Prisjakt

Top Ten hjälper svenskarna handla energismart

Många saker i våra hem drar onödigt mycket el och det är svårt att välja rätt när det är dags att köpa något nytt. Naturskyddsföreningens projekt Top Ten Sverige kan hjälpa dig – och genom att lämna omdömen i tävlingen Årets butik 2021 stöttar du projektet.

Emanuel Blume är projektledare för Top Ten Sverige. Foto: Naturskyddsföreningen

Tv-apparater, frysboxar, lampor och torktumlare – det är bara början. Allt fler av våra produkter använder el och du gör både miljön och din plånbok en tjänst när du väljer energisnåla alternativ. Men det är en djungel för oss konsumenter och det kan vara svårt att jämföra produkter, även om det finns energimärkningar.

Prisjakt brinner som bekant för möjligheten att jämföra. Genom att skänka en krona per omdöme som lämnas i vår tävling Årets butik 2020 stöttar vi Naturskyddsföreningens projekt Top Ten Sverige. Ett projekt som hjälper oss konsumenter fatta energismarta beslut.

Top Ten scannar marknaden och kartlägger hur mycket energi de energisnålaste produkterna använder på ett år.

– Kärnan i Top Ten är listorna, det ska vara lätt att hitta de energieffektivaste produkterna. Utvecklingen har gått fort framåt på alla områden utom möjligen tv-apparater, där nya funktioner som HDR och 4K i många fall har gjort att de blivit mer energikrävande, säger Emanuel Blume, projektledare på Top Ten Sverige.

Listar energisnåla produkter

Produktlistorna finns tillgängliga på hemsidan toptensverige.se och uppdateras löpande. Här finns produkter för såväl privatpersoner som företag, från tv-apparater till kyldiskar, och fler läggs till efterhand. Det senaste året har man lagt extra fokus på uppvärmning, bland annat värmepumpar och braskaminer.

– Det händer särskilt mycket inom det här området, luftvärmepumpar är mycket mer effektiva nu än för bara fem år sedan, särskilt i kalla klimat. Uppvärmning är också ett stort område där det finns mycket att lära, så vi försöker också bistå med kunskap och hjälp, säger Emanuel Blume.

I våras kom dessutom en ny europeisk energimärkning. Den kommer att introduceras på olika produktgrupper över tid men används redan på vitvaror och elektronik.

– Det är jättebra att de har uppdaterat märkningen, den är omgjord helt och hållet och kraven har tuffats till ganska ordentligt. Och det är skönt för den gamla märkningen var föråldrad och inte anpassad till moderna produkter. Många produkter var märkta A++ och A+++ och såg mycket bättre ut än de var. Den nya märkningen är lättare att förstå som konsument och jag ser fram emot när den införts fullt ut.

Foto: Jessika Jellbom

Ny märkning hjälper oss välja energismart

Den 1 mars 2021 infördes en ny energimärkning inom EU på bland annat vitvaror och tv-apparater. Tanken är att det ska bli enklare för oss konsumenter att jämföra olika produkter utifrån deras energiförbrukning.

Läs mer om den nya energimärkningen

Sverige möter Norge i energilandskamp

Top Ten Sverige har också inlett ett skolprojekt, berättar Emanuel Blume.

– Naturskyddsföreningen erbjuder mycket studieunderlag inom natur- och miljöområdet, så nu tar vi fram ett underlag om energieffektivisering med räkneexempel. Det riktar sig till högstadiet och gymnasiet och kommer att kunna laddas ner i vår lärportal.

Det finns även planer för ett quiz tillsammans med Top Ten i Norge.

– Det ska innehålla energifrågor om uppvärmning i Sverige och Norge. Sen ser vi vilket land som får högst medelpoäng, så det blir lite "slå norrmännen" i Sverige, och tvärtom i Norge. Vi tänker det kan engagera, det är ofta roligt att kolla vad man själv vet och jämföra. Och det är förvånansvärt stora skillnader mellan våra länder, vi behöver jobba med ganska olika frågor, säger Emanuel Blume.

Tips och råd är något som nu får mer plats på Top Ten Sverige.

– Alla är inte ute efter att köpa nytt utan söker tips om hur de kan sänka sin energianvändning med sina befintliga produkter. Vi skriver en del om när det är befogat att köpa nytt. Tittar du till exempel på tv väldigt sällan är det inte så klimatsmart att köpa en ny även om den nya är energisnålare, på grund av alla resurser som krävs i tillverkningen, säger Emanuel Blume.

Ingår i ett globalt nätverk

Top Ten Sverige är en del i ett globalt nätverk bestående av organisationer, myndigheter och regionala aktörer i 18 länder i tre världsdelar. Varje land listar de produkter som är aktuella just där, men de utväxlar också data och samarbetar för en globalt minskad energianvändning.

– Vi fick förfrågan om att delta för tio år sedan och eftersom vi i Naturskyddsföreningen vill jobba konsumentnära såg vi stor nytta med att gå med, säger Jesper Peterson, som är enhetschef för Bra Miljöval energi och transporter hos Naturskyddsföreningen.

– En del kanske tänker att det inte finns så jättestora besparingar att göra på el, men många bäckar små... Lägger vi ihop alla produkter vi har hemma gör det faktiskt stor skillnad. Och det finns ju absolut ingen nytta med att slösa el!

Text:
Jessika Jellbom

Publicerad:
13 november 2020

Uppdaterad:
12 oktober 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Prisjakt skänker en krona per röst i tävlingen Årets butik till Naturskyddsföreningens projekt Top Ten. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.