Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sony WF-1000XM4 - bäst på det viktigaste

  • 19 augusti 2021
  • 112 hjälpta
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5
Se när vår expert Björn Sige testar Sony WF-1000XM4.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Söker du öronsnäckor där du inte behöver kompromissa vad gäller ljud, ANC eller batteritid?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Ingen konkurrent presterar så bra i samtliga av dessa nyckelkategorier kombinerat som WF-1000XM4. De är dessutom betydligt mer fickvänliga än förut och som bonus kan du nu svettas i dem utan att behöva bekymra dig. En all-rounder så god som någon!

Har du ibland problem med in ear-lurar och komfort?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

De nya skumpropparna gör ett väldigt bra jobb vad gäller stabilitet och förslutning men har också en (subjektivt) negativ inverkan på långtidskomforten, i alla fall om du har mindre/trängre öron.

Introduktion

Så ligger de äntligen på testbänken, in ear-motsvarigheten till de populära WH-1000XM4 och en länge efterlängtad uppföljare till WF-1000XM3 (Sony, ni behöver en ny namnstrategi!)

1000XM3 har varit lurar jag gillat sedan lansering, länge kunnat rekommendera i sin prisklass och - beroende på kriterier - långt däröver. Ett onödigt klumpigt utförande på lurar och etui, halvdan passform och att de inte alls vart lämpade för träning hindrade dem dock från att platsa i den absoluta toppen. Dessutom har många sprungit om Sonys in ear sedan dess vad gäller brusreduceringsförmågan.

Men nu är de tillbaka i matchen och till synes har i princip alla parametrar setts över i WF-1000XM4. Kan detta vara de ultimata allround-snäckorna till din mobil?

I kartongen

Det första man lägger märke till med WF-1000XM4 är den udda paketeringen som ser ut och känns som lådan jag plockar ägg ur inför varje morgonfrukost. Jag gissar att den är sjukt miljövänlig... och det är väl bra det.

Resten är dock standard. Förutom lurarna & laddetui medföljer proppar i 3 olika storlekar, dokumentation samt laddkabel (USB-A till USB-C).

Design, kvalitet & komfort

Nästa intryck när grejerna väl packats upp är hur mycket laddetuiet har krympt. Det är faktiskt nästan hälften så stort som det till WF-1000XM3 och nu i princip lika fickvänligt som det för AirPods Pro.

Lurarna har en ny, mer ergonomisk formfaktor jämfört med tidigare och delar samma mattsvarta kulör med rosé-accenter som storebror over ear. Om du inte väljer de grå, förstås. Liksom de flesta av Sonys lurar känns allt välbyggt, men mer åt det funktionella än lyxiga hållet.

Ovanligt nog levereras XM4 enbart med proppar i skum och inte i silikon som de flesta andra. Propparna expanderar i innerörat, sitter väldigt stabilt även i rörelse och skapar en bättre förslutning, vilket är bra både för basåtergivningen och isoleringen. Men jag tycker inte att de är lika bekväma som silikonproppar. Komforten i mina öron varierar med hur långt in de sitter, men både mina Airpods Pro samt Momentum TW2 sitter klart skönare i öronen.

Jag testade för skojs skull med silikonpropparna från Sennheiser, som passade perfekt rent fysiskt men ljudbilden lät udda efter bytet. Man har uppenbarligen optimerat ljudet efter originalpropparna, så räkna dessvärre inte med att ett byte kommer ge bra resultat om du, liksom jag, ibland har problem med komforten.

Funktionalitet

Sony har satsat på att raffinera i första hand med WF-1000XM4, med fokus på det som faktiskt är viktigast för användaren snarare än att ösa på med gimmicker.

Med det sagt har de (nästan) alla ingredienser du kan tänkas vilja ha. Det inkluderar stöd för röstassistent (Alexa & Google), snabb parkoppling via Windows & Google (för enheter som stödjer det), Sonys högupplösta LDAC-kodek (för enheter som stödjer det), en bra app med EQ-funktion, inkl en dedikerad för enbart basen, samt möjlighet att mappa olika kontrollscheman till vänster och höger lur.

