Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa pannlamporna

  • 8 feb 2022
Benny Sjölind
Benny SjölindExpert inom pannlampor

Pannlampor kan vara nödvändiga i många olika sammanhang på våra breddgrader. Själv har jag använt pannlampa främst under mörkerträning utomhus, men den är även användbar i jobb där du behöver fria händer för att utföra dina sysslor. Det är inte så lätt som man tror att välja rätt pannlampa för ens behov. Det finns nämligen många olika saker att tänka på.

Vad kännetecknar en bra pannlampa? Faktorer som ljusstyrka, batteritid och laddning spelar stor roll. Du vill också ha en pannlampa som känns bekväm och praktisk att bära, samtidigt behöver den hålla bra kvalitet. Här har jag tagit fram pannlampor från olika prisklasser som jag anser vara de bästa på marknaden just nu. Hoppas att jag kan hjälpa er att hitta den bästa möjliga pannlampan för just era behov!

1. Lumonite Compass R 1238LM

Låg vikt, bekväm, hög kvalitet

Dyr

Detta är en av de mest populära pannlamporna på marknaden.

Lumonite Compass R är en riktigt mångsidig pannlampa, med drygt 1200 lumen och en räckvidd på 115 meter. Ljuskäglan har optimerats och i mitten finns en bred kraftfull hotspot som ger längre räckvidd. Det finns också ströljus på sidorna som ger optimal ljuskägla utan behov av zoom-funktion.

Själv marknadsför Lumonite pannlampan som den effektivaste kompakta LED-pannlampan i världen, och så långt ifrån sanningen lär det inte vara. Här har man kombinerat ny innovativ teknik med ett gammalt beprövat koncept.

Batteritiden ligger på 60 minuter i maxläge och 8 timmar om du använder dig av en ljusstyrka på 200 lumen. Du laddar pannlampan med USB så inga batterier behövs. Pannlampan har tillverkats i ett enda stycke CNC-svarvad aluminium som gör den extremt lätt och hållbar till konstruktionen.

Denna pannlampa kan rekommenderas för de flesta ändamål tack vare ett utmärkt pris- och kvalitetsförhållande!


2. Armytek Wizard C2 Pro

Prisvärd, mångsidig, hållbar

Något tung

En annan populär och prisvärd pannlampa är Armytec Wizard C2 Pro. Här får du ut hela 2500 lumen i maxläget. Det finns också TIR-frontoptik som ger ett jämnt ljus framför dig.

I jämförelse med den tidigare modellen från Armytek, storsäljaren Wizard PRO V3 XHP50, har batteriet uppdaterats och blivit kraftigare. Nu får du 3500 mAh istället för tidigare 3200 mAh.

Det kraftigare batteriet har också en ny typ av elektronik som styr energiförbrukningen. Du får nästan 3 timmar av driftstid vid 650 lumen. Det är alldeles tillräckligt för de flesta aktiviteter.

Det är 10 års garanti på lampan, vilket säger en del om kvaliteten. Den är väldigt stryktålig och tillverkad av flygplansaluminium, som håller mot både stötar och tuffa väderförhållanden.

Passar dig som vill ha en pannlampa för många olika aktiviteter. Det går också att ta loss lampan och använda den som en ficklampa!


3. Black Diamond Spot 350LM

Pris, bekväm, ljusstyrkan

Drivs med AAA-batterier

Black Diamond Spot 350LM har fått beröm i flera olika sammanhang. Framförallt är den väldigt prisvänlig med tanke på alla egenskaper den har.

350 anger ljusstyrkan i lumen och räckvidden är 86 meter. Vattentätheten är bra - lampan ska fungera under vatten i 30 minuter. Nackdelen är att den drivs av batterier, medan flera mer moderna varianter kan laddas med USB-sladd.

Alla som ägt en pannlampa vet hur viktigt det är att kunna ställa in olika ljuslägen. Black Diamond har ett ljusläge för närhet, ett för distans, ett dämpat ljusläge samt ett nattläge där du har möjligheten att ställa in rött ljus.

En annan positiv sak med denna pannlampa är att den är väldigt bekväm tack vare det breda gummibandet. Du märker knappt att du har den på huvudet!


4. Petzl Actik Core Rechargeable 450LM

Batteritid, pris, ljuset

Saknar gummiresår inuti huvudbandet

Här har vi en mångsidig variant som både erbjuder laddning med CORE-batteri och möjlighet att använda vanliga batterier.

Generellt så håller denna lampa hög kvalitet. Den har 450 lumen och en räckvidd på 90 meter. Batteritiden ligger på fantastiska 130 timmar vid lägsta ljusstyrka.

Multiljusdesignen är något annorlunda och ger ett behagligt ljussken. Du har också ett rött nattljus som gör att du undviker att blända andra. Samtidigt kan du också enkelt fotografera i mörker vid användning av detta ljusläge.

En av få nackdelar vi kan hitta är att det saknas gummiresår inuti huvudbandet för att hålla det på plats. Pannlampan är dock både bekväm och praktisk att bära.

Eftersom du kan använda även vanliga batterier är denna pannlampa närmast idealisk för längre utomhusaktiviteter.


5. Silva Trail Runner 4X

Låg vikt, smidig, pris

Temperaturgräns -10 grader

Trail Runner 4X är en pannlampa som, precis som namnet antyder, lämpar sig bra för den rutinerade löparen.

Lampan är mycket bekväm och smidig tack vare den låga vikten. Även denna pannlampa laddas via USB med ett uppladdningsbart 2400 mAh Li-Po batteri.

Ljusstyrkan ligger på 350 lumen i maxläge, vilket ger en räckvidd på 75 meter. Här har ljusbilden dessutom optimerats för löpning genom något som tillverkaren kallar Silva Intelligent Light. Det gör så att ljuset även når brett.

Denna pannlampa har 3 olika ljuslägen och batteritiden räcker 5 timmar om du använder den i maxläge, samt hela 18 timmar vid minsta styrka.

En riktigt bra och mångsidig pannlampa till ett förmånligt pris. Den passar speciellt för dig som (likt mig) gillar att springa under olika väderförhållanden.


6. M Tiger Sports DS Trail

Ljusstyrka, bekväm, mångsidig

Vikten, dyr

Denna värstingmodell erbjuder hela 1800 lumen i 80 minuter!

Om du skulle behöva ännu längre batteritid finns möjlighet att komplettera med fler batterier. Det finns 4 olika lägen på ljusstyrkan, så du kommer knappast att behöva använda full styrka annat än i sällsynta omständigheter.

Fördelen med denna typ av pannlampor är mångsidigheten. Den är idealisk för många olika sammanhang, både till jobb och träning. Jag personligen föredrar dock de mindre modellerna med lägre vikt. Denna pannlampa väger 348 gram, vilket är betydligt tyngre än tidigare nämnda pannlampor.

För skidåkning och promenader är inte vikten av samma betydelse som vid löpning, och då får du bästa möjliga kvalitet om du väljer en pannlampa av denna modell.


Benny Sjölind
Benny SjölindExpert inom pannlampor

Hej! Mitt namn är Benny Sjölind och idrotten har alltid varit en stor del av mitt liv. De första 30 åren i mitt liv var det främst fotbollen jag satsade på. Sedan 7 år tillbaka är det maratonlöpningen som jag lägger största delen av min fritid på. Något som jag bloggar om på bennysjolind.com. Inom löpningen krävs mångsidig träning både för att utvecklas och för att hållas skadefri, något som jag ibland fått erfara den hårda vägen. Genom otaliga träningstimmar på löpband, motionscyklar och andra träningsredskap har jag numera en hel del kunskap om vad som kännetecknar bra maskiner och vad man bör tänka på när man införskaffar dessa. Jag hoppas att jag med mina kunskaper kan hjälpa andra som brinner för träningen som livsstil att hitta bra maskiner att träna på.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer