6 snabba fakta om vinterdäck

Visste du att svenska konsumenter betalar i genomsnitt 1 300 kronor per däck, att Nokian är populäraste däckmärket och att köpintresset minskar kraftigt redan i november? Här får du mer intressant statistik om konsumenternas köpvanor kring vinterdäck.

1. Populäraste vinterdäcken på Prisjakt

Det populäraste däckmärket 2021 är Nokian enligt våra användare, men det är Michelin som har det populäraste däcket med X-Ice North 4. Här är de fem populäraste däckmodellerna på Prisjakt under 2021.

 1. Michelin X-Ice North 4 205/55 R 16 94T Dubbdäck
 2. Nokian Hakkapeliitta 9 205/55 R 16 94T Dubbdäck
 3. Nokian Hakkapeliitta R3 205/55 R 16 94R
 4. Nokian Hakkapeliitta 8 205/55 R 16 94T Dubbdäck
 5. Continental Viking Contact 7 185/65 R 15 92T

Av de 100 populäraste vinterdäcken är 65 dubbdäck. Vi ser också i statistiken att det inte finns något större intresse för däck som går att dubba själv – antingen köper vi dubbdäck eller dubbfria helt enkelt.

2. Då vill flest köpa vinterdäck

Störst intresse för vinterdäck är det mellan augusti och oktober. Redan i november har köpintresset minskat kraftigt och är fortsatt lågt ända fram till nästa säsong. Det visar vår statistik för de senaste tre åren som även avslöjar att intresset är som lägst i maj och juni.

3. Stadig prisökning på vinterdäck hela året

Priserna på vinterdäck har ökat stadigt sedan december 2020. Vi ser en tydlig uppgång under hela 2021 med två extra kraftiga prishöjningar i maj och augusti. Bara under sommaren 2021 gick 4 av 10 däck upp i pris, men mindre än en tiondel ökade med mer än tio procent.

Det räcker inte med M+S på vinterdäcken – istället är det alptop/snöflinga som gäller. Foto: jozsitoeroe, Adobe Stock

Visste du: Nya märkningarna som måste finnas på vinterdäcken

Visste du att det inte längre räcker att vinterdäcken är märkta med M+S? Efter den 30 november 2024 gäller att däcken är märkta med alptop/snöflinga om du ska ha dem på bilen. Helst också isgreppsmärkning som visar att däcken är gjorda för nordiska förhållanden.

Läs mer om märkningen och vinterdäck här.

4. Populäraste däckmärket

Finska däckmärket Nokian är överlägset mest populärt hos svenska bilförare. Märket har långt fler besök på Prisjakt än någon annan däcktillverkare. Här är de fem mest populära märkena under 2021.

 1. Nokian
 2. Michelin (-59 %)
 3. Continental (-63 %)
 4. Goodyear (-69,5 %)
 5. Pirelli (-82 %)

Nokian är inte bara det populäraste däckmärket utan har även flest däck på vår topplista. Av de 100 populäraste däckmodellerna så står Nokian för 37 av dem. Tvåa är Continental med 17 däck och Goodyear har en tredjeplats med 13 däckmodeller på listan.

5. Vanligaste priset på vinterdäck

När svenska konsumenter köper vinterdäck är det vanligaste priset cirka 1 300 kronor per däck. Det visar vår statisk över genomsnittspriserna för de populäraste däckmodellerna. Och den siffran sträcker sig faktiskt från 2019 och fram till idag. Under 2018 var genomsnittspriset något lägre med cirka 1 250 kronor per däck.

6. Bästa vinterdäcken 2021

Aftonbladet har testat vinterdäck inför halksäsongen 2021 och korar däck från Nokian, Goodyear och Michelin till testvinnare. Här är de tre bästa däcken enligt testet.

 1. Nokian Hakkapeliitta 10
 2. Goodyear UltraGrip Arctic 2
 3. Michelin X-Ice North 4.

Nokian Hakkapeliitta 10 kom sent in på marknaden i år och finns inte med bland de populäraste däcken på Prisjakt idag. Första däcket i serien hittar vi först på 70:e plats medan första däcket i Goodyear UltraGrip Arctic 2-serien finns på en 59:e plats.

Tredje bästa däcket, Michelin X-Ice North 4, enligt Aftonbladets test är det populäraste däcket på Prisjakt. Och med god marginal dessutom.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 13 oktober 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.

Läs mer

Foto: Helivideo, Adobe Stock

Nu vill vi åka skidor – allra mest på längden

Ser du fram emot längdåkningssäsongen? Vi har pratat med tidigare elitåkaren och vasaloppscoachen Mattias Svahn som hjälper dig med köp- och träningsråd innan du ställer dig i spåren.

Läs vår intervju med Mattias här.

Foto: Pixel-Shot, Adobe Stock

Så väljer du rätt bilbarnstol – vår expert hjälper dig

Se till att barnen åker säkert i vinter med rätt bilbarnstol. Experten Sandra hjälper dig välja rätt modell för alla åldrar, från de allra minsta i babyskydd till de större barnen och bälteskuddar.

Se alla topplistor och recensioner här.