Dock saknar jag att kunna skräddarsy touch-kommandona exakt så som jag vill ha dem, som jag kan med Sennheiser. Och det känns lite snopet att multiparkoppling inte finns, som med de fullstora XM4. Men dessa är relativt överkomliga brister.

Ett nytillskott jag är blandat förtjust i är "talk to chat"-funktionen, som innebär att mikrofonerna känner av din röst och pausar musik och ANC när du börjar prata. Det låter praktiskt i teorin, men i min erfarenhet är funktionen lika ofta irriterande som hjälpsam och jag föredrog rätt snabbt att lämna den av.

Ljudkvalitet

Få användare kommer däremot att ha mycket att gnälla på vad gäller ljudkvalitén och musikupplevelsen i WF-1000XM4.

Ljudbilden är klar, väl definierad, har en mycket god detaljskärpa genom hela registret och basen är djup, stram och fin även på hög volym. Kontrollerat och balanserat. Skillnaden är kanske inte enorm mot WF-1000XM3 (där ljudkvalitén redan var riktigt bra) men jag upplever att XM4 är ett steg upp i dynamik, detaljering och även lågbas.

Om något kan de ibland kännas lite tillbakadragna. Diskanten upplevs något diffus i mittpartierna vilket gör att ljudet överlag drar lite åt det varma och "avrundade" hållet. Vilket jag dock föredrar alla dagar i veckan framför en ljus/skarp/irriterande ljudbild (jag tittar på dig, Bose Quietcomfort Earbuds) Basen är snudd på perfekt i kvantitet för min smak, vilket betyder att somliga lär vilja ha mer. Men det kan man enkelt få via 'Clearbass'-EQn i appen.

Samtalsljudet är helt ok för true wireless-lurar, med en naturlig och behaglig röstupptagning. Motparten bör inte ha några problem med att höra dig även i mer bullriga miljöer. I mina ovetenskapliga tester översätts dock omgivningsbullret gärna till brus snarare än att tystas ner markant.

ANC-prestanda

Kort sammanfattat; brusreduceringen är oerhört bra i dessa lurar.

På motorvägen är det nästan löjligt hur mycket bättre de dämpar framförallt lågfrekvent muller än både AirPods Pro och Sennheiser, men även lite mer högfrekventa ljud som kontorsmiljöer blir riktigt tysta med Sonylurarna på och musik igång. Jag har förvisso inte kunnat jämföra med Bose Quietcomfort, men jag skulle tro att XM4 är det allra bästa som finns just nu på detta område.

Medhör-funktionen fungerar också riktigt bra, faktiskt bland de bästa i lägret icke-Airpods. Ljudet som speglas kommer igenom naturligt. Apples lurar är dock fortfarande bäst på detta område, största skillnaden är att det susar i Sony när läget är aktiverat. Jag känner dock inte att jag fick ut någon märkbar effekt av att aktivera funktionen 'automatisk vindbrusreducering', som enligt Sonys upplysning dessutom drar mer batteri.

Batteriprestanda & laddning

Föregångaren WF-1000XM3 har fortfarande robust batteritid i segmentet trots några år på nacken, med 6 timmar per laddning och kräm för ytterligare 3 fulladdningar i etuiet. Men hela paketet är för klumpigt och opraktiskt.

Man skulle kunna säga att XM4 istället har flyttat över en del av batterikapaciteten från etuiet till lurarna. Trots smidigare design och betydligt förbättrad brusreducering har Sony klämt in ytterligare 2 timmars speltid i snäckorna, som alltså spelar i över 8 timmar per laddning. Stäng av ANC och de håller ännu längre. Ett fulladdat etui ger då istället 2 extra fulladdningar, dvs 16 timmar. Det stödjer snabbladdning (5 min laddning = 60 min speltid) och kan även laddas trådlöst.

Mycket goda batteriprestanda allt sammantaget!

Slutsats

Sony WF-1000XM4 är ett riktigt bra köp, ingen tvekan om saken. Man har förbättrat och raffinerat där det mest gäller och slutprodukten är ett par pålitliga, lättanvända och verkligt flexibla lurar som du kan använda i nästan alla situationer. Att få både utmärkt ljudkvalitet och klassledande ANC utan att behöva kompromissa vad gäller batteritid är riktigt skönt och det är just kombinationen av dessa tre faktorer som placerar XM4 på toppen av true wireless-prispallen.

Enda väsentliga nackdelen är att jag tycker att komforten blivit sämre. Hade de bara varit lite bekvämare i öronen långa stunder hade det blivit full pott.

Specifikationer
Hörlurstyp
In-ear, true wireless
Bluetooth
5.2, SBC, AAC, LDAC
Batterikapacitet
8h/laddning med ANC (musik), snabbladdning, trådlös/QI laddning
Brusreducering
Ja, adaptiv med omgivningsljudkontroll
Om hörlurar från Sony

Bland de flesta konsumenter idag är Sony troligen mest kända för sina utmärkta ANC-hörlurar, som på senare år varit väldigt populära på marknaden som alternativ till b.la. Bose. Men det är bara ett litet kapitel i Sonys historia. De har länge varit ett av de allra tyngsta namnen inom ljudindustrin och ligger bakom kultklassiker som kassettspelaren Walkman (ursprungsmodellen från1979 var den första mobila stereon för konsumenter). De har även ett historiskt väldigt gott rykte bland HiFi-entusiaster/audiofiler b la för sina superpremiumhörlurar och musikspelare, en nisch de fortfarande håller liv i.

Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast med speciell förkärlek till musik, foto & ljud&bild-media. Här på Prisjakt skriver jag om personligt ljud och då särskilt hörlurar. Jag har sysslat med hörlursbaserad HiFi i 9 års tid och har haft otaliga hörlurar på huvudet allt från 59 kronor till 599000 kr. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i ämnet till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare.

Vad tycker våra användare om Sony WF-1000XM4?

b
bubbelibob

10 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
en månad sedan

UPPDATERA INTE FIRMWARE! DO NOT UPDATE FIRMWARE! FIRMWARE UPPDATERINGEN FÖRSTÖR ANC!

L
Ledc

17 omdömen

Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
5 månader sedan*

20211217 Jag har givit dem här lurar många chanser att bevisa kvalitet, men dem gör mig så förbannat besviken. Har du musik med hög bitrate räkna med att ljudet försvinner en kort sekund och det blir alldeles för frekvent och det går inte att njuta musik på det viset, även om mobilen (Xperia 1 III, skit den också) är 30cm framför mig. Eftersom lurarna måste ställas in radikalt för att dem ska låta bra så skiter det sig fullständigt när man höjer volymen till en gräns där inställningarna man gjort försvinner långsamt och låter som utan inställningar... Riktigt jävla skit lurar, Sony har tappat känslan totalt. Köp inte om du är kräsen! 20211009 Har svårt att förstå hur andra definierar bra ljud annat än hur man upplever det själv. Jag har jämfört med trådade och trådlösa, over-ear och in-ear lurar och dem här har jag försökt att uppleva likvärdigt genom inställningar etc i många timmar. Jag kör med Poweramp med wav/flac/alac, 16/24bit som källa och har konstaterat att dessa lurar levererar bara besvikelse, inget annat. Ljud bilden är "död", ingen nyans, ingen liv, det ger inte samma musik upplevelse som mina andra lurar levererar. Har även ett par WH-1000XM3 som låter bättre, självklart, men även dem behöver inställningar för att låta bra. Jag är riktigt kräsen när det gäller ljud och bild och WF-1000XM4 låter i mitt tycke, fortfarande skit, tyvärr... -vad har hänt med Sony? Tidigare: Fick mina efter lång väntan och stor förväntan och blev riktigt besviken. Ljudet är inte alls så bra som hypern får det att se ut. Tycker ljudet saknar nyans, högre frekvenser är mer eller mindre dämpat men lägre frekvenser verkar mer tydligare än normalt. Kan också hålla med om att öron pluggarna känns fattiga i kvalitet, när jag ville testa ett annat storlek så blev jag överraskad hur skör materialet var. Tyvärr motsvarar inte ljudet mina förväntningar. Mina gamla trådade Yamaha EPH100 låter betydligt bättre. Skön passform annars på Sony lurar, men that's it...

