Prisjakt

Fem anledningar till varför läsplattan är bättre än pappersboken

Läsplattan är det smidigaste alternativet för många

Det är något speciellt med att hålla i en välanvänd och sliten bok. En bok som man bara genom att titta på bokens skick vet har lästs flera gånger.

Böcker som används mycket får ett unikt mönster på utsidan. Som en vägg med dålig puts som krackelerar i olika mönster. Det ger en känsla av uppskattning och vittnar om att boken inte bara stått på en hylla år efter år.

Samma känsla får du inte med en läsplatta. Men vad du förlorar i känsla får du tillbaka i hur praktisk en läsplatta är. Här går vi igenom några anledningar till varför läsplattan är ett bra val om du läser mycket böcker.

1. Du kan lagra mängder av böcker i en läsplatta

En fördel vi inte kan lyfta fram nog mycket är att du kan ha hundratals eller ibland tusentals böcker i en läsplatta.

Oavsett hur många du köper så tar de inte mer plats hemma. Du måste inte åka till möbelaffären för att köpa en ny bokhylla när du beställer dina fem nya böcker. Inte heller riskerar du att överskrida viktbegränsningen för handbagaget på flyget bara för att du vill ha mer fler än en bok.

Planerar du för en längre resa och vet att du närmar dig slutet på första boken i en serie så är det inga problem. Köp nästa bok i serien, ladda ner den till läsplattan och fortsätt läsa när första boken är avklarad.

Här hittar du läsplattor med 4 GB eller mer lagringsutrymme.

2. Enklare att läsa i dåliga ljusförhållanden

Många läsplattor har en skärm med inbyggd belysning. Det gör att du kan läsa dina böcker även i dåliga ljusförhållanden. Perfekt när du inte kan eller vill tända en lampa.

Är omgivningsljuset bra kan du stänga av belysningen helt och därmed spara på batteriet. Läsplattor använder e-skärmar som inte behöver belysning för att fungera.

Beroende på modell så kan du få justerbar ljusstyrka, olika färgval på belysningen och även automatisk inställning efter ljusförhållandet i rummet. Det finns också läsplattor som kan ändra färgtemperaturen på skärmen.

Tänk på att inte alla läsplattor har inbyggd belysning. Kolla noga före köp.

Här hittar du läsplattor med belysning i skärmen.

Tänk på: Precis som mobiltelefoner och surfplattor så finns läsplattor i en mängd olika storlekar. Vanligast är att de har en skärmstorlek på sex till åtta tum. Vi rekommenderar att du väljer en läsplatta vars skärm har pixeltäthet på 300 dpi eller högre. Lägre än så ökar risken för att texten inte känns tillräckligt skarp, något som påverkar läsupplevelsen negativt.

Foto: Alina, Adobe Stock

Jämför böcker på Prisjakt

Visste du att vi har böcker på Prisjakt? Här hittar du fler än 160 000 böcker att prisjämföra och se lagerstatus på. Se vilka böcker som är mest populära just nu och prisbevaka dina favoriter så berättar vi när priset går ner.

Se alla dina favoritböcker och populäraste böckerna här.

Här ser du storleksskillnaden på en iPad Pro 11, Amazon Kindle Voyage (6-tumsskärm) och en vanlig pocketbok. © Daniel Haaf

3. Går snabbare att köpa och låna böcker

Det finns inte längre någon anledning att gå ner på stan för att köpa eller låna böcker. Eller ens besöka en e-handelsbutik för att beställa. Du kan köpa och låna alla dina böcker direkt via läsplattan.

Det tar bara några minuter att hitta, köpa och få böckerna i din läsplatta. Perfekt när du har bråttom, exempelvis inför en resa, eller om du bara inte vill vänta på en bok som inte finns i lager.

Det finns så klart en nackdel också. Och det är att du låser in dig hos en bokleverantör, exempelvis Amazon Kindle Store. Om du inte längre kan använda kontot förlorar du också alla dina böcker.

Det är inte heller alla läsplattor som stöder låneböcker. Kolla noga vad som gäller för ditt bibliotek innan du skaffar din läsplatta.

4. Få uppdateringar, slå upp ord och dela på Facebook

Det är inte ovanligt att det smyger in fel i böcker. När du köper dina böcker via en läsplatta uppdateras de automatiskt med rättelser precis som med dina appar i mobiltelefonen. Smidigt och enkelt, utan lösa pappersblad i början på din nya bok.

En annan fördel med e-böcker är att de är digitala. Det gör att du kan söka efter specifika ord, översätta text och se ordbetydelser på exempelvis Wikipedia. Exakt vad din läsplatta kan beror på tillverkare och modell.

Med vissa läsplattor kan du även bokmärka sidor och enskilda avsnitt som du vill återkomma till senare. Eller varför inte markera ett favoritcitat ur boken och dela på sociala medier?

Unsplash © bady qb

5. Ingen risk för skrynkliga blad med vattentålig läsplatta

Har du någon gång försökt läsa en vattenskadad bok eller tidning? Det är ingen rolig upplevelse. Bladen fastnar ofta i varandra, blir vågformade och missfärgade. I värsta fall går det knappt att läsa boken.

Med en vattentålig läsplatta riskerar du inte att skada dina böcker om olyckan är framme. Oavsett om du tappar läsplattan i badkaret eller spiller vatten ur ett glas så behöver du bara torka av den.

Alla läsplattor är inte vattentåliga och bland de som klarar väta så skiljer sig mängden de klarar en hel del. Vill du vara helt på den säkra sidan ska du kolla efter IPX8-klassade läsplattor.

Här hittar du vattentåliga läsplattor.

Vanliga funktioner i moderna läsplattor

  • Låna böcker på biblioteken
  • Markera viktiga stycken
  • Köp via datorn eller mobilen – läs på läsplattan
  • Inbyggd ordlista
  • Ändra storlek och typsnitt på texten
  • Bokmärk sidor
  • Synkronisera markerad text till datorn och mobilen
  • Översätt till andra språk

Det finns många fler saker som är bra med läsplattor

Det finns så klart många fler anledningar till varför en läsplatta kan vara rätt för dig.

Om du både vill läsa själv och lyssna på dina böcker så finns läsplattor som kan spela ljudböcker. Antingen via inbyggda högtalare eller i anslutna hörlurar.

De flesta modeller visar hur lång lästid du har i ditt nuvarande kapitel eller i hela boken. Läsplattan räknar ut tiden genom att lära sig hur snabbt du brukar bläddra framåt i boken.

En annan smart funktion är visning av intressanta citat som andra läsare favoriserat i sina egna läsplattor. Vill du få mer bakgrundsinformation om karaktärer i en bok finns läsplattor som stöder det med. Förutsatt att boken också har det stödet givetvis.

Ett tips är att läsa på lite om de läsplattor som finns på marknaden och se vad som passar dig bäst.

Här hittar du läsplattor med inbyggd högtalare.

iStock.com / anyaberkut

Vänta! Jag har en surfplatta, kan jag läsa e-böcker på den?

Absolut kan du göra det. Har du redan en surfplatta hemma kan du spara en hel del pengar genom att använda den istället för en läsplatta.

Eller komplettera din befintliga läsplatta om du hellre vill det.

Både Amazon och Kobo har appar för Android och iOS så att du kan köpa böcker direkt från surfplattorna och synkronisera dem till din läsplatta.

En surfplatta kan dessutom läsa många fler bokformat och även tidningar, samt göra många andra saker som läsplattor inte klarar.

Text: Daniel Haaf

Uppdaterad: 13 april 2022

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.