Prisjakt

Handla energismart med hjälp av Top Ten

Ditt hem och vardagsliv slukar energi och när du behöver köpa något nytt är det svårt att välja rätt. Naturskyddsföreningens projekt Top Ten Sverige hjälper dig genom att lista landets mest energieffektiva produkter – och när du röstar i tävlingen Årets butik hjälper du Top Ten.

Prisjakt brinner som bekant för möjligheten att jämföra. Därför har vi ännu en gång valt att arrangera vår tävling Årets butik till förmån för Naturskyddsföreningens projekt Top Ten Sverige, en sajt som listar marknadens mest energieffektiva produkter.

– Vårt arbete har blivit mer aktuellt än någonsin och det känns jättebra att ha den här informationen tillgänglig, säger Jesper Peterson som är enhetschef på Bra Miljöval energi och transporter hos Naturskyddsföreningen.

Mycket i ditt hem använder energi och du gör både miljön och din plånbok en tjänst när du väljer energieffektiva alternativ. Inte minst när elpriserna har klättrat till rekordnivåer. Det kan dock vara svårt att jämföra produkter ur energisynpunkt även om de har energimärkningar – därför finns Top Ten.

Jesper Peterson, enhetschef på Bra Miljöval. Foto: Hannes Almeräng

Listor på energieffektiva produkter

På sajten listas produkter för såväl privatpersoner som företag, exempelvis tv-apparater och cirkulationspumpar. Top Ten scannar marknaden och kartlägger hur mycket energi de mest energieffektiva produkterna använder på ett år, och listorna uppdateras löpande. Det senaste året har projektet lagt extra fokus på uppvärmning, bland annat värmepumpar och braskaminer, där utvecklingen gått snabbt de senaste åren.

Alla listade produkter använder dock inte energi på egen hand (mer än vid tillverkningen) – exempelvis bildäck och fönster – men de har stor betydelse för bilens och husets energianvändning.

Top Ten ger också tips och råd kring hur du kan sänka din energianvändning med dina befintliga produkter och när det är befogat att köpa nytt.

– Som situationen ser ut nu är vår hemsida till stor hjälp för konsumenterna, vi har sett att trafiken dit ökat och vi har ett konstant flöde av allmänna frågor, säger Jesper Peterson.

Sverige mötte Norge i en energilandskamp

Top Ten Sverige är en del i ett globalt nätverk bestående av organisationer, myndigheter och regionala aktörer i 18 länder i tre världsdelar. Varje land listar de produkter som är aktuella just där, men de utväxlar också data och samarbetar för en globalt minskad energianvändning.

– Vi fick förfrågan om att delta för tio år sedan och eftersom vi i Naturskyddsföreningen vill jobba konsumentnära såg vi stor nytta med att gå med, berättar Jesper Peterson.

I april ordnade Top Ten en tävling tillsammans med energismart.no i Norge. Utmaningen var ett quiz med energifrågor och våra grannar i väst segrade med knapp marginal. Sverige fick en medelpoäng på 6,22 av 10. Gör quizet här – hur många poäng får du?

Top Ten erbjuder också studiematerial om energieffektivisering med räkneexempel, avsett för skolan men nyttigt för vem som helst.

– En del kanske tänker att det inte finns så jättestora besparingar att göra på el, men många bäckar små... Lägger vi ihop alla produkter vi har hemma gör det faktiskt stor skillnad, särskilt i dessa tider. Oavsett finns det absolut ingen nytta med att slösa el!

Text: Jessika Jellbom

Uppdaterad: 9 september 2022

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Prisjakts tävlingen Årets butik arrangeras till förmån för Naturskyddsföreningens projekt Top Ten. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.

Läs mer

Foto: Jessika Jellbom

Ny märkning hjälper oss välja energismart

Den 1 mars 2021 infördes en ny energimärkning inom EU på bland annat vitvaror och tv-apparater. Kraven på tillverkarna har tuffats till och tanken är att det ska bli enklare för oss konsumenter att jämföra olika produkter utifrån deras energiförbrukning.

Läs mer om den förnyade energimärkningen