Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Sahara X450

7 maj 2024

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

Rätt grill för den prismedvetna!

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Är prisvärde, stor yta och funktionalitet det viktigaste för dig? Då är Sahara X450 ett bra val! Den är robust och stabil, ger mycket grill för pengarna och har ett bra tillbehörssortiment.

Kräver du top of the line?

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Är perfektion och detaljer extra viktiga för dig? Då är det här inte är helt rätt grill. Det finns grillar som slår denna men då är priset därefter.

Vem passar produkten bäst för?

Sahara X450 är perfekt för dig som inte vill investera i den absolut dyraste grillen, men ändå vill ha en bra och rejält stor grill med gott om grillyta, tillräckligt med utrymme och många brännare. Du kan till och med koka såser eller varför inte poppa popcorn på sidoplattan! Den passar utmärkt för den vanliga grillande familjen som behöver mycket plats på gallret men inte vill spendera en förmögenhet på sin nya grill.

Prisvärd

Stabil & Robust

Sidobord snyggt lackerade, men repkänsliga

Varmhållningshyllan aningens ostabil, men inget som stör funktion

Helhetsbild

Det första som slår mig med Sahara X450PRO är stabiliteten i själva grillen och locket - den överraskar mig med tanke på prisklassen. Grillen känns rejäl och stabil. Locket är stadigt och har bra tyngd.

På framsidan av grillen finns fyra stora rattar för gasjusteringen som också känns stabila. Elektronisk tändning för gasen & praktiska, lättfällbara sidobord, även sidoplattan fälls lätt ner.

Grillytan

När man öppnar locket hittar man en generös grillyta som, precis som många andra modeller idag, har möjlighet att byta ut det mittre gallret mot olika tillbehör. Sahara kallar det "Grill Insert System", där man enkelt kan lyfta ut det runda gallret i mitten och ersätta det med en stekplatta, pizzasten, grillplatta med räfflor eller något annat kul.

Ovanför gallret finns även en värmehållningshylla som kan expanderas utåt om man behöver lite extra plats för varmhållning.

Extra finesser

Sahara X450 har många roliga finesser. Till exempel kan man fälla ut luckan i fronten där det finns plats för att ställa tre härliga drycker, kryddor eller såser till exempel.

På sidan av grillen finns en monterad kapsylöppnare för dryckesnödsituationer! Även Saharas grillspade har en inbyggd kapsylöppnare, mycket smart! Men nu fokuserar vi på grillen :)

På de två fällbara sidoborden finns krokar för grillverktygen på båda sidorna, så totalt sex platser att hänga sina grillverktyg på. Det är mer än vad man brukar hitta på en grill faktiskt.

Grillen är dessutom kompatibel med Rotisserie.

Grillningen

Hur presterar den under själva grillningen då? Maxtemperaturen var cirka 300°C och det var inga problem alls här, vilket den nådde på cirka 12 minuter, och den når en bra grilltemperatur (minst 225-250°C) inom 5 minuter, vilket jag tycker är mycket rimligt.

Vid "Hot n fast"-grillning, till exempel tjocka entrecoteskivor eller hamburgare, går det utmärkt och gallret lämnar snygga ränder.

Jag har även provkört "Low n Slow", det vill säga använda grillen som ugn med indirekt grillning tillsammans med tillbehöret "Smokebox/röklåda". Jag tände då de yttre brännarna endast och lät mittenbrännaren vara avstängd och placerade köttet där, samt röklådan ovanpå en av brännarna. Även här presterar grillen tillfredsställande!

Det mindre bra

Det finns, precis som på alla grillar, saker som hade kunnat vara lite bättre, men inget som är alarmerande. Sidoborden är snyggt lackerade, men det gör dem tyvärr lite repkänsliga.

Det stora varmhållningsgallret går att dra ut, men denna funktion upplevs som att den kunde vara lite mer "smidig".

Och till sist, glaset i fronten är väldigt snyggt och användbart för att kunna kontrollera sitt kött utan att behöva lyfta på locket. Men till skillnad från andra grillar måste också glaset hållas rent. Är det en positiv eller negativ funktion? Jag skulle säga att det är 50/50.

Men priset på denna grillen och vad man faktiskt får för pengarna känns väldigt rimligt!

Specifikationer

Uppnådd maxtemp

Vid testet uppnåddes maxtemp 310 C på 12 minuter

Uppvärmningstid

Vid testet uppnåddes grilltemp 225 C på 5minuter (Obs! vid 12 C ute-temperatur!)

Antal brännare

5+1 - fyra Brännare och en sidobrännare för kokplatta

Om från

Sahara BBQ är för många svenskar ett okänt grillmärke som kommer från Storbritannien. Företaget erbjuder allt från terrassvärmare till små bordsgrillar och stora gasolgrillar, och överraskar även mig med en ansenlig mängd grilltillbehör att välja på: överdrag, stekplattor, rökboxar, pizzastenar och grillverktyg med mera, som också håller riktigt bra kvalitet för sina rimliga priser. Prisvärt helt enkelt och de erbjuder bra garantier upp till 10 år.


Jag är en grill- och hamburgernörd av högsta rang! Har tidigare arbetat med kurser inom grillning och rökning samt med produktdemonstration av grillar. Har en förkärlek för "smashburgers" sedan många år. Jag röker och grillar både "direkt" och "indirekt", samt kallröker. Brinner lite extra för kolgrill och low n slow BBQ, men använder alla tekniker inklusive gasolgrill. Tävlar i Hamburger-SM, 2020 kom jag på 2:a plats i People's choice! Vid ett tillfälle ägde jag så mycket som 12 grillar samtidigt, har nu minskat parken men ökat grillytorna :) Kika in på min tiktok "Grillaochchilla".

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons