Våra äkta nyårslöften – "värkligt" och vågat

Siffrorna avslöjar både lustar och laster

Text:
Jessika Jellbom

Publicerad:
23 december 2020

Vad lovade du när du skålade vid tolvslaget? Vi djupdök i vår statistik för att avslöja vad Prisjakts användare ger för nyårslöften!

Nyårslöften är lätta att ge men ofta lite svårare att hålla. Vilket kanske ligger i sakens natur, annars hade vi väl gått ner de där kilona eller slutat snusa och snooza för länge sedan. Men vad är det vi lovar mest? Siffrorna avslöjar oss obarmhärtigt. När vi kartlade svenskarnas och norrmännens köpintresse i början av året stack några produktgrupper ut från mängden. Prisjakt presenterar – våra vanligaste nyårslöften!*

Foto: Anna Shvets/Pexels

#1

Ett mer kärleksfullt år

Vem kunde ana att året skulle innebära så mycket tid hemma? Vilken tur att så många svenskar och norrmän lovade att krydda kärlekslivet under 2020! I topp på vår lista hittar vi nämligen sexleksakerna som rönte dubbelt så stort intresse, 106 procent mer, än snittmånaden. Nu återstår det att se vad som seglar upp i intressetoppen 2021, barnvagnar?

Ta mig genast – till sexleksakerna

Foto: Max Riesgo/iStock

#2

¡Pádel como loco!

Trendsporten nummer ett återfinns på plats nummer två. Den spanska flugan har surrat vildsint i år, och förklaringen kan ligga i de många padelrack som spanades in i januari: köpintresset ökade med hela 101 procent! Lite längre ner i listan ser ni att det här var ett nyårlöfte som hölls, i alla fall någon vecka.

Padelracketar, por favor

#3

Knåda mer

Att varva ner, ta det lite lugnare och njuta mer av tillvaron (se även förstaplatsen) tycks ha stått högt i kurs som nyårslöfte. Det visar köpintresset för massageapparater som ökade med 60 procent årets första månad. Eller var det bara julfirandet med släkten och allt padelspelande som tog ut sin rätt? Låt gärna 2021 fortsätta i samma, sköna takt – även när det gäller inköp. Titta gärna in på Slow Shopping för att få inspiration.

Få kläm på olika massageapparater

#4

Få upp flåset

Att komma i form är nog det vanligaste nyårslöftet någonsin, och siffrorna håller med. Årets första månad ökade intresset för löpband med hela 57 procent och för motionscyklar var siffran 22 procent. Men skulle det inte vara kul att springa och cykla utomhus också? Ge nyårslöftet lite skjuts och anmäl dig till ett motionslopp! På Löparkalendern och Cykelrundan hittar du tävlingar i Sverige från norr till söder, och siktar du lite högre kan du även titta in hos Trailrunning Sweden och Marathonsällskapet.

Gå (eller spring) till löpbanden
Trampa vidare till motionscyklarna

Foto: Pixabay

#5

Fimpa för gott

I juli 2019 blev det förbjudet att röka på offentliga platser även utomhus i Sverige, så till nyåret var det hög tid för många svenskar att fimpa för gott. Ett hyggligt gäng bestämde sig nog för att sluta snusa också eftersom intresset för receptfria läkemedel för att sluta med tobak ökade med 59 procent i januari. Enligt våra länders folkhälsomyndigheter använder 35 procent av norrmännen och 25 procent av svenskarna tobak dagligen varje dag. Så där finns utrymme att lova mer på samma tema i år!

Hjälp, jag vill bli tobaksfri

#6

Lite mindre av allt, även dig själv

Här ser vi siffrorna som pekar ut ytterligare ett klassist nyårslöfte: några kilo färre på vågen. På vår listas sjätteplats hittar vi nämligen preparat som kan främja viktnedgång och detox som ska rena kroppen. Intresset för dessa ökade med 33 procent i januari jämfört med en genomsnittlig månad. Vi misstänker dock att de personer som ligger bakom dessa siffror kan ha lovat en eller ett par saker högre upp i denna lista, men hoppas på en snabbare lösning här.

Jag har gett ett smalt nyårslöfte

Foto: Ana Shvets/Pexels

(#7)

Aj då!

Värktabletterna sköt i höjden som en febertopp under januari 2020: intresset ökade med 27 procent. Det här är förstås inte ett nyårslöfte – däremot effekten av ett. Här ser vi nämligen hur det gick med andraplatsen på vår lista. Sällan har vården sett fler avslitna hälsenor, sträckta ryggar och padelarmbågar. För att inte tala om alla vurpor på det nya löpbandet. Ta det försiktigt!

Jag vet vad ni pratar om, ta mig till tabletterna

#8

Knåda mindre

Ett nyårslöfte med baktankar. Plötsligt förnyades intresset för Årets julklapp 1988 och i januari var 12 procent fler intresserade av att köpa en bakmaskin än snittet året innan. Detta kan ju bara bero på det uppenbara löftet att börja baka eget bröd. (Att det i sin tur beror på att du surnat till på alla surdegsbakare som fyller Instagram med aptitretande levain och skållade råglimpor, och att du nu är ute efter en genväg, är en helt annan sak.) Tänk att få vakna till doften av nybakat bröd, liksom. Kolla in alla bakmaskinsrecept Ove bjuder på här!

Gör mig redo för en bake-off

Foto: Pexels

#9

Mer nostalgi

Den här produkten var vi ärligt talat ganska förbryllade över. Men sen kom vi på att det antagligen är ett nyårslöfte om mer kvalitetstid. För allt var ju bättre förr, även film – och då kvalar DVD-spelaren in på vågrätt nio! Köpintresset för DVD-spelare ökade med 10 procent i januari och med tanke på hur 2020 sedan utvecklades kan detta mycket väl ha blivit årets bästa köp. När alla streamade serier var färdigtittade fanns det fortfarande tid att plöja igenom både din och grannens gamla DVD-samling. Har du sett Robodans blogg 500 filmtips?

Vad kostar kvalitetstid?

#10

Slutsnoozat!

Blev 2020 året du kom upp i tid? Av våra siffror att döma lyckades några fler morgontrötta svenskar och norrmän tippa över sängkanten med start i januari. Då ökade nämligen köpintresset för väckarklockor med 3 procent. Å andra sidan kan väckarklockan vara ett av årets mest onödiga köp då många arbetsplatser flyttade hem till köksbordet – med ständig sovmorgon som bonus. Nu sätter vi vårt hopp till vaccinet (mot covid, inte morgontrötthet) och ringer gärna in det nya året! Behöver du lite extra morgonpepp, läs det här.

Väck mig nu (och igen om nio minuter)

*Vi har jämfört köpintresset i januari 2020 med en genomsnittlig månad 2019. Denna topplista är inte vetenskapligt sammanställd på något sätt, bara en skojfrisk tolkning av vår statistik – som förstås i sig är äkta. Vårt nyårslöfte på Prisjakt är att fortsätta bjuda på oberoende prisjämförelser, kloka köpråd, nya insikter och ett och annat skratt. Gott nytt år!

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Jessika Jellbom nås på [email protected].