Prisjakt
HemPrisjakts experterHörlurarTest - Sony LinkBuds S - Sonys bästa True Wireless hittills!

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sony LinkBuds S - Sonys bästa True Wireless hittills!

4 juli 2022

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Söker du den bästa Airpods Pro-motsvarigheten för Android?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Linkbuds S har det tveklöst bästa omgivningsläget jag testat i ett par icke-Apple-lurar men har bättre brusreducering, bättre samtalsljud, fylligare ljudbild och längre batteritid per session än Airpods Pro - allt i marknadens mest kompakta TW-lurar och med ett bra utgångspris. Sonys bästa in ears hittills!

Är bästa ljudkvalitet till musik en viktig faktor?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Ljudet i Linkbuds S är helt okej men inte i nivå med klassledarna. Jag saknar en del upplösning och dynamiken upplevs plattare framförallt i basen jämfört med vissa konkurrenter i prisklassen. Ljudentusiaster bör överväga att lägga 7-800 kr till på Sennheiser Momentum TW3.

Prisjakt toppbetyg
Sony LinkBuds S WF-LS900 Wireless In-ear
HörlurarSony LinkBuds S WF-LS900 Wireless In-ear
fr. 1 525,17 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Linkbuds S passar särskilt dig som gillar att ha ett riktigt bra och användbart omgivningsläge (a la Airpods) men utan att gå miste om bra brusreducering/tystnad vid behov som du gjorde med de första Linkbuds. Med rekordkompakt design och låg vikt är förutsättningarna också goda för hög komfort även för dig med mindre öron eller som normalt styr ifrån inears med öronproppar.

Supersmå med utmärkt komfort!

Naturligt omgivningsljud!

Robust brusreducering

Ljudbilden saknar upplösning

Högt bakgrundsbrus med omgivningsljud

Intro

När Linkbuds S lanserades kändes de som en lite udda fågel. Ett par lurar som bär Linkbuds-namnet, men till designen är raka motsatsen till vad de ursprungliga Linkbuds representerar...?

Borta är nämligen den helöppna konstruktionen med ringformade ljudelement (som jag var ljummet förtjust i, främst på grund av kompromisserna i ljudåtergivning) och istället får vi en traditionell, sluten in ear-design med brusreducering och... tja, det mesta annat vi är vana vid från true wireless-lurar egentligen.

Något Sony hävdar som dock fångade mitt intresse är att de dels är marknadens just nu minsta och lättaste True Wireless-lurar, samt att omgivningsljudet lovar väldigt gott - en funktion jag älskar med mina Airpods Pro & Max och som varit ganska kass i de flesta konkurrenterna hittills.

Så då är frågan, är Linkbuds S tillräckligt bra på vad de lovar för att förtjäna sitt namn och sin existens - i skrivande stund dessutom till samma marknadspris som WF-1000XM4..?

Let's find out!

I kartongen

Med i kartongen - som i modern Sony-tradition är helt plastfri och supermiljövänlig - får du totalt 4 par öronproppar i olika storlekar, dokumentation samt en typiskt kort och snudd på meningslös USB-A (arghh!!!) till USB-C laddkabel.

Design, kvalitet & komfort

Jag har testat Linkbuds S i det gråsvarta utförandet och jag gillar den minimala stealth-looken. De är liksom de helöppna Linkbuds och även C500 konstruerade i en återvunnen plastkomposit med liknande 'äggskaliga' finish, men jag tycker nog att Linkbuds S känns mer solida än de andra två. Att ordet "CHINA" i stora bokstäver är det första man ser när man vänder på lurarna är väl inte superkul, men så är det ju.

Och på tal om minimalt, lurarna är verkligen små! De inte alltför tilltagna WF-1000XM4 ser nästan lite groteska ut i direkt jämförelse. De är också superlätta (4,8 g) och den matta, grova texturen runt lurarna känns bra i öronen.

Jag var lite kluven kring passformen hos de första Linkbuds men dessa är definitivt uppe och nosar bland de mest bekväma trådlösa propparna jag testat, ihop med Airpods Pro och Sennheiser Momentum TW3. De både känns och ser klart mer minimala ut i öronen än de sistnämnda och vilken som kommer sitta bäst lär nog variera mellan användare. För mig är det Sennheiser - trots det större fotavtrycket - som kombinerar komfort och stadga bäst vilket är viktigt när jag tränar, men även om Linkbuds S inte har några fenor för bättre stabilitet är de så lätta att väldigt få lär ha problem med att de trillar ut. Och liksom Sennheiser har får du även IPX4-stänkskydd.

Mycket bra betyg till komforten!

Funktionalitet

Jag börjar med det som Linkbuds S gör allra bäst, nämligen simulerat omgivningsljud!

ÄNTLIGEN har vi en värdig utmanare till Apple på den här fronten! Liksom Airpods Pro är brusnivån från mikrofonerna/filtreringen ganska hög om du sitter tyst och lyssnar, men genomsläppet är faktiskt nästan lika naturligt. Detta gör att jag känner mig betydligt mer benägen att använda funktionen som del i vardagen och för längre konversationer på gymmet, på stan och på kontoret. Som standard trycker du snabbt en gång på vänster lur för att aktivera omgivningsljud, eller så aktiverar du funktionen tillfälligt genom att hålla kvar fingret på luren.

Till följd blir också Sonys "Tala-i-chatt"-funktion (som automatiskt pausar musiken och växlar till omgivningsljud när du börjar prata) betydligt roligare att använda. Själva funktionen är dock fortfarande lite av en "hit & miss"-historia. Jag föredrar nog att bara ta ut en av lurarna för paus, då Linkbuds S lyckligtvis behåller de responsiva beröringssensorerna från sitt helöppna syskon.

Appen (och equalizer-funktionen) är lika funktionell och lättanvänd som alltid med Sony. Jag föredrar dock Sennheiser vad gäller kontrolljusteringar, som till skillnad från Sony låter mig välja exakt vad jag vill att varje tryck/sekvens av tryck på höger/vänster öra ska göra.

Och snälla Sony, en hel timme för att uppdatera programvaran?!

Ljudkvalitet

Kortfattat; Linkbuds S hade varit en solklar fullpoängare om de bara levererat lite till i form av ljudkvalitet - enligt mig den avgörande faktorn i varenda hörlur/högtalare jag testar.

Klangmässigt är det inga större fel på Linkbuds S; balansen mellan registren är ungefär där jag tycker att den ska vara i denna klass av hörlur det vill säga lite åt det snällare hållet med en varm bas.

Men det finns en tydlig avsaknad av upplösning, vilket bidrar till en lite luddigare och mer grovkornig ljudbild där det saknas en del finess särskilt i diskanten. Dynamiken och djupbasegenskaperna är också märkbart tamare än i toppmodellen XM4 - som, bör nämnas, du i skrivande stund kan köpa för exakt samma pengar.

Jag upplever att Airpods Pro, trots att de långt ifrån är klassledare vad gäller ljudkvalitén, har bättre dynamik och ett luftigare mer vidöppet ljud med bättre taktkänsla i basen. Diskanten är dock lite åt det skarpa och ljusa hållet och överlag föredrar jag således Sonys rundare och fylligare ton, särskilt på högre volym.

Klangmässigt bra, men tekniskt lite under förhoppningarna med andra ord. Dock lär det framförallt vara ljudentusiaster som påverkas av detta, de flesta lär inte ha några bekymmer.

Samtalsljudet var i toppklass (för TW-lurar..) med första Linkbuds och S-modellen är ungefär lika bra. Bättre än Airpods, Sennheiser och Bose och det är enbart Jabra som får en bättre score i mina tester. Bra betyg!

Brusreduceringsprestanda

Brusreduceringen i Linkbuds S är definitivt riktigt bra, som vi väntar oss av Sony. Inte fullt så imponerande som XM4 på att döda lågfrekvent muller, men XM4 är också större och skumpropparna expanderar till att sitta extremt tätt i hörselgången. Något jag inte finner bekvämt mer än korta stunder. Linkbuds S har en mer sedvanlig och snäll passform.

Jag testade lurarna lite under en roadtrip och den subjektiva ANC-effekten vart ungefär i nivå med Sennheiser Momentum TW3 och betydligt starkare än Airpods Pro speciellt vad gällde vägljud.

Brusreduceringen för telefonsamtal har också fungerat bra, dömt av intrycken från några snabba samtal med motpart.

Batteriprestanda

6 timmar per laddning (med ANC igång) och totalt 20 med ett fulladdat etui, hävdar Sony. Det är helt ok siffror tycker jag för hur små lurarna faktiskt är. Total batteritid är mindre än de 24 timmarna Airpods Pro erbjuder, men lurarna för sig själva räcker längre och paketet drar inte ström när det inte används som Airpods-produkterna gör för att hålla sig uppkopplade mot molnet.

Skulle du få soppatorsk ger snabbladdningen som vanligt ca 1 timmes speltid på bara 5 min. Du lär alltså inte har batteribekymmer med Linkbuds S. För långa flygresor är fullstora lurar t ex Bose QC35, Sony XM4/XM5 eller Airpods Max att föredra.

Slutsats

Linkbuds S är Sonys bästa allround-lurar hittills i True Wireless-kategorin. Minst och lättast på marknaden med utmärkt komfort, robust ANC, bra samtalsljud, en enkel men tilltalande estetik samt helt okej ljudkvalitet till musik (som dock gärna hade fått vara ännu bättre). Utgångspriset lär dessutom tilltala många köpare.

Deras 'stand out feature' är helt klart omgivningsljudet, som äntligen fått lite genuin omsorg och är det mest naturliga jag testat i ett par icke-Airpods. Detta plus egenskaperna ovan gör dem till det bästa Airpods Pro-alternativet hittills för Androidägare, in my opinion.

Hade jag valt dessa framför WF-1000XM4? Ja, faktiskt! XM4 är förvisso ett steg upp i brusreducering och ljudkvalitet och designen är lite mer premium, men komforten och omgivningsläget är mycket bättre i Linkbuds S.

Riktiga musikälskare och HiFi-nördar bör tveklöst överväga de lite dyrare Sennheiser Momentum TW3, men för de flesta andra är dessa jättebra allround-lurar. Varmt rekommenderade!

Specifikationer

Hörlurstyp
In-ear, sluten, True Wireless
Bluetooth
5.2, SBC, AAC, LDAC
Vikt
4,8g per lur
Tålighet
IPX4
Omgivningsljud
Ja
Batteriprestanda
6 timmar / full laddning (ANC på), 9 timmar med ANC av. Stödjer snabbladdning

Om hörlurar från Sony

Bland de flesta konsumenter idag är Sony troligen mest kända för sina utmärkta ANC-hörlurar, som på senare år varit väldigt populära på marknaden som alternativ till b.la. Bose. Men det är bara ett litet kapitel i Sonys historia. De har länge varit ett av de allra tyngsta namnen inom ljudindustrin och ligger bakom kultklassiker som kassettspelaren Walkman (ursprungsmodellen från 1979 var den första mobila stereon för konsumenter). De har även ett historiskt väldigt gott rykte bland HiFi-entusiaster/audiofiler b la för sina superpremiumhörlurar och musikspelare, en nisch de fortfarande håller liv i.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons