7 tips på smarta prylar till trädgården

Schysstare trädgårdshäng i sommar med smarta prylar

Text:
Daniel Haaf

Få ett schysstare trädgårdshäng i sommar med smarta prylar för trädgården. Här tipsar vi om sju prylar som tar det smarta hemmet utanför hemmets fyra väggar. Från robotgräsklippare till sensorer och automatiska bevattningssystem. Med rätt saker i trädgården får du mer tid över till viktigare saker.

Som med alla andra smarta prylar för hemmet så gäller det att göra ett ordentligt förarbete innan du gör ett köp. Fundera på hur du vill planera din smarta trädgård och vilka prylar som pratar med varandra.

Här får du några tips på frågor du behöver svara på innan du sätter igång:

  • Vilka smarta prylar har du inomhus som måste kunna prata med de som ska placeras i trädgården?
  • Vill du kunna kombinera flera prylar från olika tillverkare för specifika ändamål? Eller föredrar du färdiga lösningar i en större produktserie från samma tillverkare?
  • Vill du använda tjänster som IFTTT och Zapier för styrning?
  • Har du en smarta hem-hubb som ska fungera med trädgårdsprylarna? Exempelvis Homey, SmartThings eller Animus Heart
  • Vill du ha stöd för röststyrning med Google Assistant, Amazon Alexa eller Apple Siri?
  • Ska prylarna ha stöd för Google Home eller Apple HomeKit?

Tänk på att alla prylar som ska användas i trädgården måste vara speciellt anpassade för ändamålet. Alla saker är inte designade för hällregn – kolla i IP-klassificeringen och produktbeskrivningen i förväg så minskar du risken för onödiga problem i framtiden.

iStock.com / IKvyatkovskaya

Smarta prylarna som gör trädgården smartare

1. Robotgräsklippare

Har du en större gräsmatta är robotgräsklipparen din bästa vän i sommar. Den hjälper dig att klippa gräsmattan så att du får mer tid över till annat. Allt utan att klaga och den laddar sig själv i laddningsstationen när det behövs. Många modeller känner när det börjar regna och undviker då att klippa gräsmattan. Du kan även ställa in vissa tider då robotgräsklipparen får köra och på riktigt stora ytor kan du ha två enheter som samarbetar. Robotgräsklippare är en jämförelsevis dyr investering till trädgården. Läs mer om hur du väljer rätt modell i vår artikel om robotgräsklippare.

Här hittar du alla robotgräsklippare på Prisjakt.

2. Automatiserad bevattning

Har du en trädgård med stort bevattningsbehov? Skaffa ett smart bevattningssystem som kan programmeras att vattna när det behövs så sparar du tid och arbete. Rätt sensorer i trädgården gör att bevattningssystemet kan aktiveras när jordfuktigheten är otillräcklig, när lufttemperaturen överstiger en viss nivå eller manuellt med din mobiltelefon. En bra lösning om du är på resande fot under sommaren och vill vattna det där lilla extra för att hålla trädgården grön och fin. Ett smart bevattningsystem sparar dessutom vatten eftersom det bara används när behovet uppstår. Du riskerar inte heller att övervattna känsliga växter.

Vi saknar tyvärr den här kategorin på Prisjakt idag, men vi arbetar hårt på att lägga till nya hela tiden. Bevattningsserien från Gardena har flera prylar för automatiserad bevattning – ett tips är att börja kolla där.

Tips: Visste du att igelkottar är som mest aktiva från skymning till gryning? Det kan vara lockande att köra robotgräsklipparen på kvälls- och nattetid, men vi rekommenderar att du låter klipparen köra på dagen istället. Då minskar risken att din robotgräsklippare skadar igelkottar som försöker ta sig över gräsmattan.

IFTTT och Zapier – gör dina smarta prylare smartare

Tjänster som IFTTT och Zapier gör det lättare att automatisera ditt smarta hem och dina trädgårdsprylar. Tjänsterna kan ses som en mellanhand för att pryl A ska kunna prata med pryl B, även om de inte är kompatibla med varandra.

Exempel 1: Du har en rörelsedetektor vid din postlåda. När posten kommer aktiveras rörelsedetektor. En signal skickas till IFTTT eller Zapier som säger åt din Philips Hue-hubb att Hue-lamporna i arbetsrummet ska lysa rött i tio sekunder.

Exempel 2: Din smarta jordfuktighetsmätare märker att jorden i en kruka börjar bli för torr. En signal skickas till IFTTT eller Zapier som säger åt Gmail att skicka ett mejl till din mobiltelefon med en varning om att du måste vattna.

Viktigt att tänka på är att inte alla smarta prylar stöder tjänster som IFTTT och Zapier. De prylar som redan stöds är dessutom inte garanterade att fungera med tjänsterna i framtiden då tillverkare kan ta bort stödet när de vill.

iStock.com / Ryhor Bruyeu

3. Rörelsedetektorer för lampor

Rörelsedetekteror kan användas till mycket mer än att bara tända lampor när någon går inom räckhåll för sensorn. En smart rörelsedetektor kan anslutas till dina övervakningskameror, starta sprinklersystemet i trädgården, skicka meddelanden till din mobiltelefon och logga alla tillfällen i ett kalkylark åt dig. Kolla vilka modeller som stöder tjänster som IFTTT och Zapier. De hjälper dina prylar att prata med andra, smarta prylar i hemmet. Ett tips är att använda ett skymningsrelö så tänds inte dina lampor i onödan när det inte är tillräckligt mörkt. Svårt att välja rätt utomhuslampa till trädgården? Läs vår tipsartikel om utomhuslampor så blir valet lättare.

Här hittar du alla lampor med detektor för utomhusbruk på Prisjakt.

4. Smart väderstation

Med en smart väderstation och flera sensorer har du full koll på väder och vind. De kan mäta temperaturer, luftfuktighet, lufttryck, mäta regnmängd, ljudnivåer och mer – allt i en och samma pryl. Koppla din väderstation till IFTTT eller Zapier så kan du få meddelanden i din mobiltelefon exempelvis när det börjar regna eller vid kraftig blåst. Perfekt när du har kläder på klädersträcket som måste plockas in. Eller varför inte spara all väderdata i ett kalkylark för supernördig statistik till framtiden? De bättre väderstationerna har extra, trådlösa sensorer som du kan köpa till i efterhand.

Här hittar du alla väderstationer på Prisjakt.

Adobe Stock © zapp2photo

5. Sensor för jordfuktighet

Få stenkoll på jordfuktighet, temperatur och PH-värde med en jordsensor för dina rabatter och krukväxter. Smartare, lite dyrare modeller kan mäta många olika värden och skicka direkt till din mobiltelefon. Det finns även enklare varianter med analog visning direkt på sensorn om du föredrar det. Om du väljer en sensor som kan prata med ett bevattningssystem får du automatisk bevattning när det behovs. Mindre arbete i trädgården och du riskerar inte att dina plantor dör på grund av torr jord. Har du växter som är känsliga för sin omgivning är det här helt rätt för dig.

Vi saknar tyvärr den här kategorin på Prisjakt idag, men vi arbetar hårt på att lägga till nya hela tiden. Bevattningsserien från Gardena har jordfuktighetsmätare – ett tips är att börja kolla där.

6. Utomhushögtalare

Ta med dig favoritmusiken ut i trädgården i sommar. Antingen med en vädertålig mobilhögtalare som du kan styra via mobiltelefonen eller med fasta högtalare på husfasaden. Det finns även satellithögtalare som kan placeras i exempelvis rabatterna. Fördelen med fasta högtalare är att du kan montera flera högtalare för ett bättre ljud. Nackdelen är så klart att de är fast monterade och att du sannolikt måste göra åverkan på fasaden.

Här hittar du alla smarthögtalare med vädertålig design på Prisjakt.

7. Mesh-router

Har du planer på att chilla i trädgården med film och serier på din surfplatta? Uppgradera ditt hem med ett snabbt mesh-nätverk så får du både lång räckvidd och smarta funktioner. Rätt placerat kan ett mesh-nätverk ge bra täckning även på exempelvis uteplatsen. Vill du ha riktigt lång räckvidd till trädgårdens yttre kant eller behålla din befintliga router så måste du istället skaffa en så kallad accesspunkt. Det finns varianter för både inomhus- och utomhusanvändning. Tänk på att välja en modell med vädertålig design om den ska stå utomhus.

Här hittar du alla mesh-routrar på Prisjakt.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected]