åren som även avslöjar att intresset är som lägst i maj och juni.

3. Stadig prisökning på vinterdäck hela året

Priserna på vinterdäck har ökat stadigt sedan december 2020. Vi ser en tydlig uppgång under hela 2021 med två extra kraftiga prisökningar i maj och augusti. Bara under sommaren 2021 gick 4 av 10 däck upp i pris. Räknat på hela 2022 så ökade hela 77 procent av däcken i pris medan bara 21 procent minskade. Dock var det bara 1 av 10 däck som ökade i pris med mer än 10 procent.

Det räcker inte med M+S på vinterdäcken – istället är det alptop/snöflinga som gäller. Foto: jozsitoeroe, Adobe Stock

Visste du: Nya märkningarna som måste finnas på vinterdäcken

Visste du att det inte längre räcker att vinterdäcken är märkta med M+S? Efter den 30 november 2024 gäller att däcken är märkta med alptop/snöflinga om du ska ha dem på bilen. Helst också isgreppsmärkning som visar att däcken är gjorda för nordiska förhållanden.

Läs mer om märkningen och vinterdäck här.

4. Populäraste däckmärket

Finska däckmärket Nokian är överlägset mest populärt hos svenska bilförare. Märket har långt fler besök på Prisjakt än någon annan däcktillverkare. Här är de fem mest populära märkena under 2023.

  1. Nokian
  2. Goodyear
  3. Continental
  4. Michelin
  5. Hankook

Nokian är inte bara det populäraste däckmärket utan har även flest däck på vår topplista. Av de 100 populäraste däckmodellerna så står Nokian för 42 av dem. Tvåa är Goodyear med 20 däck och Continental har en tredjeplats med 11 däckmodeller på listan.

5. Vanligaste priset på vinterdäck

Det blir allt dyrare att köpa vinterdäck. De senaste åren har priserna ökat markant i kategorin då genomsnittspriset för populära däck har ökat med nära 400 kronor mellan 2021 och 2023. Idag är snittpriset ungefär 1 760 kronor per däck, vilket är en ökning med 28 procent mot vad det kostade 2021.

6. Bästa vinterdäcken 2023

Aftonbladet har testat vinterdäck inför halksäsongen 2023 och korar däck från Nokian och Continental till testvinnare. Här är de bästa däcken enligt testet.

  1. Nokian Hakkapeliita 10
  2. Continental IceContact 3
  3. Michelin X-Ice North 4

Det bästa däcket slår sig in på vår topplista över de tio populäraste vinterdäcken 2023, men det är Hakkapeliita 9 som tar förstaplatsen på Prisjakt. Bäst är alltså inte alltid mest populärt.

Läs mer

Foto: Helivideo, Adobe Stock

Nu vill vi åka skidor – allra mest på längden

Ser du fram emot längdåkningssäsongen? Vi har pratat med tidigare elitåkaren och vasaloppscoachen Mattias Svahn som hjälper dig med köp- och träningsråd innan du ställer dig i spåren.

Läs vår intervju med Mattias här.

Foto: Pixel-Shot, Adobe Stock

Så väljer du rätt bilbarnstol – vår expert hjälper dig

Se till att barnen åker säkert i vinter med rätt bilbarnstol. Experten Sandra hjälper dig välja rätt modell för alla åldrar, från de allra minsta i babyskydd till de större barnen och bälteskuddar.

Se alla topplistor och recensioner här.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 13 oktober 2021

Uppdaterad: 16 oktober 2023

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.