Prisjakt
HemPrisjakts experterBakmaskinerTopplista - Bästa bakmaskinen

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa bakmaskinen

11 oktober 2023

Att vakna på morgonen och känna doften av nybakat bröd som ligger tungt över bostaden måste vara det mest underbara som finns. En härligt ljummen skiva nyttigt och hembakt med smör som smälter. Det slår ju till och med att gå till bageriet i kontinental anda och köpa dagens fralla. Hemma hos oss använder vi bakmaskinen lite för ofta, det är så fantastiskt gott!

En bakmaskin gör hela jobbet - från ingrediens till färdigbakat bröd. Du behöver inte knåda eller blanda. Enkelheten kommer med en del begränsningar, framförallt i vilken form på bröden du kan baka. Det blir mest samma och de flesta är "stående" och inte "liggande".

I denna listan valde jag att fokusera på maskiner som är enkla att hantera, kostnadseffektiva och så platseffektiva det går.

1. Unold 68525

Härlig yta på hela limpan

Lite krångliga menyer

Det här är ett kompakt paket med en riktigt unik funktion som placerar den på förstaplatsen.

De flesta bakmaskiner levererar en stående limpa med en lite bakad överdel, medan denna skapar en härlig yta på hela brödet.

Ytans gräddningsnivå kan ställas in i tre steg: lite, mellan och mycket. Limpans vikt kan ställas in på 1000 g, 1250 g och 1500 g. Effekten är 800 W.

Den kan den vara lite krånglig att manövrera då det är tyska och engelsk-tyska menyer. Men manualen är till gott stöd så inställningarna blir rätt. Autostarten ställs in efter x antal timmars fördröjning innan start.

Denna är perfekt för dig som gillar att ha en välbakad yta på hela brödet.


2. OBH Nordica 6544 Bread Maker Inox

Smidig att hålla ren

Lite högljudd motor

En formidabelt smidig maskin.

Displayen och kontrollpanelen är mycket enkla att torka av och det samlas inte mjöl runt knapparna. Den har en omrörare i botten och 12 olika program för att skapa det perfekta brödet.

Ytans gräddningsnivå kan ställas in i tre steg: lite, mellan och mycket. Vikten på limporna kan vara 750 g eller 900 g och maskinens effekt är på 600 W.

Den är enkel att manövrera och manualen och menyerna är på svenska. Precis som på många andra maskiner ställer du in autostarten efter x antal timmar fördröjd start.

Denna maskin passar perfekt för dig som vill koncentrera dig på brödet och inte på att städa maskinen.


3. Moulinex Home Bread OW6101

Moulinex Home Bread OW6101
Amazon.se

1 908 kr

Allectra Computer AB

2 119 kr

Kan göra baguetter & limpor!

Hög effekt = energikrävande

En maskin som skiljer sig lite från den klassiska bakmaskinen. Den erbjuder nämligen utöver att baka limpor även möjligheten att baka fyra härliga mini-baguetter!

Att göra baguetter kräver dock lite extra handpåläggning. Maskinen gör grovjobbet, men du måste dela upp degen efter 90 minuters jäsning. Därefter gräddas bröden i 55 minuter. Maskinen kan alltså inte sköta sig själv på samma sätt när du gör baguetter.

Ytans gräddningsnivå går att ställas in på tre olika nivåer. När du gräddar baguetter så används lite mer effekt, då den bakar snabbare och har en effekt på hela 1650 W.

Maskinens menyer är logiska och enkla att navigera. Manualen kan dock behövas, speciellt vid baguette-programmet.

Den här maskinen passar dig som vill kunna göra både limpor och baguetter.


4. Tristar BM-4586

19 program, diskret design

Lite plastig finish

Detta är en liten maskin som inte tar stor plats i köket, men som erbjuder stora möjligheter.

Den har hela 19 olika program samt varmhållningsläge. Maskinen är stilrent designad och ser ganska anonym ut. Den har en omrörare i botten.

Ytans gräddningsnivå kan ställas in i tre olika nivåer: ingen, medel och mycket. Vikten som kan gräddas är 1000 g. Maskinens effekt är blygsamma 550 W vilket sparar el.

Maskinens menyer är logiska och styrs via en (avtorkningsbar) kontrollpanel. Snabbguide finns tryckt direkt på panelen för att hålla reda på programmen, så du behöver inte titta så mycket i manualen.

Passar dig som bor trångt, men ändå vill ha härligt nybakat bröd på morgonen med hjälp av en diskret maskin.


5. Clatronic BBA 3505

Clatronic BBA 3505

Det saknas återförsäljare för denna produkt

Tyst, display på framsidan

Menysystemet är inte helt tydligt

En enkel och prisvärd maskin som har kontrollpanelen på framsidan istället för på översidan. Det gör att den känns mer kompakt och framförallt lite mer lättmanövrerad, eftersom du inte behöver sträcka dig över maskinen för att läsa på displayen.

Ytans gräddningsnivå går att ställa in i tre nivåer: ljus, mellan eller mörk. Limpans vikt ställs in i två lägen, 750 g eller 1000 g. Maskinens effekt är 600 W.

I manualen finns recept på bröd som med de flesta maskinerna. Men det finns även beskrivningar på hur du kan göra sylt och marmelad i maskinen! Detta har jag personligen inte testat, men det ger produkten en unik twist.

Menyerna är på tyska eller tysk-engelska och det är därför aldrig fel att ha manualen nära till hands om något känns oklart.

Passar dig som vill ha en stabil, mellanstor bakmaskin i mellansegmentet. En bra allround-maskin helt enkelt.


För många år sedan bestämde jag mig för att utbilda mig till kock. En fantastisk utbildning som lade grunden för ett livslångt intresse. Jag valde av en slump dock en annan bana och arbetar idag med teknik på ett stort internationellt bolag. Men tack vare mitt matintresse, och inte minst teknikintresset, så tillbringar jag nog fler timmar i köket än vad som är bra egentligen. Älskar att göra mat från grunden, gärna med hjälp av moderna eller smarta prylar som kryddar upp tillvaron i köket. Har fler pastamaskiner än vad som är lagligt tror jag..

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons