Prisjakt

nissehultjr

Medlem sen 2007-07-06
74
Bidrag
97
Hjälpsamröster
Sangean WFR-28 BT DAB+
Full Star 1
5
(1)
2 432 kr
n
nissehultjr
74 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 8 månader sedan

En portabel radio kan nog inte bli så mycket bättre än så här. Denna har ersatt min tidigare köksradio (Sangean PR-D4), då den har stöd för både Bluetooth och internetradio. (Den förra fick bli radion på sommarstugan) Mottagningen på FM-bandet är jättebra. Internetradio är trevligt och man hittar en hel del nya kanaler den vägen. Navigeringen i menyerna går hyffsat smidigt med den roterbara kontrollen. Man kan köra med laddningsbara batterier och då laddas dessa av radion. På så vis har man alltid uppladdade batterier i den. Ljudet är klart och tydligt. Dock är det ingen bergsprängare med sina dryga två Watts förstärkare. Den kan dock spela högre än PR-D4. DAB-funktionen har jag inte kunnat testa, då vi i Sverige inte har några digitala sändningar.

Panasonic TX-65JZ1500E 65" 4K Ultra HD (3840x2160) OLED Smart TV
Full Star 1
5
(1)
n
nissehultjr
74 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
ett år sedan

Denna TV blev ersättaren till min gamla Panasonic-plasma för ett halvår sedan. Har inte gillat bilden från LCD-/LED-apparaterna. Trots högre upplösning, 3d (som var en kortvarig fluga), hdr, mm, så har man aldrig lyckats med att komma i närheten av kontrasten som en plasma kan leverera, som är i mitt tycke är ett måste i filmtittandet. (Jag har några LED-TV hemma (barnens rum, sovrum), men ingen av dessa har platsat i vardagsrummet för att ersätta min kära gamla Panna-plasma.) Gick och väntade länge på att OLED skulle komma förbi sina barnsjukdomar samt sjunka i pris. I höstas var måttet rågat pga att gamla tv:n inte längre kunde ta emot några tv-kanaler pga övergång från DVB-T1 till version 2. Nu till denna TV som redan i höstas vid inköpstillfället var nästan ett gammal modell, men som låg i en sådan prisklass att jag kunde ursäkta inköpet. Efter att ha kopplat in den och rattat runt i inställningarna samtidigt som man läst och försökt förstå användarmanualen, så började man hitta någorlunda rätt med ljud och bildinställningar. Eftersom jag inte gillar när bilden "förbättras och skalas upp" till den grad att det ser ut som en oljemålning, så har jag dragit sådana inställningar till minimum. Har även dragit ner luminans och ljus till en nivå så att man inte får solbränna, samt ställt färgtemperaturen till "varm1", så att inte allt ska påminna som en Sci-fi-film. Varför börjar standardinställningarna likna mer o mer demoläget där allt är maxat? Måste erkänna att gällande kontrast ligger OLED på minst samma nivå som gamla plasman. Gällande ljusstyrka, upplösning, färg, o princip allt annat så är denna nya tv bättre. Lite mer sammanfattat utan en massa svammel: + Kontrasten är riktigt bra. + Bilden är i helhet bra. Kan inte klaga på något på den här fronten. Har i och för sig inte så många andra OLED att jämföra mer än min grannes LG som har ett par år på nacken, samt den 42 tums LG OLED som jag köpte till sovrummet efter denna Panasonic. Bilden är snarlik men tycker att det är svårare att hitta rätt inställningar på LG:n. Dessutom ogillar jag LG:s ”Magic remote” till fjärrkontroll. Plus/Minus gällande Panasonic-TV:n: + Fjärrkontrollen känns välbyggd. Knapparna är tydliga och är korrekt placerade för att kännas intuitivt. (Panasonic brukar oftast lyckas med sina fjärrkontroller. De är kanske inte de sexigaste kontrollerna, men de är oftast de mest funktionella.) + Ljudet från högtalarna för förvånansvärt bra trots att detta inte är toppmodellen. Dock kommer jag inte ha så mycket glädje av det, då jag kommer att köra ljudet via surround-anläggningen. - Har haft apparaten i ett halvår nu och kan ännu inte komma på något negativt.

Yamaha RX-A4A
Full Star 1
4.3
(3)
16 990 kr
n
nissehultjr
74 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
2 år sedan

Har haft Yamaha RX-V740RDS och Yamaha RX-V771 tidigare. Denna ... ja jäklar, får återkomma med en riktig recension senare. Kortfattat så här långt efter två dagar lyssnande: + Bra är den i alla fall. + Naturligt, klart och detaljerat ljud som sig bör av Yamaha. + Surroundfunktionerna har förbättrats med åren. Jämnare ljud-övergång mellan högtalarna. + Mer effekt än de tidigare förstärkarna som jag haft. +/- Helsikes massa inställnings-/konfigurations-möjligheter - Fjärren påminner om en Zinclair-dator från 80-talet med dess gummiknappar. Känns inte som att den kommer att hålla så himla länge... Varför lyckas Yamaha aldrig med sina fjärrkontroller? (De skulle behöva göra ett studiebesök hos Panasonic) - Dyr, men man får vad man betalar för.

Weber Go Anywhere Gas
Full Star 1
4
(9)
1 789 kr
n
nissehultjr
74 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
2 år sedan

Smidig och snabb grill Har haft den här i drygt ett år och haft med den på ett par semesterresor. Den tar relativt lite plats i bilen när den är ihop packad. Det finns plats inuti grillen för en grillborste och en mindre grilltång för att ytterligare spara utrymme. Köpte med den tillhörande väskan och inuti den ryms både grill och ett par gasflaskor. Använder även grillen hemma när man bara grillar några korvar. Den blir fort varm, så uppvärmningstiden för att grilla korv är bara ett par minuter. Den blir även fort kall efter att man stängt av den, så man behöver inte vänta jättelänge innan man kan packa ihop den. Vid grillning av kött, så tar det längre tid att grilla då temperaturen inte är jättehög, samt att det vågformiga gallret är tunt och inte kan lagra någon värme. Monterade en termometer i locket, och enligt den är max temp 250 grader. Precis som alla andra gasolgrillar så behöver den rengöras ibland för att undvika fettbrand. Lättaste sättet som jag hittat är att lossa benställningen, samt skruva bort brännaren och regulatorn (tre skruv) och därefter diska baljan i diskhon i köket. Som resegrill så är det jättebra, men skulle inte rekommendera den som den enda grillen hemma. Om man är ute efter en mindre gasolgrill för hemmabruk, så kan jag rekommendera Weber Q-grillarna.

Xiaomi Mi Box S 4K
Full Star 1
3.9
(78)
800 kr
n
nissehultjr
74 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
3 år sedan

Smidig och hyffsat snabb box. Funkar bra till att kolla på Netflix, Prime Video, Disney+, Youtube, mm. Kodi funkar bra det med. Fjärrkontrollen har väldigt få knappar, men det behövs inte så många i en streaming-burk. Ett plus är att fjärren inte är av IR-typ där man måste ha fri sikt mellan fjärr o box. Testade att installera ScummVM (sideload) för att spela gamla äventyrsspel. Till det räckte inte fjärren till, utan jag kopplade in ett tangentbord. Vet inte om det är boxens fel eller en brist i operativet Android TV, men det var stört omöjligt att få till ÅÄÖ på det fysiska tangentbordet via inställningsmenyerna. Det slutade med att jag köpte appen "External Keyboard Helper Pro", som fixade problemet. Några negativa saker med boxen är att det varken finns uttag för nätverkskabel, eller plats för extra sd-minne. Eftersom boxen endast har ett USB-uttag blir man tvungen att koppla in en USB-hubb för att kunna ha både USB-minne o tangentbord inkopplat samtidigt. Har märkt att vissa gånger när boxen gått ner i sovläge, så går det inte att komma åt filerna på USB-minnet efter att boxen vaknat upp, utan blir tvungen att starta om boxen för att få minnet att fungera. Med tanke på priset, så är jag väldigt nöjd med boxen trots allt.

Poly Blackwire 3310 On-ear Headset
Full Star 1
5
(1)
379 kr
n
nissehultjr
74 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
3 år sedan

Bra headset som fungerar bra för samtal i både Teams och Slack. Har använt det i ett år nu i arbetet utan några som helst problem. (Har det ständigt inkopplat i en PC (med Windows 10). Sladden är fortfarande mjuk o smidig och verkar inte ha någon tendens att bli stelare med åren.

Weber Q 3200
Full Star 1
4.3
(12)
5 999 kr
n
nissehultjr
74 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
Redigerades 3 år sedan

Min första gasolgrill. Har grillat med weber kolgrillar senaste 10 åren och innan dess med öppna kolgrillar. Grillen går varm en gång i veckan under vintern och "något" oftare under vår-, sommar- o höstsäsongen. Grillar allt från korv, burgare o tunnare köttskivor till hela filéer, kycklingar, skinkor, mm på Webern. Tanken är att fortsätta grilla med kol för den goda smakens (o känslans) skull, men använda gasolgrillen för att snabbt grilla korv o burgare, tack vare den kortare uppvärmningstiden. Kikade på Q-grillarna och var först intresserad av den minsta modellen (Q 1200), men totalkostnaden för den inkl. regulator o benställning blir nästan lika mycket som för den största (Q 3200) modellen. Då tänkte jag att man lika gärna kan köpa den största och mer påkostade modellen ifall man får oväntat besök o behöver grilla till fler. Första intrycket när den väl var monterad var att jag kanske köpt för stor grill, för den är betydligt större än vad jag förväntade mig. Den har i princip lika mycket grillyta som en weber 57 klotgrill. Monteringen var väldigt smidig och instruktionen var ganska så pedagogisk. Man behöver bara en stjärnskruvmejsel för totalt 15 skruv på grillen inklusive de tre som behövs för lampan. Själva grillen då? Svårt att ge ett rättvisande betyg när man precis införskaffat den o bara använt den i tre veckor. Irritationsmomenten och problemen brukar dyka upp efter längre tids användning. Tycker nog att den ser lite smäckig ut för att vara en Weber pga av att benställningen och borden är av plast. Det ger inte riktigt samma kvalitetskänsla som stål. Den är dock stabil när man flyttar på den och då känns den inte så plastig. Det återstår att se om plasten kan uthärda solens strålar eller om det börjar krackelera efter ett par år. Den är väldigt lätt att rengöra. De emaljerade gjutjärnsgallren borstas lätt rena efter en ordentlig uppvärmning. Emaljen verkar tåla grillborste av stål. Däremot skulle jag nog inte våga använda en stålskrapa. Brännarrören borstas också enkelt, men här gäller det att använda en ren borste för annars tillför man smuts istället för att ta bort det. Insidan av baljan kan också borstas och smutsen sopas lätt ner i hålet ovanför droppformen. Om man vill ha flaskan ståendes i vagnen så är man begränsad till max 5-6 kg. Max flaskhöjd är 465 mm enligt manualen. Införskaffade en kompositflaska på 5 kg (PC5) och den får plats på vagnen, fast den skulle ramla ut om man inte band den med medföljande spännband. Kan inte svara på ifall en stålflaska P6 får plats. Temperaturen går snabbt upp. Tempen är uppe i 200 grader efter 5 minuter och 10 minuters uppvärmning ger en temp närmare 300 grader. Det är med andra ord inget problem med att brännareffekten inte skulle räcka till trots relativt låg BTU. Däremot kan det vara lite problem åt andra hållet för att få till en tillräckligt låg temperatur för low & slow. Med enbart ena brännaren igång på lägsta effekt en varm sommardag, kan man komma ner till 150 grader. Med båda igång samtidigt på lägsta effekt hamnar man på 200 grader. En regnig dag fick jag ner tempen till 130 grader genom att enbart köra mittenbrännaren på lägsta effekt. Troligen ska det gå att få ännu lägre temperatur under kallare dagar. Gjorde toast-testet för att se om det finns heta resp. kalla zoner på grillgallret. Grillytan har relativt jämn värme, men mitten av gallret är varmare än kanterna när man kör med båda brännarna. Jämnast värme får man om man enbart kör den yttre brännaren. Första grillningen på Q var en riktig flopp. Korven smakade ugnslagat. Nu efter några (10-15) grillningar och med hjälp av rök från äpple- och körsbärsträd, så börjar grillsmaken finna sig. Det är lite lurigt att få till rök. Har testat med träbitar i aluminiumpaket o träflis i rökbox ovanför brännarrören. Ena gången blir det knappt någon rök. Nästa gång blir det rök men veden brinner upp omedelbart trots blötläggning. Jämfört med kolgrillen där man kan slänga på vedbitar direkt över kolen o få kraftig rök upp till en halvtimme, så ter det sig betydligt krångligare på gasolgrillen. Hittills är jag nöjd. Det blir betydligt fler spontangrillningar än innan. Med gasol hinner man värma grillen o grilla burgaren samt äta den, på ungefär samma tid som det tar tända en kolgrill. -------------------- Uppdatering 2018-12: Nu efter några månaders användning är det dags för en uppdatering, då man börjat hitta små irritationsmoment. Jag har inget överdrag för grillen utan den står oskyddad utomhus. Av den anledning blir den blöt o fuktig när det regnar och då fungerar inte tändningen. Man kan höra att det klickar i tändaren, men den lyckas inte producera en tillräckligt kraftig gnista (även med nytt batteri) för att tända gasolen. I minusgrader så är detta inget problem, utan bara under fuktiga förhållanden. Det andra problemet med regn är att regnvatten från utsidan av grillbaljan rinner ner i droppskålen som blir överfylld. Detta anser jag vara en konstruktionsmiss. Ett annat problem med synlig droppskål är att den blivit en matningsstation för fåglar som samtidigt passar på att uträtta sina toalettbehov runtom grillplatsen... Alla dessa problem kan säkert undvikas om man har ett överdrag till grillen, men jag orkar inte hålla på o krångla med sånt. Jag har bytt från kompositflaska (PC5) till P11 i stål. Detta då grillen inte kunde hålla en jämn värme när det var lite gasol kvar i flaskan. Det problemet kan bero på en kombination av den lägre förångningskapaciteten som en kompositflaska har, och den regulator som levereras med grillen. Trots ovanstående irritationsmoment, så är jag ändå väldigt nöjd med grillen, då grillresultatet blir så bra. Måste erkänna att kolgrillandet minskat mer än jag önskat, eftersom det är så himla snabbt och smidigt med gasol. -------------------- Uppdatering 2021-07 (grillen är nu 3 år gammal) Denna säsong åkte jag på det tråkiga jobbet med att rengöra brännarrören, då värmen blivit väldigt ojämn. Skrubbade rent rören på utsidan. Kopplade in en liten borr (som är mindre än hålen på brännarrören) till en dremel och rensade hålen från förkolningar. Sköljde därefter länge o väl för att få bort allt skräp inifrån rören. Körde avfettning av grillens utsida och blåste sedan rent den med högtryckstvätt. Efter den behandlingen ser den nästan ny ut igen och värmen är återigen jämn över hela gallret. Sista året har det blivit svårare att få temperaturen att gå över 250 grader. Detta problem avhjälptes tyvärr inte helt av rengöringen. Lågan är väldigt röd, så jag skulle gissa på att den får för dåligt med luft. Tyvärr går det inte att justera luftflödet på brännarrören, utan det är fast inställt från fabrik. Dock är det sällan jag grillar på så hög värme, förutom när man bakar pizza. Med en längre uppvärmningstid så går grillen fortfarande upp till 300 grader, men inte lika snabbt som när den var ny. För övrigt fungerar grillen utmärkt. Har inte haft något problem med rost varken på gallren eller några andra metalldelar. Plastdelarna har hållit för väder o vind och ingenting har spruckit eller gått sönder. Den är fortfarande min favorit bland gasolgrillar, och skulle inte tveka en sekund att rekommendera andra att köpa en likadan.

Gigabyte B550 Aorus Pro V2
Full Star 1
4
(4)
2 189 kr
n
nissehultjr
74 omdömen
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 3 år sedan

Info i hopp om att inte fler ska behöva slösa timmar på att installera Windows 10 med detta moderkort i kombination med CPU Ryzen 7 5800X. Trots att vi beställde moderkortet i juli 2021, så var BIOS inte uppdaterat, utan kortet levererades med version F1. Man måste uppdatera BIOS till minst F10. Annars stannar installationen utan några felmeddelanden.

Napoleon Rogue 525
Full Star 1
4
(3)
9 989 kr
n
nissehultjr
74 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
4 år sedan

Ok, men inte full pott Detta är min andra gasolgrill. Har en Weber Q3200 sedan ett par år tillbaka som jag är jättenöjd med och kommer att ha som referens för omdömet. Kände behov av att skaffa en grill till sommarstugan, och funderade först på att köpa en billig gasolgrill dit. Efter att ha tänkt lite till, så kom jag fram till att det är bättre att köpa en lite dyrare grill som förhoppningsvis håller några fler år. Stod länge i valet o kvalet att köpa en ytterligare Weber Q3200 eller en Genesis 310. Ville helst ha en större grill än så (för att klara av större sällskap), men priserna på genesis drar iväg när man ökar till 4 och 6 brännare. Råkade sedan hitta Napoleon Rogue 525 som verkar prisvärd och förhoppningsvis även hållbar. Fördelen mot de billigaste Genesis är att denna har luckor till underskåpet så att fåglar o andra djur inte lika lätt kan komma åt droppskålen. Måste erkänna att det var lite vemodigt att välja ett annat märke än Weber som jag varit trogen senaste 13 åren... Har inte hunnit grilla jättemycket på den ännu, så jag kan inte ge ett fullständigt omdöme ännu. Grillen var hyfsat lätt att montera. När man öppnade kartongen så blev man lite rädd för alla lösa delar o skruvar, men instruktionen var ganska så lättförståelig och följer samma princip som Ikeas instruktioner med bilder. (Det fanns en avvikelse i instruktionen där man skulle montera ett stabiliserings stag som inte följde med grillen. Antingen har man glömt att skicka med staget eller så har den funnits i en tidigare version av modellen och att instruktionen gäller för den äldre modellen.) Efter ca. en o en halv timme så var grillen hopmonterad. (Ett tips är att montera loss locket, så blir det mycket lättare att lyfta in baljan i vagnen.) Grillen känns rejäl och väl genomtänkt. Baljan är av gjuten aluminium (precis som Q3200), vilket dels gör den lättrengjord men även 100% rostfri. Under vagnen finns det plats för en gasolflaska (P11), som enligt Napoleon får stå där under grillningen även om man rekommenderar att flytta ut den. För att förhindra för hög värme i skåpet så finns en skiljevägg mellan grillbaljan och gasolflaskan. Locket är tyvärr inte dubbelisolerat och den strålar ut mycket värme på utsidan vilket inte är ett gott tecken på förbrukningen. Hade initialt svårt att få upp temperaturen över 250 grader. Trodde nästan att jag löst ut regulatorventilen, men det blev inte bättre trots ett par återställningsförsök. Noterade att gasollågan var väldigt röd o misstänkte därför att den fick för dåligt med luft. Efter att ha skruvat loss brännarrören och ökat luftflödet till nästan max, så blev lågan mer blå och temperaturen kunde stiga till 300 grader. Den är inte lika snabb (trots sina fyra brännare) som min två år gamla Weber. Man får helt enkelt låta uppvärmningen ta lite mer tid. Kan ju nämna att Webern redan efter 5 minuter är uppe i 200 grader, medan Napoleon behöver närmare 6-7 minuter för att uppnå samma temperatur. Upp till 300 tar det 11-12 minuter. Den är vindkänslig så en blåsig dag kan det ta längre tid än så… Max. temp på ca 350 grader uppnås efter ca 20 minuter. Gallren är av emaljerat gjutjärn, så visst finns det risk för rost, men om de bara håller samma kvalitet som Weberns emaljerade gjutjärnsgaller så bör inte rost vara något problem. För att minska risken för att mindre ingredienser (ex. sparris) ramlar igenom, så är gallren vågformade. Rengöring av gallren görs lätt genom att först hetta upp grillen o sedan borsta av dem. Resten (dropplåtar, balja och spillbricka) rengörs enkelt genom att skrapa av dessa och peta skräpet i droppformen. Har bara hunnit med att grilla lite olika korvar, burgare, karré, kotletter, flintastek, revbensspjäll o lax. Korv, burgare o karré funkar (direkt grillning), kotletterna blev tyvärr torra trots indirekt grillning. Revbensspjällen o laxen blev bra (indirekt). Jag upplever att det är lite ojämn värme på gallren då vissa grillbitar får mer färg än andra. Alternativt beror det på problemet med "flare-ups" som bränner köttet. När man grillar fetare produkter på hög direkt värme, så slår det alltför ofta upp lågor när fettet träffar dropplåtarna, trots att locket är stängt. Jag är noga med att ofta rengöra dropplåtarna men det avhjälper tyvärr inte problemet. Har inte gjort något toast test ännu, så det kan hända att temperaturen är jämnare utan flare-ups. Är inte helt nöjd med grillen p.g.a. lite längre uppvärmningstid o ständiga flare-ups. Nästa grill blir nog en Weber...

Cub Cadet RZT-50
Full Star 1
3
(1)
n
nissehultjr
74 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 5 år sedan

Har haft den i fem år nu. (Köpt sommaren 2010) Den används till att klippa gräsmattan på stugan, knappa 2 hektar en gång i veckan. Marken är stenrik, så man kan väl säga att maskinen får gå ganska så hårt. Tidigare klipptes gräsmattan med en husqvarna rider och varje klippning tog ca 8 timmar. Med denna maskin är klipptiden nere på 3-3,5 timmar. Den är snabb och otroligt smidig att köra. Tack vare spakstyrningen kan man köra nära väggar o blomsterrabatter med väldig noggrannhet. Om man har sliten rygg och/eller axlar så kan det vara jobbigt att hålla upp armarna på spakarna i längre stunder. Har man axelproblem, så är kanske ratt att föredra. Kvalitetsmässigt så tycker jag inte riktigt att maskinen håller måttet. Redan första året blev det problem med en sprucken remskiva som byttes ut på garanti. Efter ett par år skar lagren i ett av knivspindlarna. Det gick tack o lov byta lagret för att hålla ner reparationskostnaden. Efter fyra år sprack ett av de andra knivspindlarna. En ny kostade dryga tusenlappen. Klippbordet har spruckit pga vibrationer/utmattning vid samtliga knivspindlar. Har fått svetsa på mer plåt för att stabilisera det hela. Rengöringssystemet för klippbordet är ett skämt. Trots att man rengör efter varje klippning, så byggs med tiden ett tjockt lager av torrt gräs i den. Klippdäcket är helt klart tillverkat av för tunn plåt. Övriga delar av maskinen håller betydligt högre kvalitet. Det har inte varit några problem med varken ramen, motorn, hydrostatdriften, eller hjulen. Det är bara klippbordet som inte håller måttet. Uppdatering: Efter 10 säsonger och 600 drifttimmar, så fungerar motor, hydrostatdriften fortfarande alldeles utmärkt. Inte heller är det några problem med ram eller hjul. Det som nu behövt bytas är klippbordet. Tyvärr går det inte att köpa nytt komplett klippbord, men man kan köpa alla nödvändiga reservdelar för att själv skruva ihop ett. Det tar cirka en dag att montera ihop alla delar genom att följa sprängskiss samt ha det gamla klippbordet att jämföra med. Det blev tyvärr inte jättebilligt att behöva beställa delarna separat, men fick ett paketpris på 21500. Med tanke på att allt annat fortfarande verkar helt, så är detta ett billigare alternativ än att köpa en ny klippare. Dock är det ju en chansning då inga garantier gäller efter 10 års användande.