Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa hantlarna

30 oktober 2023

I samband med coronapandemin var det många som satsade på att bygga ut hemmagymmet. Många kunde efter ett tag konstatera att de faktiskt föredrog att styrketräna hemma istället för att köpa dyra gymkort. Men vad behövs då i hemmet om du vill få till riktigt effektiva styrkepass?

Hantlar är mycket mångsidiga träningsredskap och med hjälp av dessa kan du köra bra träningspass i hemmamiljö. Det skiljer dock en del mellan olika typer av hantlar. Alla är inte praktiska eller användbara för varenda en av oss, speciellt inte för dem som har begränsat utrymme hemma.

Vi har också alla olika behov gällande träningen. Här har jag tagit fram de hantlar på marknaden som jag gillar bäst för tillfället och förhoppningsvis kan jag hjälpa er att hitta det bästa för just era behov!

1. JTC Power Justerbar Hantel 2-32kg

Mångsidiga, praktiska, stabila

Aningen dyra

Denna typ av hantlar är de absolut mest mångsidiga på marknaden. På samma hantlar får du nämligen hela 9 olika par! Det gör att du sparar enormt mycket utrymme i hemmet.

Denna hantel är justerbar från 2 kg upp till 32 kg. Du ändrar vikterna genom att placera hanteln i ställningen, sedan byter du vikt med en enkel handjustering. När du ställt in önskad vikt, lyfter du helt enkelt upp den och kör igång.

Det som kan vara irriterande med vissa typer av hantlar är att rotationen vid användning kan göra att skruvlåsen lossnar. Här finns ingen risk för det, eftersom hantlarna saknar traditionella skruvlås.

Det finns tillräckligt med variation på vikterna för att kunna träna effektivt, oavsett vilken nivå du är på eller vilken typ av träning du önskar köra.


2. Bowflex SelectTech 552i Adjustable Dumbbells 2x2-24kg

Prisvärda, mångsidiga, bekväma

Möjligtvis hållbarheten för plastdelarna?

En mycket förmånlig modell av justerbara hantlar från Bowflex. Med dessa har du vikter från 2 kg ända upp till 24 kg. Det ger dig hela 15 olika hanteluppsättningar!

De är enkla att justera och har oerhört sköna gummihandtag som inte skaver. Även vikterna har en gummiyta som hjälper att minimera ljudnivån när du tränar.

Det är inte utan orsak som denna typ av hantlar blivit så populära de senaste åren. De sparar mycket utrymme hemma, samtidigt som du inte behöver köpa nya hantlar så fort du blir lite starkare!

En bonus är att det finns en tillhörande träningsapp från Bowflex om du vill få idéer till olika övningar.

Jag kan rekommendera dessa hantlar oavsett om du är nybörjare eller tränat styrketräning en längre tid.


3. Master Fitness Gummi/Krom Hantlar 9kg

Design, stabilitet, gummiskydd, hållbara

Kan ta mycket plats

Dessa hantlar från Master Fitness är riktiga klassiker och några av mina egna favoriter. Här kan du välja bland så kallade hexhantlar från 1 kg/par till 35 kg/par. Perfekt om du vill bygga upp ditt hemmagym i etapper.

Det som gör dessa hantlar speciellt praktiska för hemmet är att hantelskivorna har en gummiyta som bidrar till att skydda golv från repor. Den sexsidiga designen gör också att hantlarna inte rullar iväg på golvet.

Master Fitness hantlar passar både för nybörjaren och för den som hållit på ett tag med styrketräningen. Om du är nybörjare kan jag rekommendera att du köper en samling med hantlar upp till 10 kg. I takt med att du blir starkare bygger du ut hemmagymmet med tyngre hantlar.

Detta är mycket praktiska hantlar med stabil konstruktion som håller en livsstid.


4. Master Fitness Hantelställ 1-20kg

Bra design, prisvärt, enkelt att flytta

Säljes separat från vikterna

Här kommer en bonusprodukt i form av ett hantelställ!

Ett av mina största problem när det kommer till hemmagymmet är placeringen av vikterna. Att ha dem liggande i en låda eller på golvet är utrymmeskrävande. Det gör det också tungt att plocka upp och placera tillbaka de tyngsta pjäserna.

Om du vill bygga upp ett hemmagym värt namnet bör du satsa på ett riktigt hantelställ, förslagsvis det här från Master Fitness. Det har plats för för 14 par hantlar från 1-20 kg.

Det som gör detta hantelställ speciellt bra är att det har låsbara hjul som gör det enkelt att både flytta och fixera. Jag rekommenderar att du satsar på de hexhantlar i gummi som finns att köpa till.

Jag gillar också den utrymmesbesparande designen där du kan lägga hantlarna runt hela ställningen, snarare än att rada upp alla bredvid varandra.


5. Gorilla Sports Premium Gummi Hantlar 45kg

Hög kvalitet, bekväma att använda

Tar mycket plats

Om du har utrymme för att skapa ett eget hemmagym rekommenderar jag att du skaffar hantelserier av hög kvalitet. Här är ett bra alternativ från Gorilla Sports.

