Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: TCL Sweeva 6000 - ger sig in i konkurrensen på riktigt

  • 26 april 2022
  • 37 hjälpta
Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom robotdammsugare
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som låter dammsugaren gå ofta
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Den kanske inte får med allt damm på en städning, men har du rent från saker på golvet kan den ju ta en vända varje dag. Navigeringen fungerar ypperligt och Sweeva 6000 har inte kört fast en enda gång i mina tester.

För dig med barn och höga trösklar
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

I alla fall mina barn dräller saker omkring sig i hela huset, så när det är dags för dammsugning måste det plockas först. Då Sweeva inte riktigt tar allt i en vända, och saker på golvet omöjliggör en schemalagd daglig dammsugning, finns det andra robotdammsugare som städar bättre när det väl är dags. Höga trösklar bör bytas ut för att den ska ta sig förbi över huvud taget (men den fastnar i alla fall inte på dem).

Smart navigering

De flesta robotdammsugare jag har testat har haft problem med hinder, som stolar kring ett köksbord. Oavsett om de haft lasernavigering eller ej har resultatet blivit att de fastnat eller i alla fall haft svårigheter med så tighta manövrar.

Sweeva navigerade utan problem runt mina inskjutna stolar och dammsög allt den kom åt. Trappsensorn fungerar även den som det är tänkt, under testperioden har den snyggt dammsugit ända ut på kanten utan att tappa fotfästet. Den känner själv av vart du har mattor och ökar då sugstyrkan för att även få dessa rena. In till badrummet har vi en lite högre tröskel av äldre snitt, där kämpar den ett tag för att sedan ge upp och fortsätta med annat. Så har du högre trösklar kan det vara en idé att byta ut dessa.

Konstruktion

En kassett med filter och dammbehållare sitter längst bak på roboten. Den kan enkelt plockas bort med ett enhandsgrepp när dammsugaren står på laddning. Själva dammbehållaren känns lite trång och jag kan tänka mig att det kan fastna skräp om den fått i sig större pinaler, men än så länge har jag inte haft några problem vid tömning.

Sidoborsten snäpps fast med plastclips, som säkert kan nötas med tiden. De är dock smidigare än de skruvade, men inte lika bra som de som sitter fast med en magnet. Den stora borsten är relativt enkel att få loss och ett litet verktyg för att skära av inlindat hår finner man på dammbehållaren. Dockningsstationen har en lucka där man kan gömma överbliven kabel, så att det ser städat ut även där dammsugaren vilar.

Städresultat

Sweeva 6000 har en relativt liten borste som sitter mellan hjulen. Mot kanter förlitar den sig på att den roterande borsten ska putta in skräpet mot mitten för att sugas upp, vilket resulterar i att allt skräp inte kommer med. Särskilt i hörn ligger det damm kvar och den lilla roterande borsten sprätter även iväg gruskorn till områden som den anser redan vara städade. Men fördelen med en robotdammsugare är ju att man kan köra den ofta, så en liten dammtuss som missas eller ett gruskorn som hamnat någon annan stans än i dammbehållaren plockas förhoppningsvis upp redan nästa dag när dammsugaren är ute på nya äventyr.

Kartor

Dammsugaren ritar utan svårigheter upp en karta för min övervåning redan vid första körningen. När den första städningen är klar har jag en rumsindelad karta i appen där jag kan gå in och justera och namnge mina rum. Jag slog ihop två korridorer till ett rum samt delade av hallen där dammsugaren blev lurad av en spegel. Du avgränsar enkelt olika rum genom att dra ett streck på kartan, men jag saknar en funktion för att rita ut enkla no-go-zoner. De kan vara värdefulla om du har områden där det ligger kablar eller husdjurs vattenskålar (som dammsugaren knuffar på i mitt fall).

Flyttar du dammsugaren till ett annat ställe eller annan våning kan den även hantera flera olika kartor.

Städa en särskild del av huset

Det som är nackdelen med en schemalagd dammsugare är att det bör vara någorlunda undanplockat innan den går igång. Mina barn och katter är väldigt duktiga på att drälla saker omkring sig och en strumpa eller dylikt sätter sig lätt i borsten så det blir stopp. Köket och hallen är ju dock zoner där golvet snabbt blir skitigt och där är det guld värt att dammsugaren tar sig en daglig tur när vi är borta. Med hjälp av rumsindelningen kan du enkelt schemalägga just detta och kombinera det med en egen översyn innan du skickar ut den på städning.

UV-C sterilisering och HEPA-filter

Sweeva saknar moppfunktion men har ett annat hjälpmedel för att få till renligheten i hemmet. Med en inbyggd UV-C lampa kan den oskadliggöra såväl bakterier som virus genom att "spränga" dess DNA-kärnor. Det kommer inte att få bort intorkade fläckar på köksgolvet, men gör dem i alla fall harmlösa ur ett smittoriskperspektiv. Det tvättbara HEPA-filtret som sitter i dammbehållaren ser även till att den inte sprider små dammpartiklar runt sig när den kör.

Specifikationer
Sugkraft
2700 Pa
Dammbehållare
0,5 liter
Maximal körtid
180 min
Storlek
34 cm Ø, 9,5 cm H
Navigering
Laser
Ljudnivå
65 dB
Vikt
3,5 kg
Om robotdammsugare från Tcl

TCL har haft ett par enklare modeller av robotdammsugare sedan tidigare, men ger sig med Sweeva 6000 in i konkurrensen på riktigt.


Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom robotdammsugare

En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer