Prisjakt
HemPrisjakts experterDammsugareTest - Samsung Bespoke Jet AI

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Samsung Bespoke Jet AI

25 oktober 2023

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill kombinera smidighet med bra resultat
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Vill du på bara en minut kunna dra av hallgolvet och snygga till lite utan att behöva ha en "riktig" dammsugare när det ska storstädas? Med Samsung Bespoke Jet får du allt i samma smidiga paket.

För dig som frenetiskt håller golven rena från saker
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Då skulle jag hellre satsa på en robotdammsugare som fick gå ofta. Det blir inte samma resultat på en körning, men går den var och varannan dag utan att fastna sköter den ju sig själv.

Prisjakt toppbetyg
Samsung Bespoke Jet AI VS28C9784QK Sladdlös
DammsugareSamsung Bespoke Jet AI VS28C9784QK Sladdlös
fr. 10 948 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Du som har en hög budget, ett bra ställe att ställa tömningstornet och har svårt att hålla golven rena från saker kommer älska Bespoke Jet. Du får rent och snyggt direkt när du ser att det behövs åtgärd då det går så snabbt att köra en liten sväng. Att den dessutom är tillräckligt kraftfull för att klara av storstädningen med bravur gör att du inte behöver hushålla med flera dammsugare.

Ergonomin

Sugförmågan

Smidigheten

Flexibiliteten

Högt pris

Vissa ogenomtänkta detaljer

Sladdlös dammsugare med full kapacitet!

Jag har varit på jakt efter en skaftdammsugare som faktiskt kan ersätta en vanlig dammsugare under ganska lång tid.

De flesta varianter har ett otillräckligt sug, är otympliga och har en batteritid som lämnar mycket att önska. Men Samsung Bespoke Jet AI checkar faktiskt av alla krav jag har på att slänga ut den vanliga dammsugaren för det tuffa jobben samtidigt som den är enkel och smidig att ta fram.

Hittar man en bra plats till laddstationen går det ju supersnabbt att riva av köket eller hallen så fort man ätit eller ser ett par gruskorn bland skorna. Tidigare skaftdammsugare jag har testat har inte haft samma kraft vilket har resulterat i att smuts och gruskorn legat kvar nere i munstycket och har ramlar ut när jag lyft in dammsugaren i sitt skåp, några sådana tendenser finns inte hos denna.

AI: Vettig funktion eller för att sälja på en hype?

Det själva AI:n gör är att variera dammsugarens sugkraft och borste beroende på underlag. Fördelen med det är att batteriet räcker längre och att ljudnivån blir lägre.

Om det är en riktig AI som anpassar sig efter hur du brukar vilja ha det låter jag vara osagt, men det är inte någonting jag har märkt av under min testperiod. Anledningen till att jag tycker att jag borde ha märkt av det är att jag nästan hela tiden använder knapparna för att öka sugstyrkan manuellt. Utan den manövern suger den nämligen inte upp dammet närmast väggen och ibland måste man även göra flera överkörningar på öppet golv. Dessutom drar den ner sugstyrkan så fort du lyfter den och tar en liten stund på sig att reglera tillbaka, detta är rätt enerverande i trappor.

AI:n är enligt min uppfattning bara en gimick för att rida på hypen i säljtillfället och i förlängningen adderar den bara extra knapptryck för slutanvändaren för att komma ifrån.

Modulär anpassning för varje behov

Bespoke Jet AI levererades med en uppsjö tillbehör.

Det finns två huvudmunstycken med inbyggda lampor och sensorer för AI-funktionen. Det lite större har en en roterande borste med lite hårdare strån som passar bra för såväl vanlig dammsugning som mattor. Det lite mindre har en roterande trumma av mjukare karaktär och passade bl.a. riktigt bra för att dammsuga trappan.

Mellan själva dammsugaren och dammsugarmunstycket kan man även ha ett teleskopskaft. Det förlängs med ett enkelt handgrepp för att få den perfekta längden för dig. När jag dammsuger trappan kör jag dock helt utan skaftet och får då en riktigt bra arbetsställning.

Det följer även med ett specialmunstycke för att få bort djurhår, den fungerade riktigt bra med sina gummilameller på borsten. Resten är rätt enkla grejer, som borstmunstycke, pipmunstycke, en kort vinkeladapter, extrabatteri med laddare och ett ställ för alla tillbehör.

Form och funktion

Dammsugaren kommer med en laddningsstation som även tömmer dammet ur själva dammsugaren och drar ner det i en dammsugarpåse. Samtidigt gör den en funktionskontroll och meddelar dig om du behöver rengöra borsten eller om det har fastnat någonting någonstans. Det är en rätt smidig funktion som gör att du inte behöver tömma dammbehållaren själv och inte heller behöver byta dammsugarpåse hela tiden då den kan vara lite större i laddstationen.

En liten miss är att man byter dammsugarpåse från motsatt sida som dammsugaren hänger, så har du den i ett skåp eller liknande måste du ha ut hela stationen. Platsen där man hänger dammsugaren är utformad för att skaftet ska vara monterat, så använder du munstycket direkt på dammsugaren kommer den inte att passa innan du monterat tillbaka skaftet.

Själva dammsugaren är behaglig och ergonomisk att använda, det är lätt att ställa in önskad längd på skaftet, tyngden ligger nära handtaget och nere vid munstycket är det ledat så man kan ha en behaglig handvinkel. En annan lite tråkig sak är att man inte kan ställa ifrån sig dammsugaren utan att luta den mot något eller lägga den ner. Det hade varit skönt med ett läge där den balanserar av sig självt.

Varför ska jag ha en skaftdammsugare?

En gammal hederlig dammsugare är ett projekt att ha fram. Det är även ett projekt att dra runt på dammsugaren med hjälp av slangen, byta uttag för sladden och sen plocka ihop allt igen när du är klar.

En skaftdammsugare är enkel att ta fram, enkel att ställa undan och har varken sladd eller slang att trassla in sig i. Det vill säga så länge den håller måttet och presterar på samma nivå som en vanlig dammsugare. Man vill ju inte behöva ha båda. En robotdammsugare är ju också ett alternativ, den städar ju faktiskt till och med åt dig. Men själv får jag inte ordning på alla pinaler som barn och katt river runt, så när robotdammsugaren ska gå på sin schemalagda städning lyckas den nästan alltid hitta en strumpa att trassla in i borsten, en sko att klättra upp på och fastna eller något liknande sattyg. Sen måste ju det lilla dammlådan tömmas rätt ofta.

Att ha en bra skaftdammsugare som dels kan agera riktig dammsugare när det ska städas på riktigt, men även är nära till hands för de små snabba jobben är faktiskt riktigt skönt!

Låt dammsugaren vila mellan varven

Man kan som sagt inte superenkelt ställa ifrån sig Samsungs Bespoke Jet, så har du mycket att dammsuga kan det vara en bra ide att låta den mellanlanda på tömningsstationen någon gång längs vägen.

Jag hårdtestade givetvis dammsugaren och körde då en ordentlig vända i vårt inglasade uterum efter att ha kört igenom hela nedervåningen. Där ligger det en konstgräsmatta av den modellen man hittar på Padelbanor och Fotbollsplaner som samlar en hel del småskräp, katthår, hår, spindelnät och sånt över tid. Dammsugarens behållare blev nästan full men ändå tyckte jag att suget behöll en hyfsat hög nivå. Rent och snyggt blev det, men tömningen å andra sidan var lite mer problematisk. Den lyckades inte suga ner allt skräp i dammsugarpåsen och det fastnade en del hår i luckan vilket gjorde att den inte gick igen. Enkelt åtgärdat iofs, bara att dra bort skräpet och köra tömningen igen. Men enklare är att bara köra en tömningscykel halvvägs om den ska få jobba hårt.

Specifikationer

Sugkraft
280W
Ljudvolym
87db
Batteritid (max)
100 min

Om dammsugare från Samsung

Samsung har varit en av de stora aktörerna på vitvaror och hushållsprodukter det senaste årtiondet. De håller en vettig kvalitet och har många funktionsdugliga produkter inom området.


En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer