Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Razer Hammerhead True Wireless - bra men inte bäst

  • 25 februari 2020
  • 10 hjälpta
Christian Mortensen
Christian MortensenExpert inom hörlurar
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5
Se när vår expert Christian Mortensen testar Razer Hammerhead True Wireless.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Vill du ha ett par all-round-hörlurar?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Det här är ett perfekt val för den som enbart vill ha ett (1) par hörlurar för alla tillfällen. De är en perfekt vän till spelandet, filmtittande och för den delen musiklyssnandet. Hörlurarna kopplas upp direkt så fort du öppnar locket och det är extremt enkelt att sätta in och ta ur hörlurarna. De är också IPX4-klassade vilket innebär att de tål svett utan problem och passar därför perfekt till träningen också. På grund av lurarnas mångsidighet ger jag dem i det här fallet 4/5 i betyg.

Är du ute efter mycket bas?
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Du som vill känna trycket när du lyssnar på din musik borde kolla någon annanstans. Anledningen är att formfaktorn som dessa lurar använder sig av tyvärr inte sitter tillräckligt djupt i öronen för att ge tillräckligt med bas. För den som söker mer i basfrekvenserna rekommenderar jag ett par lurar med silikonproppar istället. Ljudet är fortfarande bra och detaljerat - men det märks i en del hip hop och poplåtar att basen är på den svaga sidan. Betyget här blir 2/5.

True Wireless - för gamers?

Razer är mest känd inom gaming-marknaden och därför känns det också naturligt att de riktar sig till gamers med dessa hörlurar. De är dock långt ifrån ett par traditionella gaminghörlurar. Men det kan faktiskt vara en fördel att ha så små och smidiga hörlurar när man spelar också. Man slipper ha tunga hörlurar på sig och kan röra sig fritt utan att sladdar är i vägen. Det som Razer utlovar här till skillnad från andra true wireless-lurar är en lägre latensnivå som aktiveras med hjälp av deras egna ”Gaming Mode”. Enligt Razer ska detta göra en betydligt märkbar skillnad i latensen som gör det lättare att titta på film eller videos och spela spel utan någon större fördröjning i ljudet. Jag blir väldigt nyfiken på om dessa lurar håller det de lovar - och det ska vi ta reda på. Men vi tar det från början.

I förpackningen

Det första man ser på förpackningen är en välformad presentation av hörlurarna och dess laddningsfodral på bild. När du öppnar kartongen får du en känsla av premium - det märks att Razer väl har tänkt ut hur produkterna ska presenteras. En manual med allt du behöver veta om hörlurarna och Razers produkter ligger på toppen och när du avlägsnar denna ser du hörlurarna placerade längst upp med laddningsfodralet placerat strax nedanför. Under fodralet finner du laddningskabeln som är av typ USB-C, vilket jag är väldigt glad över att Razer valt att använda sig utav. Utöver det får du också ett par silikonöverdrag till hörlurarna som ska ge bättre passform och ljud, dessa återkommer jag till senare. Det skriker premiumkänsla och man känner redan här att man har köpt något bra.

Funktioner och tillgänglighet

När man laddat hörlurarna och fodralet så är anslutningen väldigt lätt att komma igång med. Första anslutningen görs som med vilka andra Bluetooth-lurar som helst - du startar Bluetooth på din telefon och söker efter hörlurarna i menyn. Det som är bra här är att hörlurarna efter första gången alltid sätts på automatiskt så fort du öppnar locket på fodralet, det innebär att de oftast hunnit ansluta sig till din enhet redan innan du sätter dem i öronen.

Appen ser väldigt fin ut och är väldigt simpel. Det du kan göra där är att ansluta hörlurarna och uppdatera mjukvaran, samt att de erbjuder en guide på hur du använder touch-kontrollerna som finns på båda lurarna. Det finns tre förinställda EQ’s, men ingen avancerad EQ som du själv kan ändra på vilket är tråkigt. Jag tyckte bäst om den neutrala inställningen. Det gör ingen skillnad om du använder hörlurarna med Apple eller Android, appen är densamma och du får samma ljud från båda operativsystemen.

