Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Xiaomi Mi 9T Pro - kan slåss mot marknadens bästa mobiler

  • 24 oktober 2019
  • 27 hjälpta
Milad Zeyghami
Milad ZeyghamiExpert inom mobiltelefoner
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För prispressaren som önskar maximal prestanda
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Om man ser till hur mycket mobil man får för pengarna så är Xiaomi Mi 9T Pro en fullpott. Mobilen erbjuder väldigt mycket prestanda till ett betydligt lägre pris än många konkurrenter.

För dig som värderar design
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Mobilens yttre är mycket tilltalande. Materialvalen är påkostade och den finurliga pop-up kameran gör att du slipper selfiekamera-flärpen. Ett litet minus för att den inte är vattentålig samt något tung.

Påkostad och genomtänkt design

Det första som slog mig när jag plockade upp Xiaomi Mi 9T Pro ur lådan var hur välgjord och gedigen mobilen känns. Skärmen täcker nästintill hela framsidan på grund av telefonens väldigt tunna ”bezels” (ramar). Mobilen är dock förhållandevis tung, 191 gram, men är bekväm att hålla i handen då baksidan är gjord av rundat glas. Den fysiska fingeravtrycksläsaren är bortplockad och ersatt av en som är integrerad i skärmen. Undertill på telefonen finner vi en förhållandevis kraftfull monohögtalare.

Den lilla "flärpen" för selfie-kameran som majoriteten av dagens mobiler har finns inte på Mi 9T Pro. Den gömmer sig nämligen inuti mobilen i form av en pop up-kamera som skjuts upp på ovankanten av mobilen. Designen är ju givetvis en smaksak, men jag gillar den skarpt. Pop up-mekanismen har inte svikit mig än så länge och jag gillar att slippa störas av kamera-flärpen i skärmen.

Sammantaget upplever jag designen som påkostad, funktionell och utan några egentliga brister.

Kameror som levererar

Antalet megapixlar och sensorer säger egentligen inte så mycket om hur väl en kamera presterar. Det är först under användning man får reda på vad en kamera går för och det tog inte lång tid innan jag insåg att Xiaomi lyckats mycket väl med kamerauppsättningen på Mi 9T Pro. Den gör mycket väl ifrån sig och kan utan större problem jämföras med kameror på mobiler som kostar det dubbla. Bilderna gör de fotade objekten rättvisa med god färgåtergivning och detaljrikhet. Även night mode-läget är fullt godkänt.

Pop up-kameran håller inte samma kvalitet som huvudkameran, vilket selfiekameror på mobiler sällan gör. Jag fick dock fullgoda resultat med tydliga detaljer och naturlig färgåtergivning.

Kamerorna på Mi 9T Pro är inte den bästa uppsättningen jag har testat, men jag skulle ändå våga påstå att den tillhör toppskiktet bland dagens mobilkameror. Och den är definitivt ledande om man jämför med mobiler i samma prisklass.

Batteri som inte sviker

Som den mobilfantast jag är så värderar jag en bra batteritid väldigt högt. Jag har otaligt många gånger bytt mobil eller avstått från att köpa vissa mobiler just för att batterikapaciteten varit medioker. På pappret ser Xiaomi Mi 9T Pro bra ut, den har ett 4000 mAh stort batteri vilket får klassas som kraftfullt. Antalet mAh är dock inget man ska stirra sig blind på, då batteritiden även avgörs av hur energisnåla komponenterna i mobilen är. Det var därför något som jag verkligen ville testa hos Mi 9T Pro.

Trots frekvent daglig användning så svek batteriet mig aldrig. Jag behövde aldrig ladda mobilen under dagens gång, trots rejäl användning i form av att surf, streaming på Youtube, Netflix, SVT Play samt något enstaka spel.

Kraftfull och pålitlig prestanda

Xiaomi Mi 9T Pro drivs av ett av mobilmarknadens mest kraftfulla chipset. Den 8-kärniga processorn i kombination med det 128 GB stora internminnet och 6 GB stora RAM-minnet gör det dagliga användandet till en mycket behaglig upplevelse. Under min testperiod med mobilen så upplevde jag aldrig någon form av lagg, oavsett hur många appar eller flikar jag hade igång så kändes mobilen väldigt rapp och pålitlig. Grafikkrävande spel och appar testade jag noga för att utsätta mobilen för maximal användning. Även här klarade den sig alldeles utmärkt och detta utan att batteriet blev lidande. Prestandamässigt lär mobilen lämna få användare besvikna.

Konkurrerande alternativ

Om man överväger att köpa Xiaomi Mi 9T Pro, vilka konkurrerande alternativ är då värda att känna till? Den främsta konkurrenten med samma prisvärdhet skulle nog vara från Xiaomi själva. Deras modell Xiaomi Mi 9T har liknande prestanda och pris, men utan pop up-kamera. Den är också något tunnare, dock med sämre batteritid.

Man kan säga att Xiaomi Mi 9T Pro är en premiumversion av Xiaomi Mi 9T. Pro-versionen drivs av ett bättre chipset som resulterar i att telefonen är bättre ämnad för grafikkrävande spel och mer påfrestande användning, t.ex. att man har igång många appar samtidigt. Är man inte intresserad av spel eller grafikkrävande appar, och bryr sig inte om att mobilen blir några tiondels sekunder långsammare under krävande användning, så är budgetversionen Mi 9T mer än tillräcklig.

Specifikationer
Operativsystem
Android
Processor
Snapdragon 855
RAM
6 GB
Lagring
128 GB
Skärm
6.39 tum, Amoled, 2340 X 1080 pixlar, Gorilla Glass 5
Batteri
4000 mAh
Kamera
Huvudkamera 48 Mp, 13 Mp, 8 Mp, frontkamera 20 Mp, sensor Sony IMX586, optisk zoom X2
Anslutningar
3.5 mm hörlursuttag, USB-C, NFC, Bluetooth 5.0
Vikt
191 g
Övrigt
Fingeravtrycksläsare integrerad i skärmen
Om mobiltelefoner från Xiaomi

Det kinesiska teknikföretaget Xiaomi är ett förhållandevis nytt och okänt märke på svenska mobilmarknaden. Däremot tillhör Xiaomi en av de allra största mobiltillverkarna globalt. Trots att företaget grundades så sent som år 2010 har företaget växt enormt tack vare deras funktionella produkter och prisstrategi. Xiaomi har som grundregel att inte ha en högre vinstmarginal än 5 procent per varje såld hårdvara, vilket har pressat ner priserna på mobilmarknaden.

Just prisvärdheten bland deras mobiler är något som lockar många, speciellt eftersom de har ett brett sortiment av mobiler som passar alltifrån folk som letar efter budgetmobiler till de som är ute efter något mer premium.


Milad Zeyghami
Milad ZeyghamiExpert inom mobiltelefoner

Hallå, Milad heter jag! Har sedan barnsben varit en mobiltelefon-fantast, har ägt otaligt många mobiler och följer dagligen de senaste mobilnyheterna på mobilforum likt Swedroid och diverse plattformar tillägnade just mobiltelefoner och även surfplattor. Tycker utvecklingen har varit smått fantastisk och det är ju utvecklingen i sig som driver på mitt intresse för mobiler och surfplattor. Jag hoppas att jag genom mitt intresse kan dela med mig av vad jag har fått upptäcka och lära mig, detta för att göra valet för dig som konsument något enklare! Väl mött!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Xiaomi Mi 9T Pro (Redmi K20 Pro) Dual SIM 6GB RAM 128GB?

K
Kruffs

5 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
3 månader sedan

Haft min över 2år. Fortfarande mycket bra batteritid. Minst 2 dagar klarar den. Har tappat den 15-20 gånger på betong, asfalt och vanligt golv, fortfarande inte en spricka. Bra med uppdateringar.

A
Adrian Sokolik

1 omdöme

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
6 månader sedan

Bra prestanda och kamera men mycket omtålig. Tappade den två gånger och trots skyddsfodral blev skärmen obrukbar och behövde bytas efter varje gång. Jämfört med en treårig iPhone som jag tappat flera gånger och har hållit varje gång. Och det är svårt att få reservdelar till Xiaomi.

P
Peter

2 omdömen

Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2 år sedan

it gets warm quite faster when you play games or call. some times it feels like if you continue it will burst.

DrGonzo94
DrGonzo94

91 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 2 år sedan

Gick till den här från en Oneplus 6 som blivit tappad lite för många gånger. Slog till på en sån här nu när priserna sjunker inför Mi 10s lansering. Efter ett par dagars användning har jag mest bara positivt att komma med. + Superfin skräm, har aldrig sett en bättre. Stor, men inte för stor, jättesmala bezels. + Kanonbra huvudkamera (jag är ingen fotonerd, men kan inte förstå hur den skulle kunna vara bättre) + Kvickt interface + Har en "Flame Red". Hajar att det blir för mycket för många, men för mig som japanofil så sätter den kitchighetsnivån perfekt. Finns även i svart om man inte gillar sånt. + Enormt batteri (4000 MAh) som verkar räcka två dygn, även med hyfsat intensiv användning. + Quick charge * Väger 197 gram, vilket är 20 gram mer än Oneplus 6. Skillnaden känns, men telefonen känns gedigen snarare än tung. - Selfiekameran är även för mig som inte bryr mig så mycket om selfies av rätt låg kvalitet. Själva kameran är superrolig med den lilla grejen som dyker upp, men det är ju mest en gadget. Bilderna blir helt ok bilder, men ljusmättnad och färger är alltid lite off. - MIUI är inte det bästa UI. Finns lite bloatappar, och det finns ingen applagring (eller vad man ska säga), utan alla appar är lagras på huvudskärmarna på ett eller annat sätt. Man får smussla undan appar man inte vill ha i grupper på en extrasida. Saknar Oxygen OS i Oneplus som är ett supercleant pure Android UI. Får en femma för den gedigna kvalitén och enorma prisvärdheten. edit: Reviderar lite, till en trea. Notifikationslampan är helt app-beroende, funkar knappt på vissa appar. Batteritiden är inte alls två dygn, utan snarare ett, och knappt det med intensiv användning, oklart varför - MEUI 11?. Det som kändes som en superdeal känns nu i lika grad som ett kinesiskt imitationsprojekt av flagship-mobiler. Ingen dålig mobil, och skärmen är fortfarande magnifik, men det fick bli en retur.

z
zelloxy

88 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 2 år sedan

Funktion- och prismässigt en mycket bra telefon. Det jag har negativt att säga om den är dess operativsystem och dess uppdateringar. När vi installerade MIUI (tror jag det heter) version 11 så började telefonen sluka batteri och fortsätter göra det. Håller knappt en dag, men det är bekräftat att det är mjukvaruproblem men det är fortfarande i skrivande stund inte löst.