*Redigerades en månad sedan
a
antmel

10 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
2 månader sedan*

Har haft mina i runt två veckor (köpte på Webhallen under Black Week). Jämför med Jabra Elite 75t och Airpods Pro. Sammanfattning: Det bästa ljudet du kan få med in-ear hörlurar med marginal, kommer med ett bra case, ok ANC och sitter bra i örat, kommer inte ramla ur. Om du har små öron och alltid har minsta propp på dina hörlurar kanske dessa inte är för dig, dock inte jättestort problem. Skulle valt dessa varje dag i veckan över 75t och Airpods Pro + Ljudet är fantastiskt, lätt bästa av de tre och bästa jag hört i ett par hörlurar. Kollar film på min Macbook Air 2020 med dessa och ljudet känns som på bio med kvaliteten, surround etc. + Batteriet varar länge, oftast hela dagen då jag brukar använda mina in-ears typ 70% av min vakna tiden. + Case:t som de kommer i är lätt att öppna osv, skönt med USB-C med en laddare till allt. + ANC skulle jag säga är på ungefär samma nivå kanske lite sämre än AirPods Pro, fortfarande fantastiskt. - Har ganska små öron som man, har alltid minsta proppen på alla hörlurar jag använt. Med dessa var den minsta proppen som medföljde fortfarande för stor. Bytte till de små från mina Jabra Elite 75t och nu sitter de perfekt. Själva hörlurarna är också lite stora och kan ibland känna att örat blir ömt för att de inte helt passar in i öronsnäckan. - Hear-through är ganska dåligt. Upplever det som lite metalliskt och definitivt sämre än både 75t och AirPods Pro. - Har hört att det ska finnas volymkontroll men har inte lyckats aktivera det. Känner att touchknapparna kan vara lite unreliable och att man måste trycka på ett specifikt ställe på ytan för att kunna pausa etc. Tufft nu också när det är kallt och vantarna inte funkar på touch-paneler (måste därmed dra fram ett finger för o pausa, aktivera hearthrough etc).

*Redigerades 2 månader sedan
A
Apollocreed83

3 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
2 månader sedan*

Spanat på dessa lurar i flera månader men misstänkte att dom skulle komma ner i pris under Black Friday och mycket riktigt fick jag dom för 2 290 kr. Hade höga förväntningar efter att ha läst/sett åtskilliga recensioner så blev monumental besviken när jag inte fick någon som helst effekt av brusreduceringen vilka spetsar jag testade. Begav mig till elgiganten för att ångra köpet men då kom nästa kalldusch när de visade sig att de inte var öppet köp på in ear-lurar! Kändes duktigt surt att ha lagt så mycket stålar på nåt man inte kan använda till max. Lyckligt nog så kom en kompis till undsättning. Han hade en gedigen samling spetsar som han samlat på sig genom åren å ETT par visade sig passa mina öron och historien fick ett lyckligt slut! + ANC gör absolut sitt jobb. Vindbrusläget märker jag dock ingen skillnad på. Bra ljud Lång batteritid Smidigt case Bra touchknappar Appen - Pris. Inte riktigt värda 2 500 som dom kostar nu. Sonys mycket klena medskick av spetsar. En premiumprodukt ska fan passa alla! Passformen kan nog en del få problem med efter flera timmars lyssnande. Köp dom på rea och ge inte upp om spetsarna som ingår inte passar optimalt!

*Redigerades 2 månader sedan
L
L0lz3r

1 omdöme

Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2 månader sedan

Bra ljud, helt värdelös mic. Låter som man pratar igenom en burk med en halsduk framför munnen. Anc hjälper typ, skapar ett irriterade konstant swishande ljud i backgrund både för mottagaren under samtal och för bäraren under samtal. Om man inte är i ett samtal är ANC mycket bra. Skulle kolla på andra hörlurar om du kommer använda dessa för samtal.