Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Wilfa Blender BBLSP-1800S - enkel och bra för smoothies
  • 17 december 2019
  • 134 hjälpta
Paul Allaverdi
Paul AllaverdiExpert inom blenders & stavmixers
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För den som vill ha en blender för smoothies
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Smoothieprogrammet presterar bra och täcker de flestas behov.

För den som vill ha många automatiska program
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Wilfa BBLSP-1800S har endast tre automatiska program samt en manuell funktion där du sköter allt själv.

Första intryck

Detta är en väldigt robust och stor produkt. Kannan är i glas och kan upplevas som något tung om man jämför med många av konkurrenternas modeller i plast. Däremot känns det inte som en glaskanna som skulle gå sönder om den föll i backen. Kannan tål upp till 90 grader. De tre programmen som finns är iskross, smoothie och automatrengöring. Jag hade gärna sett några till, i alla fall ett sopprogram där du kan mixa kalla råa grönsaker med vätska tills alla ingredienser blir varma.

Iskrossprogrammet bristfälligt

Iskrossprogrammet är det som jag är minst nöjd med. Trots att jag följt instruktionerna med maximalt 8 isbitar av en viss storlek så tycker jag inte att det presterar som det ska, utan iskrosset blir ojämnt fördelat. Däremot fungerar det mycket bättre med lite vätska, då fick jag en mer jämn och fin iskross. Detta program pågår i 30 sekunder.

Smoothieprogrammet levererar

Smoothieprogrammet är det absolut bästa programmet. Det tar 60 sekunder och du kan själv stoppa tidigare än så, men jag anser att ett helt smoothieprogram ger ett luftigare resultat som jag tycker höjer upplevelsen rejält! Så länge det finns rätt mängd vätska så levererar blendern en perfekt slät smoothie varje gång.

Du ska inte tänka att du enbart kan använda smoothieprogrammet till smoothies. Jag använde det även till att göra soppa, genom att rosta rotfrukter i ugnen och slänga ner dem i mixern tillsammans med vatten från vattenkokaren (här får det dock inte vara över 90 grader celsius då kannan ej tål det). Sedan körde jag smoothieprogrammet två gånger, vilket gav en väldigt slät och luftig soppa.

Rengöringsprogrammet förenklar användandet

Rengöringsprogrammet kan man tycka känns lite onödigt, och på ett plan kanske det är det. Men du slipper justera mellan de olika hastigheterna för att vattnet ska nå hela vägen upp till toppen där locket sitter. Detta ger bara ännu ett plus för användarvänligheten. För att rengöra blendern så sköljer jag först av kannan, sedan fyller jag den till ungefär en tredjedel med varmt vatten och adderar en klick diskmedel. Till sist sätter jag på locket och klickar på "auto clean". När det är färdigt så sköljs allt av med vatten igen och ställs på tork.

Blandat resultat vid mixning av råvaror

Att mixa råa råvaror, som morötter, tomat, paprika, bär och frukt var inga som helst problem. Den enda som kanske inte gav helt perfekt resultat vara morötter, som snarare blev finhackade än en purée. Men lägg bara till lite vatten så kommer det att bli en mer slät och purée-liknande konsistens.

När jag mixade tillagade råvaror, som rostade rotfrukter, stekta eller kokta grönsaker så adderade jag varm vätska och körde smoothieprogrammet två gånger. Då blev det en riktigt slät, luftig och fin soppa.

Frysta bär och fryst frukt var dock mer problematiskt. Om bären inte har tinat upp lite så kommer inte allt att mixas, det fastnar i botten och det som är ovan mixas inte alls. Även här så krävs lite vätska, och ska du ändå göra en smoothie borde detta inte bli ett problem.

Enkel användning

Maskinen i sig är otroligt lätt att använda, programmen gör vad de ska och sugpropparna i botten håller verkligen maskinen på plats vid arbete. Även locket tycker jag håller sig på plats utan problem, på vissa blenders kan det ha en tendens att åka upp under mixningen, men så var inte fallet här. Rengöringen är väldigt enkel med det automatiska programmet. Kannan kan dock kännas lite otymplig då den är gjord av glas och väger väldigt mycket.

Specifikationer
Effekt
1800 W
Steglös hastighetsreglering
Ja
Automatiska program
3 st
Storlek
Bredd 208 mm, djup 201 mm, höjd 432 mm
Vikt
3,9 kg
Volym
1,9 liter
Om hushållsmixer från Wilfa

Min erfarenhet av Wilfa generellt är att du kan få väldigt mycket prestanda för en ganska liten peng. Det norska företaget har flera bra blenders i olika prisklasser. Just denna blender tillhör deras mindre avancerade/kraftiga, om man jämför med t.ex. deras Powerfuel eller Powercrush.

Jag har alltid gillat Wilfa för deras prisvärdhet - det bästa exemplet utöver denna blender är deras kaffekvarn WSCG-2 som du kan köpa för ca 500-600 kr, den håller samma kvalité som en kvarn för minst det dubbla! Jag får samma känsla här, att deras produkt presterar på en högre budget.


Paul Allaverdi
Paul AllaverdiExpert inom blenders & stavmixers

Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 och matlagningsintresserad sen jag var sju år gammal. Jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom flera decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen. Att jag ens kom in i dryckeskultur ligger i mitt enorma intresse av matlagning. Det har tillkommit väldigt många köksredskap på marknaden senaste 25 åren, och jag har hållit på med matlagning såpass länge att jag vet vilka som faktiskt gör skillnad för slutresultatet. Vid kontakt finner ni mig på: [email protected]

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Wilfa Xplode Vital BBLSP-1800?

O
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
ett år sedan

Bra maskin för 990 kr