Det underlättar om det finns hantelställ att köpa till - då tar de upp mindre plats och det blir enklare att plocka upp dem mellan övningarna. För dessa hantlar finns ett speciellt utformat hantelställ som är 245 cm långt och har plats för hela 10 stycken hantelpar.

Hantlarna finns i 20 olika vikter mellan 2,5-50 kg. De är gjorda av gjutjärn täckt med stryktåligt gummi. Detta skyddar golvet från skador som tunga hantlar kan orsaka.

Ett stort plus är det ergonomiska handtaget som känns bekvämt att använda, oavsett vikt eller övning.


6. Gorilla Sports Fasta PRO Gummi Skivstänger 50kg

Kvalitet, perfekt för hemmabruk

Tar mycket plats

Även en skivstång har sin givna plats i hemmet för den som vill köra mångsidig styrketräning.

Här har du ett set skivstänger med färdigmonterade fasta gummivikter. Dessa är väldigt slitstarka, mångsidiga och lätta att använda. I detta set finns vikter på 10-50 kg med tydliga viktmarkeringar.

De erbjuder många fler alternativ till övningar för bland annat överkropp och ben än vad du kan göra med bara ett par hantlar, t.ex. marklyft och skivstångsrodd.

Skivstängerna är av högsta kvalitet och viktens kärna består av gjutjärn som är täckt med ett tjock lager gummi. Gummiytan gör dom skonsamma för golvet.


7. ECD Germany Hantelset 30kg Hantelstång Fitness

ECD Germany Hantelset 30kg Hantelstång Fitness
Stadium webbshop

1 659 kr

Bra pris, mångsidig, bekväm

Låsen av plast

En klar trend gällande utrustning för hemmaträning är smarta verktyg som sparar utrymme.

Detta är ett hantelpaket som ger dig möjlighet att kombinera två funktioner så att hantlar kan omvandlas till skivstänger snabbt.

Detta set består av 2 hantlar på 30 kg vardera med totalt 12 viktskivor.

En sak som jag speciellt gillar med dessa hantlar är det ergonomiska halkfria handtaget. De är riktigt bekväma och speciellt för nybörjare är detta riktigt bra om du vill undvika att få förhårdnader på dina händer.

Det enda som jag inte riktigt gillar är låsmekanismen av plast som inte är det mest stabila. Speciellt när du kopplar på alla vikter för skivstången känns det inte speciellt stabilt.

Men det är definitivt ett smart hantelset och ett bra alternativ till de dyrare justerbara hantlarna.


8. TecTake Hantlar Set 20kg

TecTake Hantlar Set 20kg
Det saknas återförsäljare för denna produkt

Mångsidiga, prisvärda, bra skruvlås, stabila

Låg totalvikt

För de allra flesta som önskar köra mångsidig styrketräning räcker ett mindre hantelset där du själv kan skruva på önskad vikt.

Det som är viktigt att tänka på när du köper denna typ av hantlar är att skruvlåsen är av tillräckligt bra kvalitet. Det kan vara riktigt irriterande att köra styrketräning om skruvlåsen ständigt skruvar ur sig själva medan du tränar.

På dessa hantlar har du stabila skruvlås som håller vikterna på plats oavsett vilka övningar du kör. En stor fördel är att du till ett förmånligt pris får många variationsmöjligheter, då du själv kan skruva på önskad vikt inför olika övningar.

Detta hantelset är idealiskt t.ex. för konditionsidrottaren som vill ha möjligheten att köra mångsidig styrketräning med övningar för hela kroppen.


9. Tunturi Vinyl Dipped Dumbbells 2x2kg

Bekväma, hållbara, prisvärda

Låg totalvikt

Dessa tränar jag själv med flera gånger i veckan, ofta i form av träning som påminner om traditionell aerobics. Eftersom det innebär långa serier behövs inga tunga vikter - inte ens för mig som har lång erfarenhet av styrketräning. För den typen av övningar är dessa gummibelagda vinylhantlar helt perfekta.

Hantlarna har bra grepp och är behagliga att träna med. Jag äger flera olika versioner som jag kan variera mellan beroende på vilka Youtube-videos jag följer.

Om du inte har som främsta målsättning att bygga stora muskler, eller bara är nybörjare, är denna serie av hantlar från Tunturi bra att börja med. Det är också en bra variation till den tyngre styrketräningen om du vill köra mer konditionsbetonad styrketräning.


Hej! Mitt namn är Benny Sjölind och idrotten har alltid varit en stor del av mitt liv. De första 30 åren i mitt liv var det främst fotbollen jag satsade på. Sedan drygt 10 år tillbaka är det maratonlöpningen som jag lägger största delen av min fritid på. Något som jag bloggar om på https://bennysjolind.com. Inom löpningen krävs mångsidig träning både för att utvecklas och för att hållas skadefri, något som jag ibland fått erfara den hårda vägen. Genom otaliga träningstimmar på löpband, motionscyklar och andra träningsredskap har jag numera en hel del kunskap om vad som kännetecknar bra maskiner och vad man bör tänka på när man införskaffar dessa. Jag hoppas att jag med mina kunskaper kan hjälpa andra som brinner för träningen som livsstil att hitta bra maskiner att träna på.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer