Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa stegräknaren

  • 2 maj 2022
Benny Sjölind
Benny SjölindExpert inom stegräknare

En stegräknare är ett roligt sätt att mäta vardagsaktiviteten. Ofta räknar man enbart med den aktiva träningstiden, trots att all den tid man rör på sig är viktig för hälsan. Själv har jag bland annat använt mig av stegräknare när jag varit ute med hunden eller under shoppingrundor. Det är ett sätt att få en bättre helhetsbild av min aktivitet under dagen.

Numera finns stegräknare integrerade i de flesta telefoner, men det är inte alltid man vill bära med sig mobilen. För den som söker ett smidigt sätt att mäta sin aktivitet är det ett bra alternativ att köpa en stegräknare som du enkelt kan ha på kroppen istället!

Hur mycket du ska betala för din stegräknare beror på hur avancerad du vill att den ska vara. Det kan också konstateras att traditionella stegräknare är på väg ut från marknaden för att ersättas av mer omfattande aktivitetsklockor och -armband. På listan har jag tagit med både prisvärda smartklockor och gps-klockor, samt traditionella stegräknare. Alla alternativen har funktionerna man behöver: mätning av antal steg, kaloriförbrukning och sträcka. Förhoppningsvis kan du hitta den bästa stegräknaren för just dig, oavsett om du ska använda den vid löpning eller promenader.

1. Amazfit Bip

Priset, batteritiden, funktionerna

Passar ej för simning

Tack vare sina många funktioner och förmånliga pris har Amazfit Bip blivit väldigt populär. Det är lätt att förstå varför "traditionella" stegräknare mer och mer fallit bort från marknaden med tanke på alla de egenskaper träningsklockor som denna kan erbjuda till en prislapp på runt 500 kr.

Med Amazfit Bit kan du spåra och spara all din aktivitet. Hit hör såklart steg, men även all annan aktivitet du utför under en dag. Det som speciellt imponerar är att den har en batteritid som räcker i upp till 30 dagar på bara en laddning! Det är mycket bättre än de flesta gps- eller smartwatches du hittar på marknaden.

Den har också en stor display som klart och tydligt visar alla parametrar och aviseringar från din smartphone. Klockan har en riktigt snygg design som passar för de flesta sammanhang.

Om jag ska hitta någon nackdel så är det vattentåligheten, eftersom den inte passar för simning. Men den klarar regn och fukt!


2. Omron CaloriScan

Hållbar, bra navigering

Något dyr med tanke på funktionerna

Omron CaloriScan är precis som namnet antyder en stegräknare främst inriktad på kaloriräkning. Den har en 3D-sensor som beräknar energiförbrukningen under dygnets alla timmar, oavsett om du är aktiv eller vilar.

Tack vare 3D-sensorn kan stegräknaren upptäcka om det handlar om en aktiv eller passiv rörelse och därigenom beräkna kaloriförbrukningen. Det är en både liten och lätt stegräknare som är lätt att använda överallt.

Men trots namnet hittar du även allt från klocka till MET-mätning och stegräkning på Omron CaloriScan. Den har en relativt stor display som är indelad i olika fält.

Jag skulle gärna se att själva stegräkningen fick större fokus. På plussidan märks en stabil design och enkel navigering. Med Omron får du alltid valuta för pengarna.


3. Huawei Watch Fit

Displayen, högteknologisk, prisvärd

Tar ett tag att lära sig funktioner

Detta är en högteknologisk aktivitetsmätare från Huawei för dig som vill hålla koll på dina steg.

Det bästa med klockan är, förutom priset, den automatiska justeringen av ljusstyrkan. Det betyder att du har en lättläst display oavsett väder.

Det är enkelt att ställa in så du har framme de funktioner du är intresserad av, som väder, antal steg och brända kalorier. Det är också en tunn klocka som är lätt att bära med sig. Även batteriprestandan är utmärkt med hela 10 dagar på en laddning!

Om du vill ha mer än bara stegräkning kan det vara intressant att veta att klockan även kan mäta din träning i allt från simning till yoga med sin inbyggda GPS-sensor. Det är även möjligt att analysera din data och få vägledning i Huawei Health-appen.

Det är svårt att hitta en bättre och mer mångsidig aktivitetsmätare till ett sådan bra pris!


4. Polar M430

Lättanvänd, pris, exakt stegräkning

Kan ta en stund för GPS att starta

Jag har haft många olika GPS-klockor genom åren och M430 från Polar är definitivt den mest prisvärda jag ägt.

Det som gör den till en mycket bra stegräknare är att den är så enkel att använda i jämförelse med de flesta andra GPS- och pulsklockor. Menyn är lätt att manövrera och den mäter också de flesta av dygnets aktiviteter.

Tack vare GPS-systemet mäter den hastighet och avstånd exakt och du får även pulsmätning via handleden. Du kan ladda upp din data via Polar Flow och därigenom följa din utveckling.

Precis som hos vilken stegräknare som helst får du se antal steg, avstånd och förbrända kalorier. Men såklart även mycket mer än så - du kan t.o.m. mäta sömnkvalitet!

En av få brister som jag märkt av är att det ibland kan ta ett tag innan du får satellitmottagning, d.v.s. innan GPS-systemet börjar fungera.

Jag rekommenderar den här för dig som vill ha både en utmärkt stegräknare och en prisvärd allround-klocka för att hålla koll på din hälsa.


5. Sigma Sport iD.TRI

Prisvärd, mångsidig, enkel meny

Sigma Sport iD.TRI är egentligen en GPS-klocka utformad för triathlon, men den är också ett utmärkt alternativ för vardagsbruk och stegräkning. Framförallt eftersom den är mycket prisvärd och pålitlig.

Detta är en klocka med många enkla och smarta funktioner och specialtillbehör. Med hjälp av Bluetooth Smart-funktionen kan du koppla klockan till din telefon och dator för att analysera dina data, såsom antal steg och förbrukade kalorier.

Det finns också andra funktioner för hälsan, t.ex. sömnanalys. Du kan ställa in personliga målzoner och träningspass enligt olika önskade parametrar.

Det jag gillar bäst med klockan är den enkla menystrukturen som gör den smidig att använda. Tillsammans med det förmånliga priset gör det Sigmas sportklocka till en av de bästa på marknaden!


6. Tunturi Basic Pedometer

Billig, lättanvänd, stor skärm

Ingen möjlighet att analysera data

Denna digitala stegräknare från Tunturi är ett väldigt billigt alternativ för dig som endast är intresserad av det allra nödvändigaste.

Här får du antal steg, tid, sträcka och kalorier på ett lättöverskådligt sätt. Den har nämligen en stor, tydlig blacklight-skärm som är enkel att läsa.

Du kan stänga locket och därigenom skydda stegräknaren, så du inte av misstag trycker på knapparna om du bär den i fickan. Detta är en väldigt liten och lätt stegräknare som du även kan fästa på många ställen på dina kläder med clipen på baksidan.

Nackdelen är att det inte finns några funktioner för att koppla stegräknaren till telefon eller dator. Det gör att du alltså inte kan analysera din data i efterhand.

Om du vill ha en riktigt billig, traditionell stegräknare med endast det absolut nödvändigaste är detta alternativet för dig!


Benny Sjölind
Benny SjölindExpert inom stegräknare

Hej! Mitt namn är Benny Sjölind och idrotten har alltid varit en stor del av mitt liv. De första 30 åren i mitt liv var det främst fotbollen jag satsade på. Sedan 7 år tillbaka är det maratonlöpningen som jag lägger största delen av min fritid på. Något som jag bloggar om på bennysjolind.com. Inom löpningen krävs mångsidig träning både för att utvecklas och för att hållas skadefri, något som jag ibland fått erfara den hårda vägen. Genom otaliga träningstimmar på löpband, motionscyklar och andra träningsredskap har jag numera en hel del kunskap om vad som kännetecknar bra maskiner och vad man bör tänka på när man införskaffar dessa. Jag hoppas att jag med mina kunskaper kan hjälpa andra som brinner för träningen som livsstil att hitta bra maskiner att träna på.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer