Prisjakt
HemPrisjakts experterSmarta klockorTest - Xplora X6Play - den bästa Xplora-klockan hittills

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Xplora X6Play - den bästa Xplora-klockan hittills

29 november 2022

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ha lite extra koll
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Den inbyggda GPS-funktionen samt live-spårningen gör det väldigt smidigt att direkt se var ens barn befinner sig. Samtalsfunktionerna är därtill bra och fungerar utan problem.

För dig som vill lägga till fler funktioner
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Hos Xploras produkter finns ingen möjlighet att t.ex. ladda ner nya appar eller liknande. Utan man är låst till den grundfunktionalitet som finns i klockorna.

Prisjakt toppbetyg
Xplora X6Play
Smarta klockorXplora X6Play
fr. 1 990 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Xploras X6Play passar dig som vill ha en av de bättre smartklockorna när det kommer till att både kunna kommunicera med samt hålla en extra koll på var ditt barn befinner sig. De största skillnaderna mellan X6Play och övriga Xplora-modeller stavas framförallt snabbare processor och högre skärmupplösning. Två faktorer som utan tvekan adderar positivt till användarupplevelsen.

Överlag trevlig användarupplevelse

Bra och tydlig skärm

Inga nämnvärd hack eller segheter i menyer etc.

Telefon- och GPS-funktionerna fungerar utan problem

15 mm är tjockt även för en vanlig klocka

Går inte att ställa in egna meddelandefraser

Batteritiden får bara precis godkänt

Skillnader mot tidigare modeller

När det kommer till smartklockor för barn är Xplora en välkänd aktör. Jag tog för någon månad sedan en närmare titt på deras XGO3, som inte alls visade sig vara ett särskilt dumt alternativ för att kunna hålla koll på och kommunicera med sitt barn.

Medan XGO-serien är den lite billigare varianten av företagets klockor finns även X Play-serien, där en ny modell nu sett dagens ljus: X6Play. Prestandamässigt stavas skillnaderna gentemot föregångaren X5 Play framförallt bättre skärm, snabbare systemkrets, vassare kamera och större lagringsutrymme.

Xplora har även introducerat något de kallar för Byt, Mixa & Matcha. Vilket kortfattat innefattar att det går att byta ut både ramen runt själva klockan samt armbandet och delar av det. För att skapa en så personlig klockupplevelse som möjligt.

Att komma igång

Att börja använda XGO3 när jag testade den var inga större konstigheter och det har det inte varit med X6Play heller. För att aktivera klockan behöver Xploras app installeras på en förälders telefon där klockan sedan läggs till. De allra flesta inställningar görs sedan direkt via appen.

Här går det t.ex. att lägga till nya kontakter som går att ringa från klockan och sätta upp så kallade säkerhetszoner utifrån vilka klockan skickar notiser vid tillfället den lämnar eller kommer fram till, med mera.

Precis som hos övriga Xplora-produkter är X6Play en prenumerationsbaserad historia där man betalar en månadsavgift för uppkopplingen i klockan. SIM-kortet går utan problem att ta ut, däremot garanteras ingen funktionalitet med några andra abonnemang än Xploras egna då det är med dessa klockan är utvecklad och testad. Prismässigt får man betala 99 kr/mån vid 12 månaders förskottsbetalning. Alternativt 119 kr/mån om man vill betala per månad.

Grundfunktionalitet

X6Play är, såsom Xploras andra klockor, en ganska låst historia när det kommer till det mesta. Vilket är som det nog bör vara i detta fall. Via appen går det som sagt att lägga till olika telefonnummer som ska gå att nå från klockan. Det går även att se var klockan befinner sig samt se var den varit de senaste tre dagarna. Möjligheten finns också att live-spåra klockan om man skulle vilja göra det.

Ljudvolymen och kvalitén vid samtal är bra åt båda håll och så länge det inte är t.ex. för blåsigt går det utan problem att föra ett vanligt samtal via klockans inbyggda mikrofon.

Det finns även en meddelande-funktion där föräldrar som använder Xplora-appen kan skicka meddelanden till klockan. Dessa går sedan att svara på antingen via ett ljudmeddelande eller via förinställda fraser. Att skriva egna meddelanden direkt på klockan går däremot inte.

Via appen går det vidare att ställa in alarm på klockan samt konfigurera och aktivera eller avaktivera skolläget. När detta är aktiverat går det inte använda klockan till annat än att se tiden samt använda den inbyggda larmfunktionen. Det går däremot att spåra klockan precis som vanligt.

Ytterligare funktioner

Utöver möjligheterna att kontakta och spåra klockan innehåller den även en del annan funktionalitet. Såsom en väder-app, en kalender, ett stoppur, en miniräknare samt en stegräknare. Samtliga av dessa "appar" fungerar bra, även om t.ex. miniräknaren får en extra betoning på just mini i och med den lilla skärmen. Värt att nämna är också att klockan är IP68-certifierad och klarar att vara under vattnet (ner till 1,5 meter) i upp till 30 minuter. Bra!

Inbyggt finns även en kamera med en maximal upplösning på 3 megapixel (2048 x 1536) för bilder samt 1 megapixel (1280 x 720) för filminspelning. För fotona måste jag säga att kvalitén trots allt är okej, så länge det är hyfsat ljust runtomkring. Filmerna är åt det hackigare hållet, men det går utan problem att se på dem.

Genom meddelande-funktionen i klockan går det att skicka både bilder och filmer till en förälder som använder Xplora-appen. För att kunna skicka filmer behöver klockan dock vara uppkopplad mot ett Wi-Fi-nätverk. Lite trist, men förståeligt av dataförbrukningsskäl.

Prestanda och användning

I grund och botten tycker jag Xplora lyckats bra med X6Play. Även om gränssnittet är i det närmaste identiskt med den lite billigare XGO3 är flytet överlag märkbart bättre. Den mer högupplösta skärmen gör även sitt för att skapa en ännu trevligare och smidigare användarupplevelse.

Funktionsmässigt är de flesta av företagets klockor som sagt hyfsat likvärdiga och precis som hos XGO3 fungerar grundfunktionerna när det kommer till spårning och samtal bra. Likväl saknar jag fortfarande möjligheten att kunna lägga in egna förinställda meddelandefraser på klockan. Samt en valbar funktion att väcka skärmen när man vrider på handleden (nu är det ett knapptryck som gäller).

Kommunikationen mellan app och klocka är snabb och notiser för när klockan lämnar eller anländer till en säker zon dyker upp utan nämnvärd fördröjning.

Batteritiden är maximalt två dagar, vilket är okej men i kortaste laget. Den medföljande magnetladdaren gör dock ett enkelt jobb av att ladda klockan. Laddaren sitter dessutom ordentligt fast, vilket alltid är trevligt när det kommer till magnetladdare som annars gärna lossnar alldeles för lätt.

En ganska stor barnklocka

När jag testade XGO3 var en av de saker jag reagerade mest på tjockleken på själva klockan, som uppgick till ganska bastanta 14,6 mm. Faktum är att X6Play till och med är ännu lite häftigare och mäter ganska precis 15 mm på djupet. Nu är den med sina blott 58 gram tack och lov ett väldigt lättviktigt armbandsur och har man bara en vanlig tröja på sig märks den inte särskilt mycket. Men att lirka in klockan under en jacka eller overall är kämpigare.

Visst finns det en vinning i att klockan har en viss storlek då den blir lite lättare att hantera. Men varför den behöver vara så pass tjock som den faktiskt ändå är ser jag inte riktigt.

Lite mer personlig

Något som däremot förvånat positivt med X6Play är de små extra ramar och remdetaljer som följer med till klockan. Dessa verkar hålla en överlag god kvalitet och går snabbt och smidigt att byta ut för att sätta en mer personlig prägel på sin klocka.

Också de inbyggda urtavlorna känns överlag bra och det är kul att det finns både analoga och digitala varianter att välja mellan.

Värd att nämna är också extrafunktionen där stegräknaren, som alltid räknar steg, tilldelar barnet både medaljer och poäng allt eftersom mängden steg ökar. Poängen kan sedan användas för att ta sig vidare i ett gäng kompatibla spel. En rätt trevlig funktion som däremot fortfarande skulle behöva lite mer förklaring.

Det hade också varit kul att kunna se mer statistik över just stegbiten direkt i klockan. Som det är nu syns endast mängden steg och t.ex. inte vilka medaljer man fått. Detta måste man istället in i appen för att kunna se.

Den bästa Xplora-klockan hittills

Nu har jag bara testat de allra nyaste modellerna i Xploras X GO- samt X Play-serier. Där X6Play som sagt ska vara den allra vassaste varianten i nuläget. Vilket också stämmer på i stort sett alla punkter. Grundfunktionaliteten med samtal och spårning fungerar utan problem, skärmen är bra och tydlig och den uppgraderade systemkretsen gör att allt flyter på utan nämnvärda hack (även om det märks att klockan kämpar lite när det kommer till foto- och filmdelen).

Operativsystemet skulle visserligen må bra av ännu lite mer polering, men överlag rullar det mesta på såsom det är tänkt och det enda faktiska klagomålen jag har på klockan är nog tjockleken och en något snål batteritid.

X6Play går loss på 2 195 kr medan föregångaren X5 Play säljs för 1 990 kr och syskonkonkurrenten XGO3 kostar 1 695 kr. Så vilken ska man köpa?

Funktionsmässigt är samtliga klockor som sagt väldigt likartade. I X Play-serien skulle jag säga att det utan tvekan är värt att välja den nyaste modellen som jag testat här. Vill man spara en femhundring är XGO3 heller inte ett dåligt val.

Specifikationer

Modellnamn
X6Play
Storlek
51 x 42.4 x 14.7 mm
Vikt
58 gram
Skärm
1,52 tums TFT-pekskärm, 360 x 400 pixlars upplösning
Fungerar med
iOS och Android
Vattenskyddad
IP68
Kamera
5 MP
Laddning
Klockspecifik magnetkontakt
Batteritid
Cirka 2 dagar
Pris för abonnemang
99 kr/mån vid årsabonnemang

Om smarta klockor från Xplora

Smartklockorna specifikt anpassade för barn är troligen de mest kända produkterna från Xplora Mobile. Vilket inte är så konstigt då företagets huvudfokus är att utveckla och leverera säkra och innovativa mobila produkter för barn och familjer.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons