Prisjakt
HemPrisjakts experterMobiltelefonerTest - Samsung Galaxy Z Fold 4 - det bästa vikbara valet (men även mer än så)

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Samsung Galaxy Z Fold 4 - det bästa vikbara valet (men även mer än så)

6 september 2022

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ha en vikbar telefon är Fold 4 valet
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Är det främst möjligheten att vika upp telefonen för att få en större skärmyta surfplatta-style du vill åt finns det just nu inget bättre val än Fold 4.

För dig som vill ha med telefonen på stranden
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Nog för att telefonen faktiskt är vattentät. Däremot är den inte dammtät. Något som redan skapat lite rubriker kring att sandkorn och smuts kan leta sig in vikmekanismen och skapa otrevliga ljud när telefonen fälls ihop och isär.

Prisjakt toppbetyg
Samsung Galaxy Z Fold 4 5G SM-F936B 12GB RAM 256GB
MobiltelefonerSamsung Galaxy Z Fold 4 5G SM-F936B 12GB RAM 256GB
fr. 13 990 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Samsung Galaxy Z Fold 4 passar primärt dig som verkligen (och till varje pris) vill åt en stor, utfällbar skärmyta att använda för både multitasking och mediekonsumtion. Som telefon sett - med allt vad det innebär av kameror, prestanda, 5G m.m. - står sig kul nog Fold 4 riktigt bra i konkurrensen även här.

Det går till och med äntligen att säga att Galaxy Z Fold 4 är en vanlig, om än dyr, toppmodellsmobil det dessutom går att fälla ut skärmen på.

Riktigt bra kameror nästan överallt

Den extra skärmytan är svår att inte tycka om

Vettig multitaskning-upplevelse

Överlag riktigt bra prestanda

Det kostar att ha det senaste

Tjock (1,58 cm) och tung (263 g)

Selfie-kameran under displayen är rätt trist

Alla appar går inte att köra sida-vid-sida

En ännu mer förfinad Fold

Samsung Galaxy Z Fold 4 är Samsungs fjärde generation vikbar telefon i bokstil och jämfört med fjolårets Fold 3 är nyheterna på inget sätt enorma. Däremot är de av stor vikt när det kommer till hur det faktiskt känns att använda telefonen.

Den allra mest påtagliga nyheten är att samtliga skärmar nu blivit både lite kortare och framförallt lite bredare. Detta bidrar till att det äntligen går att använda telefonen utan problem även i hopfällt läge. Något som tidigare varit lite småpilligt med den extremt långsmala skärmen.

Bortsett från en liten bantning av vikt och tjocklek är det annars på insidan vi hittar de flesta nyheterna hos Fold 4. Vilka vi ska gå närmare in på snart.

Fantastiska skärmar överallt

Att Samsung är rätt bra på att producera skärmar där framförallt färger och kontraster gärna får stå ut lite extra är ingen välbevarad hemlighet. Fold 4 följer här företagets linje till punkt och pricka och stoltserar med både starka färger och påtagliga kontraster. Tack och lov på ett inte alls för överdrivet sätt. Snarare skulle jag påstå att skärmarna är otroligt trevliga att använda.

Rent tekniskt handlar det om AMOLED-paneler med en (om man så önskar) dynamisk uppdateringshastighet på upp till 120 Hz. Ljusstyrkan hos samtliga skärmar är fullgoda 1200 cd/m2 och även om den yttre skärmen är lite väl reflektiv är det aldrig några problem att se vad som faktiskt visas.

Att vika telefonen

Att öppna och stänga Fold 4 kan, precis som hos tidigare varianter i serien, kännas lite ovant om man inte testat det tidigare. Tack och lov har just vikmekanismen verkligen förbättrats med varje ny installation tills det hos Fold 4 faktiskt inte finns så mycket att klaga på. Telefonen är lagom lätt att öppna. Utan att för den delen kännas sladdrig. Medan magneter snäpper ihop de båda halvorna när enheten viks ihop.

Här är det också värt att notera att Samsung, på något sätt, lyckats göra telefonen vattentät. Vilket är en bedrift i sig med tanke på designen. Däremot har Fold 4 svårare för dammpartiklar, vilka tydligen ska kunna leta sig in i gångjärnen och skapa ett otrevligt knakande ljud när telefonen öppnas och stängs. Detta är inget jag upplevt. Men att ta med telefonen till stranden bör nog ändå göras med försiktighet.

Det där vecket på skärmen då?

Då vi utvecklingsmässigt ännu inte riktigt avancerat till vikbart glas är den inre skärmen bra mycket plastigare jämfört med sitt hårdare, yttre syskon. Trots det har Samsung lyckats förvånansvärt bra med bibehålla en högkvalitativ känsla hos den vikbara skärmen. Visst känns det att det inte är glas, men det gör faktiskt inte så mycket alls.

Något som däremot märks av är det utbuktande lilla veck som uppstår längsmed mitten av skärmytan i uppfällt läge. Just detta var något jag initialt trodde skulle irritera ordentligt. Men efter någon dags användning blev det snarare bara en naturlig del av telefonen. Och även om det både känns och syns har det inte en enda gång förtagit användarupplevelsen eller varit märkbart i vägen.

På insidan och för foto

Insidan är som sagt där det kanske hänt mest sedan föregångaren i serien. Systemkretsen är numera en Snapdragon 8+ gen 1 som tillsammans med 12 GB internminne ger ett otroligt flyt i allt från spel till multitasking. Jag har faktiskt inte upplevt någon nämnvärd lagg över huvud taget under tiden jag använt telefonen.

Även kamerorna har fått sig en ordentlig uppgradering och samtliga tre linser på baksidan (50 mp vidvinkel, 12 mp ultra vidvinkel, 10 mp 3x telefoto) gör ett strålande jobb. Framförallt i dagsljus, men även i mörkare miljöer blir både foto och film förvånansvärt okej.

Den yttre selfie-kameran ger även den en trevlig bild. Detsamma går däremot inte att säga om den inre selfie-kameran som är gömd under den vikbara skärmen. Här är istället bilden åt det grynigare hållet.

Användning och multitasking

När det kommer till faktisk användning fungerar det mesta riktigt, riktigt bra. Att manövrera telefonen i stängt läge är, med den lite bredare skärmen, i stort sett utan några som helst problem.

Att vika upp telefonen och köra appar sida-vid-sida eller i ett stort fönster är däremot där telefonen verkligen skiner. Själva fönsterhanteringen är logisk, enkel och snabb. Samsung har även lyckats bra med det lilla aktivitetsfält som syns längst ned på skärmen och innehåller snabblänkar till de vanligaste apparna.

Lite tråkigt är däremot att alla appar inte går att visa sida-vid-sida med andra appar. T.ex. Instagram som istället endast går att ensamt visa i tre olika positioner på skärmen. Förhoppningsvis får vi se ett utökad stöd för just multitasking-upplevelsen i framtida uppdateringar av telefonen.

Ljud och media

Även om det ser sig ganska självklart är Galaxy Z Fold 4 verkligen också en utmärkt telefon när det kommer till film- och serietittande av olika slag. Visserligen ställer det lite lustiga skärmformatet till det och skapar svarta kanter ovanför och under det som visas, oavsett om man håller telefonen i porträtt- eller landskapsläge. Tack och lov då att skärmarna, som tidigare nämnt, är av OLED-typ där varje pixel reglerar sin egen bakgrundsbelysning. Något som gör att de svarta kanterna åtminstone är helt svarta.

Ljudmässigt stöder telefonen en mängd format där Dolby Atmos står ut som det mest prominenta. Även om telefonen, av förståeliga skäl, inte producerar äkta Atmos-ljud är det ändå förhållandevis smärtfritt att lyssna via de inbyggda högtalarna.

Batteri, Always-On och pris

Batterimässigt får man vid normal användning räkna med att ladda Galaxy Z Fold 4 i stort sett varje dag. Telefonen stödjer snabbladdning i välbeprövade 25W och fyller cirka hälften av det 4400 mAh stora batteriet på en halvtimma. Okej, men inget monster när det kommer till laddningshastighet.

Något annat som drar en del batteri – men som är fruktansvärt trevligt – är möjligheten att använda Always-On-läget för att konstant visa t.ex. tid och kalender på den yttre (eller den inre) skärmen.

Avslutningsvis ska det också nämnas att Fold 4 med sin prislapp på nästan 20 000 kr inte är någon billig telefon. Det mastiga priset till trots får man däremot ändå ganska mycket för pengarna. Plus att man givetvis betalar lite extra för den innovativa designen. Är det en vikbar telefon du vill ha är det en Fold 4 du ska köpa. Överlag riktigt bra jobbat Samsung!

Specifikationer

Modellnamn
Galaxy Z Fold 4 SM-F936B
Systemkrets
Snapdragon 8+ gen 1
Internminne
12 GB
Lagringsalternantiv
256 GB (testat) / 512 GB / 1 TB
Yttre skärm (6,2 tum)
AMOLED, 2316 x 904 pixlar, 402 ppi, 120 Hz
Inre skärm (7,6 tum)
AMOLED, 2176 x 1812 pixlar, 374 ppi, HDR10+, 120 Hz
Kameror
50 MP vidvinkel, 10 MP telefoto (3x zoom), 12 MP ultra-vidvinkel. Yttre selfie-kamera 10 MP. Inre selfie-kamera 4 MP.
Batteri
4 400 mAh
Ljud
Stereohögtalare med support för bl.a. Dolby Atmos
Kommunikation
5G, Wi-Fi 6E, Bluetooth v5.2, NFC
Vattentät
Ja, IPX8. Däremot inte damm-resistent.
Storlek (hopvikt)
155.1 x 67.1 x 14.2-15.8 mm
Storlek (uppvikt)
155.1 x 130.1 x 6.3 mm
Vikt
263 g
Operativsystem
Android 12L + One UI 4.1.1

Om mobiltelefoner från Samsung

Även om de inte lanserade den allra första telefonen med vikbar skärm var Samsung utan tvekan företaget som verkligen satte fokus på tekniken som sådan. Något som idag gjort dem världsledande när det gäller telefoner med vikbara skärmar.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer