Kategorier
Prisjakt
Topplista

Bästa robotdammsugaren

Köpråd från Prisjakt Experter

En robotdammsugare är allra bäst om den dammsuger rent, eller? Nja, i min värld handlar det minst lika mycket om vilka andra system den kan prata med, hur ofta den fastnar samt hur säker tillverkaren har gjort den rent nätverksmässigt. Jag började min karriär som robotdammsugeägare med en av de enklare modellerna. Men mycket vill ha mer, och allteftersom konstaterar jag att jag vill ha mer möjlighet till automatisering, och då växer naturligtvis behovet av en nyare och bättre modell. Idag har vår första Cleanmate fått lämna plats för en Neato Botvac Connected, eller ja, två stycken faktiskt!

Den här listan kommer att ta ovanstående i beaktande, och naturligtvis också vad man faktiskt får för pengarna - priset är ju alltid viktigt.

1. Neato Robotics Botvac D9

Stor dammbehållare, modern
Ganska dyr

Neato har en lång tradition av att leverera stabila, välstädande och smarta dammsugare. D9 är inget undantag.

Neatos senaste serie av robotdammsugare innehåller tre modeller där den som står ut mest är D9 - framförallt på grund av sin stora dammbehållare, som är den största på marknaden just nu.

D9 är en bra kombination av den senaste tekniken och Neatos berömda D-form som tar sig in i vartenda hörn. Denna senaste generation har även ett aktivt HEPA-filter som fångar damm riktigt bra jämfört med föregångarna.

D9 passar dig som har lite smutsigare ytor att dammsuga, där det samlas mycket skräp snabbt. Du får möjlighet till avancerad styrning och i appen kan du lagra upp till tre våningsplan - bra för dig med stort hus och många komplexa rum!

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Neato Robotics Botvac D9
Neato Robotics Botvac D9
8 990 kr

2. Neato Robotics Botvac D7 Connected

Välkänd med många finesser

Neato står inför att lansera nya enheter men fortfarande står sig D7 som en stark maskin med mycket funktionalitet.

Jag har haft förmånen att testköra den och den levererade verkligen riktigt, riktigt bra! Jag lät D7 dammsuga flera olika typer av golv och mattor och den hade aldrig något problem med att få det rent. Även utifrån många andra recensioner är detta en mycket kompetent enhet.

Du får tillgång till samma schemaläggning, rapportering och styrning som hos de billigare modellerna i Botvac Connected-serien. D7 har dessutom zonstädning.

Roboten kan både integreras med Google Assistant/Home och köras fristående. Här finns alltså goda möjligheter att integrera och automatisera fritt.

D7 Connected ligger i det övre prissegmentet men tar sig fram lätt och ger fantastiskt städresultat varje gång. En av de bästa robotdammsugarna just nu!

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Neato Robotics Botvac D7 Connected
(73)
Neato Robotics Botvac D7 Connected
4 209 kr
Vår expert Richard Hagerwald har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

3. Roborock S6 MaxV

Bra städning, kul teknik, prisvärd

Har du alltid undrat hur det ser ut där din dammsugare kör, eller har du velat följa med när din robot ger sig ut på dammjakt?

Roborocks senaste S6 MaxV är en dammsugare med fantastisk sugkraft, bra köregenskaper och smart navigering. Som en extra bonus kan du koppla upp dig mot roboten via en app och se var den kör - i realtid. Syftet är såklart att kunna ge kommandon om att pausa, väja eller helt sluta städa: kommandon som kanske framförallt fungerar om du befinner dig på samma wifi som dammsugaren.

Roborock har sedan sin första S-serie blivit hyllade för sina smarta funktioner, utmärkta städresultat och förhållandevis låga priser. MaxV är toppmodellen just nu och också väldigt prisvärd.

Roborock MaxV är robotdammsugaren för dig som vill ha bra städningsresultat och gillar det lite nördiga med att kunna se var din robot kör.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Roborock S6 MaxV
(39)
Roborock S6 MaxV
4 531 kr

4. Neato Robotics Botvac D6 Connected

Batteritiden, no-go-lines
Saknar zonstädning som storebror D7

Denna version från Neatos omtyckta D-serie heter D6 Connected.

D6 har ett batteri som varar upp till två timmar, tack vare att den kommer ihåg var den senast städade och fortsätter vidare istället för att planlöst börja städa på samma ställe. Den memorerar upp till tre våningsplans kartor och ger dig möjlighet att ställa in så kallade No-Go-linjer som kan ersätta magnetremsorna som annars är standard för att begränsa var en robotdammsugare ska få städa.