Du använder dig av de inbyggda touch-kontrollerna för att navigera genom musiken och svara på samtal. En tryckning pausar eller spelar din musik, två tryckningar byter spår. Tre tryckningar går tillbaka till föregående spår och om du håller ner på hörluren så aktiverar den din röstassistent. Trycker du tre gånger och håller ner på sista tryckningen så aktiverar du det omtalade gaming-läget.

Räckvidden

En viktig faktor när man använder sig av trådlösa hörlurar är såklart räckvidden. Trådlösa hörlurar är meningslösa om man inte kan röra sig fritt utan problem och jag har haft blandade upplevelser med dessa, men det verkar ha fixats efter jag gjorde en mjukvaruuppdatering.

Till en början upplevde jag att anslutningen kunde bli rätt ostabil när jag använde lurarna och hade min telefon i jackfickan stängd. Men efter en uppdatering av hörlurarna har detta problem helt plötsligt försvunnit - så jag rekommenderar starkt att uppdatera hörlurarna direkt. Efter det har jag kunnat träna med hörlurarna på gymmet och telefonen har varit 10-15 meter bort utan problem. Samma sak när jag suttit och spelat, jag har då rört mig mellan 10-15 meter innan det börjat haka upp sig, vilket i min bok är en godkänd räckvidd.

Du lär alltså inte uppleva några större problem med räckvidden - i alla fall inte med uppdaterad mjukvara.

Batteritid och laddningsmetod

Här har vi en till en viktig aspekt som ibland kan vara en negativ del med true wireless-hörlurar och det är batteritiden. Eftersom de är så små är batteritiden väldigt ofta mycket kortare än hos traditionella, större hörlurar. Med det sagt lovar Razer upp till 4 timmars batteritid per laddning och upp till 16 timmar med laddningsfodralet - vilket också stämmer överens väldigt bra.

Jag lyckades få lite över 3,5 timmes batteri per laddning och strax under 16 timmar med laddningsfodralet vilket är riktigt bra. Batteriet räcker alltså tillräckligt för en långfilm, eller en mellanlång resa eller träningssession. När man spelar spel kan det dock vara jobbigt om man väljer att spela en längre period utan paus. Men lägger du hörlurarna i laddningsfodralet varje gång du inte spelar och tar paus så funkar det alldeles perfekt.

Ljudet i olika miljöer

Jag har under mina två veckor testat hörlurarna i olika miljöer och för det mesta gör de ett bra jobb. Det finns dock ingen aktiv brusreducering och formfaktorn gör att hörlurarna bara ”hänger” i öronen, så det stängs inte ut något ljud där heller. Det innebär att du får skruva upp ljudet ganska högt för att eliminera ljudet utifrån när du sitter på en buss eller på en lite mer högljudd plats. Är du hemma eller på jobbet och behöver höra din omgivning är de en bättre kandidat.

Ljudet är riktigt bra för det här priset - men det saknas lite i de lägre frekvenserna så är du ett basshead och förväntar dig mycket bas kan det vara så att dessa inte riktigt gör dig nöjd. Men ljudet är välbalanserat, klart och passar till alla genrer som jag slänger på den - från radiopop till hårdrock passar de bra och lär göra de flesta nöjda.

När jag spelar på datorn upplever jag att det faktiskt är en fördröjning - men mindre än vanligt. Med det sagt är dessa inte någon ersättare för vanliga gaminglurar då fördröjningen fortfarande är märkbar och för vissa kan detta vara ett problem, framförallt i mer tävlingsinriktade spel. Kör du bara single player och casual så uppfyller de kraven.

Överlag tycker jag att Razer har gjort ett bra jobb med att få bort fördröjning med deras gaming-mode, om man skiftar mellan de olika lägena märker man faktiskt att det blir mindre fördröjning med gamingläget.

Ett fulländat paket som inte riktigt når hela vägen

Razers första hörlurar inom true wireless-kategorin är ett starkt bidrag och för det du betalar får du en premiumkänsla, bra ljud och komfort.

Jag hade önskat en bättre app med fler inställningar och EQ men det är inte hela världen. Det medföljer silikonöverdrag till lurarna för bättre passform och ljud - men för mig blev komforten lidande efter bara 30 minuters användning så jag föredrar utan, även fast ljudet blev lite bättre med överdragen.

Är dessa de bästa true wireless-hörlurarna jag testat? Nej, det finns bättre alternativ. Men det är helt klart en tungviktare i sin prisklass och du får för det mesta en solid lösning för dig som vill använda samma par hörlurar till allt från film och spel till musik och podcasts.

Jag tycker Hammerhead True Wireless kan mäta sig starkt med AirPods (som har samma formfaktor) och i mitt tycke är Razers alternativ ett bättre val för pengarna och de kommer dessutom i ett mer diskret paket. För dig som har Android och inte förlitar dig på Apples ekosystem är detta ett pangköp, framförallt om du gillar formen på AirPods. Tanken på vad Razer kommer släppa härnäst inom True Wireless-marknaden gör mig oerhört exalterad! Jag hoppas att de släpper en uppdaterad modell om något år eller två, med ännu bättre ljud och kanske en uppdaterad app.

Specifikationer
Bluetooth
5.0 EDR
IP-klassificering
IPX4
Vikt
ca 45 g
Räckvidd
ca 10m
Frekvensrespons
20 - 20000Hz
Batteritid
4 tim + 12 tim
Laddningstid
1,5 tim
Touchsensor
Ja
Aktiv brusreducering
Nej
Rörelseaccelerometer
Nej
Om hörlurar från Razer

Razer specialiserar sig på gamingprodukter - allt från hörlurar, till tangentbord och datormöss. De har spelat länge på gamingmarknaden, ända sedan 2005 och det är inte många som inte vet vilka Razer är idag. Därför är det otroligt kul att se att de vidgar sitt produktutbud och testar sig fram i ännu ett område. Med åren har Razer blivit allt bättre när det kommer till kvalitetskänsla och idag kan man inte förvänta sig något annat än premiumkänsla och bra kvalitet på deras produkter.


Christian Mortensen
Christian MortensenExpert inom hörlurar

Jag är besatt av teknik och har ägt en uppsjö av telefoner, datorer, hörlurar och högtalare - och listan bara fortsätter att växa. Teknologin utvecklas snabbt och jag älskar att upptäcka nya och innovativa produkter. Just nu håller jag mycket på med högtalare och hörlurar, eftersom jag själv är musiker och då är det viktigt att ha rätt utrustning. Jag har ägt ett stort antal hörlurar och högtalare och håller mig alltid uppdaterad om de senaste trenderna. För mig är det viktigt att kunna njuta av sin underhållning med bästa möjliga ljudkvalité!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Razer Hammerhead True Wireless?

m
mewra

22 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
2 år sedan

Mina airpods gav upp och jag behövde nya true wireless som inte sitter intryckta i öronen. Så jag jämnför dessa med air pods. + Mycket fylligare och trevligare ljud. + Sitter bättre i örat, jag har små öron + Är inte vita + Laddar med usb-c + Bluetooth 5.0 och låg latency till spel - Något krångligare vid första parningen - Sämre känsla i fodralet, men ändå helt ok. - Kanske lite sämre batteritid, men funkar lika bra till alla plattformar. Skulla köpa ett nytt par om jag tappade dessa i sjön!

elliotsky
elliotsky

30 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
2 år sedan

Bättre än airpods

Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2 år sedan

den här produkten är skräp, köp inte den, förlorad signal hela tiden, ljudkvaliteten dålig