Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Xiaomi Mi Smart Sensor Set - en smidig och enkel larmlösning
  • 28 oktober 2019
  • 105 hjälpta
Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom smarta hubbar
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som söker en enkel larmlösning
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Om du bara vill ha en smidig och billig larmlösning som ger dig bättre koll på hemmet så är Mi Smart Sensor Set ett bra val, med enkel installation och egen app för kontroll.

För dig som ska bygga ett avancerat smart hem
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Sensorerna håller måttet men för mer avancerad integration krävs att du byter till Aqara-hubben och konfigurerar allt i HomeKit. Dock ändå ett prisvärt köp.

Att komma igång

Uppackandet av ny teknik har alltid legat mig varmt om hjärtat. Sensorpaketet från Xiaomi har lite av en premiumkänsla i förpackningen vilket ger ett gott första intryck av produkterna. Instruktionerna i förpackningarna är kortfattade och enkla: ladda ner Xiaomi Home-appen till din smartphone och följ instruktionerna på skärmen när du lägger till Mi Control Hub. Efter att ha angett dina inloggningsuppgifter till ditt hemmanätverk och bytt wi-fi till Mi Control Hubs egna wi-fi en kort stund så är du igång. Alla sensorer i paketet är redan parade med hubben och igång så det är bara att börja montera upp dem där du vill ha dem.

Vad finns i paketet?

I paketet hittar vi Mi Control Hub som pluggas rakt in i ett eluttag. Hubben är själva navet som har ordning på de medföljande sensorerna, kopplingen till ditt hemnätverk och appen. Hubben har dessutom en inbyggd högtalare och en RGB-lampa. Två rörelsesensorer följer med. De är små och cylinderformade med god upptagningsförmåga och står på en gummifot men saknar fästen för vägg. Dessa passar utmärkt för att tända belysningen i en hall, garderob eller toalett när man kommer i närheten.

Det följer även med två små och smidiga magnetkontakter. De består av en brytare och en magnet. Brytaren monteras bäst på en karm och magneten på tillhörande dörr/fönster med den medföljande dubbelhäftande tejpen. Dess funktion är mest ämnat till det inbyggda larmet men kan även användas för att säkerställa att dörrar och fönster är stängda, hålla koll på om ett barn har kommit hem från skolan eller varför inte för att logga när brevbäraren lämnar post.

Sist men inte minst finns det en liten rund knapp i förpackningen. Den är förinställd på att tända nattlampa och larma på och av, men kan givetvis ändras för att göra vad man vill. Även den fästs med dubbelhäftande tejp.

Prisvärda sensorer som gör sitt jobb

Sensorerna är små och smidiga och jag har under mitt test inte haft några problem med missade utslag eller kontakt till hubben trots att jag spridit ut dem runt hela huset. Även rörelsesensorn som jag satte fast i brevlådan gör ett någorlunda jobb med att hålla kontakten även om den har brutits ett par gånger. Men brevlådan är ju trots allt i plåt och borde göra ett ganska bra jobb som Faraday´s bur, så där hade jag räknat med sämre prestanda.

En annan bra sak är prisnivån: man får många sensorer till ett riktigt bra pris. Förutsatt att batterierna räcker minst 1-2 år, som verkar vara standard för sensorer, så gör de precis vad de ska. Det finns så klart bättre sensorer med högre byggkvalitet, IP-klass och fler funktioner, men om du ska ha en sensor på varje fönster och dörr så behövs det inte. Så länge de håller kontakten och gör sitt jobb får de gärna vara små och billiga.

Appen som kontrollcenter

För att få användning av dina nya sensorer behövs Xiaomi Home-appen i din smarta telefon. Appen känns till en början lite rörig men efter en stunds pillande börjar jag hitta i gränssnittet. Appen fungerar som kontrollcenter för att ställa in alla dina smarta Xiaomi-produkter. Du väljer helt enkelt vad som ska hända när t.ex. en rörelsesensor märker av rörelse, en dörr öppnas eller man trycker på den medföljande knappen. Detta kallas Automationer och när allt är optimalt inställt är tanken att man inte ska behöva använda appen alls. Dessvärre är möjligheterna till avancerade automationer ganska knapphändiga, så att få till det precis som man vill ha det kan bli svårt.

Varje sensor har även en logg så att man i efterhand kan se när posten kom eller barnet kom hem. Appen har så kallade widgets, som på ett lättåtkomligt sätt ger dig möjlighet att kontrollera dina enheter eller se när och hur en sensor gett utslag. Man kan med andra ord se om terrassdörren är stängd (och när den stängdes) eller hur varmt det är i garaget utan att ens behöva låsa upp sin telefon.

Mi Smart Sensor Set som hemlarm

Utan att köpa fler tillbehör fungerar sensorpaketet i princip bara som ett enklare hemlarm. Med hjälp av Mi Control Hub kan du slå igång Alert-läget som kan skicka en notis om något händer, spela upp ett larmljud via dess inbyggda högtalare och blinka. Du kan även koppla den mot fler hubbar om du vill ha flera sirener. Larmläget slås smidigast på och av med ett tryck på den medföljande knappen som med fördel göms där tjuven inte hittar den. Du kan även schemalägga larmet så ditt hus är skyddat t.ex. på vardagar mellan 8-16. Men var beredd på att ni kommer glömma att slå av en sådan automation när någon är hemma sjuk eller på första semesterdagen.

