Prisjakt
HemPrisjakts experterSurfplattorTest - Xiaomi Mi Pad 5 - Stabil, supersnabb, stilren

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Xiaomi Mi Pad 5 - Stabil, supersnabb, stilren

7 januari 2022

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som älskar bra värde för pengarna
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Med en prislapp på strax norr om 4000 kr så är Xiaomi Mi Pad 5 mestadels riktigt prisvärd. Du får bra prestanda, bra skärm och riktigt bra flyt i gränssnittet. Dessutom stereohögtalare på det, även om de inte riktigt når upp till sin marknadsföring. Prisvärd är ledordet för Xiaomi Mi Pad 5 och det är i sig inte ett dåligt betyg alls.

Puritan eller team Äpple?
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Gillar du ditt Android så nära vaniljversionen från Google som möjligt? Då bör du tänka på ditt blodtryck och undvika Xiaomis MIUI. Även om det går att minska likheterna med iPadOS en hel del så finns det små rester kvar här och var mest hela tiden. Samma gäller om du är van vid iPadOS sedan innan, för även om likheterna finns, så är iPadOS och iPad rent generellt bättre på det mesta, för samma prislapp dessutom.

Prisjakt toppbetyg
Xiaomi Pad 5 128GB
SurfplattorXiaomi Pad 5 128GB
fr. 4 146 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Du vill hemskt gärna ha en surfplatta med Android? Du vill ha lite mer än det allra mest grundläggande och helst inte spendera mer än nödvändigt? Då är Xiaomi Mi Pad 5 tveklöst något att spana in!

För pengarna får du bra prestanda, bra skärm, stereohögtalare och allt detta i ett välbyggt chassi som är lika trevligt att hålla i som det är snyggt att titta på.

Hög prestanda

Bra skärm

Utmärkt byggkvalité

Mjukvaran kopierar iPadOS friskt

4G/5G och GPS finns inte ens som tillval

Inga originaltillbehör vid lansering

Stabilt första intryck

Det är ärligt talat inte så svårt att sticka ut på en marknad av relativt mediokra surfplattor med Android, det är det inte. Men trots att ribban är ganska låg så sticker Xiaomi Mi Pad 5 ändå ut och det på ett bra sätt.

Så snart man packar upp plattan ur sin kartong möts man av en enhet som onekligen känns väldigt välbyggt och stilren.

Med en metallram, ett förvånansvärt oplastigt plastbakstycke och en framsida som består av rimlig mängd skärm för att vara en surfplatta så får man ändå ett tryggt intryck av en platta som åtminstone inte går sönder för minsta lilla.

Kopiera, klistra in

Så snart man startar Xiaomi Mi Pad 5 så blir man en smula fundersam, är det en iPad man fått i sitt paket? Känslan i mjukvaran är att man stencilerat iPadOS när skalet till Android tagits fram och det ger en rätt trött start på upplevelsen som så.

Lite bättre blir det när man tagit sig förbi installationsprocessen och ändrat runt så att Android uppför sig mer så som Android ska uppföra sig. Det finns fortfarande en antydan av stencilering kvar, men nu går det att leva med utan att bli alltför irriterad.

Trots sina imitationer så är det mestadels en riktigt trevlig upplevelse som bygger på Android 11, något som inte imponerar särskilt mycket med tanke på att Android 12 finns på marknaden sedan ett antal månader tillbaka.

Zoom zoom

På prestandafronten finns inte mycket att klaga på, vi hittar Qualcomm Snapdragon 860 som i kombination med 6 GB RAM-minne och 128 GB lagring levererar utmärkt prestanda och flyt genomgående i hela systemet.

Under min tid med plattan här över jul- och nyårshelgerna så har det inte märkts av några som helst problem med prestandanivåerna varken i stort eller smått. Det är väl möjligen om man börjar göra prestandatester och jämföra sig med mer kompetenta enheter som man faktiskt kan känna att lite mer skulle vara trevligt.

För sin prislapp så finns det dock inga som helst klagomål eller önskemål om mer, man får riktigt bra prestanda för pengarna och en absolut majoritet av alla användare kommer inte sakna något alls.

Supersnabb skärm

Trots en relativt blygsam prislapp så har Xiaomi implementerat en skärm på 11" med 120 Hz i sin Mi Pad 5, något som ska ge en mjukare och allmänt trevligare upplevelse.

Detta i kombination med en bra grundprestanda gör onekligen hela upplevelsen lite bättre. Om vi med lite menar ganska mycket det vill säga.

Du kan även ställa in skärmen på att gå i 60 Hz istället, för att få längre batteritid, men har du börjat 120 Hz så kommer du inte vilja ändra på det. Alls.

Vad gäller ljusstyrka finns inget att klaga på och bland specifikationerna hittar vi stöd för såväl HDR10 som Dolby Vision. Inte illa!

TV-ersättare?

Många tillverkare bjuder ju på stora löften om hur fantastiska deras produkter är, så även Xiaomi som hävdar att Mi Pad 5 kan ersätta en mindre TV tack vare skärm och sina fyra stereohögtalare.

Som vanligt med dessa stora löften så tas de bäst med en saltgruva eller åtminstone ett tiotal kallsupar i Döda havet. Ljudet är klart godkänt i förhållande till storleken på högtalare, det är det, men det saknar såväl rymd som tyngd och även de sämre TV-apparaterna där ute låter ganska så jättemycket bättre än såhär.

För lättare seriemissbruk eller en stund på YouTube så levererar dock de fyra högtalarna ett fullgott ljud för de allra flesta, även om ett par hörlurar alltid kommer göra saken bättre, förutsatt att de är trådlösa det vill säga.

Jaha, men det här då?

Som frekvent brukare av iPhone och iPad så reflekterar man tydligen inte särskilt mycket över att Xiaomi Mi Pad 5 saknar hörlursport. För det gör den tydligen.

Enda porten på surfplattan är en USB-C i nedre kortsidan och vill du använda ett par trådade hörlurar så är det här via en adapter. Nackdel? Nja, trådlöst är väldigt inne 2022 och har du inte ett par redan så är det dags nu!

En annan intressant "Jaha?!" är avsaknaden av originaltillbehör som skal vid lanseringen. Vill man ha ett sådär smart skal som låter en ställa surfplattan i bekväm vinkel för att slötitta på YouTube före/under/efter frukosten så är man förpassad till en än så länge sval tredjepartsmarknad.

Kan tyckas vara en struntsak, men personligen blir jag lite provocerad av att ett grundläggande tillbehör som skal/ställ helt enkelt inte erbjuds av tillverkaren.

Xiaomi eller de andra?

Även om det kanske förekommit ett och annat mindre nöjt inslag i denna recension så är jag ändå av åsikten att Xiaomi Mi Pad 5 erbjuder en stabil och bra grundnivå på marknaden för Android-surfplattor, sådär bekvämt inplacerad över de billiga, plastiga och eländigt långsamma sakerna, något under motsvarande surfplatta från Samsung.

Xiaomi Mi Pad 5 är inte vad jag hade valt för egen del, men det är helt klart en produkt jag kan tipsa om för de av er som vill ha en Android-surfplatta. Det är i mångt och mycket ett riktigt intressant alternativ, om än med vissa kompromisser.

Specifikationer

Processor
Qualcomm Snapdragon 860
Grafik
Adreno 640
Lagring
128 GB UFS 3.1
RAM
6 GB
Skärm
11" LCD-skärm (1600*2560px) med stöd för HDR10 och Dolby Vision och 120 Hz uppdateringsfrekvens
Dimensioner
254,7*166,3*6,9 mm (H*B*D)
Vikt
511 gram
Färgalternativ
Cosmic Grey, Pearl White

Om surfplattor från Xiaomi

Xiaomi har en lång historia av att tillverka surfplattor, ända sedan dagarna av Android 4. Det är dock först nyligen som de börjat dyka upp i Sverige, åtminstone utan att behöva gråimportera.

Precis som med Xiaomi-telefoner så hittar vi företagets egna MIUI som skal, vi hittar bra materialval och bra byggkvalité, bra prestanda och allt detta till ett riktigt rimliga priser.

Som med telefonerna, så har surfplattor från Xiaomi riktigt god potential att hitta sin kundkrets och plocka marknadsandelar.


Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer