Kategorier
Prisjakt

Spara energi med Top Ten Sverige

Varje omdöme i tävlingen Årets butik bidrar till projektet

Text:
Jessika Jellbom

Publicerad:
13 november 2020

Många saker i våra hem drar onödigt mycket el och det är svårt att välja rätt när det är dags att köpa något nytt. Då kan du ta hjälp av Top Ten Sverige som listar landets mest energieffektiva produkter. Vi på Prisjakt är stolta över att få hjälpa till.


Tv-apparater, frysboxar, lampor och torktumlare – det är bara början. Allt fler av våra produkter använder el och du gör både miljön och din plånbok en tjänst när du väljer energisnåla alternativ. Men det är en djungel för oss konsumenter och det kan vara svårt att jämföra produkter, även om det finns energimärkningar.

Prisjakt brinner som bekant för möjligheten att jämföra. Genom att skänka en krona per omdöme som lämnas i vår tävling Årets butik 2020 stöttar vi Naturskyddsföreningens projekt Top Ten Sverige. Ett projekt som hjälper oss konsumenter göra energismarta val.

– Top Ten har scannat marknaden och berättar vad de snålaste produkterna kan dra på ett år. Om du ska köpa en frysbox i affären kan du hitta olika energimärkningar, som A+ och A++, men det är inte tydligt vad märkningarna betyder eller vad skillnaden är. Top Ten gör jobbet åt dig så du kan jämföra, säger Jesper Peterson som är enhetschef för Bra Miljöval energi och transporter hos Naturskyddsföreningen.

Listar produkter på hemsidan

Top Ten Sverige listar marknadens mest energieffektiva produkter och utväxlar data med andra länder.

– Vi tittar på produkterna och jämför dem ur energisynpunkt, men det tar tid att hitta rätt metoder för olika produktkategorier så därför gör vi det tillsammans och delar med oss av våra erfarenheter, förklarar Jesper Peterson.

Produktlistorna finns tillgängliga på hemsidan toptensverige.se och uppdateras löpande. Här finns produkter för såväl privatpersoner som företag, från tv-apparater till kyldiskar, och fler läggs till efterhand.

– Vissa produkter är speciella och vi vill visa att det finns energisnåla alternativ, exempelvis eldrivna utombordsmotorer. Just nu tittar vi lite närmare på produkter som värmer, som braskaminer och värmepumpar, för främst villor.

Ingår i ett globalt nätverk

Top Ten Sverige är en del i ett globalt nätverk bestående av organisationer, myndigheter och regionala aktörer i 18 länder i tre världsdelar. Varje land listar de produkter som är aktuella just där, men arbetar också tillsammans för en globalt minskad energianvändning.

– Vi fick förfrågan om att delta för tio år sedan och eftersom vi i Naturskyddsföreningen vill jobba konsumentnära såg vi stor nytta med att gå med, säger Jesper Peterson.

– En del kanske tänker att det inte finns så jättestora besparingar att göra på el, men många bäckar små. Lägger vi ihop alla produkter vi har hemma gör det faktiskt stor skillnad. Och det finns ju absolut ingen nytta med att slösa el!

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Prisjakt skänker en krona per röst i tävlingen Årets butik till Naturskyddsföreningens projekt Top Ten. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Jessika Jellbom nås på [email protected].