Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

HemPrisjakts experterTest - Sony WF-1000XM4 - bäst på det viktigaste

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sony WF-1000XM4 - bäst på det viktigaste

  • 19 augusti 2021
  • 267 hjälpta
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5
Se när vår expert Björn Sige testar Sony WF-1000XM4 Wireless In-ear.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Söker du öronsnäckor där du inte behöver kompromissa vad gäller ljud, ANC eller batteritid?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Ingen konkurrent presterar så bra i samtliga av dessa nyckelkategorier kombinerat som WF-1000XM4. De är dessutom betydligt mer fickvänliga än förut och som bonus kan du nu svettas i dem utan att behöva bekymra dig. En all-rounder så god som någon!

Har du ibland problem med in ear-lurar och komfort?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

De nya skumpropparna gör ett väldigt bra jobb vad gäller stabilitet och förslutning men har också en (subjektivt) negativ inverkan på långtidskomforten, i alla fall om du har mindre/trängre öron.

Introduktion

Så ligger de äntligen på testbänken, in ear-motsvarigheten till de populära WH-1000XM4 och en länge efterlängtad uppföljare till WF-1000XM3 (Sony, ni behöver en ny namnstrategi!)

1000XM3 har varit lurar jag gillat sedan lansering, länge kunnat rekommendera i sin prisklass och - beroende på kriterier - långt däröver. Ett onödigt klumpigt utförande på lurar och etui, halvdan passform och att de inte alls vart lämpade för träning hindrade dem dock från att platsa i den absoluta toppen. Dessutom har många sprungit om Sonys in ear sedan dess vad gäller brusreduceringsförmågan.

Men nu är de tillbaka i matchen och till synes har i princip alla parametrar setts över i WF-1000XM4. Kan detta vara de ultimata allround-snäckorna till din mobil?

I kartongen

Det första man lägger märke till med WF-1000XM4 är den udda paketeringen som ser ut och känns som lådan jag plockar ägg ur inför varje morgonfrukost. Jag gissar att den är sjukt miljövänlig... och det är väl bra det.

Resten är dock standard. Förutom lurarna & laddetui medföljer proppar i 3 olika storlekar, dokumentation samt laddkabel (USB-A till USB-C).

Design, kvalitet & komfort

Nästa intryck när grejerna väl packats upp är hur mycket laddetuiet har krympt. Det är faktiskt nästan hälften så stort som det till WF-1000XM3 och nu i princip lika fickvänligt som det för AirPods Pro.

Lurarna har en ny, mer ergonomisk formfaktor jämfört med tidigare och delar samma mattsvarta kulör med rosé-accenter som storebror over ear. Om du inte väljer de grå, förstås. Liksom de flesta av Sonys lurar känns allt välbyggt, men mer åt det funktionella än lyxiga hållet.

Ovanligt nog levereras XM4 enbart med proppar i skum och inte i silikon som de flesta andra. Propparna expanderar i innerörat, sitter väldigt stabilt även i rörelse och skapar en bättre förslutning, vilket är bra både för basåtergivningen och isoleringen. Men jag tycker inte att de är lika bekväma som silikonproppar. Komforten i mina öron varierar med hur långt in de sitter, men både mina Airpods Pro samt Momentum TW2 sitter klart skönare i öronen.

Jag testade för skojs skull med silikonpropparna från Sennheiser, som passade perfekt rent fysiskt men ljudbilden lät udda efter bytet. Man har uppenbarligen optimerat ljudet efter originalpropparna, så räkna dessvärre inte med att ett byte kommer ge bra resultat om du, liksom jag, ibland har problem med komforten.

Funktionalitet

Sony har satsat på att raffinera i första hand med WF-1000XM4, med fokus på det som faktiskt är viktigast för användaren snarare än att ösa på med gimmicker.

Med det sagt har de (nästan) alla ingredienser du kan tänkas vilja ha. Det inkluderar stöd för röstassistent (Alexa & Google), snabb parkoppling via Windows & Google (för enheter som stödjer det), Sonys högupplösta LDAC-kodek (för enheter som stödjer det), en bra app med EQ-funktion, inkl en dedikerad för enbart basen, samt möjlighet att mappa olika kontrollscheman till vänster och höger lur.

Dock saknar jag att kunna skräddarsy touch-kommandona exakt så som jag vill ha dem, som jag kan med Sennheiser. Och det känns lite snopet att multiparkoppling inte finns, som med de fullstora XM4. Men dessa är relativt överkomliga brister.

Ett nytillskott jag är blandat förtjust i är "talk to chat"-funktionen, som innebär att mikrofonerna känner av din röst och pausar musik och ANC när du börjar prata. Det låter praktiskt i teorin, men i min erfarenhet är funktionen lika ofta irriterande som hjälpsam och jag föredrog rätt snabbt att lämna den av.

Ljudkvalitet

Få användare kommer däremot att ha mycket att gnälla på vad gäller ljudkvalitén och musikupplevelsen i WF-1000XM4.

Ljudbilden är klar, väl definierad, har en mycket god detaljskärpa genom hela registret och basen är djup, stram och fin även på hög volym. Kontrollerat och balanserat. Skillnaden är kanske inte enorm mot WF-1000XM3 (där ljudkvalitén redan var riktigt bra) men jag upplever att XM4 är ett steg upp i dynamik, detaljering och även lågbas.

Om något kan de ibland kännas lite tillbakadragna. Diskanten upplevs något diffus i mittpartierna vilket gör att ljudet överlag drar lite åt det varma och "avrundade" hållet. Vilket jag dock föredrar alla dagar i veckan framför en ljus/skarp/irriterande ljudbild (jag tittar på dig, Bose Quietcomfort Earbuds) Basen är snudd på perfekt i kvantitet för min smak, vilket betyder att somliga lär vilja ha mer. Men det kan man enkelt få via 'Clearbass'-EQn i appen.

Samtalsljudet är helt ok för true wireless-lurar, med en naturlig och behaglig röstupptagning. Motparten bör inte ha några problem med att höra dig även i mer bullriga miljöer. I mina ovetenskapliga tester översätts dock omgivningsbullret gärna till brus snarare än att tystas ner markant.

ANC-prestanda

Kort sammanfattat; brusreduceringen är oerhört bra i dessa lurar.

På motorvägen är det nästan löjligt hur mycket bättre de dämpar framförallt lågfrekvent muller än både AirPods Pro och Sennheiser, men även lite mer högfrekventa ljud som kontorsmiljöer blir riktigt tysta med Sonylurarna på och musik igång. Jag har förvisso inte kunnat jämföra med Bose Quietcomfort, men jag skulle tro att XM4 är det allra bästa som finns just nu på detta område.

Medhör-funktionen fungerar också riktigt bra, faktiskt bland de bästa i lägret icke-Airpods. Ljudet som speglas kommer igenom naturligt. Apples lurar är dock fortfarande bäst på detta område, största skillnaden är att det susar i Sony när läget är aktiverat. Jag känner dock inte att jag fick ut någon märkbar effekt av att aktivera funktionen 'automatisk vindbrusreducering', som enligt Sonys upplysning dessutom drar mer batteri.

Batteriprestanda & laddning

Föregångaren WF-1000XM3 har fortfarande robust batteritid i segmentet trots några år på nacken, med 6 timmar per laddning och kräm för ytterligare 3 fulladdningar i etuiet. Men hela paketet är för klumpigt och opraktiskt.

Man skulle kunna säga att XM4 istället har flyttat över en del av batterikapaciteten från etuiet till lurarna. Trots smidigare design och betydligt förbättrad brusreducering har Sony klämt in ytterligare 2 timmars speltid i snäckorna, som alltså spelar i över 8 timmar per laddning. Stäng av ANC och de håller ännu längre. Ett fulladdat etui ger då istället 2 extra fulladdningar, dvs 16 timmar. Det stödjer snabbladdning (5 min laddning = 60 min speltid) och kan även laddas trådlöst.

Mycket goda batteriprestanda allt sammantaget!

Slutsats

Sony WF-1000XM4 är ett riktigt bra köp, ingen tvekan om saken. Man har förbättrat och raffinerat där det mest gäller och slutprodukten är ett par pålitliga, lättanvända och verkligt flexibla lurar som du kan använda i nästan alla situationer. Att få både utmärkt ljudkvalitet och klassledande ANC utan att behöva kompromissa vad gäller batteritid är riktigt skönt och det är just kombinationen av dessa tre faktorer som placerar XM4 på toppen av true wireless-prispallen.

Enda väsentliga nackdelen är att jag tycker att komforten blivit sämre. Hade de bara varit lite bekvämare i öronen långa stunder hade det blivit full pott.

Specifikationer
Hörlurstyp
In-ear, true wireless
Bluetooth
5.2, SBC, AAC, LDAC
Batterikapacitet
8h/laddning med ANC (musik), snabbladdning, trådlös/QI laddning
Brusreducering
Ja, adaptiv med omgivningsljudkontroll
Om hörlurar från Sony

Bland de flesta konsumenter idag är Sony troligen mest kända för sina utmärkta ANC-hörlurar, som på senare år varit väldigt populära på marknaden som alternativ till b.la. Bose. Men det är bara ett litet kapitel i Sonys historia. De har länge varit ett av de allra tyngsta namnen inom ljudindustrin och ligger bakom kultklassiker som kassettspelaren Walkman (ursprungsmodellen från1979 var den första mobila stereon för konsumenter). De har även ett historiskt väldigt gott rykte bland HiFi-entusiaster/audiofiler b la för sina superpremiumhörlurar och musikspelare, en nisch de fortfarande håller liv i.


Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn. Jag är en född teknik-entusiast och driver eget företag inom digital medieproduktion & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har en 10-årig bakgrund inom HiFi och av att äga, sälja, testa och jämföra hörlurar i prisklasser från 60 kronor till 600 000 kronor. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i hörlursmarknaden till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare. Välkommen att kolla in mina tester och topplistor!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Sony WF-1000XM4 Wireless In-ear?

Mareld
Mareld
27 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 13 dagar sedan

Total NC plus ljudkvalitén är svårslaget. Så även batteritiden och räckvidden (50m utomhus) De medföljande kuddarna är väldigt bra för ljudet men spänner i dina öron efter ett tag. Har bytt dem till New SpinFit CP360. Ett lyft. Svårslagna nu. Man kan i nödfall använda siri/voice ass för volymkontroll. 8,5/10 För 1990 ett bra köp.

f
fischerking
7 omdömen
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
en månad sedan

Har haft dessa i snart ett år... De har varit magiska ända tills Sony gjorde någon uppdatering... Så nu har jag 19 minuter samtalstid istället för 4 timmar som jag hade tidigare... Vilket skämt. Håll dig borta tills de har fixat detta problemet. Finns massor om detta på olika forum. Sjukt trist på ett par annars magiska hörlurar... Stay away 🤬🤬🤬🤬🤬

e
ereg0002
4 omdömen
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2 månader sedan

Hörlurarna har okej ANC, säkerligen bland de bättre på marknaden och har fantastiskt ljud när du spelar musik. Observera "när". Dessa hörlurar är totalt värdelösa då du lyssnar på någon som pratar, antingen i ett samtal eller ljudbok/podd. Det här var inget jag läst om innan jag köpte hörlurarna utan märkte av först efter ett tag. Vid lite snabb googling är detta ett välkänt problem hos hörlurarna som Sony vägrar erkänna men det drabbar alla enheter. Ljudet kan bäst förklara som ett metalliskt ljud, lite samma ljud som uppkommer då man använder sig av touchknapparna. Om ni endast lyssnar på musik så absolut överväg dessa hörlurar men om ni har någon tanke på att använda hörlurarna och lyssna på 'prat' köp absolut inte dessa!

C
CrossFireX
10 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
2 månader sedan

VIKTIG INFO OM BATTERIET! Var nöjd med i princip allt med dssa hörlurar, bra ljud och ANC. Appen är bra, och hörlurarna har många fiffiga funktioner. MEN! Efter ha ägt dessa hörlurar i lite över ett år, så är batteriet helt kass! Vänster hörlur laddas ur snabbare och batteriet håller inte längre än någon timme eller två. Det finns flera rapporter om detta på diverese forum. Sony Japan har erkänt problemet och kunder i USA får nya hörlurar, även utanför garantin. De har för övrigt också erkänt problem med kuddarna som är av låg kvalité. Sony Sverige vill dock inte erkänna detta som ett problem, och har din garanti gått ut så kommer du få svaret "Jag kan endast referera till våra T&C's". Trots att detta bör gå under reklamationsrätten, mina problem började inom garantin och blev sedan värre och värre. Nolll respekt för konsumenten, typexempel på hur ett företag inte borde agera. Trodde faktiskt inte detta om Sony. Varför behandlas man olika på olika marknader? Om det är ett erkänt problem av Sony i Japan så borde det skickas ut en recall och de som har problem ska få sina hörlurar reparerade. Det är så ett seriöst företag agerar. Slutord: Märker du minsta lilla problem med batteriet i dina hörlurar och har garanti kvar, kontakta inköpsstället eller Sony omgående, vänta inte som jag gjorde!

n
napahlm
29 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
3 månader sedan

Har haft dessa lurar sen release och har varit ganska nöjd med dom. Ljudet är toppklass, brusreduceringen fungerar väldigt bra när man har hittat rätt kombination av storleken på tipparna och fått in hörlurarna rätt i öronen. För annars är det just det som är mitt bekymmer med dessa hörlurar. Storleken. Dom är precis för stora för mina öron. Vid stillasittande fungerar allt bra. Men när man som jag använder lurarna på gymmet så är man i ständig rörelse vilket gör att lurarna kan glida ur örat något. Inte så att man tappar dom, men tillräckligt för att känslan av att dom är lösa uppkommer och att omgivningsljudet letar sig in. Skräniga, flamsande ungdomar och stånkande testobiffar gör sig plötsligt hörda. Det kan vara lite irriterande. För att lurarna ska sitta bör man tänka de klassiska gula öronpropparna och hur man sätter i sådana. Så mjuka gärna till tippen mellan fingrarna och dra ditt öra snett uppåt bakåt och för in. Men problemet med att själva enheten är rätt stor att den kan vara svår att få hela vägen in utan att den tar emot innerörat. Det har hänt att jag fått skav och ömmande öron efter ett pass. Så ska det ju inte riktigt vara. Min rekommendation är annars att titta på Linkbuds S som är pyttesmå i jämförelse och presterar nästan lika bra, tack vare att dom håller sig på plats i örat på ett annat sätt. Om man använder sig av tricket jag skrivit i min recension av dom hörlurarna. Så rekommenderar jag XM4:orna? Ja, men inte om du har små trånga öron. Och då tänker jag på innerörat, inte hörselgången. OM jag får önska till nästa generation så vill jag ha en storlek precis mitt emellan XM4 och Linkbuds S med allt lull lull från flaggskeppsmodellen. Då blir det köp direkt, trots mina erfarenheter här.