Prisjakt
HemPrisjakts experterMobiltelefonerTest - Xiaomi Redmi Note 8 Pro - prisvärd telefon med bra prestanda

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Xiaomi Redmi Note 8 Pro - prisvärd telefon med bra prestanda

21 oktober 2019

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För prispressaren
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Gillar du att maximera mängden finesser och prestanda för pengarna? Är du inte överhuvudtaget en märkessnobb? Då är Xiaomi Redmi Note 8 Pro ett utmärkt val för dig. Bra prestanda, bra materialval och bra byggkvalitet i gengäld mot att få kommer känna igen din telefon och dess tillverkare. En rätt bra deal skulle jag säga!

Inget för trygghetsnarkomanen
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Trivs du väl med din iPhone eller Samsung-telefon? Gillar du att köpa produkter från stora tillverkare med beprövad kundtjänst och lång historia? Då bör du skippa Xiaomi Redmi Note 8 Pro. Marknaden har gott om andra alternativ som kommer passa dig bättre!

Xiaomi Redmi Note 8 Pro Dual SIM 6GB RAM 128GB
MobiltelefonerXiaomi Redmi Note 8 Pro Dual SIM 6GB RAM 128GB
fr. 2 424,34 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Redmi Note 8 Pro är tveklöst en bra telefon för dig som inte ser någon som helst prestige i ett starkt och välkänt varumärke.

Här får du riktigt mycket telefon för pengarna och det utan att behöva offra alltför mycket längs vägen. Är du beredd att slopa kamera i absoluta toppklass, en liten del prestanda och officiell IP-klassificering mot fukt och damm, då är det här ett mycket prisvärt alternativ i sin klass!

På köpet får du dessutom den gamla hederliga 3,5 mm-kontakten för att kunna använda dina vanliga, trådade hörlurar, en nog så intressant finess i dagsläget! Xiaomi Redmi Note 8 Pro kan egentligen bäst sammanfattas i frasen ”mycket för pengarna”. Pris i förhållande till prestanda står verkligen ut på den positiva sidan. Samtidigt är inte mjukvaran den allra bästa och Xiaomi har än en del kvar att visa när det kommer till kundtjänst och uppdatering av mjukvara.

Det är överlag en riktigt bra telefon, men den är kanske inte för allt och alla, men definitivt riktigt bra värde för dig som vill satsa utanför de traditionella varumärkena.

Rimlig prestanda

Riktigt bra batteritid

Tilltalande pris

Kamerakvalitén i vidvinkel brister

Ingen IP-klassificering mot fukt/damm

Skärm överallt

Designen av telefonen präglas framförallt av den 6,53” stora skärmen som tar upp hela 91,4% utav framsidan. Överlag är det små skärmkanter och i överkanten har man en relativt liten droppe som går ner i skärmytan och som innehåller selfiekameran. Överlag tycker jag detta är en relativt tilltalande design jämfört många andra liknande försök, och det hela går att dölja väl med rätt bakgrundsbild vald.

Redmi Note 8 Pro präglas, trots sitt låga pris, av förtroendeingivande materialval och vi hittar såväl metallram som glasbaksida av samma Gorilla Glass-typ som skärmen är utrustad med. Det här är rätt fascinerande med tanke på att materialval och byggkvalitet gärna brukar bli lidande när priserna skall pressas!

Många pixlar blir det

Med Redmi Note 8 Pro trycker man väldigt mycket på kameran som ger hela 64 megapixel i upplösning, 9248*6936 pixlar om vi skall vara specifika. Detta tillsammans med en vidvinkellins och möjligheten till makrofotografering så nära som 2 cm ska ge dig som användare stora möjligheter att dokumentera din vardag på bästa vis.

I praktiken blir det överlag klart godkända bilder, allra helst i bra ljus och resultaten kommer göra merparten av alla användare ordentligt nöjda. Granskar man bilderna närmre så märker man dock rätt omgående att detta inte är bland de absolut bästa mobilkamerorna på marknaden utan det finns bättre, om än då till markant högre pris.

De 64 megapixel som är maximala upplösningen är dock inte automatiskt med i varje bild utan kräver separat aktivering i fotoappen. Ärligt talat känns detta mer som en gimmick än faktisk nytta och upplösningen ser egentligen bäst ut på pappret, även om det i teorin kan innebära vissa möjligheter att beskära bilden i efterhand och därigenom digitalt zooma in intressanta saker.

Länge leve batteriet

Med ett batteri på 4500 mAh så ligger man helt klart i den bättre skalan av batteritider på smarta mobiler. Det här är utan tvekan en telefon som överlever en hel dags kraftig användning utan större problem och för mer vardaglig användning, garanterat två dagar om inte mer!

Att Redmi Note 8 Pro dessutom stödjer snabbladdning innebär att du kan fylla på detta mastiga batteri på cirka 2 timmar från tomt, om du nu någonsin når så pass långt ner i batteriprocenten under vanliga omständigheter vill säga.

Prestanda nästan i topp

Något man får ge upp när man köper en telefon i budgetklassen är ju absolut bästa prestandan. Tro dock inte att Redmi Note 8 Pro är någon slö telefon som underpresterar i vardagen, tvärtom, den prestanda som finns räcker tveklöst till och blir över för en helt vanlig användare och det är väl egentligen endast de som spelar grafiskt intensiva spel, klipper film eller andra tyngre uppgifter som kommer uppleva att det finns brister här.

Den mer rimliga prestandan är dessutom det som i mångt och mycket hjälper batteriet att prestera så väl som det gör och bara det i sig gör att det pursvenska ”lagom” är en mycket precis beskrivning av det hela!

Mjuka varor

Som så många andra telefoner baseras Redmi Note 8 Pro i grund och botten på systemet Android och i skrivande stund version 9. Utöver det har man sitt egna skal MIUI ovanpå, som innebär en hel del ändringar för att till viss del likna iOS i hur saker fungerar. Jag är rätt snäll när jag säger att MIUI inte riktigt är min kopp te i grund och botten men jag kan också erkänna att med mindre anpassningar så går det att få till så även en rätt kräsen individ som jag själv gillar det.

Överlag fungerar dock MIUI relativt bra och det finns inga större saker att störa sig på, utöver ett och annat stav- och/eller syftningsfel i vissa översättningar. Detta är dock något som ständigt förbättras i takt med att uppdateringar av systemet ramlar in.

Specifikationer

Operativsystem
Android
Processor
MediaTek Helio G90T
RAM
6 GB
Lagring
128 GB
Skärm
6.53 tum, Corning Gorilla Glass 5, 2340 x 1080 pixlar
Batteri
4 500 mAh
Kamera
Huvudkamera 64 MP, selfiekamera 20 MP, vidvinkelkamera 8 MP, djupsensor 2 MP
Anslutningar
USB-C, Ljudutgång 3,5 mm
Vikt
199.8 g
Storlek
161.35 x 76.4 x 8.79 mm

Om mobiltelefoner från Xiaomi Redmi

Känner ni igen varumärkena Xiaomi och Redmi? Kanske inte, de är båda relativt nya på den svenska marknaden och även om de satsar hårt så är de sannerligen inte lika välkända som exempelvis Samsung, Sony eller för all del Apple. Xiaomi är ett kinesiskt företag som producerar allsköns elektronik från mobiltelefoner via fläktar till exempelvis elsparkcyklar med mycket, mycket mera. Redmi i sin tur är ett undermärke till nyss nämnda Xiaomi som fokuserar på mesta möjliga prestanda till lägsta möjliga pris i budgetsegmentet. För strax under 3000 kr får du nämligen i Redmi Note 8 Pro riktigt frikostigt med prestanda och lagringsutrymme, oerhört svårslaget i denna prisklass.


Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons