Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa robotdammsugaren

  • 25 mar 2022
Richard Hagerwald
Richard HagerwaldExpert inom robotdammsugare

En robotdammsugare är allra bäst om den dammsuger rent, eller? Nja, i min värld handlar det minst lika mycket om vilka andra system den kan prata med, hur ofta den fastnar samt hur säker tillverkaren har gjort den rent nätverksmässigt. Jag började min karriär som robotdammsugeägare med en av de enklare modellerna. Men mycket vill ha mer, och allteftersom konstaterar jag att jag vill ha mer möjlighet till automatisering, och då växer naturligtvis behovet av en nyare och bättre modell. Efter att ha haft Neato i många år kör jag idag en Xiaomi-dammsugare som också kniper förstaplatsen här i testet. Den här listan visar på dels städresultat men också pris kontra prestanda och hur "smidig" dammsugaren upplevs.

1. Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro+

Låg och effektiv

Snurrar ibland in sig i mattor

Robot Vacuum Mop 2 Pro+ är en dammsugare från kinesiska Xiaomi som verkligen levererar både vad gäller städresultat men framförallt framkomlighet.

Till skillnad från de flesta andra dammsugare så navigerar denna modell med 3D-kamerateknik och behöver därför inte någon roterande laser på toppen. Resultatet är en betydligt lägre dammsugare som kommer under såväl soffor som lägre möbler och gör rent som aldrig förr.

Med mopptillsatsen inte bara dammsuger den, utan moppar också, helt rent i hela huset.

Tack vare smart kartläggning kan du ställa in vilka rum som ska dammsugas, hur mycket vatten som ska avges i moppen i respektive rum samt hur ofta allt ska ske.

Mop 2 Pro+ passar dig med önskan om att få rent även under soffan, sängen eller den där lägre möbeln. Med ett tilltalande pris så är detta en tyst och välfungerande kompis.


2. Neato Robotics Botvac D9 Connected

Stor dammbehållare, modern

Ganska dyr

Neato har en lång tradition av att leverera stabila, välstädande och smarta dammsugare. D9 är inget undantag.

Neatos senaste serie av robotdammsugare innehåller tre modeller där den som står ut mest är D9 - framförallt på grund av sin stora dammbehållare, som är den största på marknaden just nu.

D9 är en bra kombination av den senaste tekniken och Neatos berömda D-form som tar sig in i vartenda hörn. Denna senaste generation har även ett aktivt HEPA-filter som fångar damm riktigt bra jämfört med föregångarna.

D9 passar dig som har lite smutsigare ytor att dammsuga, där det samlas mycket skräp snabbt. Du får möjlighet till avancerad styrning och i appen kan du lagra upp till tre våningsplan - bra för dig med stort hus och många komplexa rum!


3. Roborock S6 MaxV

Bra städning, kul teknik, prisvärd

Har du alltid undrat hur det ser ut där din dammsugare kör, eller har du velat följa med när din robot ger sig ut på dammjakt?

Roborocks senaste S6 MaxV är en dammsugare med fantastisk sugkraft, bra köregenskaper och smart navigering. Som en extra bonus kan du koppla upp dig mot roboten via en app och se var den kör - i realtid. Syftet är såklart att kunna ge kommandon om att pausa, väja eller helt sluta städa: kommandon som kanske framförallt fungerar om du befinner dig på samma wifi som dammsugaren.

Roborock har sedan sin första S-serie blivit hyllade för sina smarta funktioner, utmärkta städresultat och förhållandevis låga priser. MaxV är toppmodellen just nu och också väldigt prisvärd.

Roborock MaxV är robotdammsugaren för dig som vill ha bra städningsresultat och gillar det lite nördiga med att kunna se var din robot kör.


4. Neato Robotics Botvac D6 Connected

Batteritiden, no-go-lines

Saknar zonstädning som storebror D7

Denna version från Neatos omtyckta D-serie heter D6 Connected.

D6 har ett batteri som varar upp till två timmar, tack vare att den kommer ihåg var den senast städade och fortsätter vidare istället för att planlöst börja städa på samma ställe. Den memorerar upp till tre våningsplans kartor och ger dig möjlighet att ställa in så kallade No-Go-linjer som kan ersätta magnetremsorna som annars är standard för att begränsa var en robotdammsugare ska få städa.

D6 är en uppdaterad version av D7 fast utan möjlighet att specificera enstaka zoner som roboten ska städa. D6 är i dagsläget marginellt billigare men D7 är ändå mitt förstahandsval - men så har jag också småbarn som skräpar ner mycket i t.ex. hall och kök.

Köp denna om du vill ha kontroll, enkelhet och bra städresultat!


5. Roborock S6

Rent och smart

Xiaomi har tagit ett rejält kliv in på den svenska marknaden och Roborock S6 är deras senaste generation av robotdammsugare.

Här får du smart lasernavigering och möjligheten att schemalägga städning för olika rum vid olika tidpunkter. Utöver att dammsuga, vilket den gör med ett lysande resultat, så kan S6 även våtmoppa hemmet.

Dammsugaren är kraftfull både vad gäller sugkraft och datorkraft. Trots att den har en kraftfull motor så är den väldigt tyst och det är inga problem att vara i samma rum när den städar.

Roborock S6 passar dig som vill ha en städrobot med den senaste tekniken.


6. Neato Robotics Botvac D7 Connected

Välkänd med många finesser

Neato står inför att lansera nya enheter men fortfarande står sig D7 som en stark maskin med mycket funktionalitet.

Jag har haft förmånen att testköra den och den levererade verkligen riktigt, riktigt bra! Jag lät D7 dammsuga flera olika typer av golv och mattor och den hade aldrig något problem med att få det rent. Även utifrån många andra recensioner är detta en mycket kompetent enhet.

Du får tillgång till samma schemaläggning, rapportering och styrning som hos de billigare modellerna i Botvac Connected-serien. D7 har dessutom zonstädning.

Roboten kan både integreras med Google Assistant/Home och köras fristående. Här finns alltså goda möjligheter att integrera och automatisera fritt.

D7 Connected ligger i det övre prissegmentet men tar sig fram lätt och ger fantastiskt städresultat varje gång. En av de bästa robotdammsugarna just nu!

Vår expert Richard Hagerwald har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

7. Cleanmate S990

Bra funktioner, lågt pris

Svårt för höga trösklar

Robotdammsugare har kommit i många olika former och modeller genom åren. En tillverkare som inledningsvis levererade både billigare och i viss mån också sämre produkter är Cleanmate, men med S990 har man skapat en robotdammsugare som funktionsmässigt spelar i samma liga som de dyrare modellerna.

S990 har både lasernavigering, zonstädning, no-go-lines, våtmoppning och appstyrning. Cleanmates karakteristiska sopborstar skickar effektivt in smutsen till den roterande borsten mitt under dammsugaren, något som äldre modeller saknade.

En trevlig funktion är att man inte bara kan se en färdigstädad rumskarta utan även var dammsugaren befinner sig just nu. Likt sina föregångare så har dock S990 fortfarande utmaningar när det gäller högre trösklar.

Cleanmate är en bra instegsmodell för dig som vill prova på robotdammsugare men inte har budget för de dyrare modellerna.


Richard Hagerwald
Richard HagerwaldExpert inom robotdammsugare

Jag brukar säga att jag är en tekniknörd och har varit så sen innan jag var tio år fyllda. Min bakgrund handlar framförallt om datorer och jag arbetar inom IT-branschen, men jag har också fördjupat mig inom fotografering, hemautomatisering generellt och även lite trädgårdskunskaper. Jag är aldrig sen att titta på det senaste men tittar minst lika ofta på hur allt nytt faktiskt kan passa in i just min vardag. Ibland passar det ju in bara för att det är nytt, eller hur? Extra roligt tycker jag att det är med hemautomatisering och då gärna med saker som gör vardagen lite enklare. Ett exempel är just robotdammsugare som jag också skrivit en lista om här på Prisjakt. För att hemmet ska fungera så optimalt samtidigt som jag vill känna att mina enheter är trygga, så är jag noga med säkerheten i mina nätverk. Därför har jag snöat in på nätverk, routrar och switchar.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplista: Bästa robotdammsugaren

  • 28 jan 2022
Victor Svaleklint
Victor SvaleklintExpert inom robotdammsugare

Den bästa robotdammsugaren är inte nödvändigtvis den starkaste. För vardagligt bruk behöver den rensa upp dammråttor, smulor och allmänt småskräp. Således är det viktigt att välja en dammsugare som dammsuger noggrant - en smart dammsugare med andra ord. De riktigt billiga varianterna åker runt på måfå och suger där den råkar glida förbi, de bra dammsugarna skapar en karta över ditt hem och suger noggrant och metodiskt i såväl hörn som på öppna ytor. De sistnämnda är de som jag tipsar om i listan.

Funderar du på att köpa en robotdammsugare ska du tänka på att den inte riktigt kan ersätta en vanlig dammsugare, utan gör att du slipper det tunga arbetet. Komplettera med fördel med en handhållen dammsugare för de trånga ytorna och städningen blir inte lika arbetsam längre. Här är en lista på de robotdammsugare jag tycker är bäst på marknaden just nu.

1. Neato Robotics Botvac D7 Connected

Laserkartläggning, noggrann

Något dyrare än Roborock

Neato Robotics Botvac D7 Connected är en riktigt bra robotdammsugare. Den här finns i nyare modeller med fler funktioner, men D7 räcker långt för de flesta och har dessutom ett bra pris.

Roboten använder sig av laser för att kartlägga ditt hem. Detta gör att den ger en tillförlitlig städning, speciellt i hörn och längs kanter.

Lasrarna sitter fram för att undvika kollision samt på höger sida för att navigera. Genom dessa börjar Botvac D7 på höger sida av rummet för att sedan metodiskt gå över alla ytor tills den är klar.

Med sitt starka batteri klarar den av många rum innan den behöver laddas. Men skulle batteriet börja ta slut återvänder den automatiskt till laddstationen och laddar tillräckligt för att avsluta städningen.

Den klarar av upp till 460 kvadratmeter och kan användas på upp till tre våningsplan, du måste dock själv flytta den upp och ner för trappor.

En riktigt solid robotdammsugare som är likvärdig med Roborock, men faller på ett lite högre pris.

Vår expert Richard Hagerwald har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

2. Roborock E4

Priset, funkar fint på hårt golv

Ej LIDAR-navigering, få funktioner

Budgetvarianten Roborock E4 är en förvånansvärt bra robotdammsugare för priset - men därmed får du inte det där lilla extra.

Roborock E4 saknar avancerad lasernavigering och förlitar sig på vad man skulle kunna kalla testa-sig-fram-tekniken. Stöter den på ett hinder så åker den helt enkelt åt ett annat håll. Detta gör den dock inte helt osmart utan den navigerar ändå runt i hemmet och gör detta förhållandevis effektivt.

Rengöringsmässigt är det inget problem på bart golv, sugeffekten är bra och den plockar upp det mesta i dammväg - den kan få lite bekymmer på mattor dock.

Roborock E4 har sina baksidor, förutom att sakna många extrafunktioner har den också förhållandevis höga driftkostnader - borstar som behöver ersättas och filter som ska bytas. Inte hela världen men det blir några extra slantar i det långa loppet.

Roborock E4 är för dig som vill vara snäll mot plånboken, saknar mattor och kan tänka dig att hjälpa roboten med städningen då och då.


3. Roborock S7+

Enkel att använda, rengör noggrant

Lite högre pris (men värd pengarna)

Roborock S7 är uppgraderingen på S6 Max och den är riktigt, riktigt bra.

Den är som tidigare modeller busenkel att komma igång med och har alla smarta funktioner man kan vilja ha, inklusive mopp!

Med hjälp av sensorer kan den skapa en realtidsuppfattning av hur smutsigt golvet är. Den kan således ge extra uppmärksamhet där det finns mer smuts.

För att rengöra effektivast kartlägger den ditt hem med lasrar, något du kan få en karta över i din Mi Home-app. Du kan stänga av zoner du inte vill att den ska städa, eller låta den lägga extra tid på ställen där du vet att det blir mer smutsigt.

Med appen kan du starta dammsugaren när du inte är hemma och du kan även schemalägga när du vill att den ska städa.

En riktigt, riktigt bra och smart robotdammsugare till ett OK pris.

Vår expert Johan Hagsell har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

4. iRobot Roomba S9 Plus S9558

Det absolut bästa på marknaden

Också det dyraste på marknaden :)

Rolls Roycen av robotdammsugare, med extra allt. Inklusive extra mycket kostnad.

Detta monster är väl egentligen den absolut bästa dammsugaren, men jag har länge tvekat på ifall den borde göra entré på listan. Den har allt man behöver, och en hel del mer därtill. Och det är nog det som gör mig tveksam, den känns mer som ett skrytbygge än något vanliga konsumenter faktiskt behöver.

Du får den mest avancerade tekniken, automatisk tömning av dammsugarpåsen, uppkoppling till Google Assistant och mycket mer. Är plånboken bottenlös så får du inte en bättre dammsugare för detta pris.

Se detta mer som en bubblare än en plats långt ner på listan. Den passar dig med många nollor på bankkontot och en brinnande passion för automatiserad dammsugning.


5. Ecovacs Deebot Ozmo T8

Prisvärd, behållare ingår

Dammsugarförmågan är inte toppklass

Deebot Ozmo T8 kvalar in för sin prisvärdhet.

På ytan är den inte så speciell. Den förlitar sig på avancerad teknologi för att ta sig runt i rummen och skapar en karta över hemmet - något man förväntar sig av en robotdammsugare 2021.

Sugförmågan är inte den bästa, men inte heller den sämsta. Användarvänligheten är det inget fel på, men den sticker inte heller ut. Designen är lik många andra robotdammsugare.

Vad är det då som gör att den får en plats på listan? Jag väljer att kalla det funktioner per pris. Den kommer med ett ställ, en station, vilket är mycket ovanligt för prisklassen. Det är något man inte vill vara utan när man väl har det. Slipp att tömma efter varje dammsugning och få det du faktiskt vill ha av en robotdammsugare; automatik.

Smidig, prisvärd och du slipper tömma roboten efter varje städning!


Victor Svaleklint
Victor SvaleklintExpert inom robotdammsugare

Med ett stort intresse för allt vad teknik heter har jag specialiserat mig på automation. Smarta lampor, röststyrning, självgående hushållsartiklar och den lilla extra komforten har alltid varit av stort intresse. För att alla skall ha tillgång till smarta hem har jag länge arbetat som tekniker och personligen installerat otaliga smarta och individanpassade lösningar. Själv har jag automatiserat hela mitt hem, både för bekvämligheten och för jag uppskattar utmaningar. Mitt ledord är att automation är för alla, såväl nybörjaren som den inbitne entusiasten.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer