Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Razer Viper Mini - lättviktare med prisvärd prestanda
  • 18 juni 2020
  • 19 hjälpta
Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datormöss
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Se när vår expert Jesper Grandien testar Razer Viper Mini.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Vill du ha mycket prestanda för pengarna?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Viper Mini är väldigt prisvärd på flera plan gällande precision och acceleration, med goda valmöjligheter i Razer Synapse.

Ute efter bästa möjliga kvalitet?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5

Helheten av musen känns bra och solid med ganska lång hållbarhet på switcharna. Dock så är det något som bildar ett släpljud när jag drar musen över musmattan, därav inte 5 poäng på den här punkten.

Liten och alert, men…

Viper Mini är en lite mindre variant av Viper och har även lite lägre prestanda än storebror Viper. Detta är dock inget som märks av, musen upplevs som riktigt alert och smidig på musmattan. Det jag kan anmärka på är att musen gör ifrån sig ett “släpljud” när jag rör den över min musmatta som är i tyg. Detta har jag aldrig upplevt med min andra mus och jag tyckte det blev mer och mer irriterande efter att jag upptäckte det när jag satt i ett tyst rum utan andra ljud.

Unik belysning

Viper Mini har en riktigt snygg och unik belysning under musen som lyser upp den underifrån och ner på musmattan. Är belysning något man prioriterar och eventuellt använder som en del av sin inredning så är detta riktigt snyggt tillsammans med annan belysning. Belysningen går även att anpassa i Razers program “Synapse” tillsammans med andra inställningar, till exempel vilken känslighet man vill att musen skall ha.

Varför Viper Mini?

Om någon skulle ställa mig frågan "Varför ska jag köpa en Viper Mini?" så skulle jag kort och gott förklara att det här är en riktigt bra mus till ett lågt pris och har du också en lite mindre hand så är det här en win win. Du får grym prestanda i en liten passform med cool belysning och inbyggt minne. I och med den lite mindre passformen så pressas också vikten nedåt och musen blir enkel att använda i längre perioder.

Eventuell nackdel

I övrigt tycker jag Razer har gjort ett grymt jobb, de har gjort en oerhört bra mus för ett billigt pris med få kompromisser. Det jag tycker är det mest anmärkningsvärda är att musen låter lite när jag rör den över min musmatta som är i tyg. Det är ett sådant ljud som får mig att rysa om jag sitter i tystnad. Med headset är ljudet inte lika påtagligt men det är ändå något jag tycker man bör tänka på och eventuellt prova musen i butik först om man är väldigt petig.

Lever upp till förväntningarna men saknar…

Razer Viper Mini lever upp till förväntningarna för prisklassen, musen är väldigt skön att spela med även om man inte har så små händer.

Det finns givetvis saker man kan tänka sig sakna på en sådan här mus, till exempel har den inga gummiplattor på sidan för extra grepp. Viper Mini har förvisso inbyggt minne för inställningar till musen, men har bara plats för en profil åt gången vilket kanske fungerar bra för de allra flesta. Hållbarheten på switcharna är också aningen nedgraderade jämfört med storebror Viper, där Viper Mini har en hållbarhet på 50 miljoner klick och vanliga Viper istället har 70 miljoner.

Sammanfattningsvis så är Viper Mini en billigare och mindre version av vanliga Viper, med något lägre prestanda men till hälften av priset för sin storebror - en bra deal om du frågar mig!

Specifikationer
Vikt
61 g + kabel
DPI
100 - 8500
Inbyggt minne
Ja
Programmerbara knappar
6 st
IPS
Upp till 300 per sekund
Switchar
Razer Optical Mouse Switches (50M)
Max acceleration
35 g
Övrigt
PTFE skates, RGB 16.8 miljoner färger, Razer Speedflex Cable
Om möss & pekdon från Razer

Märket Razer är ett välkänt företag inom gamingvärlden och speciellt för sin gröna logga med ormar. Uttrycket Razergrönt har satts på kartan och sedan 1998 har Razer utvecklat högpresterande gamingmöss men på senare tid även tangentbord, headsets, datorer med mera. Razer är bland annat kända för sin väldigt populära mus DeathAdder som nu även finns tillgänglig som DeathAdder V2. Razer har tagit sin plats på marknaden med produkter med väldigt hög prestanda.


Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datormöss

Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Razer Viper Mini?

T
Tallkotten44
7 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
ett år sedan

Responsiv och ligger bra under handen

G
Gästanvändare
6 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 år sedan

Enkel men ligger bra under handen.

ElmoTLK
ElmoTLK
23 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 3 år sedan

Jag köpte musen för 589 Kr cirka 5 månader sedan. Spelar endast Rainbow Six Siege och jag är väldigt nöjd. Den är väldigt liten men är ändå bekväm ändå mina stora händer bra. På min före detta mus ( Razer Basilisk 1.0) dog sensorn för vänstra musknappen då jag fick löda dit en ny då den fungerade igen (Lite mer i detalj: https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?o=4472280) Jag tror att samma sak kommer att hända med denna mus tyvärr, då den kanske håller från 2-4 år innan knapparna dör. Dock är det lätt att byta ut och nu när musen fortfarande fungerar är den perfekt. +Lätt +Bra kabel +Liten och bekväm +Hårt plast -Sensorerna kommer förmodligen dö efter några år då man får byta ut dem

G
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 år sedan

Har använt den i lite över ett halvår och den är bäst till sitt pris. Denna produkt har vacker RGB och allt som alla andra datormöss har. Den har hållit sig lika vacker och bra som från första inköpsdagen fram till idag. Rekommenderas starkt om du försöker ha en budget på spelutrustning eller gillar mindre datormöss. Har du tusen kronor extra skulle jag rekommendera den trådlösa versionen Razer Viper Ultimate. Andra förslag kan vara Glorious Model o eller Logitechs spelmöss.

G
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
3 år sedan

Kan någon berätta för mig om detta jämfört med den grundläggande Razer Viper?