D6 är en uppdaterad version av D7 fast utan möjlighet att specificera enstaka zoner som roboten ska städa. D6 är i dagsläget marginellt billigare men D7 är ändå mitt förstahandsval - men så har jag också småbarn som skräpar ner mycket i t.ex. hall och kök.

Köp denna om du vill ha kontroll, enkelhet och bra städresultat!

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Neato Robotics Botvac D6 Connected
(47)
Neato Robotics Botvac D6 Connected
4 190 kr

5. Cleanmate S990

Bra funktioner, lågt pris
Svårt för höga trösklar

Robotdammsugare har kommit i många olika former och modeller genom åren. En tillverkare som inledningsvis levererade både billigare och i viss mån också sämre produkter är Cleanmate, men med S990 har man skapat en robotdammsugare som funktionsmässigt spelar i samma liga som de dyrare modellerna.

S990 har både lasernavigering, zonstädning, no-go-lines, våtmoppning och appstyrning. Cleanmates karakteristiska sopborstar skickar effektivt in smutsen till den roterande borsten mitt under dammsugaren, något som äldre modeller saknade.

En trevlig funktion är att man inte bara kan se en färdigstädad rumskarta utan även var dammsugaren befinner sig just nu. Likt sina föregångare så har dock S990 fortfarande utmaningar när det gäller högre trösklar.

Cleanmate är en bra instegsmodell för dig som vill prova på robotdammsugare men inte har budget för de dyrare modellerna.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Cleanmate S990
(4)
Cleanmate S990
1 990 kr

6. Roborock S6

Rent och smart

Xiaomi har tagit ett rejält kliv in på den svenska marknaden och Roborock S6 är deras senaste generation av robotdammsugare.

Här får du smart lasernavigering och möjligheten att schemalägga städning för olika rum vid olika tidpunkter. Utöver att dammsuga, vilket den gör med ett lysande resultat, så kan S6 även våtmoppa hemmet.

Dammsugaren är kraftfull både vad gäller sugkraft och datorkraft. Trots att den har en kraftfull motor så är den väldigt tyst och det är inga problem att vara i samma rum när den städar.

Roborock S6 passar dig som vill ha en städrobot med den senaste tekniken.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Roborock S6
(48)
Roborock S6
4 439 kr

Den bästa robotdammsugaren är inte nödvändigtvis den starkaste. För vardagligt bruk behöver den rensa upp dammråttor, smulor och allmänt småskräp. Således är det viktigt att välja en dammsugare som dammsuger noggrant - en smart dammsugare med andra ord. De riktigt billiga varianterna åker runt på måfå och suger där den råkar glida förbi, de bra dammsugarna skapar en karta över ditt hem och suger noggrant och metodiskt i såväl hörn som ytor. De sistnämnda är de som jag tipsar om i listan.

Funderar du på att köpa en robotdammsugare ska du tänka på att den inte riktigt kan ersätta en vanlig dammsugare, utan gör att du slipper det tunga arbetet. Komplettera med fördel med en handhållen dammsugare för de trånga ytorna och städningen blir inte lika arbetsam längre. Här är en lista på de robotdammsugare som jag tycker är bäst på marknaden just nu.

1. Roborock S5 Max

Bra pris, användarvänlig, effektiv

Roborock S5 Max är en av de bästa robotdammsugarna på marknaden. Jag tycker att den är ett bättre val än den nyare S6 Max, som i stort sett är samma dammsugare men med en kamera. En fräck detalj, men inget som gör golvet renare (och inte värt prisskillnaden om du frågar mig).

Med hjälp av sensorer kan den skapa en realtidsuppfattning av hur smutsigt golvet är. Den kan således ge extra uppmärksamhet där det finns mer smuts.

För att rengöra effektivast kartlägger den ditt hem med lasrar, något du kan få en karta över i din Mi Home-app. Du kan stänga av zoner du inte vill att den ska städa eller låta den lägga extra tid på ställen där du vet att det blir mer smutsigt.

Med appen kan du starta dammsugaren när du inte är hemma och du kan även schemalägga när du vill att den ska städa.

Batteriet på 5200 mAh gör att den kan städa i upp till hela 190 minuter innan den automatiskt behöver återvända till sin laddstation.

En riktigt, riktigt bra och smart robotdammsugare till ett bra pris.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Roborock S5 Max
(37)
Roborock S5 Max
3 596 kr

2. Neato Robotics Botvac D7 Connected

Laserkartläggning, noggrann

Neato Robotics Botvac D7 Connected är en riktigt bra robotdammsugare. Även denna finns i nyare modeller med fler funktioner, men är du ute efter en bra robotdammsugare till ett bra pris räcker D7 långt.

Roboten använder sig av laser för att kartlägga ditt hem. Detta gör att den ger en tillförlitlig städning, speciellt i hörn och längst kanter.

Lasrarna sitter fram för att undvika kollision samt på höger sida för att navigera. Genom dessa börjar Botvac D7 på höger sida av rummet för att sedan metodiskt gå över alla ytor tills den är klar.

Med sitt starka batteri klarar den av många rum innan den behöver laddas. Men skulle batteriet börja ta slut återvänder den automatiskt till laddstationen och laddar tillräckligt för att avsluta städningen.

Den klarar av upp till 460 kvadratmeter och kan användas på upp till tre våningsplan, du måste dock själv flytta den upp och ner för trappor.

En riktigt solid robotdammsugare som är likvärdig med Xiaomi, men faller på ett lite högre pris.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Neato Robotics Botvac D7 Connected
(73)
Neato Robotics Botvac D7 Connected
4 209 kr
Vår expert Richard Hagerwald har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

3. Roborock E4

Priset, funkar fint på hårt golv
Ej LIDAR-navigering, få funktioner

Budgetvarianten Roborock E4 är en förvånansvärt bra robotdammsugare för priset - men därmed får du inte det där lilla extra.

Roborock E4 saknar avancerad lasernavigering och förlitar sig på vad man skulle kunna kalla testa-sig-fram-tekniken. Stöter den på ett hinder så åker den helt enkelt åt ett annat håll. Detta gör den dock inte helt osmart utan den navigerar ändå runt i hemmet och gör detta förhållandevis effektivt.

Rengöringsmässigt är det inget snack på bart golv, sugeffekten är bra och den plockar upp det mesta i dammväg - den kan få lite bekymmer på mattor dock.

Roborock E4 har sina baksidor, förutom att sakna många extrafunktioner har den också förhållandevis höga driftkostnader - borstar som behöver ersättas och filter som ska bytas. Inte hela världen men det blir några extra slantar i det långa loppet.

Roborock E4 är för dig som vill vara snäll mot plånboken, saknar mattor och kan tänka dig att hjälpa roboten med städningen då och då.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Roborock E4
(5)
Roborock E4
1 999 kr

4. iRobot Roomba 960

Solid, användarvänlig
Dyr, liten dammbehållare

Roomba är kanske märket man mest associerar med robotdammsugare. De har länge varit marknadsledande och haft bra dammsugare - men till relativt höga priser. Marknaden har dock hunnit ifatt dem, men det gör inte iRobot Roomba 960 till en dålig robot.

Vad som talar för Roomba är dess användarvänlighet. Det märks att de är gamla i gemet och vet vad folk vill ha vid installation. Det går snabbt och lätt att koppla upp, men vid användning brister det lite.

Dammbehållaren blir snabbt full och den är inte den kraftfullaste av maskiner - även om den verkligen får grovarbetet gjort. Den bemästrar hinder utan problem och har en mattfunktion där den klämmer till med extra sugkraft på mattor.

Jag har testat Roombas nyaste värstingmodell i7+ som var strålande, men priset tyckte jag var i överkant. Ska man ha en robotdammsugare från Roomba så räcker denna bra för de flesta.

En solid maskin som är lätt att använda.

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
iRobot Roomba 960
(2)
iRobot Roomba 960
6 514 kr

5. Ecovacs Deebot Ozmo T8

Prisvärd, behållare ingår
Dammsugarförmågan är inte toppklass

Deebot Ozmo T8 kvalar in för sin prisvärdhet.

På ytan är den inte så speciell. Den förlitar sig på avancerad teknologi för att ta sig runt i rummen och skapar en karta över hemmet - något man förväntar sig av en robotdammsugare 2021.

Sugförmågan är inte den bästa, men inte heller den sämsta. Användarvänligheten är det inget fel på, men den sticker inte heller ut. Designen är lik många andra robotdammsugare.

Vad är det då som gör att den får en plats på listan? Jag väljer att kalla det funktioner per pris. Den kommer med ett ställ, en station, vilket är MYCKET ovanligt för prisklassen. Det är något man inte vill vara utan när man väl har det. Slipp att tömma efter varje dammsugning och få det du faktiskt vill ha av en robotdammsugare; automatik.

Smidig, prisvärd och du slipper tömma roboten efter varje städning!

Spara produkten till en lista
Informera mig när priset sjunker
Ecovacs Deebot Ozmo T8
Ecovacs Deebot Ozmo T8
5 420 kr