Så kan sensorpaketet förenkla din vardag

Förutom larmlösningen som paketet innehåller används sensorerna fördelaktigast till hemautomation. Men för att kunna göra det behövs någonting att styra, vilket i början brukar betyda lampor. När du väl har en lampa som systemet har kontroll över kan du enkelt säga att den skall tändas när en sensor triggas. Detta kan användas för att t.ex. tända lamporna i hallen när ytterdörren öppnas eller att tända en ledlist i garderoben i 10 min när rörelse upptäcks (när du öppnar skjutdörren eller går förbi en redan öppen sådan).

Med lite mer avancerade tillbehör och fantasi kan man starta dammsugaren när man går hemifrån eller tända en grön lampa när posten har kommit. Behöver du ibland gå upp på toaletten mitt i natten kan även en rörelsesensor under sängen vara smart, den behöver ju bara tända lagom dimmade lampor mellan sovrummet och toaletten om dina fötter dimper ner från sängkanten mellan 00-06 för att vara till stor hjälp.

Att utöka systemet med andra tillbehör

Xiaomi Home har stöd för en mängd tillbehör från Xiaomi under varumärkena Mi och Aqara samt vissa andra tillbehör som exempelvis Philips Hue White E27 och Yeelight Lightstrip Plus. Xiaomis egna produkter är dock att rekommendera för att få full funktionalitet i huben och utbudet är verkligen brett. Förutom övervakningskameror, smartplugs, lampor och hela lamparmaturer finns en massa roliga produkter. Dessa inkluderar bl.a. gardinkontroller, luftrenare, fläktar, vattenkokare, robotdammsugare, eltandborstar och till och med elscootrar. Systemet kan dock inte kontrollera andra hubbar, så har du smarta lampor från t.ex. IKEA eller Philips Hue idag kan inte dessa prata med varandra utan att byta ut hubben.

Begränsad integration med andra system

Om man inte vill vara låst till att endast använda Xiaomis produkter eller vill skapa mer komplexa automationer så skulle det ju vara bra om hubben kunde prata med ett mer övergripande system. Det finns tre stora kommersiella system och de är Samsung Smartthings, Google Home och Apple HomeKit. Mi Control hub fungerar dessvärre inte med någon av dessa. Det finns en lösning för att få in sina Mi-produkter i Apple Homekit, men det kräver att man byter ut sin hub mot den aningen dyrare Aqara-hubben. Aqara är lite av Xiaomis premiummärke så där får man med HomeKit-stödet, men i övrigt verkar hubben vara exakt likadan. Det är ju alltid bra att möjligheten finns om man fastnar för det här med smarta hem och vill koppla ihop olika system.

Specifikationer
Förpackningsinnehåll
Central styrenhet, 2x dörr- och fönstersensorer, 2 x rörelsesensorer, fjärrlös switch
Anslutningsteknik
ZigBee, Wi-Fi
Strömkälla
Fast, batteri
Frekvensband
2.4 Ghz
Plattform
Mi Home
Om styrenheter för smarta hem från Xiaomi

Xiaomi är ett kinesiskt teknikbolag som har nått sin storhet (världens högst värderade privata teknik-startup 2014) med sin produktlinje av mobiltelefoner. Deras smarta hem-produkter säljs under två varumärken: Mi, som är riktigt billiga och ofta saknar vissa funktioner, och Aqara, som kostar lite mer men har bättre byggkvalitet. De har ett brett utbud av produkter som på det stora hela verkar göra precis vad de ska. Vissa billigare smarta hem-produkter har ofta problem med att hålla kontakten med huben eller dras med säkerhetsrisker, men med ett så pass utbyggt system från ett så stort företag som Xiaomi kan vi nog räkna bort dessa risker.


Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom smarta hubbar

En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Xiaomi Mi Smart Sensor Set ZHTZ02LM?

b
b_hansen77
13 omdömen
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3 år sedan

Funkar dåligt för mig, rörig inte så snygg app. Dessutom måste jag logga in på nytt med jämna mellanrum, och då krånglar det.

Snurrbo
Snurrbo
178 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 3 år sedan

Väldigt trevlig hårdvara som känns välbyggd och är trevligt designad. Mjukvaran är den svaga länken. Lite stelbent att konfigurera men när det väl är igång så funkar det bra. Den automation man kan skapa är lite begränsad men räcker till alla enklare saker som att ge larm vid hög/låg temp, tända en lampa vid rörelse o.s.v.. Sensorerna fungera bra även med andra Zigbee-servrar.

3kgt
179 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
4 år sedan

Som föregånde talare skrev så är det väldigt fin och vällbyggd hårdvara som har en unik cool design. Det som är mindre bra dock är att denna är väldigt begränsad. Du kan i princip enbart använda den med xiaomis egna tillbehör. Och kan inte ens koppla tillbehören i kitet till mina nya Samsung smarthings v3 hub. För min del blir det återköp, men det är med sorg i hjärtat då jag vill verkligen få dessa och funka. Du skall köpa dessa om det är en budget fråga + du vill ha enklare funktioner + du kan nöja och tänka dig enbart köpa xiaomi tillbehör.