Prisjakt

crooan

Medlem sen 2010-03-21
79
Bidrag
48
Hjälpsamröster
Voigtländer 17,5/0,95 Nokton for Olympus/Panasonic m4/3
Full Star 1
5
(1)
13 590 kr
c
crooan
79 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
Redigerades 8 år sedan

Utmärkt bildkvalitét och otrolig mångsidig. För mig att föredra framför ett 25mm objektiv som är för smalt. Brännvidden är så brett att det duger till landskapsfoto, och ändå så snävt att fungera för "environmental portraits". Skärpan när man bländar ner kan lätt mäta sig med de bästa mft-objektiven och skärpedjupet är tillräckligt tunnt för god "subject isolation". Man kan också beskära bilden och spara in på ett 25mm objektiv. Till nackdelarna hör manuellt fokus (vilket iofs är relativt lätt på detta objektiv som är avsett för det), ingen information om bländartal på bildfiler och dess pris. Därmed ej full pott. Kortfattat är detta objektiv en fin approximation på ett "fullformats" 35mm f/2.0- objektiv. Tänk Leica 35mm Summicron, el Sony RX1. Om jag bara fick ha ett objektiv till min mft kamera väljer jag detta.

Dell Latitude E5550 (5550-5505)
Full Star 1
5
(1)
c
crooan
79 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
Redigerades 8 år sedan

"Fattigmans"-alternativet till XPS 15 eller rMBP15? Om man inte är i behov av 4 kärnor och ett dedikerat grafikkort påstår jag att svaret är ja. Några highlights som jag tittar efter när jag gjorde mitt laptopköp: - Skärm: tillräcklig ljusstyrka och färgrymd om än något svag kontrast, acceptabelt för halvseriös bildbehandling. Jobbig energispar-inställning som gjorde att ljusstyrkan flukturerade vid batteridrift, tog mig ett tag att lista ut och stänga av. -Tangentbord: fint att tangenterna är lätt konkava, bra feedback - Touchpad: bra glid, gester (jag använde bara scroll och trefingergest för fram/back) fungerar utmärkt. Går även att reversera scrollriktning om man vill ha lite macbook-känsla. - Joystick: bra om man vill scrolla snabbt - Batteritid: ca 5 timmar om man surfar/tittar på videor. - Byggkvalité: jag tror att skärmlocket är egentligen i metall, omslutet av någon gummiliknande material. Tål tryck hyfsat väl. går att vinkla till drygt 180 grader, halvligger man i en soffa går det att palla upp den som en surfplatta, nästan. Chassit är i någon sorts glasfiberarmerad plast? Inte lika vridstyvt som ett aluminiumchassi men inte alls illa för att vara plast och väga 2,1kg. - Servicebarhet och anpassningsbarhet: RAM, hårddisk är lätt att byta ut (satte in en Samsung 850EVO ganska omgående), liksom batteriet (ej försökt). Bra servicemanual. Kommer med en del företagsinriktade bloatware, men det går att göra en ren installation om man följer instruktioner på Dells supportsida. Tog en halvdag (windows update behöver 2-3h för att snurra klart) men tillfredställande till sist. BIOS har många potentiellt användbara inställningar (ffa för säkerhet). Tyvärr ingen direktkontroll över fläkten. - Inbyggt mobilt bredband - smacka i ett kontaktkort = mycket bekvämt backupalternativ till wifi Således stadig och lätt 15-tummare utan några egentliga svagheter, förvisso heller inte något som sticker ut, vilket inte behöver vara någon nackdel.

Panasonic Lumix DMC-G7
Full Star 1
4.3
(7)
6 689 kr
c
crooan
79 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
Redigerades 8 år sedan

En "fattigmans E-M1". Snabb (inkl AF) och responsiv. I princip samma sensorprestanda som GX7, GM1/5 men bättre ergonomi och kontroller, bättre EVF. Bättre videofunktionalitet än alla mFT kameror utom GH4. Enormt prisvärt om du kan få den för 4000kr (priset i skrivandets stund). Jag skulle skaffa en begagnad 12-35/2.8 till den.

Olympus 9/8,0 Fisheye Body Cap Lens
Full Star 1
4.3
(3)
1 079 kr
c
crooan
79 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
Redigerades 8 år sedan

Kul objektiv till de mer kompakta micro four-thirds kamerorna. Fisheye är lite nischad objektivkategori som man inte kommer på att bära med sig, men den här lilla krabaten har man med sig överallt och fångar ofta minnesvärda scener man inte skulle ha lyckats fota annars. Landskap, arkitektur, och t.o.m. så kallade "environmental portraits". Mitten av bilden blir oväntat skarpt, men tradeoff är att den 10% yttersta delen av bilden blir märkbart suddigt. Ingen big deal annat än om man försöker maxa ett gruppfoto ut i kanterna. Ett tips är att ha horisonten (eller det man inte vill ska bli deformerad) i mitten av bilden och därefter beskära till önskad komposition i bildprogram. Perfekt tillbehör för den halvseriösa hobbyfotografen som vill ha roligt. Tillägg: för att få ut det mesta ur detta objektiv behövs dock ett bra blidbehandlingsprogram såsom Lightroom, som kan öka mikrokontrast (clarity/sharpness) och färgmättnad (vibrance/saturation), och som kan minska Fisheye-effekten (defish).

Panasonic Lumix DMC-GM1 + 12-32/3,5-5,6
Full Star 1
4.6
(9)
c
crooan
79 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 9 år sedan

Positiv överraskning! Skaffade den som sekundärkamera till GX 7 och trodde inte att den skulle prestera lika bra, men det gjorde den. Bilderna är t.o.m. snäppet skarpare då GM1 verkar sakna low-pass filter. Tradeoff för det minimala ytterformatet är de mer begränsade kontrollerna, vilket förstås är en förlust jämfört med GX7. Men eftersom jag använder kameran mest point-and-shoot style hinner jag aldrig med finlira med alla inställningar ändå. Låter kameran stå på Aperture priority + auto ISO + RAW och koncentrerar på bildkomposition och rätt fokusering när jag fotar (här kommer det dedikerade fokusreglaget väl till pass, bind bara Fn1-knappen till AF-on), sen kan exponeringen oftast optimeras i efterhand med Lightroom. Jag skippade kitobjektivet (som iofs ska vara mycket skarp men sakna manuell fokusreglage) och hoppade på en superzoom direkt (det blev ett begagnat Oly 14-150 men om du köper nytt föreslår jag panasonics diton för bildstabilisering vilket är ett plus under dålig belysning och vid videofilmning). Även då går kameran ner i en jackficka. Klistra sen på ett Flipbac G3 (inte snygg, men ger bäst grepp av alla lösningar jag provat) så blir kameran dessutom lätt att ta ur jackfickan och hålla med en hand. Kombinationen är helt fantastiskt för spontant fotande. Från det att du ser något minnesvärt tills du har fiskat upp kameran och knäppt en kvalitésbild tar det inte mer än 3-5 sekunder, och oftast har man inte mer tid än så innan ögonblicket försvinner. Tack vare att dess portabilitet och snabbhet ökade mitt fotograferande med minst 500% sen jag skaffade den - enormt prisvärt inte minst då även alla objektiv kommer till större användning! Episkt, som man säger :-) Betyg: - Bildkvalité 9/10 (eftersom det finns kameror med något bättre bildsensor, t.ex. a6000 som iofs är en APS-C samt EM5 mk2 med sin sensor shift, och självfallet finns också alla 35mm sensorkamerorna som A7, 5D osv) - Handhavande 7/10 (rattreglaget kräver 2 fingrar för att man inte ska oavsiktligt trycka in menyknapparna, sedan skulle ett till rattreglage runt slutarknappen som på GX7 tillföra mycket. Dock helt rätt att ha dedikerat fokurreglage precis som på GX7. Bra touchmeny) - Portabilitet 14/10 (den minsta systemkameran med en seriös sensor som åker ner i ytterficka, även när den är utrustad med ett superzoom-objektiv - oslagbart! Tyst slutare som inte stör och som gör att man kan fota överallt, även i tysta miljöer) = genomsnitt 10/10

Sony Alpha A6000 + 16-50/3,5-5,6 OSS
Full Star 1
4.7
(22)
c
crooan
79 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
Redigerades 9 år sedan

Många recensioner applåderar denna kamera som absolut testvinnare men faktum är att de flesta kameror i denna klass producerar likvärdig bildkvalité speciellt om man fotar i RAW. Testat denna kamera i några dagar och även jämfört bilderna i Lightroom. Färgartefakter uppstår ibland när jag försöker ljusa upp skuggpartier (vad är poängen med komprimerad RAW?). Högljudd slutare minskar kamerans användbarhet. När jag fotar gruppfoton och porträtt gör jag det gärna i burst mode och kulprute-ljudet som blir gör folk nervösa (vilket fångas på bild 2 och framåt). Inget för street photography heller. Ljudet kommer från den mekaniska slutaren och det finns ingen elektronisk slutare som hos vissa andra kameror. Detta är en dealbreaker för mig. Min erfarenhet är att portabilitet och användarupplevelse är 2 viktiga parametrar vid val av kamera - en kamera som är bökig att ta med och fota med riskerar att bli ståendes hemma och samla damn. I det avseendet finns det bättre alternativ. I jämförelse med andra nya APS-C kameror står sig denna kamera bra, speciellt när man byter bort kitobjektivet mot något bättre.

Panasonic Lumix DMC-GX7
Full Star 1
4.7
(3)
c
crooan
79 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 9 år sedan

Betyget "perfekt" är kanske inte tekniskt korrekt eftersom allt handlar om kompromisser inom fotografi. Men letar man efter en kompakt och kapabel minisystemkamera som följer med nästan överallt, så är denna kamera så nära en perfekt kompromiss man kan komma. Betyget är satt i relation till priset, son nu halverats jämfört med när kameran var ny (nästan 10 000kr). Följande är mina upplevelser med kameran efter 2 månader: + Den är kul att fota med (viktigt om man gillar att fota för fotandets skull). Ergonomin är bra liksom handhavandet, som tack vare stora möjligheter att ställa om funktionen på knappar och reglage gör att man man snabbt kommer åt viktiga inställningar när man fotar. + Apropå kontroller gillar jag speciellt hur smidigt kameran mixar autofokus med manuell fokus. Det finns en knapp som man håller in för att aktivera temporär autofokus - vilket övergår till manuellt fokus så fort man släpper den. Runt knappen sitter ett reglage som kan ändra till helautomatiskt fokus. Klart mer användarvänlig lösning än Direct-Manual-Fokus som vissa andra kameror har. + Autofokus är snabb och hittar bra även i mörkare miljöer. Inte sämre än NX300 eller a6000 som jag också testat, kanske t.o.m. bättre i mörker. Inte testat att följa rörliga mål, där kan a6000 vara bättre med sin hybridfokus. + Touchskärm - lättare ändra autofokus-punkt och mindre slitage på knappar :-) + Förmåga att ta bilder ljudlöst med "Silent mode". Viktigt om man inte vill störa. Funktionen saknas hos de flesta andra systemkameror, bl.a. anledning till att jag valde denna över a6000. + Den inbyggda blixten går att böja bakåt för att reflekteras från tak och ge ett mjukare sken. + Inbyggd bildstabilisering (IBIS), gör att man får bildstabilisering även när objektivet inte har funktionen. + Det finns ett stort utbud av kvalitetsobjektiv till systemet (Micro Four-Thirds, som funnits ett bra tag och börjar få ett hyfsad begagnat-utbud)*. + Bildkvaliteten - fina naturtrogna färger och klarar motljusbilder bra. Klart överlägsen en mobilkamera. - Mindre sensorstorlek jämfört med konkurrenter (återigen NX300 och a6000), vilket ger ett något större skärpedjup och därmed något svårare att få till bokeh/bakgrunds-oskärpa, samt att bildbrus verkar komma lite tidigare för samma belysning. Lyckligtvis kan allt detta kompenseras genom att använda objektiv med stor bländaröppning (tyvärr ofta dyra). Bildbruset kan dock bildbehandlas bort på dator. - En del upplever regnbågsfärg i viewfindern - inget som drabbat mig - men bra att veta. Viewfindern går att vinkla upp, vilket är faktiskt användbart och inte en gimmick. Tyvärr sticker den ut en aning, men med de flesta objektiv är det en kamera som ändå måste förvaras i en kameraväska istället för fickan. - Auto-Iso finns inte när man fotar i Manuellt läge, synd! Hade underlättat om det fanns. - Den har inte ett vanligt USB-uttag utan använder en egen kabel (som intressant nog är likadan som jag hade till min gamla fickkamera). Sammanfattningsvis är GX7:an en ypperlig minisystemkamera för att den tar utmärkta bilder där man har god kontroll över hur bilderna tas på grund av utmärkta inställningsmöjligheter. Den är riktigt kul att fota med. * 2 prisvärda kvalitetsobjektiv värt att nämna är panasonic 20mm/1.7 för allmänt bruk och Olympus 45mm/1.8 för porträttfoto (jag har goda erfarenheter av dessa, men allt handlar om personliga preferenser). Eller så tar man Olympus Pro 12-40mm/2.8 som är dyr och har något mindre bländaröppning men ger annars i princip samma bildskärpa som fasta objektiv samtidigt som man behåller flexibilitet och slipper byta. Är man ute efter tunnt skärpedjup (som 35mm-sensor kamerorna) och inte räds manuell fokusering kan man titta på Voigtländers eller SLR-Magics 25mm/0.95 och 42.5mm/0.95, och så finns Pana-Leica 25mm/1.4 Summilux samt Olympus 75mm/1.8.

Velbon Cube
Full Star 1
4
(1)
c
crooan
79 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
Redigerades 9 år sedan

Största styrkan med stativet är att den är så kompakt i hopviktläge och ändå ger nästan 1 m arbetshöjd. Därtill går den snabbt att fälla ut och ihop. Vinglar tyvärr pga att benen har 8 sektioner - men det går att få den stabilare genom att putta isär benen en aning. Det går att variera arbetslängd genom lite manipulerande med hur många bensektioner som är utfällda. Kulleden är följsam och justeras genom att klämma ihop handtaget på sidan, fungerar bra nu i nyskick (hoppas att den inte blir lösare med tiden). Således inget precisionsverktyg men bra resestativ för den som prioriterar snabbhet och kompakt konstruktion.

Hama Traveller Compact
Full Star 1
4
(1)
c
crooan
79 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
Redigerades 9 år sedan

Relativt stabil och bra stativ. Enda egentliga klagomålet är att det krävs lite trixande för att få kameran i ett horisontellt läge.

MSI Z87I AC
Full Star 1
5
(2)
c
crooan
79 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
Redigerades 9 år sedan

Bra moderkort, men inte helt felfri. Jag använde processorn Core i3 4160 och moderkortet kunde inte starta om (dvs oavsett om man försökte starta om från OS eller från BIOS fastnade den med strömknappen på och endast en forcerad avstämning kunde rätta till problemet) - detta avhjälptes med en BIOS-uppdatering till 1.8 tillsammans med installation av Intels ME-drivrutin. Tydligen orsakas detta av en liten inkompabilitet med Haswell Refresh-processorerna (som 4160 ingår i, medan t.ex. 4770S tillhör första upplagan Haswell). Annars instämmer jag med tidigare recension. Med pico-PSU och ovanstående processor samt SSD och inbyggt grafikdel drar den 27W idle, mätt vid vägguttaget (pendlar något mellan 24-30W). Vid full belastning (CPU+GPU) sticker förbrukningen ungefär upp i drygt 90W. Eftersom min nätdel endast levererar 90W har jag underklockat och undervoltat processorn till 3,3GHz respektive -0,06V offset, samt underklockat grafikdelen till 1GHz. Då drar CPU+GPU vid full belastning (med Furmark och IntelBurnTest) 79W. UEFI:n är något krånglig för mig att navigera i, men fungerar. Plus för displayport med stöd för 4k (inte testat ännu), och för två nätkabeluttag, för de som behöver det.