Prisjakt
HemPrisjakts experterEltandborstarTopplista - Bästa eltandborsten

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa eltandborsten

4 november 2023

Blir tänderna verkligen renare av att använda eltandborste? Svaret är JA! Det är den vanligaste frågan jag får som tandhygienist. Många studier har visat att det blir mer kliniskt rent när man borstar med en eltandborste istället för en vanlig - något jag själv bevittnat många gånger. Självklart kan man borsta rent med en vanlig tandborste också men eltandborstarna hjälper till med det lilla extra.

Vilken typ av eltandborste som passar en själv beror mycket på vilken typ av borstteknik man föredrar. Jag själv föredrar de oscillerande eltandborstarna mer, men vet många kollegor och patienter som föredrar den soniska borsttekniken. Oscillerande borstar är de som har ett runt huvud som snurrar och soniska borstarna borstar tänderna med en svepande rörelse.

Tips! Tänk på att fortfarande applicera ca 2 cm tandkräm på borsthuvudet för att få rätt mängd rekommenderad fluor. Om du känner att det inte får plats så rekommenderar jag att fylla på efter halva borstningen.

1. Oral-B Genius X

Har det lilla extra

Inget!

Oral B har många olika eltandborstar att välja mellan. Deras Genius-serie skulle jag säga är ett mellanting mellan deras dyrare eltandborstar (iO-serien) och deras billigare/enklare eltandborstar. Som vi brukar säga i Sverige, den är lagom ;)

Genius X är en lätt (viktmässigt) och effektiv eltandborste. Den har många bra funktioner och en starkare motor än dess föregångare.

Till exempel har den en trycksensor runt tandborstens övre kant som lyser rött ifall du trycker för hårt. Den saktar samtidigt ner för att inte skada ditt tandkött. Detta gör det enkelt för dig att anpassa ditt tryck.

Du kan också följa din borstning i mobilen (i Oral B's app) för att få en så optimal rengöring som möjligt. Detta är möjligt tack vare deras A.I-teknik med rörelsesensorer.

Genius X har 6 stycken personanpassande borstlägen och batteriet håller upp till 2 veckor på en laddning.

Detta är valet för dig som vill ha en bra, stabil eltandborste.


2. Oral-B Pro 2000 CrossAction

Oral-B Pro 2000 CrossAction
Amazon.se

1 400 kr

Apotea

449 kr

Express Chemist

548 kr

Bra pris, enkel

Inget!

Här har vi en mycket bra eltandborste till ett bra pris!

Många eltandborstar idag har "onödiga" funktioner som egentligen inte behövs. Visst, dessa funktioner kan tillföra en del för vissa, men för dig som bara vill ha en bra eltandborste till ett bra pris så har du här ett perfekt val.

Oral B's eltandborstar roterar i en oscillerande rörelse vilket innebär att du får använda en borstningsteknik där du stannar till på varje tand i några sekunder.

Eltandborsten har en synlig tryckkontroll som både sänker hastigheten och varnar om man tycker för hårt. Den har även en timer på 2 minuter (som är den rekommenderade borsttiden), en funktion som enligt mig är väldigt bra, då många av mina patienter borstar alldeles för snabbt.

Den har en borsthastighet på 8800 oscilleringar/rotationer och 40 000 pulseringar/min, en batteritid som håller i 10 dagar samt två olika borstlägen - Daily Clean och Gum Care.

Alla eltandborstar i 2000-serien fungerar precis lika bra, så ta den som finns till bäst pris!


3. Oral-B iO Series 9S

Oral-B iO Series 9S
Det saknas återförsäljare för denna produkt

Bra app, snygg

Dyr

Jag tror många av oss kan enas om att den här eltandborsten har en saftig prislapp. Men om man är lite av en tekniknörd, eller gång på gång har fått höra att man inte borstar tillräckligt rent, då kan denna tandborste vara helt rätt för dig!

Den har 7 smarta lägen, 3D tandspårning med A.I. för att analysera tandborstningen samt bildstöd i appen så att du enkelt kan följa din tandborstningar. Den påminner dig till och med när det är dags att byta ut borsthuvudet!

Trycksensorn på den här är även den mer avancerad då den lyser i rött, vitt eller grönt efter hur hårt du trycker. Den har en borsthastighet på 34 800 borströrelser per minut och kan snabbladdas på bara 3 timmar. Dessutom medföljer även ett reseetui med inbyggd laddningsfunktion.

Själv älskar jag denna tandborste på grund av borstkänslan, lättheten och den starka motorn - dock använder jag den oftast utan appen, hehe.

Vill du ha extra allt med en snygg design, då ska du köpa denna!


4. Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6802

Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 HX6802
Tandshopen

769 kr

Bra pris, enkel att borsta med

Inget

Philips eltandborstar använder sig av en sonisk borstmetod (svepande rörelser) vilket innebär att du ska borsta med små gnuggande rörelse, så som du gör när du borstar med en vanlig tandborste.

ProtectiveClean 4300 har en snygg, slimmad design med en borstningshastighet på 62 000 borströrelser per minut. Ett mjukstartsprogram ger dig möjligheten att gradvis öka borstningseffekten de första 14 gångerna som du använder den nya tandborsten, då det kan kittlas mycket i början (en mycket smart funktion). Den har även 2 intensitetsnivåer.

En timer håller koll att man borstar tänderna i de rekommenderade två minuterna och indikerar när det är dags att gå vidare till nästa del av munnen. BrushSync-tekniken hjälper också till genom att påminna dig när det är dags att byta huvud.

En budgetvänlig eltandborste med de nödvändigaste funktionerna.


5. Philips Sonicare DiamondClean 9000 With Charging Glass HX9911/27

Snygg design & laddningsstation

Något dyr

Det här är enligt mig den snyggaste eltandborsten!

DiamondClean 90000 har fyra borstlägen och tre intensivitetsnivåer. Välj en högre inställning för intensivare rengöring och en lägre om du har känsligare tandkött eller tandborstskador. I appen kan du också sätta upp mål, få coaching och vägledning på din tandborstteknik samt upptäcka dina problemområden. Även fast den borstar med hela 62 000 borströrelser per minut upplevs den ändå som en väldigt tyst eltandborste.

Den har även en inbyggd trycksensor som avger ett pulserande ljud så att du vet när du trycker för hårt. En måste-funktion enligt mig då många patienter trycker alldeles för hårt när de borstar vilket orsakar att tandköttet kryper undan och roten av tanden blir blottad - då kan du säga hej till ilningar!

Den smarta BrushSync-funktionen säger till när borsthuvudet ska bytas ut, den spårar hur länge du har använt borsthuvudet samt hur hårt du har borstat. DiamondClean 90000 en batteritid på 14 dagar och laddas med induktionsfunktion i det stilrena laddningsglaset.

Snygg, stabil, stilren och smart!


6. GUM ActiVital Sonic

Billigt, lätt

Tekniskt sett ingen eltandborste

Ja, jag vet, det här är tekniskt sett ingen eltandborste då den är batteridriven. Men jag måste bara ändå slå ett litet slag för den!

Det här är en billig tandborste men den ger ändå det där lilla extra då den vibrerar med 12 000 cykler/minut. Det är ett jättebra alternativ för den som inte är superintresserad av en eltandborste eller inte har ekonomin för en.

När jag började använda den fick jag lite ömmande tandkött de första dagarna men det gick över. Det är en lätt tandborste som finns i svart och vit.

Du märker när det är dags att byta batteri då den inte orkar vibrera längre, och det märks väldigt tydligt. Den har även utbytbara borsthuvuden, precis som en vanlig eltandborste har.

Billig, lätt och ger det lilla extra precis som en eltandborste! Jättebra budgetalternativ.


Jobbar som tandhygienist och har gjort det i 11 år. Håller mig ständigt uppdaterad inom tandvården via mitt jobb för att kunna informera mina patienter om det senaste på marknaden inom allt från eltandborstar, vanliga tandborstar, tandkrämer, munskölj, tandtråd, mellanrumsborstar, you name it! Tandvården är inte mitt enda intresse utan även hudvård. Älskar att läsa om hudvård, titta på Youtube och testa massa produkter för att hålla min hud så vacker och glowy som möjligt!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer